De 10 leukste spellen onder de 15 euro (2024)

Je bekijkt nu De 10 leukste spellen onder de 15 euro (2024)
Leukste spellen onder 15 euro

Hoe kies je de leukste bordspellen, spellen en spelletjes onder de 15 euro, dat kan een lastige opgave zijn. Wij hebben op basis van onze eigen ervaring voor jou deze lijst gemaakt met de leukste bordspellen. Op onze site kun je alle informatie vinden over deze spellen, mocht je meer willen weten over het spelverloop, de spelregels of mocht je nog meer willen lezen over onze mening.

Maak kennis met onze 10 leukste spellen onder de 15 euro die je met haast ieder budget kunt aankopen. Voor onder de 15 euro heb je vooral hele leuke dobbelspellen, maar ook een aantal goede meer strategische bordspellen zoals patchwork en Parijs de Lichtstad

Dit zijn de leukste spellen onder de 15 euro

  1. Qwixx
  2. Take 5
  3. Patchwork
  4. Qwinto
  5. Codenames
  6. Sushi Go
  7. Parijs De Lichtstad
  8. Keer op Keer dobbelspel
  9. Regenwormen
  10. Chili Dice dobbelspel

Iets goedkopere spellen? Bekijk ons overzicht met de leukste spellen onder de 10 euro.

1.  Qwixx

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

In onze lijst met leukste spellen onder 15 euro mag Qwixx beslist niet ontbreken. Qwixx is in onze ogen een van de leukste dobbelspellen verkrijgbaar. Bij dit snelle interactieve dobbelspel is iedere speler constant aan de beurt. Je legt Qwixx binnen enkele minuten uit aan je medespelers en kunt daarna direct beginnen.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Een speelbeurt is simpel, de speler die aan de beurt is dobbelt met alle 6 de dobbelstenen. De waarde van de twee witte dobbelstenen wordt bij elkaar opgeteld, alle spelers mogen vervolgens kiezen of ze die waarde op het eigen scoreblad willen aanstrepen. De speler die aan de beurt is mag daarnaast ook nog een gekleurde dobbelsteen combineren met één van de twee witte dobbelstenen en een kruisje zetten. Iedere speler heeft een scorevel met daarop een rode en gele rij met getallen 2 tot en met 12 en 2 groene en blauwe rij met waarde 12 tot en met 2.

De bedoeling is om zoveel mogelijk kruisjes te zetten per rij, hoe meer kruisjes, hoe meer punten aan het einde van het spel. Kruisjes mogen alleen van links naar rechts gezet worden. Wanneer twee rijen zijn afgelopen op het scoreblad van één speler, worden de scores van de spelers opgeteld en de winnaar bepaald.

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2.  Take 5

Take 5 kaartspel
Take 5 kaartspel

Geen spel voor koeienkoppen, staat met grote letters op de doos. En dat is helemaal waar in dit spannende kaartspel vol met bluf en tactische zetten. Take 5 is een van de leukste spellen onder de 15 euro om samen met een groep te spelen. Je kunt het vooral goed spelen met een groepje, vanaf 4 personen begint het écht leuk te worden in onze ogen.

Aantal spelers: 2 tot 10 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch kaartspel

In Take 5 krijgt iedere speler 10 kaarten, waaruit zij per beurt één kaart mogen kiezen om te spelen. Dat doen alle spelers gelijktijdig, om vervolgens de kaarten in de juiste volgorde aan te leggen aan de beschikbare rijen. Er zijn namelijk 4 rijen met kaarten gevormd op tafel, de speler met de laagste kaart mag als eerste zijn kaart aanleggen. Dat doet hij aan de rij waarmee zijn kaart het kleinste verschil heeft.

Moet een speler zijn kaart aanleggen in een rij waar al vijf kaarten liggen, dan moet hij de complete rij met kaarten nemen. Op alle kaarten staan koeienkoppen afgebeeld, iedere koeienkop staat voor 1 minpunt. Je speelt meerdere ronden voordat de score wordt opgemaakt. De speler die de minste minpunten heeft aan het einde van het spel is de winnaar.

Take 5 is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3.  Patchwork

Patchwork
Patchwork

Patchwork is een spel van spelbedenker Uwe Rosenberg, we kennen zijn naam uit heel veel bekende en vooral ook goede bordspellen. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Agricola of Boonanza. Patchwork is een bordspel voor 2 personen, en ook nog eens één van de beste bordspellen voor 2 personen als je het aan ons vraagt. Een ontzettend leuk spel voor onder de 15 euro.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 25 tot 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Patchwork kent verrassende regels, die het spel zeer goed in balans houden waardoor echt ver uitlopen op je tegenstander een kunst op zich is. De speler die achteraan staat bijvoorbeeld op het tijdspoor, is altijd aan de beurt. Daardoor kan het voorkomen dat de speler die achterop loopt wel 2 of 3 keer een beurt mag speler, voordat de andere speler weer aan de beurt is.

Het thema komt wellicht wat saai over, je probeert lapjes op je eigen tableau te leggen om zo een deken te vormen. Hoe meer knopen daarop staan, hoe meer inkomsten je genereert waarmee je weer nieuwe duurdere lapjes kunt aankopen. Uiteindelijk draait het erom dat jouw lappendeken zo min mogelijk lege vakjes heeft plus dat je de meeste knopen hebt.

Patchwork is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

4.  Qwinto

Qwinto
Qwinto

Qwinto is een klein roll and write dobbelspel, waar je zo een vijftal spellen van achter elkaar kunt spelen. Het is spel is onwijs makkelijk maar moeilijker dan je denkt om een hoge score te behalen en oh zo verslavend. Terecht een van de leukste spelletjes voor onder de 15 euro.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 5 tot 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel / Roll and Write dobbelspel

Bij Qwinto heeft iedere speler een eigen scoreblok met daarop 3 rijen waarin de speler eigen creaties van cijferreeksen gaan opschrijven. De rijen zijn oranje, geel en paars en komen overeen met de dobbelstenen waarmee de speler die aan de beurt is werpt. Alle spelers mogen vervolgens het totaal van de worp opschrijven in één van de kleuren waarmee gedobbeld werd.

De volgorde van de getallen moet aantal van links naar rechts oplopend zijn. Is jouw eerste getal in de reeks een 4 en dobbel je later een 3, dan mag je die 3 niet meer opschrijven. Qwinto is spannend, snel en vereist een portie geluk. Ontzettend leuk om tussendoor te spelen op een gezellige avond.

Qwinto is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5.  Codenames

Codenames
Codenames

Codenames mag niet ontbreken en is een erg leuk spel wat je kunt aankopen voor onder de 15 euro. In Codenames liggen er 25 kaartjes op tafel, de spionnen. Eén van de spelers die aan tafel zit geeft aanwijzingen voor de andere speler of spelers welke spionnen bij hem in het team zitten. De andere spelers proberen te raden welke kaartjes het om gaat.

Aantal spelers: 2 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief bordspel / party spel

Een hint mag slechts uit één woord bestaan met vervolgens een cijfer. Het cijfer geeft aan op hoeveel kaartjes de hints van toepassing zijn. Lijkt heel gemakkelijk, maar veel kaartjes lijken toch wel wat op elkaar. En begrijpen de andere spelers jouw hints wel zo goed?

Je probeert uit handen te blijven van de huurmoordenaar, want dan is het spel in één keer klaar. Codenames is een gezellig spel voor de avond wat je goed kunt spelen in groepen.

Codenames is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6.  Sushi Go

Sushi Go
Sushi Go

Als je van Sushi houdt je natuurlijk niet om dit gave sushi spel heen. Sushi Go is leuk en gezellig kaartspel onder de 15 euro. Je probeert combinaties van de lekkerste soorten sushi te maken. Die combinaties van sushi brengen verschillende punten op. Sashimi bijvoorbeeld brengt punten in het laatje, maar je moet wel zorgen dat je er minimaal 3 in bezit hebt om punten te scoren.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Kaartspel

Iedere speler krijgt een hand kaarten, daaruit kiest iedere speler 1 kaart en die leg je vervolgens voor je op tafel. De overige handkaarten die je over hebt geef je door aan je linker buur, en jij krijgt gelijktijdig de hand kaarten van je rechter buur. Ook hier kies je weer één favoriete sushi kaart uit die je voor je op tafel legt. Zo blijft het spel door gaan totdat alle kaarten op zijn.

Daarna worden de scores bepaald per set sushi kaarten die alle spelers in bezit hebben. Vergeet hier ook de toetjes niet, want die kunnen aan het einde van het spel nog veel punten opleveren. Het leuke van Sushi Go is dat het een makkelijk kaartspel is wat je snel kunt spelen.

Sushi Go is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7.  Parijs: De Lichtstad

Parijs bordspel
Parijs bordspel

Parijs is een bordspel voor 2 spelers, waarin je de belangrijke taak op je neemt om de stad parijs zo mooi en goed mogelijk te verlichten. Dat gaat er vrij competitief aan toe, je speelt op een redelijk klein speelbord wat maar nipt genoeg ruimte bied om met twee spelers op te werken. Je gaat zelf de indeling van het bord maken en vervolgens inrichten met gebouwen. Die gebouwen probeer je slim te plaatsen waardoor je eigen gebouwen het best verlicht zijn.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Parijs de Lichtstad is een strategisch spel, waarbij je vooruit probeert te denken, je omegving goed in de gaten houdt en je tegenstander een stapje voor wil blijven. Parijs bestaat uit twee fasen. In de eerste fase ga je keientegels aanleggen en neem je gebouwen uit de voorraad. Iedere keientegels is voorzien van vier blokjes, met daarop keien in de spelerskleuren (blauw en oranje), in het paars wat neutrale tegels zijn en grijze keien met daarop een straatlantaar, die verlichten uiteindelijk de gebouwen. Je mag één tegel aanleggen en vervolgens mag je een gebouw nemen.

In de tweede fase mag je de gebouwen bouwen en acties uitvoeren. Je mag een gebouw uit eigen voorraad nemen en die aanleggen, het gebouw moet wel precies passen op de keien uit de eerste fase in jouw eigen spelerskleur of de neutrale kleur keien. Het liefste bouw je ze direct in de buurt van een lantaarn, want verlichte gebouwen leveren punten op!

Parijs de Lichtstad is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8.  Keer op Keer dobbelspel

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Keer op Keer is een compact dobbelspel waarbij iedereen een scoreblad krijgt en een stiftje. In onze ogen is het echt een leuk dobbelspel waar je genoeg plezier uit kan halen, en het past in deze lijst doordat het verkrijgbaar is voor onder de 15 euro. Grappig detail is dat dit spel in het Duits ‘Noch Mal!’ heet, wat natuurlijk staat voor nogmaals spelen. En dat is ontzettend herkenbaar wanneer je eenmaal start met dit dobbelspel.

Aantal spelers: 1 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 15 tot 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel / Roll and Write dobbelspel

Zie Keer op Keer als een dobbel en een puzzelspel in één. Het is de bedoeling dat je werpt met de dobbelstenen en vervolgens kiest welke vakjes op jouw scoreblad je gaat aankruisen. Je tegenstander is ook altijd aan de beurt, want de dobbelstenen die niet gebruikt zijn, zijn voor je tegenstanders en zij mogen zelf kiezen wat zij daarmee aankruisen.

Er zijn drie zwarte dobbelstenen met ogen 1 t/m 5 en een jokerteken, en er zijn drie witte dobbelstenen die vijf verschillende kleuren tonen en een joker kleur waarmee je iedere kleur kunt maken. Je kiest per beurt één zwarte dobbelsteen en één witte dobbelsteen, en die waarde streep je af op jouw scoreblad.

Keer op Keer dobbelspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9.  Regenwormen

Regenwormen
Regenwormen

Regenwormen een een dobbelspel wat je met 2 tot 7 spelers kunt spelen, het draait erom dat je zoveel mogelijk regenwormen weet te verzamelen. Je werpt gelijktijdig alle 8 dobbelstenen en daarmee probeer je minimaal 20 punten te scoren om een scoresteen te bemachtigen. Je moet daarvoor exact het juiste getal dobbelen zoals aangegeven op de scoresteen.

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 15 tot 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

Dat gaat niet zo eenvoudig als het lijkt, want er zijn wat randvoorwaarden en regels om op te letten. Per keer dat je dobbelt, kies je alle dobbelstenen van dezelfde soort eruit. Bijvoorbeeld 2 vieren. In de worp erna doe je hetzelfde, maar de gekozen dobbelstenen mag je niet meer dobbelen. Je moet per keer een uniek getal kiezen. Plus om een scoretegel te kiezen moet je ook minimaal één worm gedobbelt hebben met je dobbelstenen.

Voor het Regenwormen dobbelspel is ook een uitbreiding uitgebracht, mocht je uitgekeken zijn kun je daar het spel net een stukje uitdagender mee maken voor nog meer dobbelplezier onder de 15 euro.

Regenwormen is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

10. Chili Dice dobbelspel

Chili Dice dobbelspel
Chili Dice dobbelspel

Wat een pittig dobbelspel is Chili Dice, maar ontzettend leuk en daarmee krijgt het terecht een plekje op onze lijst met leukste spellen onder de 15 euro. Met Chili heeft wel wat weg van het bekende dobbelspel Yahtzee, maar dan toch wel in een wat uitgebreider jasje waar je slimme keuzes moet maken en niet alleen geluk moet hebben met dobbelen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 tot 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

In Chili Dice krijgt iedere speler voor het gehele spel slechts 30 kansen om te dobbelen. Je bepaald zelf wanneer je die kansen inzet. Je mag gelijk in je eerste beurt bijvoorbeeld 10 keer dobbelen, maar daarmee heb je voor de rest van het spel nog maar slechts 20 pogingen over. Probeer dat maar eens goed te verdelen, en probeer op tijd te bepalen wanneer je stopt voor een optimale score.

In totaal zijn er 10 vakjes waar je een score kunt invullen. Bijvoorbeeld door dezelfde cijfers te werpen voor de getallen 1 tot en met 6, wat we ook kennen in Yahtzee. Maar ook een straat, gelijke waarden, alleen rode cijfers, een kans, kleine chili, grote chili of een pittige chili. Maar zijn je worpen op, dat ben je uitgedobbeld en zijn er geen punten meer te behalen.

Chili Dice is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie