Splendor Duel review: 2 speler Splendor variant met tactische mogelijkheden

Je bekijkt nu Splendor Duel review: 2 speler Splendor variant met tactische mogelijkheden
Splendor Duel review
Splendor Duel
Splendor Duel

Wellicht ken je het bordspel Splendor al wel. Op dat originele bordspel is een nieuw vervolg gekomen, in de vorm van een 2 speler variant. De basis principes uit het originele Splendor bordspel zijn gelijk aan die van Splendor Duel, maar er zijn tal van nieuwe mogelijkheden die juist deze variant heel interessant maken. In onze ogen is Splendor Duel een prachtig gebalanceerd 2 speler bordspel wat wij in dit review verder toelichten en beoordelen.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: tactisch / abstract bordspel

Splendor Duel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het bordspel Splendor Duel

Je bent een meester van de juweliers gilde, die constant bezig is de meest spectaculaire en bijzondere sieraden te produceren voor belangrijke leiders uit de Renaissance. Daarmee vergroot je jouw aanzien en fortuin. De speler die als eerste genoeg aanzien of fortuin verzameld is de winnaar van Splendor Duel.

Inhoud van het spel Splendor Duel

De omvang van de doos waarin Splendor Duel komt stelt qua omvang niet veel voor, maar de inhoud is in onze ogen groots. Splendor Duel komt in een handig vormgegeven speldoos, waarin alle onderdelen netjes verwerkt zitten. Het speelbord past precies in de rand, de fiches en zak vallen precies in een eigen vak, alle kaarten hebben eigen vakjes waardoor ze mooi los van elkaar blijven. Kortom, de doos is klein maar heeft een rijke inhoud. Het spel bestaat uit de volgende spelonderdelen:

 • Speelbord
 • 4 kroonkaarten
 • 1 overwinningstegel
 • 67 juweelkarten verdeeld in 3 niveaus
 • 1 zak
 • 3 privilege-rollen
 • 4 edelsteenfiches in de kleuren blauw, wit, groen, zwart en rood,
 • 2 parelfiches
 • 3 goudfiches
Inhoud van de Doos Splendor Duel
Inhoud van de Doos Splendor Duel

Voorbereiding van een spel Splendor Duel

Wat wij zelf direct fijn vinden aan Splendor duel, is dat het spel in een mum van tijd opgezet is. De spelregels zijn ook ontzettend eenvoudig, maar de tactische mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Je begint met het klaarzetten van het speelbord. Daarop leg je alle 25 fiches, je trekt steeds een aantal fiches uit de buidel en legt deze in volgorde vanaf het midden van het bord in volgorde van de pijlen. Zo ontstaat een speelbord met 5 bij 5 vakjes waarop ieder een fiche in een willekeurige kleur ligt.

Vervolgens draai je 3 kaarten van niveau 3 open, 4 kaarten van niveau 2 en 5 kaarten van niveau, die je boven het speelbord klaar legt. Daarbij leg je ook de 3 privilege-rollen. Tot slot leg je de 4 kroonkaarten en de overwinningstegels neer.

Splendor Duel spelopzet
Splendor Duel spelopzet

Splendor Duel spelregels en spelverloop

Beide spelers mogen om en om een beurt uitvoeren totdat één van de spelers voldoet aan één van de drie overwinningscriteria. Tijdens je beurt probeer je ofwel fiches te verzamelen, of je gebruikt je reeds verzamelde fiches om nieuwe juweelkaarten te kopen. Die laatste zorgen ervoor dat je steeds een stapje verder komt in het spel. Je verzameld prestigepunten en kronen om uiteindelijk te winnen. We leggen je kort uit wat voor mogelijkheden je hebt tijdens het spelen van Splendor Duel.

Het spelen van je speelbeurt

Je start je beurt altijd door te kiezen of je geen, één of beide optionele acties wilt uitvoeren. Die opties mogen alleen in de hier aangegeven volgorde.

Als eerste mag je bepalen of je een privilege wilt inzetten. Door een privilege-rol in te zetten, mag je één edelsteen- of parelfiche van het speelbord nemen.

Vervolgens mag je kiezen of je het speelbord wilt aanvullen. Je schud alle huidige fiches die in de zak zitten, vervolgens neem je steeds één fiche en legt dit op het middelste vakje van het speelbord, je volgt de spiraal totdat de zak leeg is. Je tegenstander krijgt vervolgens 1 privilege-rol.

Nogmaals, je kiest zelf of je geen, één of beide optionele acties wilt uitvoeren.

De verplichte actie uit je speelbeurt

Vervolgens mag je één van de drie verplichte acties uitvoeren.

Het nemen van maximaal 3 fiches. Puur bedoelt om fiches te verzamelen. De fiches moeten in een ononderbroken horizontale, verticale of diagonale lijn liggen. Je mag daarbij geen goudfiches nemen.

Rij fiches nemen
Rij fiches nemen

Een juweelkaart reserveren. Hierbij neem je 1 goudfiche van het speelbord en neemt vervolgens één van de juweelkaarten die je omgedraaid bewaard. Deze kaart is vanaf nu gereserveerd voor jou, je kunt de kaart in een latere beurt kopen door de benodigde fiches op de kaart afgebeeld te betalen.

Reserveren met gouden fiche
Reserveren met gouden fiche

Je koopt 1 juweelkaart. De laatste optie is het kopen van 1 juweelkaart uit de voorraad. Je kiest zelf welke kaart dat is, maar moet natuurlijk wel de benodige fiches betalen. Bezit je reeds andere kaarten, dan krijg je korting op je aankopen. Bezit je bijvoorbeeld al 2 groene juweelkaarten, dan heb je 2 groene juwelenfiches als korting op je aankoop. Hoe meer juweelkaarten je bezit, hoe meer korting je daardoor krijgt.

Eerste aangekochte kaart
Eerste aangekochte kaart

Extra acties door kaarteigenschappen

Steeds wanneer je een kaart aankoopt, is er een kans dat de kaart die je aankoopt een speciale eigenschap heeft. Die kaarteigenschap mag direct uitgevoerd worden. Er zijn 5 verschillende eigenschappen:

 • Speel direct een extra beurt.
 • Leg de kaart als juweelkaart bovenop een kaart die reeds in je bezit is.
 • Neem 1 fiche van het bord in de overeenkomende kleur van deze kaart.
 • Neem 1 privilege rol, wanneer er geen meer in de voorraad aanwezig zijn neem je er 1 van je tegenstander.
 • Neem 1 edelsteen- of parelfiche van je tegenstander. Je mag alleen geen gouden fiches nemen van je tegenstander.
Drie kroonjuwelen
Drie kroonjuwelen

Einde van het spel

Het einde van Splendor Duel wordt bepaald door de speler die voldoet aan één van de overwinningsvoorwaarden. Er zijn drie verschillende manieren om te winnen. Je bent de eerste speler die:

 • 20 prestigepunten heeft verzameld
 • 10 kronen hebt verzameld
 • 10 prestigepunten heeft verzameld in een rij kaarten met dezelfde kleur.

Wanneer één van de twee spelers aan deze voorwaarden voldoet, eindigt het spel onmiddellijk.

eindscore behaald met 20 punten
eindscore behaald met 20 punten

Splendor Duel bordspel review onze mening

Wat vinden wij nu eigenlijk van Splendor Duel? Om maar direct met de deur in huis te vallen, wij zijn positief verrast over hoe een eenvoudig bordspel zoveel mogelijkheden kan bezitten waarbij het alsnog een eenvoudig spel blijft. Fijn vinden wij daarnaast ook dat de basis van het originele bordspel Splendor in tact is gebleven.

Dit bordspel is in onze ogen ontzettend gebalanceerd. Op moment van schrijven van dit review hebben wij Splendor Duel vier keer gespeeld, en steeds bleven we heel dicht bij elkaar in de buurt wat betreft scores. Eén ronde langer of de andere speler had gewonnen. Spannend tot het laatste moment is het zeker. En dat komt eigenlijk door de slimme trucjes die in het spel verwerkt zitten, bijvoorbeeld wanneer een speler het bord aanvult met fiches, waardoor hij direct weer ruime keuze heeft. Krijg de andere speler door die actie een perkamentrol, waardoor die speler een extra fiche kan nemen. Daarnaast kun je maar één hoofdactie uitvoeren, waardoor je nooit twee listige acties achter elkaar kunt uitvoeren. Plus de optie om kaarten te reserveren zorgt ervoor dat je een goede kaart voor jou alleen apart kunt nemen.

Wat betreft moeilijkheidsgraad is het spel laagdrempelig. Iedere beurt is eigenlijk hetzelfde, je leert met enkele beurten al het volledige spel kennen. Daarmee wil ik niet zeggen dat het spel gemakkelijk is. Er is namelijk heel wat om rekening mee te houden, zeker wanneer je voor de winst speelt.

Als laatste vinden wij het erg fijn dat Splendor Duel gewoon snel speelt. Op de verpakking staat een speelduur van 30 minuten, dat is realistisch en komt overeen met onze speeltijden. Terwijl de andere speler nadenkt, kun je ook zelf al goed nadenken over jouw volgende actie. Daardoor speelt het spel vrij snel door.

Splendor Duel vinden wij een origineel spel. Het is fijn dat de balans van het spel goed is, en het is goed mogelijk dat een speler die achterloopt gedurende het spel weer verder bijkomt. Wat dat betreft zijn er allerlei mogelijkheden om te winnen, en is er niet speciaal één winnende tactiek.  Het spel speelt heerlijk vlot en is gemakkelijk om te begrijpen, maar lastig om te goed te beheersen. Kortom onze mening is dat Splendor Duel een ontzettende aanrader is, zeker wanneer je specifiek op zoek bent naar een bordspel voor 2 personen.

Splendor Duel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie