For Sale review: huizen kopen en verkopen

Je bekijkt nu For Sale review: huizen kopen en verkopen
For Sale Review
For Sale spel
For Sale spel

Ben jij een makelaar in spé en weet jij het beste huizen te kopen en verkopen? Dan is For Sale écht een spel voor jou. In dit kaartspel ga je in de eerste ronde huizen kopen door een bod uit te brengen op de verschillende huizen in het spel. Daarna ga je de huizen weer verkopen en verdien je cheques voor deze huizen. Als je aan het eind de hoogste waardes hebt op de cheques, dan win je For Sale.

Aantal spelers: 3 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Kaartspel

For Sale is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van het kaartspel For Sale is om aan het einde van het spel de meeste euro’s op de cheques te hebben die je hebt verdiend. Eigenlijk bepaalt het begin van het spel al hoeveel euro’s je straks overhoudt, dus een strategische tip voor het einde van het spel is er niet. In de eerste ronde ga je bieden op huizen van verschillende waardes. Des te hoger je biedt, des te hoger de waarde zal zijn van het huis dat je krijgt. Vervolgens ga je in de tweede ronde je huizen verkopen tegen een cheque met een zo hoog mogelijke waarde.

Inhoud van de doos van For Sale

  • 30 huizenkaarten
  • 30 cheques
  • 84 bankbiljetten van €1000
  • Spelregels
For Sale inhoud van de doos
For Sale inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om het kaartspel For Sale te spelen schud je de stapels met huizenkaarten en cheques en legt ze op tafel. Elke speler krijgt een aantal bankbiljetten naar het aantal spelers dat meedoet. Wij speelden het spel met zijn drieën en dat betekende dat ieder 28 briefjes van €1000 kreeg. Vervolgens kan het spel beginnen.

For Sale startopstelling
For Sale startopstelling

For Sale spelregels en spelverloop

Als de eerste ronde van For Sale begint worden er drie kaarten (omdat we het met 3 spelers spelen) van de stapel met huizenkaarten getrokken. De huizenkaarten zijn genummerd van 1 tot en met 30 en dit staat ook voor de waarde van het huis. Lage cijfers zijn krotten en hoge cijfers zijn villa’s. De drie kaarten die open op tafel komen hebben allemaal een cijfer tussen de 1 en de 30. De spelers die meedoen kunnen met hun geld bieden op de huizen. De persoon die het meest biedt krijgt de hoogste kaart, degene die daarna het hoogste biedt krijgt de op één na hoogste kaart en degene die het laagst biedt, krijgt de laagste huizenkaart.

For Sale spelregels
For Sale spelregels

Bij het bieden mag je op elk moment pas zeggen. Als je pas zegt moet je van je laatst genoemde bod de helft betalen, naar boven afgerond, en krijg je de laagste huizenkaart. De andere twee spelers kunnen dan nog doorbieden, totdat er één speler overblijft. De speler die overblijft moet het volledige bedrag betalen wat hij of zij heeft geboden en krijgt de huizenkaart met de hoogste waarde.

For Sale start van het spel
For Sale start van het spel
For Sale bankbiljetten bieden
For Sale bankbiljetten bieden

Vervolgens komt er een nieuwe set van 3 huizenkaarten op tafel en ga je weer bieden. Zorg ervoor dat je genoeg briefjes van €1000 overhoudt om ook bij de laatste set kaarten te kunnen blijven bieden. Al het geld dat je daarna nog over hebt, mag je aan het einde meetellen voor je eindtotaal.

For Sale Cheques
For Sale Cheques

Als alle huizenkaarten in het bezit zijn van de spelers kan de tweede ronde beginnen. In deze ronde komen de cheques op tafel. Ook hiervan worden elke beurt drie kaarten getrokken en open op tafel gelegd. De spelers mogen nu bedenken welk huis ze willen verkopen en welke huizenkaart ze dus in willen zetten. De waardes van de cheques lopen van €0 tot €15.000. Degene die het huis met de laagste waarde speelt, krijgt ook de cheque met de laagste waarde. De persoon die de hoogste huizenwaarde speelt, krijgt de hoogste cheque.

For Sale eindscore
For Sale eindscore

For Sale review, onze mening

Vroeger keek ik een beetje op tegen het beroep van makelaar. Je werkt met grote bedragen en je kunt er dus veel geld mee verdienen. Maar het kan ook zo zijn dat je de verkeerde keuze maakt en je een heleboel geld verliest. Dan is het ook gelijk een behoorlijke som geld die je misloopt.

In dit spel is het niet anders. Toen wij het speelden bedacht ik meteen slimme trucjes om het spel te winnen. Zo dacht ik tactisch na over een bod en zette ik hoog in als het huizenkaartje met nummer 30 erop langskwam. Want met huizenkaart 30 heb je sowieso straks de hoogste cheque. Tijdens de ronde met de cheques bedacht ik me dat het helemaal niet logisch was om de huizenkaart met 30 neer te leggen als er een cheque van €15.000 lag. Het gaat namelijk vooral om wat het geheel van alle cheques is. Als er bijvoorbeeld naast de €15.000 nog een cheque van €14.000 en €12.000 liggen is het helemaal niet interessant om de huizenkaart met nummer 30 te gebruiken. Als je de €15.000 mist, heb je namelijk nog een heel hoog bedrag.

De huizenkaart nummer 30 kwam vooral van pas als de waarde van de cheques een enorm verschil hadden. Als er bijvoorbeeld een cheque van €15.000 op tafel ligt, naast een cheque van €0 en €2.000. Dan wordt het zaak dat je de hoogst mogelijke kaart gaat spelen, want dan maak je echt een verschil qua geld met de anderen. Hierdoor besefte ik dat het dus helemaal niet zo’n probleem is als je ook lagere huizenkaarten hebt. Het gaat er puur om wanneer je deze kaarten speelt.

For Sale is een interessant spelletje, wat je best vlot kan spelen. Het is een echte ‘filler’ game, maar het voelt toch als een compleet spel. De vormgeving van de doos en de inhoud ervan is netjes. Het doosje is precies op maat gemaakt voor de kaartjes en biljetten. Alles past er precies in. Het is compact, maar compleet.

For Sale is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie