Qwixx Longo dobbelspel review: dobbel en maak de rijen vol

Je bekijkt nu Qwixx Longo dobbelspel review: dobbel en maak de rijen vol
Qwixx Longo Review
Qwixx Longo
Qwixx Longo

Fans van het dobbelspel Qwixx kunnen hun hart ophalen bij de nieuwste versie van het super populaire spel. Qwixx Longo is nog maar net uit, maar belooft nu al een bestseller te worden voor dit jaar. De regels zijn simpel en lijken grotendeels op de eerste uitgave van het spel. Toch geven de nieuwe mogelijkheden weer een nieuwe draai aan het dobbelen. Win jij ook bij Qwixx Longo?

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

In het spel Qwixx Longo ga je zoveel mogelijk hokjes aankruisen op je scoreblad om een zo hoog mogelijke score te behalen. Het aankruisen van de vakjes wordt gedaan aan de hand van de worp die gemaakt is met de dobbelstenen. Alle spelers die meedoen aan het spel mogen de totaalscore van de twee witte dobbelstenen gebruiken om in te vullen op het scorevel. De actieve speler mag ook nog een combinatie van een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen maken. Voor extra kruisjes en daarbij dus nog meer punten, zijn bij Qwixx Longo op elk scoreblad twee geluksgetallen afgebeeld. Met deze twee getallen kun je nog meer velden op je scoreblad afstrepen en maak je nog meer kans om de winnaar te worden van een potje Qwixx Longo.

Inhoud van het doosje van Qwixx Longo

  • 6 dobbelstenen
  • 4 potloden
  • 1 scoreblok
  • Spelregels
Inhoud van de doos Qwixx Longo
Inhoud van de doos Qwixx Longo

Voorbereiding van een spel

Voor een potje Qwixx Longo pak je de inhoud van het doosje uit. Je geeft iedereen een scoreblad en deelt de potloodjes uit. De twee witte en vier gekleurde dobbelstenen worden op tafel gelegd, zodat iedereen er goed bij kan. Je spelletje Qwixx Longo kan beginnen.

Qwixx Longo spelregels en spelverloop

Het spel Qwixx Longo heeft veel weg van de basisversie van Qwixx. Ook in dit spel heb je zes dobbelstenen, waaronder twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. De dobbelstenen hebben alleen een iets andere vorm. Ze hebben acht kanten, waardoor je heel wat meer getallen kan dobbelen. Op het scoreblad van Qwixx Longo zijn dan ook meer getallen toegevoegd in de rijen. En met die meer getallen kun je ook meer punten scoren.

Qwixx Longo spelregels
Qwixx Longo spelregels

Om de beurt dobbelen de deelnemers van het spel met de zes dobbelstenen. Het totaal van de twee witte dobbelstenen bij elkaar mag iedereen afkruisen op zijn scoreblad. Een combinatie van een witte en een gekleurde dobbelsteen mag alleen de actieve speler invullen. Zo heeft de actieve speler dus altijd twee getallen die hij kan afkruisen.

De scorebladen hebben vier rijen met nummers. De rode en de gele rij beginnen bij 2 en eindigen met 16. De groene en de blauwe rij beginnen juist met het hoogste getal en lopen andersom. De combinatie van dobbelstenen die je in kunt vullen op je scoreblad moeten altijd van links naar rechts worden afgewerkt. Zo kun je een overgeslagen getal nooit meer afkruisen. Je bent in de beurt van een ander nooit verplicht de combinatie van de witte dobbelstenen in te vullen op je scoreblad. Als je zelf de actieve speler bent, moet je wel iets aankruisen, anders krijg je strafpunten.

Qwixx Longo score
Qwixx Longo score

Wanneer je zes kruisjes in je rij hebt staan, mag je pas de vakjes die dik omrandt zijn aan het einde van de rij afstrepen. Hiermee sluit je een rij. Bij Qwixx Longo staan er twee dik omrandde hokjes en kun je dus kiezen welke je neemt. Als jij degene bent die de rij afsluit met een kruisje in de dikke vakjes, dan mag je ook het slotje afkruisen. Deze geldt als een extra kruis in de rij. Als een rij is afgesloten mag niemand meer kruisjes zetten in deze kleur rij. Zodra er twee rijen door één deelnemer zijn gesloten is het spel afgelopen.

Bij Qwixx Longo heb je ook nog een nieuwe toevoeging aan het spel. Elke deelnemer heeft twee geluksgetallen op zijn of haar scoreblad staan. Elke keer als één van deze getallen gedobbeld wordt mag je het eerstvolgende getal in de rij met de minste kruisjes afstrepen. Als je ervoor kiest om je geluksgetal te gebruiken, mag je niet ook nog de waarde van de twee witte dobbelstenen afstrepen. Je kunt dus kiezen tussen deze twee.

Qwixx Longo eindscore
Qwixx Longo eindscore

Qwixx Longo review, onze mening

Wij zijn een grote fan van Qwixx en spelen het spelletje regelmatig. We hebben alle uitbreidingen en wisselen regelmatig af tussen de verschillende scorebladen. Toen er een nieuwe Qwixx werd aangekondigd moesten we deze dan ook in onze collectie hebben.

En we zijn helemaal weg van deze nieuwe versie van Qwixx, ondanks dat er niet zoveel veranderd is. Wat we vooral leuk vinden aan deze versie is de geluksgetallen. Met deze getallen kun je best wat extra kruisjes zetten en ook nog op de meest goede plekken op je scoreblad. Soms komt het voor dat je elke dobbelbeurt wel een vakje kan afstrepen. Deze extra optie zorgt er ook wel voor dat je iets meer geluk nodig hebt. Het kan natuurlijk gebeuren dat het ene geluksgetal veel vaker wordt gedobbeld dan het andere geluksgetal. Iedereen heeft andere geluksgetallen.

De potjes Qwixx Longo duren gemiddeld ook iets langer dan bij de eerste versie van Qwixx. Dat komt omdat de rijen op het scoreblad langer zijn en je dus meer vakjes zult vullen. Het zorgt tegelijkertijd voor meer punten en dat maakt de doorgewinterde Qwixx-speler natuurlijk ook erg blij.

De nieuwe dobbelstenen hebben een superleuke vorm. Ze hebben acht kanten en kunnen dus heel wat verschillende combinaties van getallen teweegbrengen. In eerste instantie verwachtten we dat deze dobbelstenen heel vaak op dezelfde getallen terecht zouden komen, omdat ze minder makkelijk rollen. Maar dit is zeker niet het geval. We gooiden juist veel verschillende nummers.

Met Qwixx Longo heb je een oude favoriet in een nieuw jasje, met de leuke extra van de geluksgetallen voelt het als een hele nieuwe game en kun je weer verslaafd raken aan dit eindeloze dobbelspel.

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie