De Vos in het Bos review: slagenspel voor twee spelers

Je bekijkt nu De Vos in het Bos review: slagenspel voor twee spelers
De Vos in het Bos spel review
De Vos in het Bos
De Vos in het Bos

De Vos in het Bos is een slagenspel geschikt voor twee spelers, beide spelers gaan hier de strijd aan om elke ronde de slag te winnen. Of juist niet, want in de Vos in het Bos draait het er niet speciaal om dat je de meeste slagen wint, maar juist een juist aantal slagen waarmee je kunt winnen. Ben je te hebzuchtig en win je teveel, dan kan het zomaar zijn dat je aan het einde van het spel uit komt op 0 punten. Terwijl wanneer je minder slagen wint, je er wel eens met meer punten vandoor kunt gaan. Wie is de sluwste vos in het bos? Wij geven je in dit artikel onze mening en review over De Vos in het Bos, samen met de spelregels en het spelverloop.

De Vos in het Bos
Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: slagenspel / kaartspel

De Vos in het Bos is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel De Vos in het Bos

In de Vos in het Bos wordt er in iedere speelronde een slag gespeeld. Beide spelers leggen één kaart op en daaruit wordt een winnaar bepaald. Een zogenaamd slagenspel. Speelkaarten hebben effecten die een speler voordeel kunnen geven om een slag te winnen. Maar, je wilt in dit spel niet teveel slagen winnen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je meer punten haalt dan je tegenstander wanneer je meer wint. Iedere ronde kunnen er punten gewonnen worden, maximaal 6 plus nog eventuele bonuspunten van de kaarten zelf. Het spel is afgelopen wanneer één van de twee spelers 21 punten heeft verzameld aan het einde van een ronde.

Inhoud van het spel De Vos in het Bos

De Vos in het Bos is een kaartspel in een klein compact doosje. Er passen ongeveer twee complete stokken kaarten in. In dit doosje vinden we de volgende spelmaterialen.

 • 11 klok speelkaarten
 • 11 sleutel speelkaarten
 • 11 maan speelkaarten
 • 17 scorefiches (waarde 6, 3 en 1)
 • Overzichtskaart effecten
 • Puntenoverzicht
 • Spelregels
De Vos in het Bos inhoud van de doos
De Vos in het Bos inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Alle 33 speelkaarten worden goed geschud, beide spelers krijgen gesloten 13 speelkaarten die zij op de hand nemen. De speelkaarten blijven geheim voor de andere speler. De overgebleven 7 speelkaarten vormen de gedekte trekstapel op het midden van tafel. De bovenste kaart daarvan wordt omgedraaid. Deze noemen we vanaf nu de decreetkaart.

Dit is alle voorbereiding die nodig is. Vanaf nu zullen we kort de spelregels uitleggen en is het tijd om een spel De Vos in het Bos te spelen.

De Vos in het Bos speelkaarten
De Vos in het Bos speelkaarten

De Vos in het Bos spelregels en spelverloop

In totaal worden er 13 ronden gespeeld, de zogenaamde slagen. In iedere slag is er een leider, dit is de speler die niet de kaarten heeft gedeeld onder de spelers. De leider mag een kaart naar keuze op tafel leggen, dit is de gevraagde kaart. De speler die daarna aan de beurt is, dient een kaart te spelen die deze kaart volgt.

De speler die als tweede is, en dus de kaart van de leider dient te volgen, moet in dit geval dezelfde kleur kaart spelen als de leider. Alleen wanneer hij die kleur kaarten niet in zijn hand heeft mag hij een andere kaart spelen.

De Vos in het Bos spelregels
De Vos in het Bos spelregels

De winnaar van de slag bepalen

Nadat beide spelers één kaart hebben gespeeld, is het zaak om te bepalen wie de winnaar van de slag is. Dat gaat op de volgende manier.

De decreetkaart die we eerder hebben neergelegd, is de kaart die de troefkleur bepaald. Mocht er een kaart gespeeld zijn met de troefkleur, dan is die speler de winnaar. De troefkleur is namelijk per definitie altijd hoger dan de andere kleur kaarten.

De Vos in het Bos gewonnen slag
De Vos in het Bos gewonnen slag

Maar, er kunnen zich natuurlijk ook andere situaties voordoen. Bijvoorbeeld wanneer beide kaarten dezelfde kleur hebben als de decreetkaart, en dus beide kaarten hebben de troefkleur. In dat geval wint altijd de hoogste waarde.

Mochten beide spelers niet een kleur hebben gespeeld gelijk aan de decreetkaart, dan wint altijd de speler die de hoogste waarde heeft gespeeld.

De winnaar van de slag neemt de twee gespeelde kaarten en legt deze gedekt voor zich neer. Steeds wanneer een slag gewonnen wordt, verzameld een speler op die manier naast elkaar de kaarten.

Effectenkaarten (oneven kaarten)

Er is nog een andere situatie die zich voor kan doen die invloed uitoefent op de winnaar van de slag. Dat zijn de zogenaamde effectenkaarten, zie daarvoor ook het bijgevoegde overzichtskaartje met alle effectkaarten. Alle oneven kaarten (1, 3, 5, 7, 9, 11) hebben een speciaal effect wanneer ze gespeeld worden.

De Vos in het Bos effecten
De Vos in het Bos effecten
 • De zwaan (1): wanneer deze kaart wordt gespeeld en je verliest de slag, dan wordt je in de volgende slag de leider.
 • De Vos (3) :wanneer deze kaart wordt gespeelt, mag je de decreetkaart in je hand nemen en deze vervangen voor een andere kaart uit je hand.
 • Houthakker (5): speel je deze kaart, dan mag je één kaart van de trekstapel pakken en in je hand nemen. Een andere kaart uit je hand leg je onderop de trekstapel.
 • Schat (7): de winnaar van de slag krijgt 1 punt voor elke 7 in een slag.
 • Heks (9): ligt er slechts één 9 in een slag, dan wordt deze beschouwd als de troefkaart.
 • Vorst (11): kom je met deze kaart uit (je bent de eerste speler die speelt in een slag) dan moet je tegenstander uitkomen met de 1 van die kleur, of hij moet zijn hoogste kaart van die kleur spelen.

Je begrijpt het al, die effecten kunnen ervoor zorgen dat je alsnog de slag wint, door snel de decreetkaart te vervangen of bijvoorbeeld de heks (9) te gebruiken om jouw kaart te laten winnen als troefkaart.

Puntentelling van een ronde in de Vos in het Bos

Waarom dit spel De Vos in het Bos heet, is mij wel duidelijk geworden. De Vos in het Bos is namelijk echt een sluw spelletje waarbij je je tegenstander in de val probeert te lokken. Ofwel door hem zoveel mogelijk te laten winnen, of je probeert hem juist net niet genoeg te laten winnen. Je mag in dit spel niet te hebzuchtig zijn, want dan ga je naar huis zonder punten. De reden is heel simpel, dat zal ik je laten zien met dit lijstje.

De Vos in het Bos puntentelling
De Vos in het Bos puntentelling
 • Met 0-3 gewonnen slagen, krijg je 6 punten
 • Bij 4 gewonnen slagen, krijg je 1 punt
 • Met 5 gewonnen slagen win je 2 punten
 • Bij 6 slagen win je 3 punten
 • Met 7 tot 9 gewonnen slagen krijg je 6 punten
 • Bij 10 tot 13 gewonnen slagen krijg je 0 punten

Daarnaast krijg je nog 1 put per kaart met cijfer 7, de schat, die je eventueel hebt gewonnen in de gespeelde slagen.

Einde van een ronde en einde van het spel

Aan het einde van een ronde krijgt iedere speler zoveel puntenfiches als dat hij punten heeft gescoord. Het spel is dan overigens nog niet afgelopen. Er worden net zoveel ronden gespeeld met ieder 13 slagen totdat er een speler is die in totaal 21 punten heeft verzameld aan het einde van een ronde.

De speler die op dat moment de meeste punten heeft is de winnaar.

De Vos in het Bos onze mening en review

De Vos in het Bos is een sluw spel. De naam van het spel doet in dit geval echt eer aan, het draait hier niet om het winnen van alle slagen, maar om de juiste hoeveelheid slagen. Te hebzuchtig spelen resulteert in 0 punten, terwijl wat voorzichter spelen je het maximale aantal punten kan opleveren. Een erg vermakelijk mechanisme wat het spel heel wat leuker maakt en je aan het denken doet zetten hoe je jouw tegenstander het beste kunt bespelen.

Het leuke van de Vos in het Bos is dat het een laagdrempelig twee speler slagenspel is, een compact genoeg om gewoon eventjes op de bank te spelen. Op de doos zelf staat 30 minuten speeltijd, maar die heb je na je eerste spel waarschijnlijk niet meer nodig. In een minuut of 20 ben je meestal wel klaar. Mocht je dat te kort vinden, kun je het spel verlengen en uitdagender maken door het aantal te behalen punten te verhogen, bijvoorbeeld naar 35 of 45.

De Vos in het Bos is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie