De top 10 leukste spellen voor kleuters (2024)

Je bekijkt nu De top 10 leukste spellen voor kleuters (2024)
Top 10 leukste spellen voor kleuters

Ben je inspiratieloos welk cadeau je moet geven op de verjaardag of tijdens Sinterklaas en Kerst aan je kleuter? Dan hebben wij de leukste ideeën voor jou. Bordspellen doen het altijd goed bij 4-jarige en 5-jarige kinderen. Kinderen leren ervan en het geeft ook nog eens een heleboel plezier. Wij adviseren dan ook om op deze leeftijd al te beginnen met simpele, maar doeltreffende spellen.

Vanzelfsprekend doe je een kleuter geen plezier met de nieuwste uitbreiding van De Kolonisten van Catan of het ingewikkelde spel Agricola. Speciaal voor deze leeftijdsgroep zijn er spelletjes ontwikkelt die zij goed kunnen spelen en ook nog iets van leren. Hieronder vind je tien suggesties van leukste bordspellen waar jij je kind wel een plezier mee doet en elke kleuter moet hebben.

Onze top 10 leukste bordspellen voor kleuters

Spelletjes spelen met kleuters is hartstikke leuk en daarnaast ontzettend educatief en leerzaam. Wij sommen onze 10 leukste spellen voor kleuters en peuters op.

  1. Knibbel Knabbel Knuisje
  2. Stef Stuntpiloot
  3. Rupsje Nooitgenoeg Groeispel
  4. Poepie Knor
  5. Bunny Hop
  6. Halli Galli Junior
  7. Mr. Bucket
  8. Carcassonne Junior
  9. SmartGames Roodkapje Deluxe
  10. Trap er niet in!

1. Knibbel Knabbel Knuisje: Hans en Grietje in een bordspel

Knibbel Knabbel Knuisje kinderspel
Knibbel Knabbel Knuisje kinderspel

Het sprookje Hans en Grietjes staat centraal in dit leuke spel voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Net als in het sprookje ga je snoepen van het huisje van de heks. Weet jij alle verschillende kleuren snoepjes te verzamelen?

Aantal spelers: 2 t/m 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Uitgever: Jumbo


Op de tafel staat een speelbord met in het midden het huisje van de heks vol met de heerlijkste snoepjes. Gooi met de dobbelsteen, zet stappen op het speelbord en trek de juiste snoepjes van het huisje. Maar pas op dat de heks niet door heeft dat jij de snoepjes van haar huisje afhaalt. Als de heks tevoorschijn komt ben je al je snoepjes weer kwijt. Wanneer je alle vier de verschillende soorten lekkernijen hebt verzamelt win je het spel.

Knibbel Knabbel Knuisje spelopzet
Knibbel Knabbel Knuisje spelopzet

Voor kleuters kan dit spel best een beetje spannend zijn. Je kunt immers schrikken als de heks plotseling omhoog komt door het dak van het huisje. Het leuke is dat dit spel meteen een verhaal vertelt. Het verhaal van Hans en Grietje. De kleuter kan dit naspelen en leert meer over het sprookje van de gebroeders Grimm.

Knibbel, Knabbel, Knuisje is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Stef Stuntpiloot: Bescherm je kippen!

Stef Stuntpiloot
Stef Stuntpiloot

Het ultieme spel voor jongens, maar ook meisjes zullen dit spel kunnen waarderen. Stef Stuntpiloot is een mannetje in een vliegtuigje die paniek veroorzaakt in het kippenhok. Hij mept namelijk alle kippen van stok met zijn vliegtuigvleugels. Aan jouw kleuter de taak om deze kippen te beschermen.

Aantal spelers: 2 t/m 4 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Leeftijd: 4 t/m 10 jaar
Uitgever: Hasbro

Stef Stuntpiloot bestaat uit een frame dat je midden op de tafel zet. Aan vier uiteinden van het frame bevinden zich kippenhokken met in elk kippenhok 3 kippen die op stok zitten. In het midden van het frame is een toren met een arm eraan gemonteerd. Aan de arm bevindt zich het vliegtuig van Stef Stuntpiloot.

Stef Stuntpiloot
Stef Stuntpiloot

Tijdens het spel gaat de arm draaien en het vliegtuig zal tegen de kippen aan komen, waardoor de kippen van de stok afvallen. Met een wipwap die naast het kippenhok is gemonteerd kun je het vliegtuig weer omhoog wippen, als Stef Stuntpiloot te dicht bij de kippen komt. De speler die het langste zijn kippen op stok weet te houden wint het spel.

Stef Stuntpiloot is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Rupsje Nooitgenoeg Groeispel: een soort memory

Rupsje Nooitgenoeg Groeispel
Rupsje Nooitgenoeg Groeispel

Wie kent het boek van Rupsje Nooitgenoeg niet? De rups die zo’n honger had dat hij zich door alles heen at. Dit kleine figuurtje is er nu in spelvorm en test het geheugen van de kleuter. Hoe beter de kleuters de kleuren weten te onthouden, hoe langer Rupsje Nooitgenoeg zal worden.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Uitgever: Memphis Belle International Amsterdam B.


Elke speler van het spel krijgt een hoofd van Rupsje Nooitgenoeg. Aan de zijkant naast het hoofd bevindt zich een kleur. Alle andere stukjes die aan Rupsje Nooitgenoeg passen liggen op zijn kop verspreidt op de tafel. Elke beurt mag je kleuter een stukje van Rupsje Nooitgenoeg omdraaien. Draait hij of zij de kleur om die aan de zijkant van het hoofd van het rupsje staat, dan mag hij het nieuwe gedeelte aanleggen. Het nieuwe gedeelte heeft weer een nieuwe kleur aan de zijkant. Trekt je kleuter de verkeerde kleur, dan moet hij het stukje weer omdraaien en het goed onthouden voor eventueel een volgende beurt.

Rupsje Nooitgenoeg Groeispel speelstukken
Rupsje Nooitgenoeg Groeispel speelstukken

De speler die aan het einde van het spel de langste Rupsje Nooitgenoeg heeft wint. Het spel heeft wat weg van het alom bekende memory, waarbij je kaartjes moet omdraaien en moet matchen. Ook bij dit groeispel moet je stukjes matchen met je eigen rups. Het spel geeft niet alleen een hoop vertier, maar zorgt ook voor een beter geheugen bij je kindje.

Rupsje Nooitgenoeg Groeispel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Poepie Knor: red je varkentje uit de modder

Poepie Knor spel
Poepie Knor spel

De titel van dit spel laat je al enigszins glimlachen, maar het spel zelf laat je huilen van het lachen. Dit grappige spel is een genot voor elke kleuter. In Poepie Knor ga jij je varkentje proberen uit het modderbad te krijgen. Dat doe je door de modder steeds hoger te laten komen waardoor je varken over de rand kan stappen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: 3 t/m 6 jaar
Uitgever: Jumbo

Een speelbord met 4 modderbaden met varkens verschijnt op tafel en een groot varken zet je in het midden van het speelbord. Dit varken kan draaien en geluiden maken. De speler die aan de beurt is geeft het varken een zetje. Zodra het varken uitgedraaid is maakt hij een geluidje. Dit kan een knor, scheet, fluit of toeter zijn. Bij een knor mag de speler één van de vier kaartjes met modder pakken en in zijn modderbad leggen. Bij een scheet moet hij één van de vier kaartjes terug uit zijn modderbad halen. Bij een toeter moet je zo snel mogelijk op de knop boven op het grote varken slaan, want als je de eerste bent krijg je een extra modderkaartje. De fluit laat je een kaartje bij een tegenstander uit het modderbad verwijderen.

Poepie Knor spelopzet
Poepie Knor spelopzet

Zodra je modderbad gevuld is met vier kaartjes, kan je varkentje uit het badje stappen en heb je gewonnen. De speler die dan ook als eerste vier modderkaartjes heeft is de winnaar. Dit kleuterspel is steeds verrassend omdat je niet weet welke geluiden het grote varken zal maken. De spelers zullen gieren van het lachen om de gekke geluidjes en de grappige varkentjes in de badjes. Poepie Knor is een echte aanrader voor kleuters.

Poepie Knor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Bunny Hop: zo snel mogelijk met je konijn naar de top

Bunny Hop kinderspel
Bunny Hop kinderspel

Bunny Hop heeft wel wat weg van een spel van vroeger, het spel Valkuil. Echter zit dit vrolijke kinderspel vol met nieuwe avonturen. Loop met je konijn over de heuvel, maar pas op voor de hindernissen en valkuilen die je tegenkomt. Welk konijntje behaalt als eerste de top?

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Uitgever: Ravensburger

Het spel Bunny Hop bestaat uit een grote heuvel met vakjes en verschillende hindernissen. Bovenop staat een grote wortel, die elk konijn wel wil hebben. Daarnaast heb je verschillende kaartjes die je kan trekken. Je hebt kaartjes waarbij je 1, 2 of 3 vakjes vooruit mag gaan, maar ook een kaartje met een grote wortel erop. Als je het kaartje met de grote wortel trekt, mag je de wortel op de top van de heuvel één keer ronddraaien. In het speelveld verschijnen ineens gaten in de vakjes. Sommige konijnen zullen hierin belanden en doen niet meer mee.

Bunny Hop spelopzet
Bunny Hop spelopzet

Daarnaast is er tijdens je weg naar de top ook een mol die je van het speelbord af kan duwen en een hek dat je een paar plaatsen naar beneden zal laten glijden. Als je alle hindernissen hebt bedwongen en de top als eerste haalt ben je de winnaar. Jouw konijntje mag de heerlijke wortel opeten. Het spel zorgt voor veel verrassingseffecten, zeker als er gedraaid mag worden aan de wortel. Je weet niet of de mol dan uit zijn holletje zal komen of er een gat verschijnt onder jouw konijn.

Bunny Hop is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Halli Galli Junior: vind de glimlachende clowns

Halli Galli Junior
Halli Galli Junior

Halli Galli Junior is een simpele variant van het gewone Halli Galli. Deze partygame is een aanrader op feestjes en zal het dan ook goed doen op kinderfeestjes. Het spel gaat om ontdekken, registreren en snelheid. Druk jij als eerste op de bel, dan win je alle kaartjes.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: 4 t/m 7 jaar
Uitgever: 999 Games


De regels van het spel Halli Galli Junior zijn heel simpel en heb je zo uitgelegd aan een 4- of 5-jarige kleuter. In het midden op de tafel staat een bel en iedereen heeft evenveel kaartjes in zijn hand om mee te beginnen. Elke ronde leg je één van je kaartjes open op tafel. Op de kaartjes kan een verdrietige of een blije glimlachende clown staan. Je legt net zo lang kaartjes open voor je op tafel totdat er door twee spelers tegelijk een glimlachende clown wordt neergelegd. Als dit gebeurt mag iedereen zo snel mogelijk proberen op de bel te drukken. Ben je de eerste die gebeld heeft, dan win je alle kaartjes die open op tafel liggen.

Halli Galli Junior spelopzet
Halli Galli Junior spelopzet

Je bent af met Halli Galli als al je kaartjes op zijn. Degene die overblijft met nog wel kaartjes in zijn hand is de winnaar van dit spel. Grote pret voor je kleuter en een spel waarbij hij of zij goed moet opletten. De simpele spelregels maken het leuk voor de allerjongste. Let op dat je wel van tevoren wat regels instelt voor de hardheid waarmee er op de bel wordt geslagen en dat er geen ruzie ontstaat over wie de eerste was.

Halli Galli Junior is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

7. Mr. Bucket: schep de kleuren terug in de emmer

Mr. Bucket kinderspel
Mr. Bucket kinderspel

Of zoals wij dit spel van vroeger nog kennen; Eddie Emmer. Stiekem vinden wij dit toch een leukere naam dan het Engelse Mr. Bucket. Wij herinneren ons nog de pret die we hadden om de balletjes terug in de emmer te werpen. Een heerlijk actief spel voor alle kleuters.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Leeftijd: 3 t/m 8 jaar
Uitgever: Jumbo


Mr. Bucket is een emmer met gekleurde balletjes erin. Van elke kleur zijn er drie verschillende balletjes. Bij deze balletjes hoort ook een schepje in dezelfde kleur. Als je Mr. Bucket aan zet zal hij om de zoveel tijd een balletje uitspugen. Heeft het balletje dezelfde kleur als jouw schepje, dan moet je hem zo snel mogelijk opscheppen. Het opgeschepte balletje moet weer in de emmer worden gedaan, maar dit is nog niet zo makkelijk met de zwaaiende armen van Mr. Bucket boven zijn hoofd.

Mr. Bucket kinderspel
Mr. Bucket kinderspel

Als je bezig bent met het zoeken van je tweede balletje kan Mr. Bucket je eerste balletje al wel weer uit hebben gespuugd. Kortom, hilariteit en plezier! Ben jij degene die als eerste alle drie de balletjes van jouw kleur in de emmer heeft gegooid en til je Mr. Bucket daarna op aan zijn handvat, dan heb je gewonnen.

Het reactievermogen van de kinderen wordt door dit spel op de proef gesteld. Ook is snelheid en behendigheid van reuzebelang bij Mr. Bucket. Je kindje is actief bezig en maakt ook nog eens ontzettend veel plezier. Een grote aanrader!

Mr. Bucket is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Carcassonne Junior: Bouw wegen voor de kinderen van Carcassonne

Carcassonne Junior
Carcassonne Junior

De volwassen versie van Carcassonne is een pareltje onder de bordspellen. Wij speelden dit spel urenlang en het komt geregeld nog eens uit de kast. Voor kinderen is dit spel vereenvoudigd en in een Carcassonne Junior-versie gestopt. De spelregels zijn simpel en daarom al te begrijpen door kleuters. Wel is de speeltijd misschien wat lang voor een 4- of 5-jarige, maar als ze er het geduld voor hebben zeker de moeite waard.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: 4 t/m 10 jaar
Uitgever: 999 Games


In dit bordspel speel je met de kinderen van Carcassonne. Iedereen krijgt acht houten speelstukken die je zo snel mogelijk moet zien kwijt te raken. Dit doe je door landschapstegels te trekken en wegen aan te leggen. Elke landschapstegels heeft steden, natuur en wegen erop. Je legt de weg aan aan een andere weg dat al op tafel ligt. Het spel wordt hierdoor steeds groter en na verloop van tijd zal je ook wegen kunnen afmaken. Als je een weg afmaakt, mag je één van je kinderen van Carcassonne op deze weg zetten. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk acht wegen weet af te maken.

Carcassonne Junior speelstukken
Carcassonne Junior speelstukken

Met dit spel zullen kleuters het gevoel hebben al een echt grote mensen spel te spelen. Het spel is daarom ook niet verkeerd voor volwassenen. Op een simpele manier leer je een aantal regels van Carcassonne, om dan als ze groter zijn mee te doen aan de volwassen versie van het spel. Carcassonne Junior kan dan ook niet ontbreken in je spelletjeskast.

Carcassonne Junior is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. SmartGames Roodkapje Deluxe: speel het sprookje na

Smart Games Roodkapje Deluxe
Smart Games Roodkapje Deluxe

Met het spel Roodkapje Deluxe van SmartGames speel je het sprookje van Roodkapje en de boze Wolf na. Zorg ervoor dat roodkapje bij het huisje van oma kan komen via een pad door het bos. Speel je het spel met de boze wolf, dan moet hij natuurlijk een andere weg afleggen naar het huisje van oma, zodat hij roodkapje onderweg niet tegenkomt.

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 4 t/m 6 jaar
Uitgever: SmartGames

Bij het spel Roodkapje Deluxe heb je een speelbord met speelstukken, bestaande uit het huisje van oma, roodkapje, de boze wolf en bomen. Ook heb je 5 verschillende puzzelstukken met wegen erop. In het bijgeleverde boek staan de opdrachten die je moet doen. Je kunt het spel spelen zowel zonder de boze wolf als met de boze wolf. Het spel wordt wel moeilijker zodra je het met de boze wolf speelt.

Educatief spel Smart Games
Educatief spel Smart Games

Bij elke opdracht moet je een weg leggen op je speelbord van roodkapje naar het huisje van oma. Er is altijd maar één oplossing voor elke opdracht. Het antwoord staat aan de achterkant van de bladzijde. Het boekje bestaat uit 48 opdrachten. Naast het opdrachtenboek is er ook nog een prentenboek over roodkapje meegeleverd.

SmartGames Roodkapje Deluxe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Trap er niet in!: het vieze poepspel

Trap Er Niet In! Kinderspel
Trap Er Niet In! Kinderspel

Weet je nog hoe vies het was toen je in een hondendrol stapte en heel je schoen eronder zat? Bij dit spel ga je in een hondendrol stappen met blote voeten. Gelukkig is deze hondendrol maar van klei en zal dit spelletje juist heel veel plezier opleveren.

Aantal spelers: 1 tot 10 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 4 t/m 8 jaar
Uitgever: Hasbro


Een grote groene speelmat, een rad, klei en een blinddoek. Veel meer heb je niet nodig voor dit geweldige spel. Blinddoek je peuter, draai aan het rad en kijk hoeveel stappen hij of zij mag lopen over de mat. Bij het lopen moet de kleuter uitkijken dat hij of zij niet in de vieze hondendrollen stapt. Kan jij de overkant bereiken zonder stinkende voeten?

Trap Er Niet In! Kinderspel
Trap Er Niet In! Kinderspel

De drollen op de mat kun je maken met een vormpje waar je de klei in vieze bruine kleuren in kan drukken. Halverwege het spel komen er steeds meer drollen bij en wordt het spel nog moeilijker, maar ook nog spannender. Een middagje hilariteit met dit superleuke spel!

Trap Er Niet In! is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie