De Lampionnen van Lanzhou review: tactisch tegels leggen

Je bekijkt nu De Lampionnen van Lanzhou review: tactisch tegels leggen
De Lampionnen van Lanzhou review
De Lampionnen van Lanzhou
De Lampionnen van Lanzhou

De Lampionnen van Lanzhou is een tegel legspel waarin spelers een vijver vormen waar dezelfde kleuren lampionnen verbonden worden. Hoe meer verbindingen er gemaakt worden tijdens het aanleggen van een tegel, hoe meer lampionkaarten een speler zal ontvangen. Die lampionnen kunnen weer gebruikt worden om opdrachten te voltooien waarmee punten binnen gehengeld kunnen worden. In dit review over de Lampionnen van Lanzhou geven we jou onze mening over dit bordspel en geven we je een inleiding over de spelregels en het spelverloop.

De Lampionnen van Lanzhou
Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 tot 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tegelleg spel

Lampionnen van Lanzhou is verkrijgbaar bij bol.com.

Doel van het spel Lampionnen van Lanzhou

In het spel Lampionnen van Lanzhou proberen de spelers zoveel mogelijk lampionkaarten te verzamelen waarmee opdrachten voltooid kunnen worden. Er zijn drie varianten opdrachten die de spelers kunnen voltooien. Hoe meer opdrachten van één soort er voltooid zijn, hoe meer punten die specifieke opdracht gaat opleveren. Uiteindelijk wint de spelers die aan het einde van het spel de meeste punten heeft bepaald door het voltooien van opdrachten.

Inhoud van het spel Lampionnen van Lanzhou

Wat vinden we precies wanneer we het doosje van de Lampionnen van Lanzhou openmaken? Allereerst in ieder geval een mooie buitenkant, mooi kleurrijk weergegeven met op de voorkant een tempel met drijvende lampionnen in het water. In de doos vinden we het volgende:

  • 56 lampionkaarten (acht kaarten per kleur)
  • 36 vijvertegels
  • 20 gunstfiches
  • 32 opdrachtkaarten (negen kaart per drie opdrachten en vijf algemene kaarten)
  • Spelregels
De Lampionnen van Lanzhou inhoud van de doos
De Lampionnen van Lanzhou inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Lampionnen van Lanzhou is geen moeilijk spel, de spelregels zijn goed door te nemen en het kost je z’n 10 tot 15 minuutjes om al de regels volledig door te lezen op een rustig tempo. Hebben we dat gedaan, dan bereiden we het spel op de volgende meer voor.

Iedere speler krijgt drie vijvertegels die ze op de hand nemen, de spelers mogen van elkaar niet weten welke vijvertegels zij in bezit hebben. De overige tegels worden geschud en vormen een trekstapel. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een bepaald aantal vijvertegels terug in de doos gelegd. Bij 4 spelers bestaat de trekstapel uit 20 tegels, bij 3 uit 18, en bij 2 spelers 16 vijvertegels.

Vervolgens worden alle lampionkaarten op kleur gesorteerd. Deze worden aan de rand van de tafel neergelegd in 7 stapels. Ook de opdrachtkaarten worden gesorteerd en op stapels gelegd. De opdrachtkaarten worden gesorteerd met onderop de hoogste waarde, bovenop de laagste waarde.

Op het midden van de tafel wordt de starttegel legt met daarop de boot. Iedere speler zit aan één van de vier zijden van die starttegel. Elke speler krijgt direct een lampionkaart van de kleur die naar zijn kant is gericht.

Als laatste worden de gunstfiches als een voorraad op de tafel neergelegd. Er mag een starttegel bepaald worden en dan kan het spel beginnen.

De Lampionnen van Lanzhou startopstelling
De Lampionnen van Lanzhou startopstelling

De Lampionnen van Lanzhou spelregels en spelverloop

Om beurten zijn de spelers aan zet en in de beurt mogen zij drie acties uitvoeren, bestaande uit de volgende.

  1. Ruilen van een lampionkaart.
  2. Voltooien van een opdracht.
  3. Aanleggen van een vijvertegel.

Stap 1 en 2 hiervan zijn optionele stappen die de speler alleen mag uitvoeren wanneer hij deze kan uitvoeren. Het is nooit verplicht om stap 1 of 2 uit te voeren, stap 3 moet wel altijd worden uitgevoerd.

Stap 1: ruilen van een lampionkaart

De speler mag twee gunstfiches betalen om vervolgens één van zijn eigen lampionkaarten te ruilen voor een lampionkaart van een andere kleur uit de voorraad.

Gunstfiches kunnen verkregen worden tijdens het aanleggen van vijvertegels, daarover later meer.

Stap 2: voltooien van een opdracht

Tijdens de tweede stap mag een speler lampionkaarten inleveren om één opdracht te voltooien. Dat kan één van de drie mogelijke opdrachten zijn. Bijvoorbeeld 4 dezelfde kleur lampionkaarten om aan de rode opdrachtkaart te voldoen. Of 7 lampionkaarten van verschillende kleuren om aan de groene opdrachtkaart te voldoen. Of als laatste 3 setjes van 2 dezelfde kleuren lampionkaarten voor de blauwe opdrachtkaarten.

De Lampionnen van Lanzhou opdrachtkaarten
De Lampionnen van Lanzhou opdrachtkaarten

Het setje kaarten dient te worden ingeleverd in de voorraad en vervolgens mag de spelers de bovenste bijbehorende opdrachtkaarten nemen die hij gedekt voor zich neer legt.

De Lampionnen van Lanzhou opdrachtkaart voltooien
De Lampionnen van Lanzhou opdrachtkaart voltooien

Aan het einde van het spel leveren deze het aangegeven aantal punten op.

Stap 3: aanleggen van een vijvertegel

Als laatste stap in de beurt legt de speler een vijvertegel aan uit zijn hand. Deze tegel moet minimaal met één zijde passen aan één van de tegels die reeds op tafel liggen. Er ontstaat op die manier een speelveld van vijvertegels die aan elkaar worden gelegd. Een klein beetje hetzelfde idee zoals in Carcassonne of in Cacao.

Na het aanleggen van z’n tegel zijn er twee manieren om lampionkaarten te ontvangen. Allereerst krijgt de speler één lampionkaart voor de zijde van de vijvertegel die hij aanlegt die grens met dezelfde kleur aan een andere vijvertegel, dit noemen we de bonus voor dezelfde kleur. Je kunt op die manier dus ook twee, drie of in een uitzonderijk geval zelfs vier zijdes verbinden en daarmee ook tot vier lampionkaarten ontvangen. Je ontvangt de lampionkaart in de kleur die je verbind.

De Lampionnen van Lanzhou eerste tegels aangelegd
De Lampionnen van Lanzhou eerste tegels aangelegd

De speler die de vijvertegel aangelegd kan ook nog een bonus krijgen voor platformen. Is de tegel die je aanlegt een platform of grenst jouw vijvertegel aan een platform en komen de kleuren overeen, in dat geval krijg je één gunstfiche per overeenkomende kleur die in verbinding staat met een platform.

De Lampionnen van Lanzhou platform
De Lampionnen van Lanzhou platform

Als laatste is er ook nog een richtingsbeloning wat geldt voor alle spelers. De vijvertegel die wordt aangelegd bevat vier zijden met daarop verschillende kleuren lampionnen. Iedere zijde wijst naar een speler, de speler ontvangt een lampionkaart van de kleur die naar de spelers toe wijst.

Nadat de tegel is aangelegd en de bonussen zijn verdeeld, neemt de speler één nieuwe vijvertegel van de trekstapel. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.

Einde van het spel Lampionnen van Lanzhou

De spelers spelen door totdat de laatste speler zijn laatste vijvertegel heeft aangelegd. Vervolgens is iedere speler nog één keer aan de beurt. In die laatste beurt mogen de spelers alleen nog een lampionkaart ruilen en vervolgens een opdracht voltooien. Wanneer alle spelers dat gedaan hebben, kan de score worden opgemaakt.

De spelers draaien de lampionkaarten die ze verzameld hebben om en tellen hiervan de waarde op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Mocht het uitkomen op een gelijkspel, dan wint de speler met de meeste gunstfiches. Mocht er dan alsnog sprake zijn van een gelijkspel, dan wint de speler met de meeste lampionkaarten. Mocht dat alsnog gelijk zijn, heb je een gelijke stand met meerdere winnaars.

De Lampionnen van Lanzhou vijvertegels
De Lampionnen van Lanzhou vijvertegels

Lampionnen van Lanzhou review en onze mening

In eerste instantie had ik met De Lampionnen van Lanzhou gelijk het gevoel dat er overeenkomsten waren met Carcassonne en Cacao. Het bleef echter bij alleen de vijvertegels die je op soortgelijke wijze aan elkaar gaat verbinden op tafel, de overige regels waren anders. Heel anders zelfs. In de Lampionnen van Lanzhou draait het wat meer om de zaken die je voordat je tegels aanlegt al uitvoert, namelijk het ruilprincipe met gunstfiches en het voltooien van opdrachten.

En daar zit overigens nog een leuk mechanisme in. Want hoe meer opdrachten voltooid worden van één soort, hoe hoger de puntenwaarde wordt van de opdrachten die daarna nog voltooid kunnen worden. Hoe langer je dus eigenlijk wacht met het voltooien van een opdracht, in de hoop dat een van je buren de opdracht zal nemen, hoe meer punten het je kan opbrengen. Maar, je kunt ook weer niet te lang wachten. Want er zit een limiet van 12 lampionkaarten op je eigen voorraad. Mocht je daaroverheen gaan aan het einde van je beurt, dan moet je die kaarten afleggen tot je weer op 12 kaarten staat.

Het aanleggen van de vijvertegels is ook iets om alert op te zijn. Het spel zit zo in elkaar dat iedere speler die een tegel aanlegt direct lampionkaarten weggeeft aan andere spelers. Iedere speler krijgt namelijk een lampionkaart van de kleur op de vijvertegel die zojuist is aangelegd. Je kunt hier tactisch mee omgaan, want lampionkaarten in de voorraad kunnen op raken. En dan betekent het dat jouw tegenspelers helemaal geen kaart ontvangen. Of, je speelt bewust met een zijde waarvan jouw tegenspeler die kleur zeker niet nodig heeft. Genoeg tactisch en sluw spel is hier mogelijk.

Overall zijn wij zeker tevreden over het spel de Lampionnen van Lanzhou. De spelregels zijn laagdrempelig en er zijn überhaupt weinig spelregels om door te nemen waardoor je snel kunt beginnen met spelen. Het spel is mooi vormgegeven met duidelijke kleuren en heldere symbolen. Plus er zit echt een spel verborgen in De Lampionnen van Lanzhou, waar tactiek een grote rol speelt. Geluk zal je hier niet ver brengen. Een mooi spel voor families maar ook voor meer serieuzere bordspelers.

De Lampionnen van Lanzhou is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie