De 10 leukste Coöperatieve bordspellen voor families

Je bekijkt nu De 10 leukste Coöperatieve bordspellen voor families
De leukste coöperatieve spellen

Samenwerken in een bordspel, ja hoor, dat kan gewoon! Natuurlijk kun je hier alleen winnen wanneer jullie heel goed afstemmen en samenwerken. Ben je benieuwd naar goede of nieuwe coöperatieve bordspellen die je samen met het gezin of gezellig met zijn 2tjes kunt spelen? Wij hebben een aantal van de beste coöperatieve bordspellen verzameld.

Ons eerste coöperatieve bordspel was Pandemic, daar probeer je de wereld te redden. Nog steeds vinden wij dit één van de beste coöperatieve bordspellen. Maar, er zijn nog veel leuke!

De leukste coöperatieve bordspellen

Direct weten wat de leukste coöperatieve spellen zijn? Dan hoef je niet verder te zoeken! Dit zijn de leukste die wij allemaal zelf hebben geprobeerd. Want ja, wij spelen graag een spelletje!

  1. Pandemic
  2. De Crew
  3. Het Verboden Eiland
  4. Mysterium
  5. De Vergeten Stad
  6. Codenames Duet
  7. Pandemic – Rapid Response
  8. The Mind
  9. De Legenden van Andor
  10. Escape Room The Game

1. Pandemic: Coöperatief spelen voor de hele familie

Pandemic
Pandemic

Wanneer je Pandemic nog niet kent is dit echt het moment om naar de winkel te rennen. Wanneer we over coöperatieve bordspellen hebben is dit wat ons betreft nog steeds het onbetwist eerste spel dat je moet halen. Hoe beter je in dit spel met elkaar samenwerkt, hoe sneller de kans dat virussen worden uitgeroeid en jullie kans maken om te winnen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Z-man Games
Genre: Coöperatief bordspel

In ieder spel speelt elke speler een eigen rol met bepaalde eigenschappen die jullie als team zullen versterker. Denk aan een arts, wetenschapper of een crisismanager, iedere rol heeft zijn eigen kracht of bonuseigenschap. Door samen te werken kun je elkaars voordelen optimaal inzetten.

Pandemic bordspel
Pandemic bordspel

In iedere beurt heb je slechts 4 punten om acties mee uit te voeren. En iedere actie kost ook 1 punt. Eén vakje verplaatsen, bouwen van een onderzoekscentrum, een nieuw medicijn ontwikkelen of een besmette stad genezen. Aan het einde van je beurt trek je een stadskaart met een bepaalde kleur erop. Met vijf dezelfde gekleurde kaarten uit dezelfde regio kun je een virus uitroeien.

Maar bij het eindigen van je beurt moet je nog een infectiekaart trekken. En daarmee is er hele grote kans dat steden in de wereld opnieuw geïnfecteerd raken. Bij een uitbraak is er zelfs kans op een directe infectie in een regio. Er is maar één manier om Pandemic te winnen: en dat is heel erg goed samenwerken in dit leukste coöperatieve bordspel.

Pandemic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. De Crew: Coöperatief kaartspel

De Crew
De Crew

De Crew is een klein spelletje waarbij je in totaal 50 verschillende missies zult spelen, in samenwerking met elkaar. Want wanneer één schakel een foutje maakt dan is de missie over en uit en moet je opnieuw starten. De Crew is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 18 jaar. En ik vermoed dat dat vooral is geweest doordat dit spel anders is als andere spellen. Laat dat ook precies de reden zijn waarom De Crew zo hoog scored in onze top 10 leukste Coöperatieve spellen.

Aantal spelers: 3 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten (enkele minuten voor één missie)
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief kaartspel

Jullie proberen de 9e planeet te bereiken, dat lukt door 50 missies te spelen waarin je ook weer terug keert naar de aarde. De Crew heeft een logboek waarin je de progressie van die missies met elkaar kunt bijhouden. Maar zonder jouw ‘Crew’, je medespelers, is het onmogelijk om de missies te volbrengen. Samenwerken en coöperatief spel is een vereiste.

De Crew speelkaarten
De Crew speelkaarten

Praten over het spel is niet toegestaan, er is maar één manier om elkaar hints en tips te geven over hoe jouw handkaarten er uit zien, dat doe je door je communicatiefiche in te zetten. Dat is hard nodig, want opdrachtkaarten moeten in een bepaalde volgorde en door bepaalde spelers opgelost en gewonnen worden. Komt het niet uit met jullie kaarten? Dan is het over en uit en start de missie opnieuw.

Leuk van De Crew is dat je net zolang kunt spelen als je maar wilt. Eén of twee missies in een paar minuten? Dat kan gewoon, je missies kun je bijhouden in het logboek en de volgende keer speel je weer door. Maar goed, de kans dat je maar één of twee missies speelt is niet zo groot. Eerder missie 1 tot en met 50 op de eerste avond als je het mij vraagt. Veel succes met samenwerken!

De Crew is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

3. Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland
Het Verboden Eiland

Het Verboden Eiland is een net wat eenvoudiger spel als Pandemic, maar kent veel van dezelfde spelelementen en vormen van samenwerking. Wat overigens niet vreemd is, Matt Leacock bedacht zowel Pandemic als Het Verboden Eiland. In dit coöperatieve bordspel ga je als avonturiers samen naar een eiland waar je vier eeuwenoude schatten probeert te verkrijgen en vervolgens probeert te ontsnappen aan het langzaam wegzinkende eiland.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief bordspel

Het Verboden Eiland bestaat uit een reeks tegels waarover de spelers kunnen lopen. Wat het een stuk lastiger maakt, is dat delen van het eiland langzaam wegzinken. De spelers weet van tevoren niet welke tegels dat zijn. Een watermeter geeft aan hoe hoog het water staat, hoe hoger, hoe meer tegels zullen wegzinken. Wanneer het water te hoog komt en de spelers nog niet ontsnapt zijn, verdrinken en verliezen de avonturiers het spel.

Het Verboden Eiland
Het Verboden Eiland

Iedere speler speelt een eigen karakter waarmee een aantal acties uitgevoerd mogen worden. Er mag verplaatst worden over het eiland, stukken eiland mogen drooggelegd worden die overvloed zijn, er kan naar schatten gezocht worden of er kunnen kaarten tussen de spelers overgegeven worden.

Wanneer de spelers alle vier de schatten hebben gevonden, moeten ze zo snel mogelijk ontsnappen door naar de landplaats te lopen en vervolgens de helikoptervlucht in te zetten om huiswaarts te keren. Dat moet wel snel genoeg, voordat het eiland zover weg zinkt dat de spelers zich geen niet meer kunnen banen naar de locaties waar ze moeten zijn. Het Verboden Eiland is een eenvoudig maar stiekem complex en daardoor erg leuk te spelen coöperatief bordspel met verschillende moeilijkheidsniveaus die lastig zijn allemaal uit te spelen.

Het Verboden Eiland is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Mysterium

Mysterium
Mysterium

Een mysterieuze titel voor een net zo mysterieus spel. Mysterium is een kei van een coöperatief spel waarin je veel plezier met elkaar gaat beleven. Dat begint al qua vormgeving, Mysterium is echt een hoogstandje wanneer je het aan mij vraagt. Alle maar dan ook alle spelmaterialen zijn erg mooi vormgegeven en nodigen uit om te spelen. En gelukkig is het ook een ontzettend leuk coöperatief spel!

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 40-45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Coöperatief bordspel

Mysterium is geen standaard bordspel, je speelt coöperatief als team maar mag in een beperkte mate communiceren met de geest. De geest is één speler die leeft in het oude landhuis, waar een mysterie rondom zijn dood opgelost dient te worden. De andere spelers vormen samen de groep helderzienden om binnen een aangegeven aantal ronden het mysterie op dienen te lossen.

Mysterium
Mysterium

De geest speelt steeds een aantal kaarten die visioenen voorstellen en geeft deze aan een aantal spelers, die ieder een eigen mysterie proberen op te lossen. Ze proberen te raden door welk persoon, in welke ruimte en met wat voor middel het mysterie zich heeft afgespeeld. De visioenen helpen als hints. Maar zo eenvoudig is het echt niet om elkaars gedachten te lezen en de visioenen te begrijpen. Hoe vaker je met elkaar speelt, hoe beter je elkaars boodschappen gaat begrijpen.

Mysterium is een plezierig en raadselachtig bordspel voor de hele familie waar je veel plezier aan kunt beleven. Ik vind wel dat dit coöperatieve bordspel vooral goed speelt vanaf 3 personen, liever nog met 4 personen.

Mysterium is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. De Vergeten Stad

De Vergeten Stad
De Vergeten Stad

Wanneer je van coöperatieve bordspellen houdt en wellicht Het Verboden Eiland al geprobeerd hebt, dan is De Vergeten Stad de eerstvolgende die je kunt gaan proberen. Ook dit coöperatieve spel is bedacht door Matt leacock, die onder andere de bedenker is van Pandemic en Het Verboden Eiland. Allemaal stuk voor stuk hele leuke spellen waar samenwerking cruciaal is om te winnen. Jullie gaan als avonturiers de woestijn is om vier onderdelen te zoeken om een vliegmachine te realiseren waarmee jullie kunnen ontsnappen aan de woestijnstormen.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30-45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief bordspel

Door zandstormen zullen gedeelten van de stad langzaamaan bedolven raken onder zand. Wanneer er zand op een stuk land ligt, moet je ervoor zorgen dat de tegel eerst zandvrij gemaakt wordt voordat je er gebruik van kunt maken. Gedurende het spel worden de zandstormen steeds krachtiger en kunnen meer tegels gelijktijdig bedolven worden.

De Vergeten Stad spelopzet
De Vergeten Stad spelopzet

De bedoeling is dat de spelers samenwerken in dit coöperatieve bordspel om ervoor te zorgen dat de 4 voorwerpen om de vliegmachine in elkaar te sleutelen bij elkaar gezocht worden. Daarna gaan de spelers naar de landingsplaats waar ze gezamenlijk moeten staan om het spel te winnen.

Maar zo eenvoudig is dat nog niet. Want hoe zorg je ervoor dat niet één van de spelers uitdroogt door een gebrek aan water, waardoor jullie zullen verliezen. Of dat de stormkracht te ernstig wordt waardoor jullie onder gedolven worden? De Vergeten Stad is uitdagend en staat met recht op onze lijst leukste coöperatieve bordspellen.

De Vergeten Stad is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Codenames Duet

Codenames Duet
Codenames Duet

In Codenames Duet spelen jullie coöperatief als geheim agenten om de missie te volbrengen en de spionnen te ontmaskeren. Jij zelf weet met welke spionnen je partner veilig kan contacteren. Maar voor jezelf weet je dat niet, terwijl jouw partner dat voor jou wel weer weet. Je mag aanwijzingen geven met slechts één woord om elkaar te helpen alle spionnen te vinde. En dat alles moet binnen 9 beurten. Dat is lastig, heel lastig zelfs. Samenwerken is hier echt vereist!

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief bordspel

Er liggen 25 kaartjes op tafel, en om beurten geven jullie elkaar hints in de vorm van een woord met een cijfer. Dat woord moet natuurlijk een goede hint zijn. Terwijl het cijfer aangeeft hoeveel spionnen er ontmaskerd dienen te worden met dat woord. Aan je medespeler de taak om dan te raden om welke woorden het gaat, zodat hij de kaartjes kan aanwijzen. Maar wijst je medespeler een bom aan, dan hebben jullie gelijk verloren. En wanneer een onschuldig persoon aangewezen wordt, dan is jullie beurt direct voorbij. Dat kost weer één van de 9 beurten, en je hebt er slechts 9.

Codenames Duet kaarten
Codenames Duet kaarten

Codenames Duet is een erg leuk coöperatief twee speler bordspel, wat lekker vlot speelt. Het leuke is dat je eigenlijk constant beiden bezig bent. Ofwel aan het raden ofwel probleem je goede hints te verzinnen. Codenames Duet is trouwens verrassend lastig! Het zal best even de tijd kosten voordat jullie op elkaar ingespeeld zijn.

Codenames Duet is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Pandemic: Rapid Reponse

Pandemic Rapid Response
Pandemic Rapid Response

Voor je direct verder leest, deze versie van Pandemic is compleet anders als het originele Pandemic spel. Pandemic Rapid Reponse speelt in real-time, is natuurlijk coöperatief en het tijd is jullie grootste vijand. Een real-time bordspel? Ja! Er is nog steeds een beurtvolgorde, maar de spelers spelen tegen de echte klok in de vorm van een zandloper.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Real-time bordspel

Pandemic Rapid Reponse is een snel spel, je moet alert zijn heel goed opletten, je medespelers goed faciliteren en meehelpen, en klaarzitten om zo snel mogelijk je beurt te starten. Want die zandloper blijft lopen. Voor je het weet zijn jullie door jullie tijdsfiches heen.

Rapid Response: Coöperatief bordspel
Rapid Response: Coöperatief bordspel

Absoluut een ander klasse spel dan iedere andere in deze lijst met beste coöperatieve bordspellen. Je speelt in een vliegtuig waar jullie de juiste levensreddende middelen proberen te verzamelen en leveren aan noodlijdende steden, om die vervolgens te leveren en redden.

Lekker coöperatief ga je zeker bezig zijn met dit bordspel. Maar geloof me wel dat het er chaotisch aan toe kan gaan en jullie binnen de kortste keren fanatiek staan in plaats van zitten om tot een goed einde te komen. Een aanrader voor een snel spel tussendoor met eenvoudige regels.

Pandemic: Rapid Reponse is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. The Mind: Coöperatief kaartspel

The Mind kaartspel
The Mind kaartspel

The Mind is een snel coöperatief kaartspel, wat niet mag ontbreken is onze lijst met leukste coöperatieve spellen. Het spel speelt enorm eenvoudig maar de speelwijze is net even anders. Je speelt natuurlijk coop, dus met elkaar in teamverband, maar dan wel zonder te communiceren en iedereen moet zijn eigen level één voor één afronden.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Coöperatief kaartspel

The Mind kaarten
The Mind kaarten

Je mag niet communiceren, maar wie van de groep zou dan nu het laagste getal in zijn bezit hebben? Lichaamstaal aflezen is heus niet zo makkelijk, en toch moet je ervoor zorgen dat de getallen op volgorde van laag naar hoog gelegd opgelegd worden. En dat is lastig genoeg! De eerste levels lukken dan allemaal nog wel. Maar het gaat steeds spannender worden naarmate je verder komt. De kans dat bepaalde getallen nog voorkomen zal aanzienlijk lager worden.

The Mind werd overigens goed ontvangen in 2018 en werd genomineerd voor de Duitse spellenprijs Spiel des Jahres 2018 en De Nederlandse Spellenprijs 2018 in categorie familie. Iets wat wij kunnen beamen, wat een leuk en snel spelletje om gezamenlijk te spelen!

The Mind is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. De Legenden van Andor

De Legenden van Andor
De Legenden van Andor

Wanneer we het hebben over de beste coöperatieve bordspellen mag De Legenden van Andor zeker niet ontbreken. Dit strategische bordspel is 100% coöperatief en pure samenwerking. Samen met andere spelers probeer je missiedoelen te voltooien. In totaal 5 verschillende verhaallijnen.

Ben je geen fan van fantasiespellen? Geloof me dan dat het best wel eens de moeite waard kan zijn om De Legenden van Andor toch te proberen. Ik weet haast zeker dat je dit spel zonder fantasie achtige verhalen interessant te vinden erg kunt waarderen. Waarom? Omdat ik zelf geen grote fan van fantasiespellen ben en dit spel écht heel leuk vind!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 minuten (per scenario,5  scenario’s)
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Coöperatief strategisch bordspel

Je probeert gezamenlijk het fantasieland Andor te verdedigen tegen allerlei indringers, zoals trollen, draken en andere monsters. Dat doe je door in de huid te kruipen van een dwerg, krijger, boogschutter en een tovenaar. Iedere held brengt zijn eigen unieke karaktereigenschappen mee die slim gecombineerd dienen te worden.

De Legenden van Andor speelbord
De Legenden van Andor speelbord

De vijf scenario’s duren ieder ongeveer 90 minuten en worden op de voor of achterzijde van het speelbord gespeeld. Die verhaallijn loopt compleet in elkaar door, je speelt als het ware vijf verschillende hoofdstukken uit een boek. Er gebeuren onvoorziene gebeurtenissen die niemand van jullie zag aankopen die ieder van de scenario’s tot het einde toe spannend houden. En vergeet niet dat er maar één manier is om te overwinnen en Andor te beschermen: Samenwerken en overleggen met elkaar.

De Legenden van Andor is een van de beste coöperatieve bordspellen met ontzettend veel mogelijkheden. Maar er is een reden waarom deze niet hoger staat in onze top 10 leukste coöperatieve bordspellen. Het spel is niet het eerste spel dat ik zou aanraden aan beginnende bordspellers, waardoor staat het wat verder naar onderen.

De Legenden van Andor is verkrijgbaar bij bol.com, Amazon.nl en 999Games.

10. Escape Room The Game basisspel

Escape Room The Game
Escape Room The Game

Natuurlijk gaan we hier niet alles verklappen over Escape Room The Game. Dat zou natuurlijk ietsje te gemakkelijk zijn. Wanneer je wel eens een escape room gespeeld hebt, dan hoef ik je niet uit te leggen hoe leuk het is om met een groep te puzzelen en ervoor te zorgen dat jullie die ruimte uit komen met elkaar. Samenwerken en goed communiceren is dan een vereiste. Niet voor niets plaatsen wij daarom Escape Room The Game in onze lijst met beste coöperatieve bordspellen.

Aantal spelers: 3 ot 5 personen
Speelduur: 60 minuten minuten (4 scenario’s voor 4 uur speelplezier)
Vanaf 16 jaar en ouder
Uitgever: Identity Games
Genre: Escape Room / Coöperatief spel

Normaal ben je in een escape room natuurlijk opgesloten en dien je binnen een uur te ontsnappen. Dat is in Escape Room The Game niet anders, behalve dan dat het gewoon in je eigen huis is.

Chrome Decoder Escape Room The Game
Chrome Decoder Escape Room The Game

Het spel bestaat vier verschillende scenario’s die je kunt spelen. Een spel bestaat dan uit drie fasen met verschillende puzzels en raadsels die opgelost dienen te worden. Daardoor kom je steeds een fase verder. Wanneer je denkt dat je zover bent kun je de sleutels invoeren op de Chrome Decoder. De Chrome Decoder verzorgt eigenlijk je programma van de escape room. Deze telt af van 60 minuten naar 0. Druk je hier op start, dan start het avontuur echt.

En er is maar één manier om te winnen. Ervoor zorgen dat de juiste sleutels in de Chrome Decoder ingevoerd worden. Zinloos codes invoeren heeft trouwens echt geen nut, want iedere fout die je maakt wordt direct gestart met 1 minuut straftijd. Gezellig een avondje escape room spelen kan vanaf 3 personen gewoon in je eigen woonkamer.

Escape Room The Game is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Waarom coöperatieve bordspellen spelen?

Ken je de situatie waarin bepaalde spelers bijna altijd weten te winnen? Hoe ze dat voor elkaar krijgen is soms onbegrijpelijk. Maar soms kan dat best frustrerend zijn, helemaal wanneer jij steeds aan de verliezende kant van de tafel zit.

Misschien daarom is het al een idee om eens een coöperatief spel te proberen. Zo werk je samen in plaats van tegen elkaar. Geen getreiter om één speler dwars te zitten. Jullie zijn gezamenlijk de winnaar of gezamenlijk de verliezers.

Coöperatieve bordspellen zijn niet alleen leuk om te spelen met groepjes van 3 of meer personen. Maar vooral ook ontzettend leuk voor twee spelers. Misschien zelfs wel goed om elkaars band alleen maar verder te versterken. Samen puzzelen en tactieken bepalen om gezamenlijk te winnen.

Wat is jouw favoriete coöperatieve spel?

Deze lijst met de leukste en beste coöperatieve spellen is persoonlijk samengesteld. Mijn mening kan natuurlijk net anders zijn dan jouw mening. Misschien mis je wel een fantastisch spel in de lijst wat ik niet heb opgenomen of misschien zelfs niet ken. Ik hoor dat natuurlijk graag van je, voel je daarom vrij dit te delen in een reactie zodat ook anderen dit kunnen lezen.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie