Het Jachtseizoen bordspel review: jachtseizoen aan de keukentafel

Je bekijkt nu Het Jachtseizoen bordspel review: jachtseizoen aan de keukentafel
Het Jachtseizoen bordspel

Vanaf nu kun je gewoon aan je keukentafel zelf Het Jachtseizoen spelen! Wie had dat gedacht, en dat nog wel in bordspel vorm. In dit spannende bordspel probeer je de vluchteling binnen 25 beurten te pakken te krijgen. Lukt dat niet en blijft de vluchteling uit jullie handen? Dan is de vluchteling de winnaar!

Het Jachtseizoen bordspel
Het Jachtseizoen bordspel

Het Jachtseizoen Bordspel
Uitgever: JustGames
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Leeftijd 10+
30 minuten speelduur
Releasedatum: 1 oktober 2019

De wekelijke serie Jachtseizoen

Jachtseizoen, sinds 2016 voor het eerst op het YouTube kanaal te zien van StukTV. En een echt succesje is dat wel. Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens hebben met Het Jachtseizoen vanaf het begin een hit te pakken, waar wekelijks zo’n 2,5 miljoen mensen voor klaar zitten. Op 20 oktober is dit jaar verscheen de eerste aflevering van Het Jachtseizoen seizoen 3.

De mannen van Stuk gaan wekelijks op jacht naar een uitdager die voor minimaal 4 uur uit handen probeert te blijven van de jagers. Team Stuk heeft daarbij de beschiking over een eigen bus vol met geavanceerde apparatuur, alle communicatiemiddelen die nodig zijn en een drone. De vluchteling heeft slechts een GPS waarmee de locatie wordt doorgegeven aan Stuk.

Het Jachtseizoen bordspel!

Ontwikkelaar JustGames heeft samen met StukTV een bordspel gemaakt, geïnspireerd door de Jachtseizoen serie. Precies zoals in de serie ga je in dit spel zelf op jacht en probeer je de voortvluchtige zo snel mogelijk te achterhalen, en dat kan gewoon aan de keukentafel!

Als twee teams ga je tegen elkaar de strijd aan. De voortvluchtige zal altijd alleen spelen op een eigen spelbord, waarop hij zijn route kan bijhouden. Zijn doel is om uit handen te blijven van het jagende team.

Jachtseizoen bordspel in het kort: Jagen met een slimme taakverdeling

Het jagende team moet zorgen voor een slimme taakverdeling, waarbij je beslists wie de StukTV bus zal gaan besturen, de drone zal bemachtigen of juist als jager door de straten gaat. Als je op een slimme manier door de straten navigeert kan het je lukken de voortvluchtige te slim af te zijn.

Het zoekende team moet ervoor zorgen om dezelfde coördinaten te bereiken als de vluchteling, en dat binnen 25 beurten. De spelers moeten hierbij slimme trucjes inzetten met drones, oproepen en het inzetten van kaarten.

Speelgoed van het Jaar 2022

De voortvluchtige wint wanneer het de jagers niet lukt om hem te pakken te krijgen voordat de laatste beurt eindigt. Zal het hem lukken om uit handen te blijven van het zoekende team?

Hoe speel je het Jachtseizoen bordspel?

Je wordt opgedeeld in twee teams. Aan de ene kant komt één speler in de rol van voortvluchtige. In die rol probeer je uit handen te blijven van de jagers.

De voortvluchtige krijgt een eigen speelbord waarop hij kan bijhouden waar hij is geweest en welke acties reeds al ingezet zijn. De jagers zelf hebben ook een speelbord, waarop zij weer hun eigen acties uitzetten.

Je kunt het speelbord van de voortvluchtige het beste buiten het zicht zetten van de andere spelers houden. Anders gaat het wel erg makkelijk worden.

Iedere speler krijgt een aantal kaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Speel je één tegen één dan krijgt de jager 7 kaarten. Alleen het jachtteam krijgt poppetjes om bij te houden waar ze met de bus zijn, waar de jagers zijn en één rode om bij te houden waar de voortvluchtige zich bevind. Steeds na een beurt mogen de jagers actiekaarten in de hand weer aanvullen tot het maximaal aantal wat ze mogen dragen.

De spelers kiezen samen één van de 6 startlocaties om te starten. Daar start dan zowel de voortvluchtige als de bus van de jagers.

Op het speelbord worden de 25 beurten weergegeven, de eerste twee zijn blauw van kleur, daarin mag alleen de voortvluchtige acties ondernemen. Eigenlijk heb je dus twee beurten voorsprong.

Acties tijdens een beurt uitvoeren

Tijdens een beurt zijn de spelers steeds gelijktijdig aan de beurt. Ze mogen dan ieder 5 acties uitvoeren. Met die acties kun je onder andere:

 • Eén tegel verplaatsen (kost 1 actie)
 • Van liftpunt naar liftpunt (1 actie, mag één keer per beurt)
 • Het openbaar vervoer gebruiken van OV van stad naar stad op een geel vakje. Je mag over de gehele kaart naar een willekeurig ander geel vakje (mag twee keer in het gehele spel).
 • De boot gebruiken vanaf een willekeurig vakje aan de kust, je mag je dan naar een ander kustvakje verplaatsen.
 • Het vliegtuig gebruiken naar een willekeurig ander vliegveld op het speelbord.

Een voortvluchtige mag nooit twee keer over hetzelfde vakje lopen. Daarvoor gebruikt de voortvluchtige de marker om op het speelbord aan te kruisen waar hij reeds is geweest.

Na de eerste twee rondes laat de voortvluchtige aan het begin van iedere volgende ronde zien waar hij zich op dat moment bevind, door het rode poppetje op dat coördinaat te zetten. Vanaf dat moment start het spel dus echt!

De jagers aan zet

Ook jagers mogen in iedere beurt 5 acties uitvoeren. Maar die acties zijn ietsje beter. Ze zijn natuurlijk ook net wat beter uitgerust.

 • De bus twee tegels verplaatsen (kost 1 actie)
 • Op de snelweg van punt naar punt verplaatsen kost 1 actie (zonder limiet, in tegenstelling tot de voortvluchtige)

Alle andere acties voor jagers komen voort uit de speciale actiekaarten. Zoals bijvoorbeeld het verplaatsen van een jager. Je mag deze dan uit de bus laten stappen en twee vakken laten verplaatsen. Jagers zelf kun je alleen verplaatsen door actiekaarten te gebruiken. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld het gebruiken van een helikopter of het gebruiken van het OV.

Het Jachtseizoen bordspel
Het Jachtseizoen bordspel

Het Jachtseizoen winnen

De enige manier om als jager te winnen is door exact op hetzelfde vakje te staan als de voortvluchtige. Alleen dan win je als jager zijnde, en natuurlijk moet dat lukken binnen 25 beurten. Lukt dat niet, dan wint de voortvluchtige.

Een paar uitzonderingen zijn er door de actiekaarten. Bijvoorbeeld het oplaten van een drone, waardoor alle aangrenzende vakjes van een jager ook meetellen. Of het opleggen van een beperking waardoor de voortvluchtige niet mag eindigen in de bebouwde kom (zwarte vakjes).

Wat is onze mening over het Jachtseizoen bordspel?

Eigenlijk kun je best verrast zijn over het Jachtseizoen. In eerste instantie denk je dat het spel vooral meelift op het succes van StukTV. Maar, eigenlijk is het best wel een goed spel! Er is een goede balans, zowel de voortvluchtige als de jagers maken ongeveer gelijken kansen om te winnen.

Speelgoed van het Jaar 2022

Doordat de partijen ieder met een eigen speelbord spelen, ben je ook beide (of als groep) lekker bezig met het uitdenken van je eigen plan. Het element dat je als voortvluchtige maar eens op ieder vakje mag komen tijdens het gehele spel, geeft dat best wat uitdaging. Op sommige stukken geeft dat de jagers weer voordeel, doordat er beperkte mogelijkheden zijn om naartoe te vluchten. Juist dat soort kleine dingen maken dit spel spannend.

De spelregels zijn mooi en duidelijk toegelicht, alle acties voor het jachtteam en de voortvluchtige zelf. Die zijn ook goed te begrijpen, waardoor eigenlijk het eerste spel al direct leuk en uitdagend is om te spelen.

Jachtseizoen bordspel review in het kort

 • Voldoende uitdaging, en redelijk gelijke kansen voor beide partijen.
 • Er zijn best wat mogelijkheden om tactisch te spelen, zowel als voortvluchtige als jager.
 • Spanning voor de voortvluchtige, wanneer je enorm dichtbij de jagers staat. Gaan ze wel of niet een actiekaart inzetten waarmee ze mij te grazen nemen?
 • De voortvluchtige mag maar één keer op hetzelfde vakje komen: dat is soms best puzzelen om een goede route te kiezen!
 • Bestel Het Jachtseizoen direct via Bol.com

Het plezier van Jachtseizoen voor de hele familie

Een thema bordspel in de vorm van Het Jachtseizoen belooft natuurlijk wat. Giel de Winter van StukTV geeft aan:

“Met dit bordspel brengen we het plezier van jachtseizoen niet alleen naar onze kijkers, maar draait het vooral om het genieten met je hele familie van het spel”.

Vanaf nu dus gewoon met de gehele familie Het Jachtseizoen spelen aan je kamer- of keukentafel!

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie