Top 10 leukste partyspellen die nooit vervelen!

Je bekijkt nu Top 10 leukste partyspellen die nooit vervelen!
Top 10 leukste partyspellen

Een feestje, verjaardag of gewoon een samenkomst van vrienden? Het ultieme moment om een partyspel op tafel te brengen. Ik heb een selectie gemaakt van partyspellen die je nooit zullen vervelen. Spellen waar je elkaar beter door leert kennen, bij moet nadenken en waarbij je actief moet zijn. Een partyspel begint met een grote groep mensen om je heen verzamelen, waarbij je vaak in teams ingedeeld moet worden. In onze inspiratie top 10 vind je klassieke spellen, zoals 30 Seconds en Party en Co, maar ook de hypes van dit moment.

De leukste partyspellen inspiratie op een rij

  1. Codenames
  2. Muse
  3. Sushi Go
  4. The Mind
  5. 30 Seconds
  6. Concept bordspel
  7. Shit Happens
  8. Throw Throw Burrito
  9. Wie is de Mol: De code opdracht
  10. Party en Co

10. Party en Co; de all-time favorite!

Heb je het over partyspellen, dan kun je het spel Party en Co niet vergeten. Dit spel moet iedereen in zijn spelletjeskast hebben staan, want het is een groot succesnummer op verjaardagen of feestavonden. Je kunt het spel met individuen spelen of in teams.

Het spel begint met het kiezen van een kleur grammofoonplaatspeler. Er zijn vier kleuren; wit, goud, zilver en brons. Als elk team een kleur heeft gekozen kan het spel beginnen. Je gooit met de dobbelsteen om te kijken hoeveel vakjes je vooruitkomt. Op het vakje waar je uitkomt voer je een opdracht uit. Als je deze opdracht goed uitvoert verdien je een grammofoonplaat voor op je speler van de soort opdracht die je hebt uitgevoerd.

Er zijn vijf verschillende opdrachtenvakjes. Er is een vakje waar je als opdracht een bepaald soort merk moet raden. Deze zijn roze gekleurd. De blauwe vakjes staan voor het raden met gebaren en geluiden. Bij de gele vakjes krijg je een kennisvraag, waar maar één goed antwoord op is. De groene vakjes laten je tekenen en raden en de paarse vakjes geven een verboden woord opdracht. Alle opdrachten moeten binnen 30 seconden zijn opgelost om de grammofoonplaat te winnen.

Party en Co Original
Party en Co Original

Party en Co is te koop bij bol.com.

9. Wie is de Mol; De code-opdracht

Een bordspel dat gebruikt maakt van Augmented Reality is wat Just Games bedacht in een nieuwe versie van het spel Wie is de Mol. Met de zinderende zoektocht naar de mol op televisie, is het voor de tv-kijkers en grootste fans natuurlijk geweldig om dit adembenemende spel ook met je vrienden te spelen.

De code-opdracht speel je in een groot team, waarin één iemand de boel probeert te saboteren. Allemaal heb je verschillende codes en sleutels in je bezit. Door samen te werken kun je de codes van het spel kraken. Eén speler die vooraf aangewezen wordt als mol, probeert het kraken van de codes natuurlijk te voorkomen. Het team heeft gewonnen als de codes zijn gekraakt, maar degene die daarna ook nog eens de mol in het midden aan kan wijzen is de echte winnaar. Het kan natuurlijk gebeuren dat de codes niet worden gekraakt of de mol door niemand wordt aangewezen. In dit geval wint de mol het spel.

Wie is de Mol: de Code-opdracht bevat alles wat je nodig hebt om het spel te spelen, maar wil je het spel eens op een andere manier spelen, dan kun je gebruik maken van een speciale app. Deze app is te downloaden in de Google Playstore of de Playstore van Apple. Met de app heb je je kaartjes digitaal en kun je ze nog beter verbergen voor je tegenstanders. De app geeft echt een heel andere dimensie van dit spel!

Wie is de Mol van Just Games
Wie is de Mol van Just Games

Wie is de Mol; de Code-opdracht is te koop bij bol.com.

8. Throw Throw Burrito; een actief spel!

Geen zin om op je stoel te blijven zitten bij een bordspel? Speel dan eens Throw Throw Burrito! Dit spel laat je niet alleen actief bezig zijn, maar ook nog eens gieren van het lachen. Gooi je tegenstanders af met een burrito terwijl je een kaartspel speelt.

Het spel start met stapeltjes van 15 kaarten op de tafel. Elke speler krijgt van het stapeltje links van zich 5 speelkaarten. Op de 5 speelkaarten staan afbeeldingen. Er zijn meerdere dezelfde kaarten. Het is de bedoeling dat je een set van 3 kaarten spaart. Heb je een set dan mag je deze wegleggen. Om aan een set te komen moet je telkens van de stapels naast je kaarten trekken.

Je kunt ook een set bij elkaar krijgen met burrito’s erop. Dit is een set kaarten die aanzet tot een gevecht met de zachte burrito’s. Als je een set hebt benoem je dit en komt er een gevecht op gang. Wie als eerste wordt afgegooid door een burrito krijgt een minpunt, die aan het eind van het spel zorgt voor minder punten bij het tellen van de sets kaarten.

Throw Throw Burrito zorgt ervoor dat je naast nadenken welke kaarten set je wil maken ook erg actief moet zijn. Ben je snel met gooien en kan je de andere burrito snel ontwijken, dan is dit zeker in je voordeel. Kijk wel uit met de rest van de spullen in de woonkamer. Voor je het weet gooi je het dure porseleinen servies van je grootmoeder van de kast.

Throw Throw Burrito
Throw Throw Burrito

Throw Throw Burrito is te koop bij bol.com.

7. Shit Happens; lain of pain!

Overkomt jou ook wel eens iets naars? Natuurlijk, want dat overkomt ieder mens. Bij Shit Happens ga je beoordelen hoe erg naar een situatie is. Kun jij de nare gebeurtenissen op de juiste manier rangschikken, dan win je dit spel.

Het spel begint met het uitdelen van kaartjes met nare gebeurtenissen aan iedere speler. Iedere speler krijgt er 3. Op de kaartjes staat ook meteen aangegeven hoe erg de gebeurtenis is op een schaal van 1 tot 100. Als iets heel erg is, is het 100 en als het niet zo erg is, is het 1. Levend begraven worden krijgt bijvoorbeeld een score van 100.

Zodra je drie kaartjes hebt leg je ze voor je neer op volgorde van minst heftig naar meest heftig. Het spel gaat nu echt beginnen. De eerste speler trekt een nieuw kaartje van een afgedekte stapel op tafel. Hij benoemt de gebeurtenis op het kaartje. De speler die rechts van hem zit moet nu raden waar de kaart thuishoort in zijn volgorde, die ook wel ‘the lain of pain’ wordt genoemd. Heeft hij of zij het fout? Dan mag de volgende persoon rechts raden bij zijn of haar volgorde. Als niemand het geraden heeft gaat het kaartje terug onder op de stapel.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je het zo snel mogelijk goed raadt, want de eerste speler die tien kaarten voor zich heeft liggen in de oplopende volgorde is de winnaar van dit spel. Ben jij goed in het beoordelen van nare dingen?

Shit Happens kaartspel
Shit Happens kaartspel

Shit Happens is te koop bij bol.com.

6. Concept; omschrijven met pictogrammen

Bij Concept is het de bedoeling dat je concepten gaat omschrijven. Hierbij mag je echter niet praten. De enige manier waarop je mag omschrijven is doormiddel van het plaatsen van pionnen en steentjes bij pictogrammen. Als de andere speler het concept raadt krijg jij punten, maar ook degene die het heeft geraden. Degene die de meeste punten weet te behalen met omschrijven en raden is de winnaar.

Bij dit spel krijg je een groot speelbord met allemaal verschillende plaatjes. Dit zijn bijvoorbeeld plaatjes van een huis, kleding, gereedschap, vormen etc. Ook krijg je een legenda met wat deze pictogrammen voorstellen. De eerste speler trekt een kaart van de stapel waar iets opstaat om te omschrijven. Hij mag nu pionnen en blokjes neerleggen bij de plaatjes die zijn concept het beste omschrijven. De grootste pion is een uitroepteken. Deze staat voor het allerbelangrijkste plaatje. Je mag daarnaast nog blokjes neerleggen in de kleur van het vraagteken om het concept extra te omschrijven. Vervolgens gaan de medespelers raden.

Er zijn verschillende moeilijkheidsniveau ’s bij dit spel. Bij het eerste moeilijkheidsniveau gebruik je alleen het vraagteken. Maar zodra de concepten moeilijker worden kun je ook uitroeptekens gaan gebruiken. Deze uitroeptekens staan voor een indirecte omschrijving. Ook hier kun je weer blokjes in dezelfde kleur bij leggen.

Het Concept bordspel is te spelen met puntentelling, maar is eigenlijk net zo leuk zonder de puntentelling. In het begin zul je de legenda nog vaak nodig hebben om sommige pictogrammen te begrijpen, maar hoe vaker je het speelt, hoe makkelijker het wordt. Dit spel laat je fantasie de vrije loop nemen.

Concept bordspel
Concept bordspel

Concept is te koop bij bol.com.

5. 30 seconds; omschrijven in rap tempo!

Wie partyspel zegt, noemt 30 Seconds. Het is één van de meest gespeelde spellen van Nederland. In 30 Seconds probeer je met je team zoveel mogelijk woorden te raden binnen 30 seconden. Nu merk je pas hoe kort 30 seconden eigenlijk zijn.

Voordat je begint met het spel maak je teams. Elk team krijgt een fiche om het pad op het speelbord te bewandelen. Het eerste team dobbelt met de dobbelsteen een cijfer. Dit kan 0, 1 of 2 zijn. Dan kijkt men eerst op welke kleur het fiche van hun team ligt. Op geel of op blauw. Deze kleuren staan voor de zijde van het kaartje met de woorden die de spelers moeten raden. De ene kan van de kaartjes is blauw en de andere kant geel. Eén van de spelers van het team trekt een kaartje en gaat binnen 30 seconden de vijf begrippen op het kaartje omschrijven op de juiste zijde.

Bij het omschrijven van de woorden op het kaartje mag je het woord of een gedeelte van het woord niet gebruiken. Ook mag er niet gewezen worden naar voorwerpen in de buurt of de letters van het alfabet worden gebruikt om het woord stap voor stap te benoemen. Als de 30 seconden om zijn moet je het getal van de dobbelsteen van de geraden woorden afhalen. Dit is het aantal stappen dat het team vooruit mag. Het team dat als eerste over de finish komt heeft gewonnen.

30 Seconds partyspel
30 Seconds partyspel

30 Seconds is te koop bij bol.com en 999Games.

4. The Mind; elkaars gedachten lezen

Een simpel maar doordacht spel is The Mind wel te noemen. In het doosje van The Mind zitten alleen cijferkaarten, werpsterkaarten en kaarten met levens. Op het eerste gezicht ziet het er heel saai uit, maar dit spel is alles behalve saai. Aan het einde van het spel is er ook niet één winnaar, maar zijn jullie allemaal de winnaar of verliezer.

Het spel begint met het bepalen van het aantal rondes dat je moet doorlopen om met de hele groep te winnen. Dit hangt af van het aantal spelers dat meedoet. Des te meer spelers, des te minder rondes. Elke ronde begint met het uitdelen van kaarten. Ronde 1 krijgt iedereen 1 kaart, ronde 2 krijgt iedereen 2 kaarten enz. Daarna komt het moment waar het om draait. Het opleggen van de kaarten. Het is namelijk de bedoeling dat de spelers de kaarten gaan opleggen van laag naar hoog. Maar aangezien ze niet van elkaar weten welke kaarten er in het spel zijn, wordt dit heel moeilijk. Er mag namelijk ook niet gecommuniceerd worden.

Als een speler een kaart op tafel legt en niemand heeft een lagere kaart dan deze kaart, dan gaat het spel verder. Maar gooit iemand een te hoge kaart op, dan verlies je een leven. Als alle levens op zijn verlies je het spel. Gelukkig is er altijd nog de werpster. Als er een benauwde situatie is wanneer niemand iets oplegt, kunnen jullie met zijn allen besluiten gebruik te maken van de werpster. Met de werpster legt iedereen zijn laagste kaart af. Er komt even rust in het spel. Kunnen jullie alle rondes doorlopen?

The Mind kaartspel

The Mind is te koop bij bol.com.

3. Sushi Go; nog lekkerder dan het eten!

Vind je Sushi ook zo lekker? Dan is Sushi Go zeker iets voor jou. Het is eenvoudig uit te leggen aan nieuwe spelers, dus je speelt al snel met veel personen. Verdien punten met het verzamelen van verschillende soorten sushi en maak gebruik van speciale kaarten om je puntenaantal op te krikken. Aan het einde kun je de puddingronde gebruiken voor bonuspunten.

Het spel wordt gespeeld in drie verschillende rondes. Het begint elke ronde met het uitdelen van kaarten. Bij 2 spelers worden er 10 kaarten uitgedeeld, maar voor elke speler meer wordt er een kaart minder gebruikt. Als iedereen zijn kaarten heeft kan er gespeeld worden. Je kiest 1 kaart uit de kaarten in je hand en legt deze afgedekt voor je neer. De rest van de kaarten geef je door aan de persoon naast je. Vervolgens doe je hetzelfde totdat alle kaarten opgespeeld zijn. Daarna worden alle kaarten omgedraaid en de punten op de kaarten geteld.

Punten kun je verdienen door de juiste kaarten te kiezen. Nigiri kaarten leveren bijvoorbeeld punten op, maar leg je deze bij een wasabi kaart levert hij nog meer punten op. Een set van twee tempura kaarten levert punten op, maar ook een set van sashimi kaarten. Maar krijg je de set wel compleet in de ronde.

Aan het einde is er nog een grote klapper, want de puddingkaarten worden geteld. Degene met de meeste puddingkaarten krijgt extra punten en degene met de minste kaarten krijgt minpunten. Wie wint dit sushi avontuur? Krijg je ook al trek?

Sushi Go Kaartspel
Sushi Go Kaartspel

Sushi Go is te koop bij bol.com.

2. Muse; laat je fantasie de vrije loop!

Fans van het spel Dixit en Dixit Odyssey zijn vast ook helemaal weg van dit spel. De overeenkomsten zijn groot, maar het spel Muse maakt het nog actiever om te spelen. Ook speel je dit spel in teams en niet met individuen. Het spel bestaat uit meesterwerkkaarten en inspiratiekaarten en is verpakt in een klein en makkelijk doosje.

Ten eerste is het de bedoeling dat er twee teams worden gemaakt van alle spelers. Alle kaarten worden geschud, waarna één van de teams 6 meesterwerkkaarten pakt en twee inspiratiekaarten. Uit deze kaarten kiest het team een meesterwerk en inspiratiekaart die hij weggeeft aan de ‘muse’ van het andere team. Deze ‘muse’ leest de inspiratiekaart voor. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘Neurie een melodie’. De meesterwerkkaart wordt nadat hij gezien is door de ‘muse’ van het andere team geschud met alle andere kaarten. Het is nu de bedoeling dat de ‘muse’ een melodie neuriet die op de kaart slaat die het team voor hem had bedacht, zodat zijn of haar team de juiste kaart raadt.

Om de kaarten te raden moet je je fantasie de vrije loop laten, want de meesterwerken hebben meestal een zeer fantasierijk plaatje. Als het team de kaart goed raadt, krijgen ze de kaart. Hebben ze het fout, dan gaat de kaart naar het andere team. Het team dat als eerste vijf kaarten heeft geraden wint het spel.

Het leuke aan de vergelijking van Dixit en Muse is, dat je de kaarten ook onderling kan wisselen. Speel Muse eens met kaarten van Dixit en Dixit eens met de meesterwerken van Muse. Het spel blijft op deze manier leuk om te spelen!

Muse kaartspel
Muse kaartspel

Muse is te koop bij bol.com en 999Games.

1. Codenames; raad de goede woorden!

Bij Codenames speel je zoals bij veel partyspellen in twee teams. De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk alle woorden die omschreven worden te raden. Het team dat dit als snelste doet heeft gewonnen. Maar pas op voor het verboden woord. Als dit wordt geraden heeft het andere team meteen gewonnen.

Om Codenames te starten neem je 25 kaartjes met woorden. Deze 25 kaartjes worden in vijf rijen van vijf kaartjes op tafel gelegd. Vervolgens gaat één van de teamleden van beide teams aan de andere kant van de tafel zitten. Deze twee teamcaptains krijgen een kaartje waar het speelveld op is uitgetekend met dezelfde vijf rijen van vijf kaartjes. Met de kleuren rood en blauw is hierop aangegeven welke woorden van team blauw zijn en welke woorden van team rood. Eén vakje is zwart. Dit is het verboden woord. Er zijn ook crème vakjes. Deze woorden horen bij niemand.

Vervolgens is het de bedoeling dat de teamcaptains om beurten een omschrijving geven voor de woorden die geraden moeten worden. Deze omschrijving mag maar bestaan uit één woord. Daarachter zegt de teamcaptain hoeveel woorden passen bij deze omschrijving. Bijvoorbeeld ‘lamp 3’ De andere leden van het team mogen nu gaan bepalen welke drie woorden bij de omschrijving ‘lamp’ passen. Als ze een woord aanwijzen is hun keuze definitief. Zo kunnen bijvoorbeeld in het speelveld ‘schemer’, ‘fel’ en ‘fiets’ liggen waar ‘lamp’ op zou kunnen slaan.

Als een woord goed geraden is mag de teamcaptain het woord afdekken met een afdekkaart van de teamkleur. Als er een woord wordt geraden dat bij geen één team hoort, komt er een crème afdekkaart op en is de beurt meteen over. Pas op dat je niet een woord raad van het team van de tegenstander, want dan mag de tegenstander het woord afdekken met hun kleur en is je beurt ook voorbij. De grootste fout is het raden van het verboden woord. Wanneer dat wordt geraden is het spel direct afgelopen en heeft het andere team gewonnen.

Codenames van White Goblin Games
Codenames van White Goblin Games

Codenames is te koop bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie