Queendomino spelregels en spel review, beter dan Kingdomino?

Je bekijkt nu Queendomino spelregels en spel review, beter dan Kingdomino?
Queendomino bordspel

In Queendomino probeert iedere speler zijn eigen koninkrijk op te bouwen en daarmee zoveel mogelijk punten te scoren. Dat doe je door gebieden op de juiste manier aan elkaar te leggen, daarop gebouwen te plaatsen en ridders om op pad te sturen om inkomsten te genereren door belasting te innen. In deze review geef ik je een inleiding met daarin de Queendomino spelregels en mijn mening.

Voor je begint met lezen, is het goed om te weten dat Queendomino gebaseerd is op Kingdomino, de voorganger van dit interessante spelletje. Daar schreef ik eerder al over, de review over Kingdomino kun je hier lezen. De basisregels en principe zijn nog steeds van toepassing, maar Queendomino is flink verrijkt met leuke nieuwigheden!

2 tot 4 spelers
Aanbevolen leeftijd 8 jaar en ouder
30 minuten speeltijd
Uitgever: White Goblin Games

Bestel Queendomino bij bol.com.

Het doel van Queendomino

Het is je doel om een koninkrijk op te bouwen waarmee je zoveel mogelijk punten weet te verzamelen. Degene die de meeste punten bij elkaar weet te krijgen is de winnaar van Queendomino.

De naam Queendomino zegt het al een beetje, de basis van domino komt in dit spel terug, maar dan met veel meer tactische en strategische mogelijkheden. Je probeert de dominotegels zo goed mogelijk aan je kasteel te plaatsen in een vierkant van maximaal 5 bij 5 tegels, zodat je waardevolle gebieden creëert binnen je eigen koninkrijk.

Tegels die je aanlegt moeten altijd passend zijn, bijvoorbeeld graan aan graan. Het liefst maak je ze zo groot mogelijk met daarop waardevolle gebouwen met kroontjes. Kroontjes binnen één gebied vermenigvuldigd met het aantal tegels bepaald het aantal punten per gebied.

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om extra punten te verzamelen. Onder andere door rode vakjes op dominotegels, waarop je een gebouw mag bouwen. Die hebben ieder weer specifieke eigenschappen en kunnen bonuspunten opleveren.

Speelgoed van het Jaar 2022

Daarnaast staan we rode vakjes op dominotegels, waarop je een gebouw mag bouwen. Die ieder weer eigen specifieke eigenschappen hebben.

Wat krijg je bij het spel Queendomino?

 • 4 starttegels voor iedere speler
 • 4 kasteeltjes in iedere spelerskleur
 • 8 koningen (twee voor iedere speler. Bij 3 of 4 spelers gebruik je er maar één per speler)
 • 42 munten (12 met waarde 1, 18 waarde 3 en 12 waarde 9)
 • 1 koningin
 • 1 draak
 • 22 ridders
 • 15 torens
 • 1 scoreblok
 • 32 gebouwentegels
 • 1 gebouwenbord (of markt) voor de gebouwentegels
 • 48 dominotegels (gebiedstegels)
 • 1 3D toren die je gebruikt om de speeltegels in te zetten,
 • De spelregels

Startopzet van een spel Queendomino

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler in zijn eigen kleur een starttegel en daarop zijn eigen kasteel. De start van je koninkrijk eigenlijk, vanaf nu ga je dit verder uitbouwen.

Daarnaast krijgt iedere speler 7 munten en 1 soldaat. Alle overige munten en soldaten worden in de algemene voorraad geplaatst.

Het gebouwenbord wordt klaargelegd op een centrale plek met daarop de verschillende gebouwen. Op ieder open vakje wordt één tegel open klaargelegd. De draak begint op het gebouwenbord op zijn eigen startplaats.

Queendomino spelopzet
Queendomino spelopzet

Hoe speel je Queendomino, de basis spelregels

Tijdens iedere beurt worden er 5 stappen doorlopen door iedere speler. Ik leg je zo uit wat deze 5 stappen inhouden. Hoog over zijn het deze 5 stappen die je uitvoert:

 1. Tegel waar je koning op staat aan je eigen koninkrijk plaatsen.
 2. Eén of twee ridders op pad sturen om belasting te innen.
 3. Bouwen van een gebouw (indien mogelijk).
 4. Kiezen om de draak op pad te sturen om een gebouw te vernietigen (kost 1 munt).
 5. Je koning gebruiken om een nieuwe dominotegel te kiezen voor de volgende beurt.

Voordat je stap 1 kunt uitvoeren, moet je natuurlijk eerst kiezen op welke tegel je de koning wilt plaatsen.

De dominotegels klaarleggen en kiezen met je koning

Dominotegels kiezen met je koning
Dominotegels kiezen met je koning

Net als in Kingdomino worden ook hier vier tegels klaargelegd. Je legt ze altijd op volgorde van laag naar hoog op basis van het getal aan de achterzijde. Je draait vervolgens de tegels open met de gebieden naar boven gericht.

Om beurten mogen de spelers vervolgens één koning op één van de tegels leggen. Hebben alle spelers een koning geplaatst, dan worden er vier nieuwe tegels getrokken volgens dezelfde wijze als voorgaand. Ook deze worden opengedraaid en dan kan het spel pas echt beginnen!

Stap 1: Tegel waar de koning op staat aan je eigen terrein plaatsen

De speler die zijn koning op de bovenste landtegel heeft geplaatst, is als eerste aan de beurt. Hij moet desbetreffende tegel aanleggen aan zijn eigen koninkrijk.

Iedere landtegel heeft een type terrein, dat kan graan, gras, water, bergen, mijnen of bos zijn. Landtegels moeten altijd grenzen aan hetzelfde type terrein. Sommige tegels hebben daarnaast ook nog een gebouw met 1, 2 of 3 kroontjes.

Met die kroontjes kun je punten scoren. Het aantal kroontjes binnen één terreintype wat aan elkaar grens vermenigvuldigd met het aantal terreintegels bepaald de score voor dat stukje terrein. Stel je hebt een terrein van 4 graanvelden met daarop 2 molens die beide één kroontje hebben, krijg je daarvoor 8 punten (4 x 2).

Stap 2: Eén of twee ridders op pad sturen om belasting te innen

Je mag kiezen om één of tweede ridders te plaatsen op de tegel die je zojuist hebt aangelegd binnen één gebied. Die ridders blijven daar liggen tot het einde van het spel.

Je ontvangt belasting ter waarde van één munt per veld voor het gebied. Stel je graanveld is al 6 tegels groot, krijg je daar dus 6 munten voor.

Stap 3: Bouwen van een gebouw op een rode tegel (indien mogelijk)

Queendomino rode gebouwen
Queendomino rode gebouwen

Heb je op jouw dominotegel die je mag aanleggen een vrij bouwveld (rood veld), dan mag je er een gebouw op bouwen. Je mag een gebouw kiezen van het gebouwenbord. Je moet daar vervolgens wel de kosten voor betalen die bij het gebouw weergegeven zijn.

Ieder gebouw heeft zijn eigen voordelen. Dat kan bijvoorbeeld een extra ridder uit de voorraad zijn. Of dat je aan het einde van het spel 5 bonuspunten krijgt. Of een combinatie van punten aan het einde van het spel en permanente bonussen die gedurende het spel gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld dat je één munt extra krijgt voor iedere ridder die je in je bezit hebt.

Speelgoed van het Jaar 2022

Stap 4: Kiezen om de draak op pad te sturen om een gebouw te vernietigen

Als vierde stap mag je ervoor kiezen om de draak een gebouw te laten vernietigen van het gebouwenbord. Soms kan dat goed uit komen doordat je zo een andere speler dwars kan zitten. Het gebouw gaat dan uit het spel en kan niet meer gebouwd worden.

Let wel op dat voor de volgende beurt er natuurlijk weer een nieuw gebouw bij komt. En wie weet geeft dat gebouw wel weer gewoon een goede bonus.

Stap 5: Je koning gebruiken om een nieuwe dominotegel te kiezen voor de volgende beurt

Nadat je de tegel hebt aangelegd, kies je waar je je koning plaatst op één van de vier nieuwe tegels die opengelegd zijn.

Einde van een ronde

Een ronde in Queendomino is afgelopen wanneer alle spelers de landtegel aangelegd hebben waar hun koning op stond. Daarna worden opnieuw 4 nieuwe tegels uit de voorraad gepakt en omgedraaid. Het spel blijft zo doorgaan totdat alle tegels in het spel zijn gekomen.

Torens en de koningin

Sommige gebouwen, die je bouwt op een rode dominotegel, geven je de mogelijkheid om een toren te bouwen. Wanneer je een toren bouwt bekijk je altijd eerst of jij daarmee een gelijkstand in aantal torens creëert of over de meeste torens beschikt.

Lukt dat, dan krijg jij de koningin in je bezit. De koningin zorgt ervoor dat gebouwen één munt goedkoper zijn om aan te kopen. De toren op zich is verder geen punten waard.

Lukt het om de koningin tot het einde van het spel in je bezit te hebben, dan mag je ze verplaatsen naar het grootste gebied in je koninkrijk. Ze telt op dat gebied mee voor één kroontje. Je gebied wordt daardoor dus meer punten waard.

De koningin blijft zich steeds verplaatsen naar de speler die op dat moment de meest torens heeft of degene die een gelijkspel in torens creëert.

Einde van een spel en de puntentelling

Zijn alle dominotegels op, dan mag er geteld worden. Dat bestaat in Queendomino uit drie verschillende tellingen:

Toren voor dominotegels
Toren voor dominotegels

Voor iedere 3 munten in je bezit krijg je 1 punt.

Het aantal punten van ieder losstaand gebied wordt bij elkaar opgeteld. De grootte van het gebied vermenigvuldigt met het aantal kroontjes in desbetreffende gebied. Bijvoorbeeld 7 graantegels met 3 kroontjes is 21 punten (7 x 3) waard. Vergeet daarbij de koningin niet mee te tellen, die één extra kroontje oplevert voor in je grootste gebied.

Als laatste kijk je naar de gebouwen die je hebt weten te bouwen tijdens het spel. Tel het aantal bonuspunten die de gebouwen opleveren bij je score op. En bepaal daarnaast de waarde van de eventuele rode gebieden die je hebt. Ook daarvoor is het kroontjes vermenigvuldigd met het aantal rode tegels in eenzelfde gebied.

Degene met de meeste punten wint Queendomino!

Queendomino spel review, wat is onze mening?

Heb je wel eens Kingdomino gespeeld? In dat geval ga je merken dat Queendomino een stapje tactischer en strategischer is dan Kingdomino. Het heeft meer mogelijkheden en meer factoren om rekening mee te houden.

Kingdomino was vooral lekker vlot speelbaar, tactisch en vooruitdenken in de zin welke tegels je potentieel kunt krijgen en hoe je dan je koninkrijk het beste kunt inrichten. Queendomino doet daar weer eens tapje bovenop. Het spel wordt net wat complexer met meer factoren om rekening mee te houden. Ondanks meer tactiek en mogelijkheden moet je nog steeds af en toe net wat geluk hebben om op het juiste moment aan de beurt te zijn om een goede tegel te kunnen leggen. Maar die geluksfactor is zeker niet leidend!

Na het aanleggen van een dominotegel mag je kiezen om daar een ridder op te plaatsen, waarmee je munten kunt verzamelen door het innen van belasting. Die munten kun je gebruiken om gebouwen aan te kopen om op rode dominotegels te mogen bouwen. Dat kan directe invloed hebben door extra bonuspunten aan het einde van het spel of privileges die je gedurende het spel mag gebruiken. Een gebouw bouwen kan daardoor een strategische keuze zijn.

Er zijn dus ook meer manieren gekomen om punten te scoren. Niet alleen meer op de bekende manier door het aanleggen van tegels en het vermenigvuldigen met het aantal kroontjes. Maar nu dus ook de rode gebouwen, munten en koningin die aan het einde van het spel als extra kroontje telt voor je grootste gebied. Allemaal factoren om een extra oogje voor in het zeil te houden.

Belangrijk is dat het spel gewoon fantastisch en natuurlijk speelt. Het spel blijft eenvoudig speelt uit zichzelf. Het simplistische en snelle spel van Kingdomino blijft ook in Queendomino goed in tact. De nieuwe regels maken het spel in mijn ogen zeker niet overdreven complex en de toegevoegde elementen passen en werken gewoon goed met het spel.

Queendomino is voor degene die net iets meer diepgang wil en tactiek wil toepassen. Het valt nog steeds in het straatje spellen wat je met de hele familie kunt spelen. Niet gecompliceerd, makkelijk om te leren, speelt snel weg, korte beurten per speler en daarmee een erg leuk familiespel om in een half uurtje te spelen.

Queendomino kopen

Je kunt Queendomino online bestellen bij bol.com.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1024857&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fqueendomino%2F9200000092632019%2F&name=Queendomino&subid=queendomino-review
Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie