Het Jachtseizoen bordspel review: jachtseizoen aan de keukentafel

Je bekijkt nu Het Jachtseizoen bordspel review: jachtseizoen aan de keukentafel
Jachtseizoen spel review

Vanaf nu kun je gewoon aan je keukentafel zelf Het Jachtseizoen spelen! Wie had dat gedacht en dat nog wel in bordspel vorm. Reden genoeg voor mij om dit spel onder de loep te nemen. Laten we op de vlucht gaan en binnen 25 beurten proberen te winnen. Lukt dat niet en blijven de vluchtelingen uit jullie handen? Dan zijn zij de winnaar!

De wekelijke serie Jachtseizoen in spelvorm

Jachtseizoen, sinds 2016 voor het eerst op het YouTube kanaal te zien van StukTV. En een echt succesje is dat wel! Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens hebben met Het Jachtseizoen vanaf het begin een hit te pakken, waar wekelijks zo’n 2,5 miljoen mensen voor klaar zitten. Op 20 oktober is dit jaar verscheen de eerste aflevering van Het Jachtseizoen seizoen 3.

De mannen van Stuk gaan wekelijks op jacht naar een uitdager die voor minimaal 4 uur uit handen probeert te blijven van de jagers. Team Stuk heeft daarbij de beschiking over een eigen bus vol met geavanceerde apparatuur, alle communicatiemiddelen die nodig zijn en een drone. De vluchteling heeft slechts een GPS waarmee de locatie wordt doorgegeven aan Stuk.

Het Jachtseizoen bordspel!

Ontwikkelaar JustGames heeft samen met StukTV een bordspel gemaakt, geïnspireerd door de Jachtseizoen serie. En het lijkt er ontzettend op! Precies zoals in de serie ga je zelf op jacht en probeer je de voortvluchtige zo snel mogelijk te achterhalen.

Als twee teams ga je tegen elkaar de strijd aan. De voortvluchtige zal altijd alleen spelen op een eigen spelbord, waarop hij zijn route kan bijhouden. Zijn doel is om uit handen te blijven van het jagende team.

Jachtseizoen spel
Jachtseizoen spel

Spelinformatie

Uitgever: JustGames
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Leeftijd 10+
30 minuten speelduur
Releasedatum: 1 oktober 2019

Jachtseizoen bordspel in het kort: Jagen met een slimme taakverdeling

Het jagende team moet zorgen voor een slimme taakverdeling, waarbij je beslists wie de StukTV bus zal gaan besturen, de drone zal bemachtigen of juist als jager door de straten gaat. Als je op een slimme manier door de straten navigeert kan het je lukken de voortvluchtige te slim af te zijn.

Het zoekende team probeert binnen 25 beurten de vluchteling te bereiken. Daarbij kunnen slimme trucjes ingezet worden met drones, oproepen en het inzetten van kaarten.

De voortvluchtige wint wanneer het de jagers niet lukt om hem te pakken te krijgen binnen de beschikbare beurten. Zal het hem lukken om uit handen te blijven van het zoekende team?

Hoe speel je het Jachtseizoen bordspel?

Jullie delen jezelf op in twee teams. Aan de ene kant komt één speler in de rol van voortvluchtige. Deze speler krijgt een eigen speelbord waarop bijgehouden kan worden waar hij is geweest en welke acties er al ingezet zijn. De jagers hebben ook een speelbord, waarop zij weer eigen acties uitzetten.

Ohja, wel even slim om het speelbord van de voortvluchtige buiten bereik van de andere spelers te houden. Anders gaat het wel erg makkelijk worden.

De spelers krijgen een aantal kaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Alleen het jachtteam krijgt poppetjes om bij te houden waar ze met de bus zijn, waar de jagers zijn en één rode om bij te houden waar de voortvluchtige zich bevind. Steeds na een beurt mogen de jagers actiekaarten in de hand weer aanvullen tot het maximaal aantal wat ze mogen dragen.

De spelers kiezen samen één van de 6 startlocaties om te starten. Daar start dan zowel de voortvluchtige als de bus van de jagers. Op het speelbord worden de 25 beurten weergegeven, de eerste twee zijn blauw van kleur, daarin mag alleen de voortvluchtige acties ondernemen. Eigenlijk heb je dus twee beurten voorsprong.

Acties tijdens een beurt uitvoeren

De spelers zijn steeds gelijktijdig aan de beurt, waarbij ze ieder 5 acties uitvoeren. Hiermee kun je onder andere:

 • Eén tegel verplaatsen (kost 1 actie).
 • Van liftpunt naar liftpunt (1 actie, mag één keer per beurt).
 • Het openbaar vervoer gebruiken van stad naar stad op een geel vakje. Je mag over de gehele kaart naar een willekeurig ander geel vakje (mag twee keer in het gehele spel).
 • De boot gebruiken vanaf een willekeurig vakje aan de kust, je mag je dan naar een ander kustvakje verplaatsen.
 • Het vliegtuig gebruiken naar een willekeurig ander vliegveld op het speelbord.

Een voortvluchtige mag nooit twee keer over hetzelfde vakje lopen. Daarvoor gebruikt de voortvluchtige de marker om op het speelbord aan te kruisen waar hij is geweest. Na de eerste twee rondes laat de voortvluchtige aan het begin van iedere volgende ronde zien waar hij zich op dat moment bevind, door het rode poppetje op dat coördinaat te zetten. Vanaf dat moment start het spel dus echt!

Jachtseizoen acties
Jachtseizoen acties

De jagers aan zet

Ook jagers mogen in iedere beurt 5 acties uitvoeren. Zij zijn wel wat beter uigerust, waardoor ze iets betere acties hebben.

 • De bus twee tegels verplaatsen (kost 1 actie).
 • Op de snelweg van punt naar punt verplaatsen kost 1 actie (zonder limiet, in tegenstelling tot de voortvluchtige).

Alle andere acties voor jagers komen voort uit de speciale actiekaarten. Zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van een jager. Je mag deze dan uit de bus laten stappen en twee vakken laten verplaatsen. Jagers zelf kun je alleen verplaatsen door actiekaarten te gebruiken. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het gebruiken van een helikopter of het gebruiken van het OV.

Het Jachtseizoen bordspel
Het Jachtseizoen bordspel

Het Jachtseizoen winnen

Er is maar één manier om als jager te winnen. Dat is door exact op hetzelfde vakje te staan als de voortvluchtige. Dat moet natuurlijk wel binnen 25 beurten! Lukt je dat niet, dan wint de voortvluchtige.

Er zijn een paar uitzonderingen door actiekaarten. Door het oplaten van een drone bijvoorbeeld, waardoor alle aangrenzende vakjes van een jager ook meetellen. Of het opleggen van een beperking waardoor de voortvluchtige niet mag eindigen in de bebouwde kom.

Wat is onze mening over het Jachtseizoen bordspel?

Eigenlijk ben ik best wel verrast over het Jachtseizoen. In eerste instantie denk je dat het spel vooral meelift op het succes van StukTV. Dat is natuurlijk wel een klein beetje zo – maar dit spel is best wel goed en vermakelijk! Er is een goede balans, zowel de voortvluchtige als de jagers hebben een gelijke kans om te winnen, dat maakt het wel zo leuk.

Je bent beide als groepje lekker bezig met het uitdenken van je eigen plan. Voor de voortvluchtige is er ook best wat uitdaging, dat komt vooral doordat je maar eens op ieder vakje op het bord mag komende. Dat geeft de jagers soms best wat voordeel, want de mogelijkheden worden beperkter. Maar, dat maakt het wel extra spannend.

De spelregels zijn heel duidelijk toegelicht, daar is geen twijfel over en deze zijn snel te begrijpen. Vanaf ronde één is het daardoor leuk en uitdagend voor jong en oud.

Jachtseizoen bordspel review in het kort

 • Voldoende uitdaging, en redelijk gelijke kansen voor beide partijen.
 • Er zijn best wat mogelijkheden om tactisch te spelen, zowel als voortvluchtige als jager.
 • Spanning voor de voortvluchtige, wanneer je enorm dichtbij de jagers staat. Gaan ze wel of niet een actiekaart inzetten waarmee ze mij te grazen nemen?
 • De voortvluchtige mag maar één keer op hetzelfde vakje komen: dat is soms best puzzelen om een goede route te kiezen

Een thema bordspel in de vorm van Het Jachtseizoen belooft natuurlijk wat. Giel de Winter van StukTV geeft aan:

“Met dit bordspel brengen we het plezier van jachtseizoen niet alleen naar onze kijkers, maar draait het vooral om het genieten met je hele familie van het spel”.

Vanaf nu dus gewoon met de gehele familie Het Jachtseizoen spelen aan je kamer- of keukentafel! Bestel Het Jachtseizoen direct via bol.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie