Maracaibo bordspel review: zeevaarders in de Caraïben

Je bekijkt nu Maracaibo bordspel review: zeevaarders in de Caraïben
Maracaibo bordspel

Maracaibo speelt zich af in de 17e eeuw, waar de spelers als zeevaarders op pad gaan naar de Caraïben. Daar zullen ze, samen met verschillende andere Europese naties, er daadwerkelijk alles aan doen om roem te verkrijgen. Als avonturier ga je je dagen besteden aan het verbeteren van de economie en een stabiele politiek binnen jouw natie. Je wilt je netwerken verbreden, om daarmee uiteindelijk roem en fortuin te bemachtigen. Dat voor elkaar krijgen is echter tijdsintensief en kost veel moeite en werk. Alleen als het jou lukt om je plannen zodanig goed uit te voeren, zonder onverwachts tegen problematiek aan te lopen, maak jij kans om te winnen. Dit spel is een echt expert spel met een hoge complexiteit, bedoelt voor 2 tot 4 spelers.

Vier rondes met uitgebreide actie mogelijkheden

In Maracaibo speel je vier rondes, waarbij je met schepen trekt naar de Caraïbische eilanden. Tijdens tussenstops voer je jouw acties uit, door het spelen van kaarten. Je probeert daarmee voordelen te behalen of helpers op specifieke locaties te plaatsen. Je vecht in naam van je eigen natie, levert goederen af, verbetert je schepen, vervult quests of trekt door de jungle tijdens expedities.

Maracaibo bordspel

Afwisselende strategieën en uitgebreide mogelijkheden

Je kunt hier heel wat strategieën toepassen. Ik zei niet voor niets dat dit een expertspel is om je vingers bij af telikken. Je probeert je schip te verbeteren, een netwerk op te zetten van onderdanen en informaten en expedities uit te zetten op het vasteland. Die plannen moet je wel grondig doornemen en incalculeren, anders zal het wellicht tegenvallen. Aan het einde van de ronde kan veel dichter bij zijn dan je denkt, uit onverwachtse hoek is die namelijk zomaar te eindigen. Als één van jouw concurrenten de Caraïben eerder weet te trotseren en het einde bereikt, dan is de ronde plotsklaps klaar voor alle spelers. De tussenstand zal dan opgemaakt worden waarbij er geld en victory points uitgedeeld worden. Daarna start het avontuur opnieuw vanuit de haven van Havana.

Het verhaal bouwt zich op over meerdere spellen, en zal steeds nieuwe elementen en mogelijkheden toevoegen. Dit zorgt ervoor dat het bordspel zal veranderen of dat nieuwe opties worden geïntroduceerd die de spelers kunnen gebruiken. De speler die aan het einde van het spel de juiste kaarten en tactieken heeft toegepast, en daarmee de meeste victory points heeft verzameld zal de winnaar worden.

Mogelijkheden tot spelen van een campagne in Maracaibo

Zoals we vaker zien in spellen van Alexander Pfister, worden spelers gemotiveerd om niet slechts één spel te spelen, maar juist meerdere. In de vorm van verschillende samenstellingen en mogelijkheden. Maracaibo bevat ook een modus met een verhaallijn. Dat zal verschillende wendingen aan het spel geven.

Solo spel variant

Mocht je niet altijd met meerdere zijn, dan geen nood. Maracaibo is ook als solo variant te spelen. Wat wij ervaren als ideaal om de mechanismen van het spel te leren kennen en uiteindelijk in te zetten tegen echte spelers. Met die kennis op zak weet je de volgende keer zeker dat je jouw tegenstander verslaat.

Een box vol spelmateriaal

Het spel heeft een megavolle doos met meer dan 200 houten onderdelen en ruim 260 speelkaarten. Enorm speelbord en veel meer. Hier kun je alvast in de regels spieken (wel Engelstalig) om een vooruitblik te krijgen.

Maracaibo box content
Maracaibo box content

Is Maracaibo een leuk spel?

Hoewel het spel in de beginperiode als pre-order verkrijgbaar was voor ongeveer € 55,-, moet je tegenwoordig helaas eerder 65 neertellen. Dat is prijzig, maar je krijgt er gelukkig wel heel wat voor terug. Maracaibo kan wellicht wat intimiderend ogen met zoveel spelmateriaal, regels en ongelimiteerde mogelijkheden. En ik kan je bevestigen, dat is het ook. De opstart gaat wat traag, het kost tijd om hier goed in te komen. Als je houdt van diepgang, variatie, allerlei verschillende strategieën om mee te experimenteren, dan raad ik je dit spel aan. Houdt er wel rekening mee dat je zeker 1,5 tot 2 uur bezig bent met een spel, wanneer je weet wat je doet. De eerste spellen kosten zo 2,5 tot 3 uur. Als je van die complexiteit houdt, kun je niet om dit spel heen. Houdt je het liever wat luchtiger, dan raad ik je aan om verder te kijken. Wellicht is een goed familiespel dan beter passend?

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie