Queendomino spel review en spelregels

Je bekijkt nu Queendomino spel review en spelregels
Queendomino review

Queendomino is het zusje van het eerder uitgebrachte spel Kingdomino, ook hier gaan we aan de slag met ons eigen koninkrijk en proberen we daarmee zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door gebieden op juiste manier aan elkaar te leggen, daarop gebouwen te plaatsen, ridders op pad te sturen om inkomsten te genereren en door belasting te innen. Ik schijf in dit review mijn mening over het spel en breng je wegwijs in de belangrijkste spelregels.

Mocht je Kingdomino al kennen, dan kan ik je alvast verklappen dat de basisregels nog steeds van toepassing zijn. Queendomino brengt vooral wat toevoegingen en verrijkt het met leuke nieuwigheden.

Belangrijkste spelinformatie

Het is je doel om een koninkrijk op te bouwen waarmee je zoveel mogelijk punten weet te verzamelen. De naam Queendomino zegt het al een beetje, de basis van domino komt in dit spel terug, maar dan met veel meer tactische en strategische mogelijkheden. Je probeert de dominotegels zo goed mogelijk aan je kasteel te plaatsen in een gebied van maximaal 5 bij 5 tegels.

Tegels die je aanlegt moeten altijd passend zijn, bijvoorbeeld graan aan graan. Het liefst maak je ze zo groot mogelijk met daarop waardevolle gebouwen met kroontjes. Kroontjes binnen één gebied vermenigvuldigd met het aantal tegels bepaald het aantal punten per gebied. Er zijn daarnaast meer manieren om punten te verzamelen, onder andere door de rode vakjes op de tegels waarop je een gebouw mag bouwen.

2 tot 4 spelers
Aanbevolen leeftijd 8 jaar en ouder
30 minuten speeltijd
Uitgever: White Goblin Games

Bestel Queendomino bij bol.com.

Queendomino spelopzet
Queendomino spelopzet

Wat krijg je bij het spel Queendomino?

  • 4 starttegels voor iedere speler
  • 4 kasteeltjes in iedere spelerskleur
  • 8 koningen (twee voor iedere speler. Bij 3 of 4 spelers gebruik je er maar één per speler)
  • 42 munten (12 met waarde 1, 18 waarde 3 en 12 waarde 9)
  • 1 koningin
  • 1 draak
  • 22 ridders
  • 15 torens
  • 1 scoreblok
  • 32 gebouwentegels
  • 1 gebouwenbord (of markt) voor de gebouwentegels
  • 48 dominotegels (gebiedstegels)
  • 1 3D toren die je gebruikt om de speeltegels in te zetten,
  • De spelregels
Queendomino speelbord
Queendomino speelbord

De startopzet

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler in zijn eigen kleur een starttegel en daarop zijn eigen kasteel. Iedere speler krijgt 7 munten en 1 soldaat. De start van je koninkrijk eigenlijk, vanaf nu ga je dit verder uitbouwen. Het gebouwenbord wordt klaargelegd op een centrale plek met daarop de verschillende gebouwen. Op ieder open vakje wordt één tegel open klaargelegd. De draak begint op het gebouwenbord op zijn eigen startplaats.

Queendomino spelopzet

Basisspelregels en hoe speel je Queendomino

Tijdens iedere beurt worden er 5 stappen doorlopen. Ik leg je zo uit wat deze 5 stappen inhouden. Hoog over zijn het deze 5 stappen die je uitvoert:

  1. Tegel waar je koning op staat aan je eigen koninkrijk plaatsen.
  2. Eén of twee ridders op pad sturen om belasting te innen.
  3. Bouwen van een gebouw (indien mogelijk).
  4. Kiezen om de draak op pad te sturen om een gebouw te vernietigen (kost 1 munt).
  5. Je koning gebruiken om een nieuwe dominotegel te kiezen voor de volgende beurt.

Voordat je stap 1 kunt uitvoeren, moet je natuurlijk eerst kiezen op welke tegel je de koning wilt plaatsen.

De dominotegels klaarleggen en kiezen met je koning

Net als in Kingdomino worden ook hier vier tegels klaargelegd. Je legt ze altijd op volgorde van laag naar hoog op basis van het getal aan de achterzijde. Je draait vervolgens de tegels open met de gebieden naar boven gericht. Om beurten mogen de spelers een koning op één van de tegels leggen. Hebben alle spelers een koning geplaatst, dan worden er vier nieuwe tegels getrokken volgens dezelfde wijze als voorgaand. Ook deze worden opengedraaid en dan kan het spel pas echt beginnen.

Queendomino
Queendomino

Stap 1. tegel waar de koning op staat aan je eigen terrein plaatsen

De speler die zijn koning op de bovenste landtegels plaatste is de startspeler. Hij moet die tegel kiezen en aanleggen aan zijn eigen koninkrijk. Iedere landtegel heeft een type terrein in vorm van graan, gras, water, bergen, mijnen of bos. Ze moeten altijd grenzen aan hetzelfde type terrein. Sommige tegels hebben daarnaast ook nog een gebouw met 1, 2 of 3 kroontjes, daarmee score je punten. Het aantal kroontjes binnen één terreintype wat aan elkaar grens vermenigvuldigd met het aantal terreintegels bepaald de score per type terrein. Stel je hebt een terrein van 4 graanvelden met daarop 2 molens die beide één kroontje hebben, krijg je daarvoor 8 punten (4 x 2).

Stap 2, één of twee ridders op pad sturen om belasting te innen

Je mag kiezen om één of tweede ridders te plaatsen op de tegel die je zojuist hebt aangelegd binnen één gebied. Die ridders blijven daar liggen tot het einde van het spel. Je ontvangt belasting ter waarde van één munt per veld voor het gebied. Stel je graanveld is al 6 tegels groot, krijg je daar dus 6 munten voor.

Stap 3, bouwen van een gebouw op een rode tegel

Staat er een vrij bouwveld (rood veld) op de dominotegel die je mag aanleggen, dan mag daar een gebouw op gebouwd worden. je kiest een gebouw van het gebouwenbord. Daar moet je natuurlijk wel de kosten voor kunnen betalen. Ieder gebouw heeft voordelen. Bijvoorbeeld een extra ridder uit de voorraad, of dat je aan het einde van het spel 5 bonuspunten krijgt.

Queendomino rode gebouwen
Queendomino rode gebouwen

Stap 4, kiezen om de draak op pad te sturen om een gebouw te vernietigen

Als vierde stap mag de draak een gebouw te laten vernietigen van het gebouwenbord. Dat kan soms goed uitkomen om een speler dwars te zitten. Het gebouw gaat dan uit het spel en kan niet meer gebouwd worden. Wel komt er bij de volgende beurt gewoon weer een nieuw gebouw in het spel.

Stap 5, je koning gebruiken om een nieuwe dominotegel te kiezen

Als laatste mag kiezen waar je je koning plaats op één van de vier nieuwe tegels die zijn opengesteld.

Einde van een ronde

Een ronde is afgelopen wanneer alle spelers de landtegel aangelegd hebben waar hun koning op stond. Daarna worden opnieuw 4 nieuwe tegels uit de voorraad gepakt en omgedraaid. Het spel blijft zo doorgaan totdat alle tegels in het spel zijn gekomen.

Torens en de koningin

Sommige gebouwen geven je de mogelijkheid een toren te bouwen. Wanneer je een toren bouwt bekijk je altijd eerst of jij daarmee een gelijkstand in aantal torens creëert of over de meeste torens beschikt. Lukt dat, dan krijg je de koningin in bezit. Daarmee krijg je 1 munt korting bij het aankopen van gebouwen. Lukt het om de koningin tot het einde van het spel in je bezit te hebben, dan mag je ze verplaatsen naar het grootste gebied in je koninkrijk. Ze telt op dat gebied mee voor één kroontje. De koningin blijft zich continu verplaatsen naar de speler die de meest torens heeft of degene die een gelijkspel in torens creëert.

Einde van een spel en de puntentelling

Zijn alle dominotegels op, dan mag er geteld worden. De speler met de meeste punten wint het spel. Dat bestaat in Queendomino uit drie verschillende tellingen:

  1. Voor iedere 3 munten in je bezit krijg je 1 punt.
  2. Het aantal punten van ieder losstaand gebied wordt bij elkaar opgeteld.
  3. Tel het aantal bonuspunten van de gebouwen.

Onze beoordeling van Queendomino

Mocht je Kingdomino al eens gespeeld hebben, dan ga je merken dat Queendomino meer mogelijkheden kent. Het spel heeft daardoor wat meer strategische mogelijkheden om rekening mee te houden. Hoewel het omdraaien van tegels het geluk je af en toe ook wel mee moet zitten. Die geluksfactor is zeker niet leidend, maar speelt wel mee.

Na het aanleggen van een dominotegel mag je kiezen om daar een ridder op te plaatsen, waarmee je munten kunt verzamelen door het innen van belasting. Die munten kun je gebruiken om gebouwen aan te kopen om op rode dominotegels te mogen bouwen. Dat kan directe invloed hebben door extra bonuspunten aan het einde van het spel of privileges die je gedurende het spel mag gebruiken. Een gebouw bouwen kan daardoor een strategische keuze zijn.

Er zijn diverse manieren om punten te scoren. De gebieden, rode gebouwen, munten en koningin die als extra kroontje meetelt in het grootste gebied. Veel om rekening mee te houden, als je echt veel punten wilt scoren. Hierdoor wordt het spel interessanter voor mensen die van diepgang en expertspellen houden.

Belangrijk is dat het spel heel natuurlijk en eenvoudig speelt. Het simplistische en snelle spel van Kingdomino blijft ook in Queendomino goed in tact. De nieuwe regels maken het spel in mijn ogen zeker niet complex en de toegevoegde elementen passen en werken gewoon goed met het spel.

Queendomino is voor degene die net iets meer diepgang wil en tactiek wil toepassen. Het valt nog steeds in het straatje spellen wat je met de hele familie kunt spelen. Niet gecompliceerd, makkelijk om te leren, speelt snel weg, korte beurten per speler en daarmee een erg leuk familiespel om in een half uurtje te spelen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie