Qwixx On Board: een standalone uitbreiding voor Qwixx!

Je bekijkt nu Qwixx On Board: een standalone uitbreiding voor Qwixx!
Qwixx On Board

Het kan ook niet anders dan dat er voor het populaire Qwixx een nieuwe uitbreiding met nieuwe elementen wordt uitgebracht in 2020 door White Goblin Games! Wij zijn best weg van die kleine roll-and-write dobbelspellen die je er zo even bij pakt en zonder enige moeite aan anderen kunt uitleggen. Als bezitter van alle Qwixx uitbreidingen kan ook Qwixx On Board natuurlijk niet ontbreken.

Het leuke van Qwixx On Board is dat het zowel voor de fanatieke Qwixx-er, diegene zoals mij (ja, met Qwixx-koorts J), en ook voor degene die nog nooit Qwixx dobbelstenen heeft aangeraakt. Het gaat om een standalone uitbreiding waarvoor je geen andere spellen benodigd hebt.

Qwixx On Board is te koop bij bol.com.

Nieuwe mogelijkheden met Qwixx On Board

Qwixx On Board
Qwixx On Board

Qwixx On Board bevat een set met nieuwe mogelijkheden, het introduceert een nieuw bord met pionnen waarmee je extra bonuspunten kunt scoren. Het voegt een derde actie in het basisspel toe waarmee je extra cijfers kunt aankruisen én bonuspunten kunt scoren met je pion. De basis van het spel blijft verder gelijk, het draait nog steeds om het dobbelen en aankruisen van getallen op je scoreblad.

Door het aantal pionnen kun je Qwixx On Board met maximaal 4 spelers spelen.

Voorbereiding: in essentie de basisregels van Qwixx

Ken je Qwixx nog niet, dan raad ik je aan om even door de ‘Hoe speel je Qwixx’ regels te lezen in mijn eerdere blog over Qwixx.

Om wel compleet te zijn, onderstaand de basisregels in compacte vorm:

 • Je doel is om zoveel mogelijk getallen aan te kruisen op het scoreblad. Hoe meer getallen je hebt weggestreept, hoe meer punten.
 • Iedere speler heeft een scoreblad met vier gekleurde rijen met getallen die aangekruist moeten worden, altijd van links naar rechts.
 • De eerste speler dobbelt alle dobbelstenen: een rode, gele, groene en blauwe en twee witte dobbelstenen.
 • Alle spelers mogen (niet verplicht) nu een kruisje zetten op een getal wat overeenkomt met de waarde van de witte dobbelstenen.
 • De speler die gedobbeld heeft mag (niet verplicht) nu de waarde van één witte dobbelsteen optellen bij één gekleurde dobbelsteen, dit getal mag hij aankruisen in de op kleur overeenkomende rij van zijn scoreblad.
 • Mislukte worp: zet de speler die aan de beurt is geen kruisje of kan hij geen kruisje zetten, moet hij een vakje met 5 minpunten aankruisen.
 • Het spel is afgelopen wanneer één speler twee rijen heeft afgerond of wanneer deze 4x een mislukte worp heeft gehad.

Zo, nu we dat weten kunnen we door met Qwixx On Board!

Qwixx On Board: waar het om draait

Het draait ook in Qwixx On Board om het hoogste aantal punten. De spelregels veranderen niet hevig, het spel blijft dus lekker vlot spelen. Ook wanneer je voor het eerst gaat Qwixx-en! Belangrijk om te weten is dat de normale basisregels van toepassing zijn voor het aankruisen van getallen. Je moet dus altijd kruisjes zetten rechts van bestaande kruisjes.

Het speelbord is voorzien van een voorkant een achter, zo heb je wat variatie. Je kunt dus zelf kiezen met welke zijde je wilt spelen.

Alle spelers kiezen een kleur, nemen een pion en plaatsen deze op het startbord. Iedere speler krijgt een scoreblad.

Qwixx On Board speelbord
Qwixx On Board speelbord

Verloop van een spel Qwixx On Board

De startspeler dobbelt met de zes dobbelstenen. Vervolgens worden de acties in de volgende volgorde uitgevoerd. Actie 1 en 2 zijn gelijk als dat van het Qwixx basisspel.

Actie 1 (gelijk aan basisspel Qwixx): De speler telt de waarde van de witte dobbelstenen op. Alle spelers mogen een kruisje zetten wanneer zijn dat willen op het eigen scoreblad.

Actie 2 (gelijk aan basisspel Qwixx): De speler telt de waarde van één witte dobbelsteen op met dat van één gekleurde dobbelsteen. Alleen de speler die aan de beurt is mag een kruisje zetten in de qua kleur overeenkomende rij.

Actie 3 (nieuw Qwixx On Board): Deze actie is alleen voor de speler die gedobbeld heeft, hij mag zijn pion 1 tot 5 plaatsen vooruit zetten op het scorebord. Bezetten velden waar andere pionnen op staan tellen niet mee voor het aantal stappen. Soms kun je dus wel 6, 7 of 8 vakjes in ééns verplaatsen. Op ieder veld mag maar één pion staan, en de pion mag nooit terug uit geplaatst worden.

De speler die aan de beurt beslist zelf hoeveel van de maximaal 5 stappen hij wil zetten. Je mag er dus ook maar ééntje vooruit gaan.

Ieder vakje op het scorebord is voorzien van een nummer. Zet je jouw pion daarop, dan moet je dat getal aankruisen op je scoreblad of je hebt het al eerder aangekruist. Anders mag jouw pion niet op dat veld staan.

Onder dat vakje staat een witte cirkel met een getal erin. Dat is het aantal bonuspunten wat je zou ontvangen aan het einde van het spel, als je pion daarop staat. Sta je op een vakje met waarde 16, krijg je dus 16 bonuspunten tijdens de puntentelling.

Aangepaste regels van een mislukte worp

De regels van een mislukte worp wijzigen een klein beetje. Normaal kreeg de speler die aan de beurt is een mislukte worp wanneer hij zowel actie 1 en actie 2 niet kon uitvoeren.

Nu heb je ook nog kans om een nummer te kunnen aankruisen met actie 3. Als dat niet lukt, krijg je alsnog een mislukte worp met 5 minpunten.

Einde van een spel Qwixx On Board

Er is nu een derde manier om het spel te eindigen. Een speler die met zijn pion als eerste bij één van de 5 laatste (blauw omcirkelde) vakjes op het speelbord aankomt, start de laatste ronde. Alle andere spelers zijn daarna nog één keer aan de beurt.

Daarnaast kan het spel ook nog eindigen volgens de normale regels van Qwixx. Oftewel vier mislukte worpen, of twee gesloten rijen door één speler op het scoreblad.

Puntentelling

Ook qua punten is er een tweede element, de extra bonuspunten voor je pion op het speelbord. De puntentelling verloopt verder op dezelfde manier zoals we in Qwixx gewend zijn. Je start met het optellen van het aantal kruisjes per rij en bepaald hiermee de score.

Als toevoeging bepaal je nu de bonuspunten die je krijgt voor het vakje waar jouw scorepion op staat aan de hand van de witte cirkel met puntenaanduiding. Dit kan oplopen tot 20 bonuspunten

De score plus bonuspunten min het aantal minpunten bepaald de eindscore. De winnaar is natuurlijk nog steeds degene met de meeste punten!

Qwixx On Board: Wat kunnen we verwachten?

In eerste instantie bij het lezen van ‘Qwixx On Board’ had ik de verwachting dat er geen scoreblad meer aan te pas zou komen. Dus meer een bordspel achtige variant van Qwixx. Dat lijkt echter net even anders te zijn, we moeten Qwixx On Board meer zien als een uitbreiding op het normale basisspel.

De nieuwe toevoeging is natuurlijk wel een bord, maar daarnaast blijft je scoreblad leidend. Het speelbord brengt een nieuwe manier van punten scoren naar voren. Je krijgt iets meer mogelijkheden, waardoor je meer keuzes moet maken. Bijvoorbeeld kan het tijdens een beurt uitkomen door bewust niet het maximaal aantal stappen te zetten je een relevant kruisje mag zetten op je scoreblad. Kortom: nieuwe mogelijkheden en vooral een nieuw element om tijdens het spel steeds goed in te gaten te houden voor meer punten!

Waar is Qwixx On Board te koop?

Qwixx On Board is te koop bij bol.com.

Benieuwd naar alle Qwixx spellen?

Bekijk onze blog: Qwixx uitbreidingen overzicht: de leukste edities.

Of lees De leukste dobbelspellen voor de hele familie.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Siets

  Moet actie 3 uitgevoerd worden of mag je ook een beurt blijven staan? Ik kan dat niet vinden in de spelregels…

  1. Bordspeltijd

   De speler die aan de beurt is mag zelf beslissen hoeveel van de stappen hij zet. Je mag er voor kiezen om dus maar één stapje verder te gaan staan. Geen stappen zetten is volgens mij geen optie.

Geef een reactie