Wat zijn de verschillen tussen Dixit, Dixit Odyssey en Dixit Refresh?

Je bekijkt nu Wat zijn de verschillen tussen Dixit, Dixit Odyssey en Dixit Refresh?
Welke Dixit versie kiezen

Dixit is één van de meest bekroonde spellen van de afgelopen jaren. Met het spel waan je je in een fantasiewereld. In 2011 gaf uitgever Asmodee een nieuw op zichzelf staand spel van Dixit uit, Dixit Odyssey. Nog wat later in 2021 kwam de vernieuwde versie van Dixit op het spel, die ook wel Dixit Refresh wordt genoemd. Als je een keuze probeert te maken tussen deze drie spellen, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. Kun je beter voor de Dixit versie van 2008, Dixit Odyssey of is de Dixit versie uit 2021 de juiste startversie voor jou?

De prachtige vormgeving van Dixit staat gegarandeerd voor uren speelplezier. De basis van het spel zijn de mooie geïllustreerde kaarten, die het meest weghebben van sprookjes of droomwerelden. De speluitleg is heel duidelijk en voor iedereen te leren. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen al deelnemen aan dit spel.

Raad jij de kaart van de verteller?

Om te beginnen kiest elke speler een gekleurd houten figuurtje in de vorm van een konijn. Daarna wordt het speelbord neergezet en de kaarten geschud. Iedere speler krijgt 6 kaarten met fantasierijke afbeeldingen. Eén van de spelers is de verteller en begint door één kaart te kiezen en daar een woord bij te bedenken welke hij hardop zegt. Daarna zijn de andere spelers aan de beurt om de meest bijpassende kaart die ze op hand hebben erbij te leggen. De verteller schud alle kaarten door elkaar en legt deze nu open op tafel neer. Alle spelers raden nu welke kaart van de verteller is.

De puntenverdeling

Als er geraden is, worden de punten opgemaakt. De verteller krijgt drie punten als zijn kaart is geraden, maar ook minstens door iemand niet geraden is. De spelers kunnen nog meer punten verdienen. Kiezen ze de juiste kaart dan krijgen zij drie punten. Als iedereen de goede kaart heeft geraden krijgen ze maar twee punten en de verteller geen punten. Daarnaast krijgen de spelers punten wanneer de andere spelers voor hun kaart hebben gekozen, met een maximum van drie punten. De winnaar is degene die als eerste het gehele scorespoor heeft doorlopen.

De verschillen tussen Dixit, Dixit Odyssey en Dixit Refresh

Qua bordspellen zijn de drie gelijk aan elkaar en is de gameplay identiek. De eerste uitgave was Dixit, een aantal jaar later werd Dixit Odyssey geïntroduceerd en sinds 2021 hebben we ook Dixit Refresh. Er zitten een aantal verschillen in deze bordspellen die wij uit een zetten zodat je een keuze kunt maken welke jou het leukste lijkt.

1. Dixit Odyssey is te spelen met meer spelers dan het basisspel Dixit

Toen Dixit uitkwam was het spel te spelen door 3 tot 6 spelers. Dixit Odyssey bracht daar verandering in, want het was te spelen met maar liefst 12 spelers in totaal. Extra leuk dus voor grote gezelschappen of grote gezinnen. De nieuwste vernieuwde versie van Dixit heeft een ophoging in het aantal spelers gekregen en is nu geschikt voor 3 tot 8 spelers. Weet je van te voren dat je Dixit ook wil spelen met grote groepen? Dan raden we Dixit Odyssey aan!

Aantal spelers Dixit
Aantal spelers Dixit

2. Het scorespoor is anders

Het eerste Dixit basisspel (links op foto) heeft een scorebord in de doos in vorm van een bos met een meer in het midden, je maakt daaromheen een rondje met je scoremarket. Ben je helemaal rond, dan heb je gewonnen. Het leuke daaraan is dat het scorespoor in 3D is en rijk is geïllustreerd. Wij vinden dit eigenlijk het mooiste scorebord van alle versies!

Dixit Odyssey (rechts op foto) heeft een plat scorebord dat je uit de doos moet halen en op tafel moet leggen. Het scorespoor is een rechthoekig bord en minder geïllustreerd. Het bord is vooral praktisch. Ook de nieuwste Dixit (middelste op foto) heeft een plat scorebord wat recht toe recht aan is.

Verschil in Dixit speelborden
Verschil in Dixit speelborden

3. Dixit Odyssey heeft een plaatsje om de kaarten neer te leggen

Bij Dixit moest je altijd van te voren bepalen welke kaart nummer 1, nummer 2 enzovoort was, zodat iedereen wist dat ze het juiste getal kozen. Dixit Odyssey heeft hierbij nagedacht en heeft aan de zijkant van het scorebord plaatsen om de kaarten neer te leggen. Zo leg je kaart 1 bij plaats 1 en kaart 2 bij plaats 2. Het is op deze manier makkelijker aangeven welke kaart welk nummer is.

Dixit Odyssey nummering
Dixit Odyssey nummering

4. Het raden gaat anders

Bij het basisspel Dixit kreeg je een aantal vierkante kaartjes met nummers erop. Deze kaartjes kon je gebruiken om aan te duiden voor welke fantasiekaart je koos. Bij Dixit Odyssey is dit systeem veranderd. Iedereen krijgt een bordje met gaatjes van 1 t/m 12 en een pinnetje. Het pinnetje kun je vervolgens in het gaatje stoppen van jouw keuze.\

De nieuwste versie van Dixit heeft weer een ander systeem, hier krijgt iedere speler een soort draaischijfje waarmee je kan aangeven voor welke kaart je kiest, zie foto.

Dixit draaischijfje
Dixit draaischijfje

5. Andere spelvormen

Dixit Odyssey heeft meerdere spelvormen. Eén van de andere spelvormen is bijvoorbeeld het spel waarbij je twee kaarten kiest. Je krijgt dan twee pinnetjes in verschillende kleuren. Het ene pinnetje van je keuze is 3 punten waard en het andere pinnetje is 1 punt waard.

Onze mening

Sinds de introductie van het nieuwe Dixit basisspel in 2021, zijn wij van mening veranderd dat dit de leukste variant is. Deze is het mooiste vormgegeven op de kaarten en je krijgt de handige draaischijfjes voor de puntentelling. De reden dat we voorheen voor Dixit odyssey kozen, was omdat deze speler met meer spelers gespeeld kon worden. Dat is nu opgelost, doordat je Dixit met de nieuwe versie tot 8 spelers kunt spelen.

Wel moet ik aangeven dat Dixit Odyssey nog steeds een aantal voordelen heeft. Zoals de kaarten die een eigen plekje hebben en het duidelijke scorespoor. Een klein nadeeltje is wel dat pinnetjes niet zo goed in de gaatjes gaan, dat had wel iets verbeterd kunnen worden. Voor echt grote groepen ontkom je er niet aan om alsnog voor deze versie te kiezen.

Aangezien Dixit Odyssey weer andere fantastische kaarten heeft kan het spel niet alleen als losstaande versie worden gekocht, maar ook als uitbreiding mocht je het basisspel Dixit al hebben.

Dixit, Dixit Odyssey of Dixit refresh?

In een compact overzicht, wanneer kies je voor Dixit, Dixit Odyssey of de nieuwe Dixit?

Dixit (2008)Dixit OdysseyDixit (2021)
– 3 tot 6 spelers.
– Mooi geïllustreerd scorebord.
– Volgorde speelkaarten met elkaar communiceren.
– Geen speelbordje, losse nummers om te raden.
– Eén speelvorm.
– Tot 12 spelers.
– Vooral praktisch scorebord.
– Volgorde kaarten op scorebord weergegeven (praktisch!).
– Eigen speelbordje per speler met nummering om te raden.
– Meerdere speelvormen mogelijk.
– 3 tot 8 spelers.
– Mooiste illustraties.
– Volgorde kaarten met elkaar communiceren.
– Handig kieshulpmiddel.
– Eén speelvorm.
DixitDixit OdysseyDixit basisspel 2021
Koop bij bol.comKoop bij bol.comKoop bij bol.com

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie