Kingdomino recensie, domino in extra tactisch jasje

Je bekijkt nu Kingdomino recensie, domino in extra tactisch jasje
Kingdomino review

Dit spel draait om het opbouwen van je eigen koninkrijk, waarbij je landtegels gebruikt. Het is een tactisch spelletje met een markt koop mechanisme. Dit zorgt voor een hele sterke balans. Zelf vind ik Kingdomino het beste spelen met twee spelers, maar het kan ook gespeeld worden met 3 of 4 gelijktijdig.

Wat vinden wij goed aan Kingdomino?

Om direct met de deur in huis te vallen, wat is er nu goed aan Kingdomino? Ik gaf al aan dat het vooral goed speelt wanneer je met twee spelers speelt.

  • Snel te leren, Kingdomino heeft super eenvoudige regels!
  • Zeer goed in balans door het tegel-kies mechanisme. Dit zorgt ervoor dat spelers niet enorm uitlopen in punten.
  • Met twee spelers speel je binnen een kwartier. Met 3 of 4 spelers duurt het spel net iets langer.

De belangrijkste spelregel om te kennen

In Kingdomino start iedere speler met een blanco startegel, daarop passen alle type landtegels. Op deze tegel plaats je bij de start van het spel je eigen kasteeltje. Verder krijg je wanneer je met twee spelers speelt twee koningen, speel je met 3 of 4 spelers krijg je er slechts één per tegel. De koning gebruik je om landtegels te verkrijgen.

Voordat je start trek je vier tegels, deze leg je op volgorde van laag naar hoog neer. Vervolgens mag je de tegels omdraaien. Je zult zien dat de tegels met bouwwerken en kroontjes altijd onderaan komen te liggen. Terwijl lege terreintegels bovenaan liggen.

Kingdomino
Kingdomino

Om beurten mogen de spelers één koning op één van de tegels leggen. Hebben alle spelers de koning staan, dan worden opnieuw 4 tegels getrokken volgens dezelfde wijze als voorgaand. Ook deze worden opengedraaid. Vanaf hier kan het spel echt beginnen.

De eerste ronde spelen

De startspeler pakt de tegel waar zijn koning op staat en is verplicht om deze tegel ook direct aan te leggen. Behalve dan in het geval wanneer dit gewoonweg niet mogelijk is. Minimaal één zijde van de tegel moet direct grenzen aan je starttegel. Iedere tegel heeft een eigen type terrein in de vorm van graan, gras, water, bergen, mijnen en bos. Je moet altijd soort aan soort leggen, precies zoals dat bij domino ook gaat. Zo moet gras aangelegd worden aan gras, en bos aan bos.

Bepaalde tegels hebben een gebouw met 1, 2 of 3 kroontjes. Door die kroontjes slim toe te passen kun je mooie puntenbonussen halen. Het aantal tegels wat aan elkaar vast ligt van één terreintype mag je namelijk vermenigvuldigen met het aantal kroontjes binnen dat terrein. Heb je bijvoorbeeld 2 kroontjes in één graanveld van 5 vakjes groot, dan krijg je 10 punten (2 x 5).

Tegels aanleggen
Tegels aanleggen

Nadat je je tegel hebt aangelegd, kies je één van de nieuwe tegels die opengelegd zijn. Daar zet je jouw koning weer op. De ronde is klaar wanneer alle spelers een tegel hebben aangelegd en een nieuwe landtegel hebben gemarkeerd. De speler die de bovenste landtegel heeft is de startspeler van de volgende ronde. Er worden opnieuw 4 nieuwe tegels neergelegd en omgedraaid, zo gaat het spel door totdat alle tegels uit de spelvoorraad op zijn.

Je koninkrijk binnen 5 bij 5 tegels en bonuspunten scoren

Je rijk mag niet groter worden dan 5 vakjes bij 5 vakjes. Dat zorgt ervoor dat je slim moet aanleggen en voldoende ruimte moet vrijhouden. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je uiteindelijk niet meer kunt aanleggen of in het ergste geval zelfs lege vakjes overhoud. Dat moet je echt zien te voorkomen, want het zorgt voor achterstand in punten. Kom je precies uit, dan krijg je namelijk 10 extra punten. Staat dan je kasteel ook nog eens exact in het midden? Dan krijg je 5 extra punten!

Kingdomino spelopzet
Kingdomino spelopzet

Wat is onze mening over Kingdomino?

Hoewel Kingdomino een vrij simpel spelletje lijkt, en dat is het overigens ook, zijn wij zelf positief verrast. Het is klein en makkelijk te leren en het speelt erg snel. In ongeveer 15 minuten speel je een spel met twee spelers. Ik stond versteld van de tactische mogelijkheden in dit spel, dat had ik niet verwacht.

Je kunt ontzettend tactisch omgaan met het kies mechanisme, waardoor je je tegenstander dwars kunt zitten en enorm voordeel kunt behalen. Als er even geen perfecte tegel ligt, dan kies je gewoon bewust de bovenste tegel. Die tegel is dan misschien nu niet zo goed, maar zorgt er wel voor dat je in de volgende ronde als eerste aan de beurt bent. En ook een slechte tegel met twee stukken gras zonder kroontjes kan uiteindelijk voor heel veel punten zorgen als je alsnog wat kroontjes weet te bemachtigen.

Dit spel is onwijs goed in evenwicht als je het mij vraagt. Vooral met twee spelers, bij 3 en 4 spelers vind ik dat effect wat weg gaan. De tactische mogelijkheden zijn dan beperkter in mijn ogen, je moet dan wat vaker geluk hebben. Door het mechanisme dat de startspeler varieert afhankelijk van wie de bovenste tegel kiest, komt het spel perfect in balans.

Je bouwt ieder aan je eigen koninkrijk, maar gelijktijdig kun je elkaar goed in de gaten houden. Welke tegel is mijn tegelstander om aan het azen? Welke tegel met kroontjes wil hij graag krijgen? Die tegel met twee of drie kroontjes pikken die jouw tegenstander veel punten zou opbrengen kan soms niet eens z’n slecht idee zijn.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie