In Kingdomino ga je met landtegels aan de slag om je eigen koninkrijk op te bouwen. Een tactisch spelletje, met een markt koopt mechanisme dat het spel erg goed in balans brengt. Heel leuk om met twee spelers te spelen, en zeker niet minder leuk met 3 of 4 spelers. Door tegels goed te combineren met de juiste bouwwerken, kun je voor flinke bonuspunten zorgen.
Hoe speel je Kingdomino?
In Kingdomino start iedere speler met een blanco startegel, daarop passen alle type landtegels. Op deze tegel plaats je bij de start van het spel je eigen kasteeltje. Verder krijg je wanneer je met twee spelers speelt twee koningen, speel je met 3 of 4 spelers krijg je er slechts één per tegel. De koning gebruik je om landtegels te verkrijgen.
Voordat je start trek je vier tegels, deze leg je op volgorde van laag naar hoog neer. Vervolgens mag je de tegels omdraaien. Je zult zien dat de tegels met bouwwerken en kroontjes altijd onderaan komen te liggen. Terwijl lege terreintegels bovenaan liggen.
Om beurten mogen de spelers één koning op één van de tegels leggen. Hebben alle spelers de koning staan, dan worden opnieuw 4 tegels getrokken volgens dezelfde wijze als voorgaand. Ook deze worden opengedraaid. Vanaf hier kan het spel echt beginnen.
De eerste ronde spelen in Kingdomino
De speler die zijn koning op de bovenste landtegel heeft neergezet, is als eerste aan de beurt. Hij pakt de tegel waar zijn koning op staat, en is verplicht deze tegel ook aan te leggen. Behalve dan in het geval wanneer dit gewoonweg niet mogelijk is. Minimaal één zijde van de tegel moet direct grenzen aan je starttegel.
Iedere tegel heeft een eigen type terrein in de vorm van graan, gras, water, bergen, mijnen en bos. Je moet altijd soort aan soort leggen, precies zoals dat bij domino ook gaat. Zo moet gras aangelegd worden aan gras, en bos aan bos. Bepaalde tegels hebben een gebouw met 1, 2 of 3 kroontjes. Door die kroontjes slim toe te passen kun je mooie puntenbonussen halen. Het aantal tegels wat aan elkaar vast ligt van één terreintype mag je namelijk vermenigvuldigen met het aantal kroontjes binnen dat terrein. Heb je bijvoorbeeld 2 kroontjes in één graanveld van 5 vakjes groot, dan krijg je 10 punten (2 x 5).
Nadat je je tegel hebt aangelegd, kies je één van de nieuwe tegels die opengelegd zijn. Daar zet je jouw koning weer op. De ronde is klaar wanneer alle spelers een tegel hebben aangelegd en een nieuwe landtegel hebben gemarkeerd. De speler die de bovenste landtegel heeft is de startspeler van de volgende ronde. Er worden dan opnieuw 4 nieuwe tegels neergelegd en omgedraaid, zo gaat het spel door totdat alle tegels uit de spelvoorraad op zijn.
Je koninkrijk binnen 5 bij 5 tegels en bonuspunten scoren
In Kingdomino mag je rijk niet groter worden van 5 vakjes breed en 5 vakjes hoog. Dat zorgt ervoor dat je je tegels slim moet blijven aanleggen en voldoende ruimte moet vrijhouden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je later in het spel niet kunt aanleggen, of in het ergste geval zelfs lege vakjes krijgt die niet meer op te vullen zijn.
Dat zou best zonde zijn, je kunt namelijk nog eens extra bonuspunten halen door precies op 5 bij 5 vakjes uit te komen. Lukt het om daarbinnen alles te vullen met tegels, dan krijg je 10 bonuspunten.
Heb je daarbij ook nog eens je kasteel precies in het midden staan? Dan krijg je daarvoor ook nog eens 5 bonuspunten. Geen probleem dus om je kasteel niet precies in het midden te houden, prima zelfs als dat goed uit komt met je tegels.
Wat is onze mening over Kingdomino?
Hoewel Kingdomino een vrij simpel spelletje lijkt, en ook echt is, zijn wij positief verrast. Het is een klein en makkelijk te leren spelletje, wat je zo even tussendoor erbij pakt. Er zitten voldoende tactische en strategische mogelijkheden om niet snel verveeld te raken met Kingdomino.
Door slim gebruik te maken van het kies mechanisme, kun je soms mooi je voordeel behalen. Ligt er geen perfecte tegel tussen die jij nodig hebt? Dan kun je er eens voor kiezen om bewust de bovenste tegel te pakken. Misschien is die tegel dan wel niet zo goed, aangezien de meeste kroontjes altijd onderaan liggen, zorgt het er wel voor dat je in de volgende ronde als eerste aan de beurt bent. En twee stukken gras zonder kroontjes kan ook voor veel punten zorgen als je later alsnog een paar kroontjes weet te bemachtigen.
Juist door dat mechanisme waarmee de tegels worden gekozen en wat de starttegel bepaald, is het spel zo mooi in evenwicht. Het is onmogelijk om én startspeler te zijn én de tegel te hebben met de meeste kroontjes.
Je bouwt ieder aan je eigen koninkrijk, maar gelijktijdig kun je elkaar goed in de gaten houden. Welke tegel is mijn tegelstander om aan het azen? Welke tegel met kroontjes wil hij graag krijgen? Die tegel met twee of drie kroontjes pikken die jouw tegenstander veel punten zou opbrengen kan soms niet eens z’n slecht idee zijn.
Met twee personen kun je dit echt in 15 minuten spelen, lekker vlot. Ook al gaat het om een simpel spelletje, je kunt er verrassend veel tactiek in toepassen.
Wat vinden wij goed aan Kingdomino?
- Snel te leren, Kingdomino heeft super eenvoudige regels!
- Kingdomino is goed in balans door het tegelkies mechanisme. Dit zorgt ervoor dat spelers niet enorm uitlopen in punten.
- Je kunt Kingdomino lekker snel spelen. Met twee personen binnen het kwartier. Met 3 of 4 duurt het net ietsje langer.