Pechvogel spel review: Dobbelspel voor geluksvogels

Je bekijkt nu Pechvogel spel review: Dobbelspel voor geluksvogels
Pechvogel spel review
Pechvogel dobbelspel
Pechvogel dobbelspel

In het dobbelspel Pechvogel probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen en zo min mogelijk gefrustreerd te raken. En dan bedoel ik niet gefrustreerd doordat je niet kunt winnen, nou ja een klein beetje dan, maar het spelelement frustraties. Want zit het even tegen, dat frustreren je tegenstanders jou wel! In dit review geven we jou de spelregels van Pechvogel en geven we je onze mening.

Pechvogel dobbelspel
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 20 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games

Pechvogel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Het doel van Pechvogel

In Pechvogel draait het om goede worpen waarmee je scorefiches kunt binnenhalen. Niet alleen uit de algemene voorraad, maar ook gepikt van jouw tegenstanders. Hoe meer scorefiches, hoe meer punten. En de speler aan het einde van het spel met de meeste punten is de winnaar van Pechvogel.

Maar slechte worpen kunnen zorgen voor vele frustraties, je krijgt dan frustratie blokjes die roet in je hoge score gooien en voor minpunten zorgen.

Wat zit er in de doos van Pechvogel?

Pechvogel is een klein spelletje, het zit in een doosje van ongeveer 12 bij 12 cm. Dat doosje is gevuld met de volgende spelmaterialen:

  • 7 dobbelstenen (waarden 3 t/m 7 en een pechvogel zijde)
  • 1 Murphy (voor de echte pechvogel)
  • 1 Pechtableau
  • 15 scorefiches (3 stuks met waarden 3 t/m 7)
  • 13 frustratie blokjes
  • De spelregels

Voorbereiding van een spelletje Pechvogel

De ‘opbouwerij’ zoals de spelregels van Pechvogel omschrijven, is simpel. Natuurlijk komt dat deels doordat er gewoon niet zoveel spelmaterialen zijn. Wat niet erg is, voor een dobbelspelletje wat je leuk even tussendoor kunt spelen.

Het Pechtableau wordt geplaatst op het midden van de tafel. Daarnaast worden de scorefiches, de frustraties en Murphy neergelegd als algemene voorraad.

De speler die recent de meeste pech heeft gehad mag de 7 dobbelstenen nemen en beginnen met het spel. Daarna komen de andere spelers aan bod met de klok mee.

Startopstelling Pechvogel
Startopstelling Pechvogel

Hoe speel je Pechvogel?

Natuurlijk staat dit spel compleet in het teken van dobbelen. Het is dan ook een spelletje waar geluk een grote rol speelt. Toch zijn er tactische elementen die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat niet alles van het geluk afhangt. Dat vind ik vooral zelf wel fijn, teveel geluksfactor in een spel kan ik vaak zelf niet enorm waarderen.

De speler die aan de beurt is, neemt alle 7 dobbelstenen en werpt deze gelijktijdig. Vervolgens mag de speler één waarde kiezen waarvan hij alle dobbelstenen legt op het pechtableau. Daarnaast moeten alle dobbelstenen met het pechvogel symbool op het pechtableau geplaatst worden.

Pechvogel dobbelstenen
Pechvogel dobbelstenen

Vervolgens dobbelt de speler opnieuw met de resterende dobbelstenen. Legt opnieuw de dobbelstenen die de gekozen waarde hebben op het pechtableau, evenals de dobbelstenen met het pechvogel symbool.

Pechvogel eerste worp
Pechvogel eerste worp

Zo gaat de speler door, totdat zich één van de volgende situaties voordoen. De speler heeft op zijn pechtableau:

  • 4 dobbelstenen met het gekozen doelcijfer
  • 3 dobbelstenen met het pechvogel symbool
  • Meer dan 4 dobbelstenen met het gekozen doelcijfer
  • Meer dan 3 dobbelstenen met pechvogel symbolen

4 dobbelstenen met het gekozen doelcijfers

Het is je gelukt! Want dit is de meest wenselijk situatie. Wanneer je 4 dobbelstenen hebt van je gekozen doelcijfer dan mag je het bijbehorende scorefiche pakken. Stel je koos voor waarde 6 op je dobbelstenen, dan mag je een scorefiche met waarde 6 pakken.

Stel je voor dat een van jouw tegenstanders al een waarde 6 scorefiche heeft, dan mag je er ook voor kiezen om die in te pikken. Pik je er een van een speler, dan leg je één willekeurig scorefiche uit de algemene voorraad terug in de doos.

Pechvogel tweede worp
Pechvogel tweede worp

3 dobbelstenen met het pechvogel symbool

Mocht dit gebeuren, dan ben je wel echt een pechvogel! Maar vooruit, de kans dat je 3 dobbelstenen met het pechvogel symbool gooit is groter dan dat je 4 dobbelstenen gooit met je gekozen doelcijfer.

In dit geval pak je een frustratie uit de voorraad.

Pechvogel met echte pech
Pechvogel met echte pech

Meer dan 4 dobbelstenen met het gekozen doelcijfer

In dit geval wordt de speler de raafgier. Je krijgt het scorefiche, maar daarnaast krijg je ook Murphy.

Murphy zelf heeft eigenlijk weinig functie gedurende het spel. Het enige is wel dat hij zorgt voor ruim de dubbele hoeveelheid minpunten aan het einde van het spel. Iedere frustratie aan het einde van het spel is normaal -3 punten. Maar wanneer je Murphy in bezit hebt, dan zorgt hij voor -7 punten per frustratie. Dat is pas frustrerend!

5 waarden, je krijgt Murphy
5 waarden, je krijgt Murphy

Meer dan 3 dobbelstenen met pechvogel symbolen

Ook hier doet zich dezelfde situatie voor als bij meer dan 4 dobbelstenen met het gekozen doelcijfer. Ook hier krijg je dus Murphy en daarnaast 1 frustratie uit de voorraad.

Combinaties van situaties

Het kan voorkomen dat er zich een combinatie voordoet. Dat gebeurt niet vaak, maar is niet uitgesloten. Je kunt 4 dobbelstenen met waarde 4 werpen, en 3 dobbelstenen met een pechvogel. In dat geval krijg je zowel de puntenfiche van waarde 4 en daarnaast 1 frustratie uit de voorraad.

Pechvogel combinatie van 4 waarde en 3 pechvogels
Pechvogel combinatie van 4 waarde en 3 pechvogels

Frustraties en gefrustreerd worden

Hoe vaker je pechvogels werpt met de dobbelstenen, hoe gefrustreerder je zult worden. Maar dat ter zijde, want frustraties zijn echt een element in dit spelletje.

Een speler kan een frustratie afbouwen dat zorgt ervoor dat hij einde van het spel minder minpunten zal krijgen. Wanneer de speler een frustratie afbouwt, dan legt hij één van zijn frustratie blokjes terug in de voorraad en werpt zijn laatste worp opnieuw.

Frustraties inzetten
Frustraties inzetten

Maar een speler kan ook gefrustreerd worden doordat andere spelers hem frustreren. Dat mag slechts één keer per beurt. Eén van de tegenstanders kiest om de speler te frustreren en legt daarbij één van zijn frustraties op het pechtableau. De andere spelers mogen kiezen om daarmee mee te gaan.

Wanneer de speler zijn beurt eindigt met 3 of meer pechvogel symbolen op het pechtableau, dan krijgt hij alle frustraties die de andere spelers hebben ingezet.

Maar, stel je voor dat de speler zijn beurt eindigt door 4 dobbelstenen met dezelfde waarde te dobbelen, dan krijgen alle spelers die een frustratie hebben ingezet hun frustratie blokje terug. En daarnaast mag de speler die aan de beurt is ook nog eens één blokje uit zijn persoonlijke voorraad weggeven aan de spelers die een frustratie ingezet hadden.

Einde van het spel en puntentelling

Pechvogel eindigt wanneer alle scorefiches uit de voorraad op zijn en in bezit zijn van de andere spelers. Daarna gaan de spelers direct over tot het uitreken van de eindscores.

Iedere speler telt zijn score door de scorefiches bij elkaar op te tellen. Daar moeten de minpunten van frustraties en eventueel Murphy van afgetrokken worden.

Iedere frustratie geeft -3 punten. Mocht een speler Murphy in bezit hebben, dan geeft iedere frustratie -7 punten.

De speler met de hoogte score is de winnaar. En ja, mocht het echt tegen zitten dan kun je zelfs in de min uitkomen.

De eindscore voor de speler in onderstaande afbeelding heeft 3 + 4 + 6 + 6 = 19 punten. Maar door de 3 frustraties en Murphy krijgt de speler 3 x -7 = -21 punten. 19 min de 21 strafpunten is -2 punten als eindscore.

De pechvogel eindscore tellen
De pechvogel eindscore tellen

Onze mening en review over het Pechvogel dobbelspel

Pechvogel is een dobbelspel, dat betekent natuurlijk dat een geluksfactor een belangrijke rol speelt om te winnen. Niet voor niets heet dit spelletje natuurlijk Pechvogel!

Wat leuk is aan Pechvogel, is dat het een dobbelspel is met interactie tussen de spelers. Dat is niet vanzelfsprekend voor dobbelspelletjes, soms ben je teveel gefocust op je eigen scoreblaadje. Dat is hier dier dus wel anders, je kunt elkaars scorefiches plunderen en je kunt elkaar frustreren of gefrustreerd raken.

Is dobbelen jouw ding? Dan kan het haast niet missen met dit spelletje. Het is eenvoudig te spelen, de regels zijn gemakkelijk en het speelt lekker vlot in ongeveer een kwartiertje tot maximaal 20 minuten. Als klap op de vuurpijl is er de spelersinteractie.

Pechvogel heeft wel wat weg van Regenwormen, maar dan met een eigen dynamiek. Het is zeker niet ons favoriete dobbelspel, daarvoor raad ik je aan om even verder te lezen in onze top 10 leukste dobbelspellen, maar is zeker een spelletje met voldoende spelplezier voor het gezin of als spelletje tussendoor.

Pechvogel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie