Top 10 leukste spelletjes voor 1 persoon (bordspellen solo spelen)

Je bekijkt nu Top 10 leukste spelletjes voor 1 persoon (bordspellen solo spelen)
Top 10 leukste spellen voor 1 persoon

Wat je kunt doen wanneer er even niemand is die mee wilt spelen? Probeer eens zelf aan de slag te gaan met een bordspel voor 1 persoon! Je hoeft je niet te vervelen, de keuze is ruim en er staat een wereld van goede solitaire spellen op je te wachten.

Wij hebben de leukste spelletjes voor 1 persoon voor je verzameld. Deze spelen stuk voor stuk perfect in je eentje. Sommige goede bordspellen zijn zelfs geschikt om met meerdere spelers te spelen. In onze lijst staat van alles, van eenvoudige dobbelspellen tot aan complexe strategische denkspellen.

Onze top 10 leukste bordspellen voor 1 persoon

Dit vinden wij de leukste spellen om alleen te spelen. We hebben een breed scala aan verschillende spellen voor jou opgesomd. Persoonlijk vind ik het vooral fijn dat spellen die ik alleen kan spelen een worker placement of engine building principe kennen. Maar ook zijn er een aantal kleinere spellen of dobbelspellen die ik leuk vind om alleen te spelen. Geen zin om verder te lezen? Hier staan direct de 10 leukste bordspellen voor 1 speler!

  1. Vrijdag
  2. Agricola
  3. Odin
  4. Clever
  5. Wingspan
  6. Keer op Keer
  7. Terraforming Mars
  8. Klus Geklaard
  9. Friesche Velden
  10. Architecten van het Westelijk Koninkrijk

1. Vrijdag

Vrijdag spel
Vrijdag spel

Vrijdag is een deck building game, waar je probeert een bepaalde set van kaarten te verkrijgen. Je probeert goede kaarten voorrang te geven en slechtere en minder krachtige kaarten uit je deck te laten verdwijnen. Je probeert Robinson te laten ontsnappen, door de piraten op het eiland te verslaan.

Aantal spelers: 1 speler
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Solo spel / deck building spel

Dat gaat overigens nog niet zo makkelijk. Hoe lastig het ook kan zijn is het echt nodig om kaarten uit je deck te laten verdwijnen. Doe je dat niet, dan houdt je dus mindere kaarten in je set en is de kans veel lager om te winnen. Je trekt steeds twee gevarenkaarten, waarvan je er één kiest en die kaart probeer je te overwinnen. Dat doe je door kaarten et trekken van de Robinsonstapel. Behaal je het op de kaart aangegeven aantal punten, dan mag je de kaart draaien zodat je een nieuwe vaardigheid tot je beschikking krijgt. Robinson wordt zo steeds een stapje beter: het deck building principe.

Vrijdag spel overzicht
Vrijdag spel overzicht

Vrijdag is een solo kaartspel, wat erg simpel en eenvoudig werkt. Je bouwt tijdens het spel je deck met kaarten verder op, waardoor je steeds sterkere eigenschappen krijgt. Het leuke is dat de moeilijkheid steeds wat verder opbouwt vanaf groen, naar geel, naar rood. Wel zit er een klein beetje geluksfactor in het spel, maar de balans is heel erg goed. Het spel blijft uitdagend en wanneer je eens zonder tegenstanders aan tafel zit, is Vrijdag het ultieme spelletje voor 1 persoon.

Vrijdag is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. Agricola

Agricola bordspel
Agricola bordspel

Agricola is een leuk en uitdagend worker placement bordspel wat je meestal met meerdere personen speelt. Maar Agricola is daarnaast een fantastisch spel voor 1 persoon. Houdt je van strategie, diepgang en de juiste tactische keuzes maken in een prachtig mooi uitgewerkt worker placement bordspel? Dan is Agricola voor jou zeker de moeite waard.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Worker Placement bordspel

Agricola is best een wat groter spel waar je even de tijd voor moet nemen. Agricola schaalt erg goed vanaf 1 speler tot en met 4 spelers. Het leukste is in de 1 persoon versie dat het draait om een zo hoog mogelijke score, en dat kun je best een aantal keren doen zonder dat de uitdaging eruit gaat.

Agricola spelers bordje
Agricola spelers bordje

In Agricola probeer je je boerderij op te bouwen, groenten te verbouwen en weides met dieren te verkrijgen. Hoe groter en luxer je boerderij wordt, hoe meer punten je verkrijgt. Dat lukt alleen door je workers in je beurt op pad te sturen en nieuwe grondstoffen in te winnen en acties te kunnen uitvoeren. Het draait erom dat je jouw workers in zo slim mogelijke volgordes stuurt en je de juiste combinaties verbouwt, waarbij je er rekening bij houdt dat je workers wel voldoende voedsel hebben. Agricola raad ik je vooral sterk aan wanneer je ook af en toe met meerdere spelers een spelletje speelt.

Agricola is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Odin

Odin spel
Odin spel

Odin is een erg mooi worker placement spel voor gevorderde spelers. In Odin ga je op avontuur in de wereld van Vikingen. Je gaat jagen, handelen en plunderen met het voornaamste doel jouw rijk verder te verbeteren en meer welvaart te krijgen. Je probeert nieuw land te verzamelen, voedsel te verkrijgen, schatten en buit te verzamelen enzovoorts.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 100 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Worker placement bordspel

Odin zit vol met keuzes, waarbij je constant afwegingen dient te maken welke richting je op wil gaan met je spel. Kies je voor de opbouw van je eigen boerderij met dieren, het verzamelen van goederen binnen je eigen land om zo meer welvaart op te bouwen. Of kies je voor de route van plunderen, jagen en veroveren. Er zijn talloze opties en het is met zekerheid nodig om een aantal keren te spelen voordat je alle mogelijkheden door krijgt. Van jachten, het leggen van valstrikken tot en met walvisjachten waar een compleet schip voor nodig is.

Odin spel overzicht
Odin spel overzicht

In Odin is weinig interactie tussen de spelers, wat misschien wel de reden is waarom dit spel in de 1 speler variant het zeer goed doet. Een spel voor gevorderden waar zeer, zeer veel mogelijkheden en opties zijn. Iedere actie is anders en geeft andere voordelen. Er zijn talloze manieren om te overwinnen.

Odin is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Clever

Clever
Clever

Vind je dobbelen erg leuk? Clever is dan een spel wat in je collectie hoort te zitten. Het maakt daarvoor niet uit of je een spel met 1 persoon wil spelen of met een groepje vrienden of familie. Clever is vele malen tactischer dan andere dobbelspellen, een dobbelspel waar je moet proberen de juiste keuzes te maken. Het is een van de populairste spellen van 2020 en daarnaast werd het ook genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in 2019.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Dobbelspel

In Clever speel je met 6 dobbelstenen in 6 verschillende kleuren. In een solo spel heb je in totaal 6 beurten om zoveel mogelijk punten te scoren. Het doel is om zoveel mogelijk vakjes op je scoreblad aan te kruisen. Hoe meer vakjes vol raken, hoe meer kansen er ontstaan dat er kettingreacties optreden, zodat je bijvoorbeeld in een bepaald veld een kruisje of score mag invullen

Clever dobbelspel
Clever dobbelspel

Het leuke van Clever is dat je jezelf kunt blijven verbeteren. En je gaat merken dat je er steeds een stapje beter in wordt om een hoge score te halen.

Clever is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Wingspan

Wingspan bordspel
Wingspan bordspel

Het eerste wat opvalt aan Wingspan is dat het enorm mooi is vormgegeven. Het spel speelt soepel en de spelregels zijn eenvoudig om door te nemen. Er zijn eigenlijk vier belangrijkste acties die je uitvoert, spelen van een vogel, voedsel pakken, eieren leggen en vogelkaarten trekken. Wingspan is een engine builder bordspel, je werkt aan je eigen speelbord waarbij je steeds meer vogels krijgt op één spoor. Die combinaties van vogels zorgen voor een steeds krachtigere engine waarmee kettingreacties en meer punten in één beurt gescored kunnen worden.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 40 tot 70 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Engine builder bordspel

De solo variant van Wingspan speelt echt verrassend goed en is daardoor een erg leuk spel voor 1 persoon. Een automa is meegeleverd wat ervoor zorgt dat je alleen kunt spelen. Zie het een beetje als een systeem wat ervoor zorgt dat als medespeler fungeert.

Wingspan overview
Wingspan overview

Je speelt exact dezelfde variant als je normaal zou doen met meerdere spelers, dus geen concessies zoals minder onderdelen of minder speelkaarten. Gewoon 170 verschillende vogelkaarten en de originele spelopzet. Ook de moeilijkheidsgraad van een spelletje voor 1 persoon voelt gebalanceerd aan.

In mijn review over Wingspan schreef ik dat ik het een minpuntje vind dat er weinig interactie is tussen de spelers. Daar merk je in de solo variant van Wingspan natuurlijk weinig van. Ik denk overigens niet dat dat de reden is waarom dit spel voor 1 persoon ook zo goed werkt. Dat heeft met meer factoren te maken. Het spel voelt als een hoogvlieger in engine building bordspellen, het thema is erg mooi en het is een vlot te spelen spel wat eenvoudig te leren is. Dat bij elkaar maakt het een erg leuk spel om alleen te spelen.

Wingspan is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Keer op Keer! dobbelspel

Keer op Keer! dobbelspel
Keer op Keer! dobbelspel

Keer op Keer is een tactisch roll and write dobbelspel wat je prima als spel voor 1 persoon kunt spelen. Het is zelfs best wel vermakelijk in je eentje. Je krijgt genoeg keuzes om te maken, maar gelijktijdig speelt geluk wel een belangrijke rol. Een leuke combinatie voor een combinatie van puzzel en dobbel spelletje voor 1 persoon.

Aantal spelers: 1 speler
Speelduur: ongeveer 25 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Solo spel / deck building spell

Je werpt 6 dobbelstenen gelijktijdig, er zijn 3 dobbelstenen met een cijfer en drie dobbelstenen met een kleur. Je kiest één getal en één kleur, dat bepaald hoeveel hokjes je op je scoreblad in die kleur mag aankruisen. Maar, je mag alleen hokjes aankruisen in de middelste kolom, of aangrezend aan reeds bestaande aangekruiste hokjes. Plus Je mag per beurt maar één aangrezend gebied aankruisen. Dus stel je hebt 3 oranje open hokjes, dan mag je alleen de oranje dobbelsteen in combinatie met de een dobbelsteen 1, 2 of 3 gebruiken.

Keer op Keer spel
Keer op Keer spel

Keer op Keer! vind ik een van de leukere dobbelspellen, en het is best leuk om gewoon jezelf uit te dagen een zo hoog mogelijke score te behalen! Dat is wel net even anders dan met meerdere personen, want je focust je op andere dingen. Verrassend leuk dobbelspelletje voor 1 persoon.

Keer op Keer! is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

7. Terraforming Mars

Terraforming Mars spel
Terraforming Mars spel

Terraforming Mars speelt zich af rond het jaar 2400. Je probeert de planeet Mars leefbaar te maken om een nieuw bestaan op te richten. Je probeert de temperatuur aangenaam te maken, het zuurstofgehalte te doen stijgen en zorgen voor voldoende water. Gelijktijdig probeer je de infrastructuur te verbeteren, waardoor je overwinningspunten kunt verzamelen.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 120 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Intrafin Games
Genre: Engine builder bordspel

Het thema van Terraforming Mars is fantastisch mooi uitgewerkt even bovendien leerzaam omtrent de planeet Mars. Dit spel is een engine builder bordspel met uitdagende condities om te winnen. Je kunt hier winnen of verliezen, het draait dus niet speciaal om hoge scores. Het mooie daarbij is dat er geen gedoe is met bijvoorbeeld een dummy speler, al de opties zijn aan jouw.

Terraforming Mars spel
Terraforming Mars spel

De solo variant speelt zo goed als hetzelfde als met meerdere spelers. Bedenk wel dat je Terraforming Mars moet zien als een expert spel. Het is pittig, niet eenvoudig om te winnen en kent erg veel mogelijkheden en combinaties. Maar eerlijk, een spel zonder uitdaging is geen spel. Wanneer je toe bent aan meer diepgang, strategie en tactiek in een spel voor 1 persoon. Dan is dit een erg goede en uitdagende keuze.

Terraforming Mars is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Klus geklaard kaartspel

Klus Geklaard spel
Klus Geklaard spel

Klus Geklaard is een lekker ingewikkeld puzzelspelletje voor 1 persoon. Je probeert je dag zo goed mogelijk te ordenen. Dat doe je door 48 kaarten op volgorde te krijgen van1  tot en met 48 binnen een bepaald aantal koppen koffie. Een uitdaging voor 1 speler.

Aantal spelers: 1 persoon
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch solitair spel

Het spel bestaat uit meerdere moeilijkheidsgradaties, dat bepaald hoeveel kopjes koffie je aan het begin krijgt. Je mag acties afgebeeld op de kaarten gebruiken, maar daar moet je een snoepje voor betalen uit je eigen voorraad. Zo zijn er acties om een extra kaart te mogen trekken, kaarten verplaatsen naar het verleden of kaarten verplaatsen naar de toekomst. Snoepjes kunnen aangevuld worden wanneer je een kaart trek waar een snoepje op afgebeeld is. Je probeert combinaties van kaarten te maken zodat je sneller vooruit komt.

Klus geklaard is best wat lastiger dan veel andere spellen in dit overzicht. Je moet er echt even goed voor gaan zitten en rustig de spelregels doornemen. Het is een uitdagend spel voor 1 persoon, lekker puzzelen!

Klus geklaard is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Friesche Velden

Friesche Velden bordspel
Friesche Velden bordspel

Friesche Velden is een worker placement spel wat je met 1 of 2 spelers kunt spelen. Ik zie het zelfs als de echte expert versie van Agricola, wat een soortgelijk thema heeft en overigens door dezelfde spelontwerper (Uwe Rosenberg)is gemaakt. Dit spel is pittig om volledig te begrijpen, kent ontzettend veel opties en mogelijkheden maar is zeer zeker de moeite waard wanneer je van bordspellen met veel diepgang houd.

Aantal spelers: 1 tot 2 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Worker placement bordspel

In de solo variant van dit worker placement spel mag je kiezen uit 15 zomeracties in de eerste seizoen, en vervolgens 15 winteracties in de tweede seizoen, waar je jouw workers op plaatst om zo acties uit te voeren of grondstoffen te verkrijgen. Je doel is een lopende ‘engine’ te krijgen waarmee je goederen, dieren, gebouwen en karren verzameld, daarmee goederen naar steden brengt, je middelen verder verbeterd en upgraded om dit systeem steeds beter te beheersen en zo meer punten kunt behalen.

Friesche Velden spelopzet
Friesche Velden spelopzet

Friesche Velden is een ontzettend hoog gewaardeerd bordspel voor 1 of 2 spelers. Maar, je moet wel van complexiteit houden. Voor beginners is dit bordspel wat minder weggelegd en vaak een te hoge drempel om onder de knie te krijgen. Ben je een fanatieke speler en wil je wel eens wat meer diepgang, dan verzeker ik je dat Friesche Velden een fantastisch goed bordspel is voor 1 speler.

Friesche Velden is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

10. Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westenlijk Koninkrijk
Architecten van het Westenlijk Koninkrijk

In Architecten van het Westelijk Koninkrijk speel je architect in de jaren 850 en probeer je indruk te maken op de koning. Je gebruikt in dit bordspel, wat je heel goed met 1 persoon kunt spelen, maar liefst 20 workers gelijktijdig om acties uit te voeren. Je probeert je aanzien op de bouwen door nieuwe gebieden te veroveren, grondstoffen te verzamelen, nieuwe leerlingen in te huren en onder andere te helpen bouwen aan de grote kathedraal.

Aantal spelers: 1 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Worker placement / Strategisch bordspel

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een worker placement spel met maar liefst 20 workers die je overal kunt inzetten. Iedere beurt plaats je workers op een locatie en mag je de aangegeven actie uitvoeren. Het grote verschil met andere worker placement spellen is dat je normaliter je workers aan het einde van een beurt of ronde terug krijgt op je bord. Hier is dat niet zo, maar goed, je hebt er dan ook 20. Hoe meer workers op één locatie, hoe krachtiger die actie zal worden. Maar de kunst is een goede balans om zo aan de juiste materialen te komen en de juiste acties gelijktijdig te kunnen uitvoeren.

In dit spel zitten veel verschillende mogelijkheden en acties, veel parallelen stappen en opties die voor beginnende spelers wat complex kunnen aanvoelen. Architecten van het Westelijk Koninkrijk is dan ook meer een spel voor wat meer ervaren bordspelers. Het is een zeer goed uitgewerkt spel met herkenbare worker placement mechanismen, veel tactische mogelijkheden en vooruit denken om zoveel mogelijk punten te verzamelen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie