Dixit is één van de meest bekroonde spellen van de afgelopen jaren. Met het spel waan je je in een fantasiewereld. In 2011 gaf uitgever Asmodee een nieuw op zichzelf staand spel van Dixit uit; Dixit Odyssey. Als je voor het eerst gaat spelen is het wel belangrijk om te weten welk basisspel je moet aanschaffen. Kun je beter voor de Dixit versie van 2008 gaan of is Dixit Odyssey de juiste startversie voor jou?
De prachtige vormgeving van Dixit staat gegarandeerd voor uren speelplezier. De basis van het spel zijn de mooie geïllustreerde kaarten, die het meest weghebben van sprookjes of droomwerelden. De speluitleg is heel duidelijk en voor iedereen te leren. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen al deelnemen aan dit spel.
Raad jij de kaart van de verteller?
Om het spel te starten kiest iedereen een speelpion. Deze speelspion is een houten figuur in de vorm van een konijn. Alle konijnen hebben een eigen kleur. Daarna wordt het speelbord neergezet en de kaarten geschud. Uit de geschudde kaarten krijgt elke speler er zes. De kaarten hebben allemaal een fantasierijke afbeelding. Eén van de spelers begint en zal de verteller zijn. De verteller kiest één kaart uit zijn hand en zegt daar met één woord iets over.
Dan is het de beurt aan de andere spelers. Zij zoeken allemaal een kaart waarvan ze vinden dat deze het beste past bij het woord van de verteller. Als iedereen een kaart afgedekt op tafel heeft gelegd, schudt de verteller de kaarten en legt ze open op tafel neer. Alle spelers moeten nu raden welke kaart van de verteller was.
De puntenverdeling
Als iedereen geraden heeft wordt de punten bepaald. De verteller krijgt drie punten als zijn kaart geraden is, maar ook minstens door iemand niet geraden is. De spelers kunnen nog meer punten verdienen. Als ze de goede kaart hebben gekozen krijgen ze drie punten. Als echter iedereen de goede kaart heeft gekozen, krijgen ze maar twee punten en krijgt de verteller geen punten. Daarnaast kunnen de spelers nog punten verdienen van andere spelers die voor hun kaart kozen, met een maximum van drie punten. De winnaar van het spel is degene die als eerste het scorespoor helemaal doorlopen heeft.
De verschillen tussen Dixit en Dixit Odyssey
Om het spel te spelen heb je een basisversie van het spel nodig. De eerste versie was Dixit en een aantal jaar later werd Dixit Odyssey geïntroduceerd. Tussen de twee basisspellen zitten een aantal verschillen. Verschillen die in sommige gevallen bepalend kunnen zijn voor je keuze.
1. Dixit Odyssey is te spelen met meer spelers dan het basisspel Dixit
Toen Dixit uitkwam was het spel te spelen door 3 tot 6 spelers. Dixit Odyssey bracht daar verandering in. Met dit spel is Dixit te spelen met maar liefst 12 spelers in totaal. Leuk voor grotere gezelschappen of grote gezinnen. Het raden van de juiste kaart is hierdoor wel een beetje moeilijker, maar het plezier zal zeker groter zijn.
Weet je van te voren dat je Dixit ook wil spelen met grote groepen? Dan raden we sowieso Dixit Odyssey aan!
2. Het scorespoor is anders
Het Dixit basisspel heeft een scorebord in de doos. Het scorespoor is een bos, met een meer in het midden. Je maakt als het ware een rondje om het meer met je houten speelfiguur. Is je konijn helemaal rond, dan heb je gewonnen. Het scorespoor van de basisversie is geheel in 3D en rijk geïllustreerd.
Dixit Odyssey heeft een plat scorebord dat je uit de doos moet halen en op tafel moet leggen. Het scorespoor is een rechthoekig bord en minder geïllustreerd. Het bord is vooral praktisch.
3. Dixit Odyssey heeft een plaatsje om de kaarten neer te leggen
Bij Dixit moest je altijd van te voren bepalen welke kaart nummer 1, nummer 2 enzovoort was, zodat iedereen wist dat ze het juiste getal kozen. Dixit Odyssey heeft hierbij nagedacht en heeft aan de zijkant van het scorebord plaatsen om de kaarten neer te leggen. Zo leg je kaart 1 bij plaats 1 en kaart 2 bij plaats 2. Het is op deze manier makkelijker aangeven welke kaart welk nummer is.
4. Het raden gaat anders
Bij het basisspel Dixit kreeg je een aantal vierkante kaartjes met nummers erop. Deze kaartjes kon je gebruiken om aan te duiden voor welke fantasiekaart je koos. Bij Dixit Odyssey is dit systeem veranderd. Iedereen krijgt een bordje met gaatjes van 1 t/m 12 en een pinnetje. Het pinnetje kun je vervolgens in het gaatje stoppen van jouw keuze.
5. Andere spelvormen
Dixit Odyssey heeft meerdere spelvormen. Eén van de andere spelvormen is bijvoorbeeld het spel waarbij je twee kaarten kiest. Je krijgt dan twee pinnetjes in verschillende kleuren. Het ene pinnetje van je keuze is 3 punten waard en het andere pinnetje is 1 punt waard.
Onze mening
Hoewel het speelbord van het basisspel Dixit mooier is geïllustreerd en vormgegeven, kiezen wij toch liever voor Dixit Odyssey. Het nieuwere spel maakt het niet alleen mogelijk om met meerdere mensen te spelen, wat natuurlijk meer gezelligheid met zich meebrengt. Maar maakt het spel ook een stuk praktischer. De kaarten hebben een eigen plekje, het scorespoor is duidelijker en het is duidelijker welke kaart jij raadt.
Ondanks dat had Asmodee wel na mogen denken over de functionaliteit van het bordje met 12 gaatjes en het pinnetje. Het is niet altijd makkelijk om het pinnetje in het gaatje te krijgen, zodat hij ook echt rechtop blijft staan. Er had gekozen kunnen worden voor diepere gaatjes of de pinnetjes korter te maken.
Aangezien Dixit Odyssey weer andere fantastische kaarten heeft kan het spel niet alleen als losstaande versie worden gekocht, maar ook als uitbreiding mocht je het basisspel Dixit al hebben.
Dixit of Dixit Odyssey kopen: de beste versie voor jou
In een compact overzicht, wanneer kies je voor Dixit of Dixit Odyssey?
Dixit | Dixit Odyssey |
– 3 tot 6 spelers. – Mooi geïllustreerd scorebord. – Volgorde speelkaarten met elkaar communiceren. – Geen speelbordje, losse nummers om te raden. – Eén speelvorm. | – Tot 12 spelers. – Vooral praktisch scorebord. – Volgorde kaarten op scorebord weergegeven (praktisch!). – Eigen speelbordje per speler met nummering om te raden. – Meerdere speelvormen mogelijk. |
![]() | ![]() |
Koop bij bol.com | Koop bij bol.com |