Top 10 leukste bordspellen voor kinderen (6 tot 12 jaar)

Je bekijkt nu Top 10 leukste bordspellen voor kinderen (6 tot 12 jaar)
Leukste spellen voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Leerzaam, gezellig en een uitstekend alternatief voor schermtijd, we hebben het hier natuurlijk over bordspellen! Het is dan wel belangrijk dat je goede spellen kiest, die aansluiten voor kinderen bij de leeftijd 6 tot 12 jaar. Er zijn ontzettend veel spellen en bordspellen, maar wat zijn dan nu echt de leukste uit de honderden zo niet duizenden varianten? Wij stellen voor jou een overzicht op met daarin de 10 leukste bordspellen om met kinderen te spelen.

We denken dan niet aan Monopoly, maar echte bordspellen waar kinderen zich ontzettend mee gaan vermaken! niet alleen leuk voor een kind, maar ook erg leuk om als ouder of volwassenen deze spellen met kinderen te spelen. Ideale gezelschapsspellen voor families met kinderen van 6 tot 12 jaar oud.

Onze top 10 leukste spellen voor kinderen

De leukste gezelschapsspelletjes voor een kind zijn spellen die leuk zijn voor jong en oud, zo is het voor de gehele familie vermakelijk om te spelen. Stiekem is ons lijstje dan ook niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders. We hebben onze persoonlijke ervaring, mening en voorkeuren gebruikt om het beste spel voor een kind in volgorde te zetten. Geen zin om verder te lezen? Dit zijn de leukste 10 spellen voor kinderen!

  1. Het Magische Labyrint
  2. De Zoektocht naar El Dorado
  3. De Kwakzalvers van Kakelenburg
  4. Overbooked
  5. Patchwork Light
  6. Ticket to Ride Europe
  7. Potion Explosion
  8. De Betoverde Toren
  9. Party & Co Family
  10. L.A.M.A kaartspel

1. Het Magische Labyrint

Het Magische Labyrint
Het Magische Labyrint

Het Magische labyrint is een vermakelijk gezinsspelletje waarbij je door een doolhof heen probeert te navigeren. Je probeert van vakje naar vakje te lopen over het speelbord, waarbij de dobbelsteen wordt gebruikt om te bepalen hoeveel stappen er gezet mogen worden. Fiches geven aan waar de spelers naartoe moet lopen om dat fiche te bemachtigen. Maar die fiches zitten in een buidel, en de spelers weten dus van tevoren niet welke er op tafel zal komen.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games (Drie Magiers Spellen)
Genre: Behendigheidsspel

De spelers zijn om beurten aan zet en mogen steeds de dobbelsteen werpen. Daarna dienen zij met hun pion zoveel stappen te zetten als de dobbelsteen aangeeft, in de hoop als eerste de locatie van het fiche te bereiken. Maar, de pion waarmee ze stappen zetten heeft aan de onderzijde, zonder dat je dat kunt zien, een balletje zitten, die magnetisch blijft hangen aan de pion. De bedoeling is dat het balletje er gedurende het spel niet vanaf valt. En dat kan gebeuren, doordat er obstakels aan de onderzijde van het speelbord zitten die je niet ziet.

Het Magische Labyrint overzicht
Het Magische Labyrint overzicht

Wanneer je een obstakel tegenkomt en het balletje loslaat, dan moet je opnieuw beginnen bij de startplek. De speler die als eerste 5 fiches weet te verzamelen gedurende het spel is de winnaar.

Het Magische labyrint is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

2. De Zoektocht naar El Dorado

De Zoektocht naar El Dorado bordspel
De Zoektocht naar El Dorado bordspel

Als avonturiers proberen jullie je weg te baden door de jungles en ongegronde terreinen op zoek naar de verloren stad El Dorado. De speler die als eerste El Dorado bereikt, is de winnaar. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Er zijn diverse wegen die leiden naar El Dorado, maar wat blijkt de slimste en snelste route? De Zoektocht naar El Dorado is winnaar Speelgoed van het Jaar 2020 in categorie 10 & 11 jaar.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30-40 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Deck building bordspel / strategisch bordspel

De Zoektocht naar El Dorado is een strategisch deck building bordspel waarin je jouw deck van kaarten zo goed mogelijk probeert te optimaliseren zodat je in jouw beurten zoveel mogelijk route kunt afleggen. Handkaarten zijn geschikt om bepaalde type terreinen te overbruggen, de ene kaart is goed voor de jungle en de andere kaart is goed voor water.

Tijdens het spel kun je kaarten bijkopen, afleggen, enzovoorts, natuurlijk afhankelijk van de route die jij op het speelbord neemt. Hoe slimmer jij je kaarten bij elkaar weet te verzamelen, hoe sneller je afstanden kunt overbruggen. Maar je deck met kaarten verbeteren kost je ook kostbare tijd.

Hand expeditiekaarten
Hand expeditiekaarten

De Zoektocht naar El Dorado is een erg gemakkelijk te spelen bordspel, maar brengt een heel breed scala aan keuzes en opties met zich mee. Het fijne is dat het speelbord bestaat uit losse modules. Je kunt starten met de standaard voorgeschreven modules, wanneer je die gespeeld hebt kunt je de modules ook gewoon in willekeurige volgorde tegen elkaar aanleggen. Je kunt zo de te doorbruggen route zo lastig mogelijk maken.

De Zoektocht naar El Dorado is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg
De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers en van Kakelenburg is een erg leuk spel voor kinderen en daarnaast een fantastisch spel voor het hele gezin. Het is zeker geen spel wat alleen voor kinderen geschikt is, sterker nog, volwassenen kunnen zich er heel goed mee vermaken. In kwakzalvers probeer je zoveel mogelijk fiches in jouw ketel te krijgen met waarde, waardoor je steeds een stapje verder kunt komen. Maar, je moet wel op tijd stoppen want anders loop je het risico dat je gehele ketel zal ontploffen. En dat is kostbaar, te kostbaar.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel / Push-luck element

Je probeert zo ver mogelijk te komen met jouw ketel, want hoe verder je komt hoe meer munten en overwinningspunten je weet te verzamelen. Het fijne is dat je die munten weer ingezet kunnen worden om betere fiches te verkrijgen met daarop weer hogere getallen. Daardoor kom je steeds een stapje verder.

Maar, het lastige is wel dat je hele ketel kan ontploffen. Wordt de waarde van de fiches in je ketel te hoog, dan kan de gehele ketel ontploffen en is het voor jou afgelopen. Je moet dan genoeg nemen met alleen de overwinningspunten of alleen de munten in plaats van beide. Het grappige van dit spel is dat je steeds een stapje verder probeert te komen, maar je ergens echt je grens zult moeten trekken. Want probeer je teveel te pushen, dan gebeurt het vanzelf dat het bij jou nog eens mis gaat en je maar de helft van de buit mee krijgt.

De Kwakzalvers van Kakelenburg overzicht
De Kwakzalvers van Kakelenburg overzicht

Soms zal het geluk in jouw handen liggen, en soms zal het gewoonweg tegenzitten. Zeker niet alles is gebaseerd op geluk, tactisch spel is zeer goed mogelijk en het draait allemaal tot goede combinaties van ingrediënten. De Kwakzalvers van Kakelenburg is een van de beste bordspellen voor kinderen en erg geschikt als gezinsspel.

De Kwakzalvers van Kakelenburg is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

4. Overbooked

Overbooked, Jumbo
Overbooked, Jumbo

In het bordspel Overbooked probeer je ervoor te zorgen dat je passagiers zo netjes en goed mogelijk in de vliegtuigstoelen komen te zitten. Want hoe beter jij de indeling weet te krijgen, hoe meer punten dat zal opleveren. Eigenlijk leg je in je beurt steeds een soort patronen aan. Dat heeft wel wat weg van het bordspel Azul, maar dan in een simpelere vorm en een totaal ander thema.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Strategisch bordspel

In Overbooked draait alles om hoe jij je vliegtuig weet te vullen met passagiers, hoe beter je aan de criteria voldoet, hoe meer punten je weet te verzamelen. Als voorbeeld willen verliefde koppeltjes natuurlijk graag samen zitten, en wil een rugby team als één grote groep plaatsnemen in het vliegtuig. Maar ja, er is natuurlijk beperkte ruimte die je dan zo optimaal mogelijk moet benutten. En lege stoelen helpt ook niet mee.

Overbooked
Overbooked

In de vertrekhal bevinden zich steeds nieuwe passagiers, dat zijn de passagier kaarten waar je uit mag kiezen. Je hebt steeds maar de keuze uit vier verschillende passagierskaarten, waarvan er één gratis is en de rest moet je voor betalen met vouchers. Want wanneer je passagiers overslaat, zou dat de klanttevredenheid doen zakken. De passagierskaart bepaald een patroon waar de passagiers in je vliegtuig komen te zitten, je mag niet afwijken van dat patroon. Zie dat maar eens netjes in te passen en meten!

Overbooked is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Patchwork Light

Patchwork Light
Patchwork Light

Patchwork Light is een tweespeler bordspel, waarbij je lapjes probeert aan te brengen op je eigen spelerstableau. Hoe verder je dat tableau vol weet te krijgen, hoe minder minpunten je op het einde zult krijgen. Lapjes die je aanlegt bevatten blauwe knopen, blauwe knopen zorgen er tijdens het spel voor dat je meer en duurdere lampjes kunt aankopen die vaak groter zijn of meer blauwe knopen bevatten. Patchwork Light is een versimpelde variant van Patchwork, een hoog aangeprezen bordspel voor twee spelers.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 10-15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel / abstract bordspel

Patchwork Light is daarmee wat meer geschikt voor kinderen, het bordspel draai vooral om de factor tijd. En dan niet tijd in de zin van haast, opschieten of snelheid. Lapjes stof kopen kost tijd op het tijdsspoor. En het fraaie van dit bordspel is dat de speler die achteraan staat op het tijdsspoor, altijd aan de beurt is. Dus soms komt het voor dat de speler die achter staat wel 2 of zelfs 3 keer aan de beurt kan zijn voordat de andere speler pas weer mag.

Patchwork Light
Patchwork Light

Dit bordspel is vooral erg leuk wanneer kinderen het leuk vinden om te passen en meten om zoveel mogelijk stukjes van het spelerstableau te verhullen door er lapjes stof op te leggen. Maar, niet alle lapjes zullen goed passen, wat het een leuk abstract puzzelspelletje maakt. Patchwork Light is een erg goed spel en een van de leukste bordspellen voor kinderen om met twee personen te spelen.

Patchwork Light is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Ticket to Ride: Europe

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Vandaag de dag heeft vast iedereen die wel eens een spelletje speelt gehoord van Ticket to Ride. Maar misschien besef je niet altijd dat dit bordspel ook heel erg geschikt is voor kinderen. Ticket to Ride Europe is namelijk helemaal niet zo complex. Ticket to Ride kun je echt in ongeveer 5 tot 10 minuten leren spelen, deze Europe versie speelt het fijnste met 3 of meer personen en is een erg leuk bordspel voor een kind.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Tactisch bordspel

De regels van dit spel zijn eenvoudig en de acties zijn daarnaast beperkt, waardoor het makkelijk te begrijpen is voor kinderen. Je probeert routes aan te leggen en daarvoor heb je treinkaarten nodig in de juiste kleuren. Je hebt bijvoorbeeld drie rode treinkaarten nodig om een rode route met een lengte van 3 te mogen aanleggen. Die route claim je dan met jouw wagons.

Ticket to Ride Europe speelbord
Ticket to Ride Europe speelbord

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler bestemmingskaarten, de bedoeling is dat je die routes probeert aan te leggen met jouw treinwagons. Lukt dat, dan krijg je de aangegeven punten die op de bestemmingskaart staan. Maar lukt het niet, dan krijg je die punten als minpunten! Ticket to Ride Europe is eenvoudig te spelen en gemakkelijk te begrijpen voor kinderen. Het is met stipt een van de leukste spellen voor kinderen in een mooi thema.

Ticket to Ride: Europe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Potion Explosion

Potion Explosion
Potion Explosion

In Potion Explosion ga je magische drankjes brouwen van verschillende ingrediënten, zoals bijvoorbeeld eenhoorn tranen en drankenrook. Visueel is Potion Explosion erg mooi vormgegeven, maar daarnaast is het spel ook origineel en tactisch interessant. Het spelmechanisme is ontzettend eenvoudig, maar stiekem zitten er veel tactische mogelijkheden in. Dit bordspel is een van de leukste bordspellen voor kinderen van dit moment.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

Je neemt slechts één ingrediënt uit de beschikbare ingrediënten in de rolbaan. Daardoor zakken de ingrediënten opnieuw in elkaar en botsen deze tegen elkaar. Wanneer twee of meer ingrediënten van één soort tegen elkaar aan botsen, dan ontstaat er een explosie. Alle botsende ingrediënten mag je dan vervolgens nemen. Er kunnen zo kettingreacties ontstaan waardoor botsingen blijven komen, je mag dan ook alle volgende botsende ingrediënten gewoon nemen.

De ingrediënten die je in je hand hebt en de ingrediënten die je reeds in je eigen voorraad gespaard hebt mag je vervolgens vullen in de lagen van de je drankjes zoals aangegeven staat op het recept. Wanneer een potion voltooid is, worden de knikkers weer teruggeplaatst. Het drankje wat je gebrouwd hebt wordt bewaard, en je mag een nieuw recept pakken om te gaan brouwen.

Potion Explosion overzicht
Potion Explosion overzicht

Door drankjes te maken kun je bonuspunten ontvangen wanneer deze bijvoorbeeld allen van dezelfde soort zijn, of wanneer je juist 5 volledige unieke hebt weten te brouwen. Drankjes kun je ook gedurende het spel inzetten om betere acties te mogen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld een extra ingrediënt nemen of dit zelfs stelen van andere spelers.

Potion Explosion is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. De Betoverde Toren

De Betoverde Toren
De Betoverde Toren

De Betoverde Toren draait om het redden van een prinses die is verborgen in het bos, je dient haar eerder te vinden dan de tovenaar. Je moet het juiste hangslot openen om de prinses te kunnen bevrijden. De Betoverde Toren heeft wat weg van Het Magische Labyrint, maar is toch weer een compleet andere beleving. Een leuk spel voor kinderen wat met het hele gezin gespeeld kan worden.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 5-10 jaar
Uitgever: 999Games
Genre: Puzzelspel

Eén speler speelt de tovenaar en de andere spelers proberen samen te werken. De tovenaar verstopt de sleutel in één van de vakjes op het speelbord. Daarna gaan de andere spelers ernaar opzoek. Wie als eerste de sleutel in hangen heeft mag proberen om de toren waarin de prinses gevangen is genomen te openen. Daar passen dan wel meerdere sleutels op, maar slechts bij één sleutel zal de toren ook daadwerkelijk open gaan.

De Betoverde Toren overzicht
De Betoverde Toren overzicht

Het leuke aan De Betoverde Toren is dat de doos zelf deel uitmaakt van het speelbord waarin vakjes zitten die geopend kunnen worden. De pionnen waarmee gespeeld wordt zijn magnetisch, daardoor blijven de sleutels aan de pionnen hangen wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd. Een origineel bedacht bordspel en vooral een erg leuk spel voor kinderen.

De Betoverde Toren is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Party & Co Family

Party & Co Family
Party & Co Family

Party & Co Family is zoals de naam al doet vermoeden een perfect spel voor kinderen om met de gehele familie te spleen. In Party & Co ga je uitbeelden, dingen tekenen, en met zijn alleen aan de slag om ervoor te zorgen dat jij of jouw team er met de winst vandoor gaat. Party & Co Family is een vrolijk en leuk spel voor kinderen

Aantal spelers: 3-15 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Partyspel

Het doel van Party & Co Family is om als eerste aan te komen op het laatste vakje van het speelbord en daar de eindopdracht te doen. Tijdens een beurt gooit het team de dobbelsteen en verplaatst de pion naar het bijbehorende vakje. Het team doet dan de opdracht die het vakje aangeeft.

Wanneer het team de opdracht goed doet, dan mogen ze een uitdagingkaart pakken en spelen ze verder. Dan opnieuw moeten ze proberen om die uitdagingskaart ook goed te voldoen. Lukte de opdracht niet, dan is het volgende team aan de beurt.

Party & Co Family overzicht
Party & Co Family overzicht

Het spel is afgelopen wanneer een team het laatste vakje van het scorebord bereikt. Daar worden 3 uitdagingskaarten genomen van de stapel en mogen de tegenstanders beslissen welke eindopdracht zij moeten doen om te kunnen winnen.

Party & Co Family is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. L.A.M.A. kaartspel

L.A.M.A
L.A.M.A

LAMA is een snel te spelen kaartspel waar je probeert om zo snel mogelijk van alle kaarten af te komen die je minpunten opleveren. LAMA staat dan eigenlijk ook voor Leg Alle Minpunten Af. Dit grappige kaartspel heeft geen moeilijke regels en biedt garantie voor plezier met het gezin, of voor kinderen onderling. LAMA kaartspel won daarnaast in de categorie 8 & 9 jaar in de Speelgoed van het Jaar 2020 verkiezing.

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel

Iedere speler heeft een hand met daarin 6 kaarten. In je beurt hebt je keuze uit drie verschillende opties. Je kunt kiezen om een kaart te spelen uit je hand, een nieuwe kaart te trekken van de trekstapel die je toevoegt aan je hand of je kiest ervoor om te passen. Wanneer je past moet je de stapel handkaarten gesloten voor je neerleggen.

L.A.M.A kaartspel
L.A.M.A kaartspel

Speel je een kaart, dan moet die kaart altijd dezelfde waarde hebben als de kaart die op dat moment bovenop ligt in de stapel op het midden van tafel. Of de waarde moet één cijfer hoger zijn dan die kaart. De bedoeling in LAMA is dat je zo snel mogelijk van je minpunten af bent. Wanneer een speler 40 of meer punten heeft verzameld, is het spel klaar. De speler die dan de minste minpunten heeft is de winnaar van LAMA.

LAMA kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie