De 15 populairste bordspellen van 2024

Je bekijkt nu De 15 populairste bordspellen van 2024
Populairste bordspellen

Ben je benieuwd wat alle populaire bordspellen van 2024 zijn? Wij geven je een overzicht van de populairste, leukste en vooral de meest verkochte bordspellen van 2024. Bordspellen zijn er in allerlei soorten en maten. Een keuze maken wat het beste past valt niet altijd mee. Met één van deze vijftien populaire bordspellen weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Hoe worden de populairste spellen van dit moment bepaald?

Duizenden bordspellen kennen we ondertussen. Maar hoe bepaal je dan wat het meest populaire spel van dit moment is? Dat is vele malen simpeler dan het lijkt. Wij baseren dat op het zoekvolume. Hoe meer zoekopdrachten op internet naar een bepaald spel, hoe hoger deze staat in de ranglijst populairste spellen.

15 populaire bordspellen van 2024

Dit zijn ze, 15 onwijs veel gespeelde spellen in allerlei soorten en maten. Van compacte en kleine dobbelspellen tot echte klassiekers zoals Monopoly of zelfs Mens Erger Je Niet. Stiekem staan er ook moderne spellen in. Ticket To Ride en Azul hebben een plekje veroverd.

 1. Monopoly
 2. Catan
 3. Qwixx
 4. Azul
 5. Patchwork
 6. Clever
 7. 30 seconds
 8. Rummikub
 9. Yahtzee
 10. Dixit
 11. Ticket to Ride
 12. Stratego
 13. Mens Erger Je Niet
 14. Splendor
 15. 7 wonders

1. Monopoly: nog steeds het populairste bordspel

Classic Monopoly
Classic Monopoly

Monopoly is al meerdere jaren op rij één van de best verkochte bordspellen ter wereld. Hoogstwaarschijnlijk heeft het voor jou geen introductie nodig, want wie heeft er niet ooit eens monopoly gespeeld?

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Hasbro
Genre: Strategisch bordspel

In Monopoly draait alles om het verkrijgen van de grootst mogelijke monopolie positie binnen het spel. Die kun je verkrijgen door je tegenspelers zoveel mogelijk huur te laten betalen. Je schaft straten aan waar tegenspelers op kunnen belanden waardoor ze aan jou huur verschuldigd zijn. Hoe meer huizen of zelfs een hotel op jouw straat, hoe meer huur er betaald moet worden. Jij probeert al je tegenspelers failliet te laten gaan, zodat jij als enige over blijft.

Monopoly Extreem Bankieren
Monopoly Extreem Bankieren

En wat gebeurt er met een ontzettend populair bordspel? Vaak worden daar diverse uitbreidingen voor uitgebracht, of stand-alone versies die soortgelijke spelmechanismen gebruiken of een uitvoering in een ander thema. Bij Monopoly zien we vooral het laatste terug. Er zijn ontzettend veel verschillende versies gemaakt in de leukste thema’s, zoals bijvoorbeeld Monopoly Extreem Bankieren en Monopoly voor Millennials. Lees ook eens: De leukste Monopoly edities.

Monopoly is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Catan: populair én een van de beste bordspellen ooit

Catan basisspel
Catan basisspel

Van Catan heb je vast al eens eerder gehoord, het bordspel is één van de bekendste bordspellen ooit. En dat is niet voor niets, het spel is laagdrempelig en speelt ontzettend vlot met gemakkelijke regels. Met veel interactie tussen de spelers is het een ideaal bordspel voor de familie of met een groep vrienden. In Catan speelt geluk een rol, maar daarnaast zijn een veelvoud aan tactische en strategische mogelijkheden voorhanden. Het draait zeker niet puur om geluk en de ogen van de dobbelstenen.

Aantal spelers: 3 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 90 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

Op het eiland van Catan start iedere speler met slechts 2 dorpen en straten. Dorpen zorgen voor een inkomstenstroom van goederen, wanneer de aangrenzende grondstofvelden gedobbeld worden. Daardoor kun je jouw nederzetting verder uitbouwen met wegen, nieuwe dorpen en steden of je schaft ridderkaarten aan waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. Het doel van Catan is om als eerste speler 10 overwinningspunten te behalen.

Catan speelbord
Catan speelbord

De kracht van Catan is dat het spel een zeer goede balans heeft tussen tactiek en geluk. Er is veel interactie tussen de spelers, het speelbord is modulair waardoor geen spel hetzelfde is, het is spannend, laagdrempelig en zorgt gegarandeerd voor heel wat avonden plezier. En bovendien, zoals met veel populaire bordspellen gebeurt, is er een breed scala aan uitbreidingen verkrijgbaar. Waarvan een groot deel ook echt een rijke toevoeging zijn waar je veel plezier uit kunt halen. Iedere uitbreiding heeft zo zijn eigen toevoegingen en eigenschappen. De een maakt van Catan een zeer strategisch spel met ontzettend veel tactische mogelijkheden, terwijl de ander juist snel toevoegt en eenvoud behoud. Lees ook eens: beste uitbreidingen voor Catan.

Catan is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

3. Qwixx

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

Heb je al kennis gemaakt met roll-and-write dobbelspellen? Qwixx is een ontzettend verslavend dobbelspel wat maar ongeveer 10 tot 15 minuten duurt, en toch ga je er uren zoet mee zijn. Ik begrijp volledig waarom Qwixx op dit moment nog steeds zo vaak gespeeld wordt, voor je het weet ben je avonden lang aan het dobbelen.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Dobbelspel

In Qwixx probeer je zoveel mogelijke getallen per rij aan te kruisen op je scoreblad. Maar kruisjes moeten altijd van links naar rechts gezet worden. En dat terwijl de rode en gele rij beginnen bij 2 en eindigen bij 12, terwijl de groene en blauwe rij beginnen bij 12 en eindigen bij 2.

Qwixx dobbelspel
Qwixx dobbelspel

Waarom is Qwixx zo leuk? Doordat je nooit hoeft te wachten op elkaars beurt. Steeds wanneer een speler werpt, zijn alle spelers aan de beurt! De combinatie van de witte dobbelstenen mag door iedere speler gebruikt worden om een kruisje te zetten in een willekeurige kleur. De speler die dobbelt mag kiezen om een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen te combineren en in betreffende kleur rij aan te kruisen.

Qwixx is een snel spelletje wat je zonder gedoe zo op tafel hebt liggen. Een leuk spelletje voor tussendoor. Natuurlijk speelt geluk een rol, maar kiezen waar je kruisjes zet is net zo belangrijk om te winnen.

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Azul

Azul
Azul

Azul is een abstract spel waar je tegels op bepaalde manieren probeert te combineren op je speelbord. Hoe meer tegels naast elkaar komen te liggen, hoe groter de kettingreacties worden met behaalde punten. Dat Azul een populair bordspel is blijkt wel uit de nieuwe versies en uitbreidingen die uitgebracht worden. Zo zijn er naast Azul nu ook Azul De Ramen van Sintra, Azul Zomerpaviljoen en Azul Kristal Mozaïek Expansie.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 40 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Abstract spel / Strategisch bordspel

Bij Azul kies je in iedere beurt tegels die je aanlegt op je eigen spelersplateau. Aan het einde van een ronde mag je de tegels op het paleis leggen. Hoe meer tegels er naast elkaar komen te liggen, hoe groter de kettingreacties worden met behaalde punten. Dat valt echter niet mee, want je mag maar één type tegel in dezelfde rij en kolom hebben liggen. Je mogelijkheden om dezelfde soorten tegels aan te leggen worden daardoor steeds beperkter en lastiger.

Zomerpaviljoen speelbord overzicht
Zomerpaviljoen speelbord overzicht

Azul is een abstract bordspel met gemakkelijke regels en erg toegankelijk is. Het kent veel diepgang en vereist wat vooruitdenken om hoge scores te halen. Het spel verveeld niet snel en kan goed gespeeld worden als familiespel. Het speelt vooral goed met 3 of 4 spelers, maar weet is ook goed mogelijk.

Azul is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Patchwork

Patchwork
Patchwork

Patchwork is één van de beste spellen voor twee personen. Niet gek dat Patchwork een erg populair spel is worden. Je probeert een op je eigen speelbord een lappendeken aan elkaar te naaien waarbij je zoveel mogelijk blauwe knoopjes verzameld.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

In Patchwork werken beide spelers aan een eigen lappendeken op een afzonderlijk speelbord. Maar om je lappendeken uit te breiden, moet je stukjes stof kopen waarvoor je blauwe knopen moet betalen. En laten die blauwe knopen nu net de punten bepalen aan het einde van het spel. Dat betekent afwegingen maken wat de beste opties zijn.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Tijd speelt in Patchwork een belangrijke rol. De speler die achteraan staat en de meeste tijd over heeft is namelijk altijd aan de beurt. Maar ieder lapje heeft een eigen prijs qua tijdswaarde. Door één lapje kan het zomaar zijn dat je ineens weer de minste tijd over hebt. Heb je dus een zwaar wegend lapje gebruikt, kan het zomaar zijn dat je tegenstander meerdere keren een actie mag uitvoeren.

Patchwork is het bekendste spel als het gaat om 2 personen. Als je het aan ons vraagt is dat niet meer dan logisch, het staat niet voor niets hoog op onze lijst met leukste bordspellen voor 2 personen. Patchwork voelt aan als een puzzel in competitie tegen je tegenstander. Het speelt ontzettend goed en is een enorme aanrader als je een populair spel zoekt voor twee spelers.

Patchwork is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

6. Clever

Clever
Clever

De meeste dobbelspellen spelen snel, zijn eenvoudig en bovenal verslavend. Clever is daar geen uitzondering in. En toch vinden wij Clever vele malen tactischer dan vele andere dobbelspellen. Misschien is dat wel de reden waarom Clever een van de populairste spellen van 2023 en 2024 is. En niet te vergeten werd Clever in 2019 genomineerd voor Speelgoed van het Jaar.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch dobbelspel

Clever scoreblok
Clever scoreblok

In Clever speel je met 6 dobbelspelen in verschillende kleuren. Iedere speler heeft zijn eigen scoreblok om waardes op aan te kruisen. Hoe meer waarden je weet aan te kruisen van één kleur, hoe groter de kans wordt dat je extra handelingen mag verrichten en daarnaast krijg je natuurlijk meer punten binnen die kleur. Die extra handelingen kunnen ervoor zorgen dat je snel kunt uitlopen in punten. Je mag bijvoorbeeld een extra kruisje zetten, of een 6 invullen in het oranje vlak.

Clever is vooral leuk doordat je constant aan zet bent, ook wanneer je niet aan de beurt bent. De speler die aan de beurt is mag drie keer dobbelen. Na iedere worp wordt één dobbelsteen gekozen om aan te kruisen op het scoreblad. Alle dobbelstenen met een lagere waarde dan die dobbelsteen worden apart gelegd. De dobbelstenen die na drie beurten apart leggen mogen gebruikt worden door de overige spelers om er één uit te kiezen. Zo is altijd iedereen aan zet!

Clever is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

7. 30 Seconds

30 Seconds
30 Seconds

30 Seconds is het bekendste partyspel voor teams en groepen. In twee teams neem je het tegen elkaar op en probeer je zoveel mogelijk woorden te raden in 30 seconds.

Aantal spelers: 3 tot 20 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Partyspel

Het doel van 30 seconds is om met je eigen team zo snel mogelijk de finish te halen. Eén van de teamleden beschrijft 5 begrippen uit die weergegeven staan op een kaartje. Hij mag daarbij het woord of een gedeelte van het woord natuurlijk niet gebruiken. Hoe meer begrippen daarvan geraden worden, hoe verder jullie vooruit mogen op het scorebord. De dobbelsteen kan daar nog wel wat verandering in brengen door de waarde 0, 1 of 2 te dobbelen, dat moet je namelijk nog van het aantal geraden woorden afhalen.

30 Seconds partyspel
30 Seconds partyspel

Een populair spel wat vooral leuk is om te spelen met grotere groepen, je team en familieavonden.

30 Seconds is verkrijgbaar bij 999Games en bol.com.

8. Rummikub

Rummikub
Rummikub

Dat oudere spellen nog steeds populaire bordspellen kunnen zijn blijkt wel met Rummikub. Origineel stampt het af uit Israël, rond 1940-1941. Rummikub wordt vandaag de dag nog steeds ontzettend veel gespeeld, waarbij spelers cijferreeksen in kleur of gelijke cijfers in verschillende kleuren proberen aan te leggen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Goliath
Genre: Bordspel

Het doel in Rummikub is om de eerste speler te zijn die al zijn tegels kan aanleggen. Aan het begin van het spel nemen de spelers ieder 13 tegels. In totaal bestaat het spel uit 106 stenen in vier verschillende kleuren in de cijfers 1 tot en met 13. De spelers moeten series aanleggen van minimaal 3 tegels die bestaan uit reeksen cijfers in dezelfde kleur (bijvoorbeeld 3, 4 en 5) of minimaal 3 dezelfde cijfers in verschillende kleuren.

Rummikub speelbordje
Rummikub speelbordje

Om de eerste keer op tafel te mogen leggen moet je minimaal 30 punten kunnen aanleggen, bijvoorbeeld een reeks van 9, 10 en 11. Of twee reeksen met een lagere waarde die samen minimaal 30 punten waard is. Vanaf dat moment mag je ook aan andere reeksen gaan aanleggen. Ligt er ergens een reeks blauwe cijfers van 4, 5 en 6, en bezit jij de blauwe 7, dan mag je die daaraan bijleggen. Kun je niet aanleggen, dan pas je en neem je een extra steen. Net zolang tot één van de spelers al zijn stenen heeft aangelegd.

Rummikub is een hele leuke bezigheid waar je je prima mee kunt vermaken. Een spel wat eigenlijk iedereen wel kent, maar nog steeds een veel gespeeld bordspel.

Rummikub is verkrijgbaar bij bol.com.

9. Yahtzee

Yahtzee is een eenvoudig dobbelspel waarbij je niet veel nodig hebt. Een scoreblok, pen of potlood en 5 dobbelsteen is voldoende. Zo zie je maar dat een spel heus niet ingewikkeld hoeft te zijn om een populair spel te worden.

Yahtzee
Yahtzee

Aantal spelers: 2 of meer personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Hasbro
Genre: Dobbelspel

Tijdens een speelbeurt werpt de speler de vijf dobbelstenen gelijktijdig. Hij mag tijdens zijn eerste en tweede worp zelf kiezen welke dobbelstenen opzij gelegd worden om daarvan de waarde vast te zetten. In totaal mag er drie keer gedobbeld worden. De waarde moet ingevuld worden op het scoreblad, en ieder vakje om in te vullen heeft zo zijn eigen combinatie. Zo geven de eerste 6 vakjes punten voor het aantal keren dat 1 t/m 6 gedobbeld is. Dobbel je 3 keer een 5, mag je daar 15 punten invullen. In de onderste vlakken zitten combinaties zoals een kleine straat, waarbij je 4 opeenvolgende getallen moet werpen of een full house, wat staat voor 3 en 2 gelijke dobbelstenen.

Het liefste werp je natuurlijk Yahtzee! Waarbij je vijf gelijke dobbelstenen werpt, dat geeft je 50 punten! Het wordt alleen wel steeds wat lastiger om scores in te blijven vullen. Ieder vakje mag namelijk maar één keer gebruikt worden. De kans wordt daardoor steeds groter dat je de waarde 0 moet invullen.

Yahtzee is verkrijgbaar bij bol.com.

10. Dixit

Dixit
Dixit

Dixit is een gezellig bordspel waarbij je je fantasie volledige vrijheid kan laten uithangen. In dit gewaardeerd spel gaat het erom dat je duidelijke omschrijvingen neemt voor jouw plaatjes. Maar, overduidelijke omschrijvingen zullen ervoor zorgen dat de andere spelers er met de winst vandoor gaan.

Aantal spelers: 3 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Partyspel

In Dixit krijgt iedere speler 6 kaarten in hun hand toegewezen. Op ieder van die kaartjes staan fantasierijke plaatjes en droombeelden. Degene die aan de beurt is kiest een kaart uit zijn hand en omschrijft die kaart met een woord, gebaar of geluid. Je kunt je lekker vrijuit fantaseren, maar je probeert er wel voor te zorgen dat je tegenstanders uiteindelijk weten welke kaart bij jouw woord, gebaar of geluid hoort.

Dixit kaarten
Dixit kaarten

Je legt jouw kaart vervolgens gesloten op tafel neer. De andere spelers kiezen ieder één kaart uit hun eigen hand die overeenkomst met jouw woord, gebaar of geluid. Daarna worden de kaarten geschud en omgedraaid. De spelers mogen ieder kiezen voor een kaart waarvan zij denken dat deze van de startspeler is. Maar de startspeler verdient alleen punten wanneer minimaal één en minimaal niet iedereen gelijktijdig voor zijn kaart kiest. En de andere spelers ontvangen punten wanneer er gekozen wordt voor hun kaart.

Dixit is verkrijgbaar bij bol.com.

11. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe
Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride is een van de populairste en leukste spelletjes van dit moment. Het is een geweldig mooi familiespel waarbij je steden probeert te verbinden door treinen te plaatsen. Hoe meer verbindingen je weet op te zetten, hoe meer punten je kunt behalen. Terwijl je dat doet probeer je rekening te houden met bestemmingskaarten, waarbij je bepaalde routes moet verbinden, en dat zorgt weer voor extra punten.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 30 tot 60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Days of Wonder
Genre: Strategisch bordspel

Ticket to Ride kent hele simpele regels en acties. De acties zijn beperkt, waardoor het spel vlot te spelen is. In je beurt kies je ervoor om routes te claimen met treinwagons, een treinstation te bouwen, bestemmingskaarten te nemen van de trekstapel, of de meest gebruikte actie om treinkaarten te nemen. Treinkaarten heb je nodig om routes te claimen en daarop treinwagons te mogen plaatsen. Je hebt daarvoor de overeenkomende kleur treinkaarten nodig als de kleur van de route.

Ticket to Ride Europe speelbord
Ticket to Ride Europe speelbord

Ticket to Ride is een van de meest verkochte bordspellen van dit moment. Het succes blijkt ook wel uit de hoeveelheid uitbreidingen, map packs en stand-alone versies van Ticket to Ride. Als je alles te weten wilt komen over de verschillende Ticket to Ride versies, lees dan eens mijn artikel over alle versies van Ticket to Ride.

Ticket to Ride Europe is verkrijgbaar bij bol.com.

12. Stratego

Stratego
Stratego

Stratego is een klassiek strategisch bordspel wat al jaren gespeeld wordt en vandaag de dag nog steeds een ontzettend populair spel is. In Stratego probeer je de vlag van de tegenpartij te veroveren door je troepen op strategische wijze in te zetten.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Strategisch bordspel

In Stratego heb je je eigen leger tot je beschikking waarmee je stappen mag zetten om de tegenstander te verslaan. Iedere manschap heeft een eigen functie of rang. Wanneer je een tegenstander tegenkomt, draai je de manschappen van je tegenstander om, zodat je te zien krijgt wie je tegen komt. Heb jij een hogere rang dan je tegenstander, dan mag je de manschap van je tegenstander uit het spel nemen.

Stratego speelbord
Stratego speelbord

Het lastige is dat je van tevoren niet weet waar de manschappen van je tegenstander staan. Zonder verkenning rechtstreeks op je vijand afgaan is niet altijd even slim. Want wat als je een dure manschap gebruikt die struikelt over een bom van je tegenstander? En je zwakste schakel, de spion, kan niemand de baas. Maar blijkt toch bijzonder nuttig doordat deze als enige de sterkste manschap, de maarschalk, de baas kan zijn.

In Stratego draait alles om het zo tactisch mogelijk inzetten van je manschappen. Doordat je in ieder spel je manschappen zelf mag indelen is ieder spel anders. Stratego is spannend tot het laatste moment, soms lijk je aan de verliezende hand te zijn, maar een foutje van je tegenstander kan veel veranderen.

Stratego is verkrijgbaar bij bol.com.

13. Mens Erger Je Niet

Mens Erger Je Niet
Mens Erger Je Niet

Voor Mens Erger Je Niet is het niet nodig om een uitgebreide omschrijving te geven. Al meer dan 75 jaar oud en vandaag de dag is Mens Erger Je Niet nog steeds in de originele uitvoering verkrijgbaar. Plus het is nog steeds één van de meest gespeelde spellen!

Aantal spelers: 2 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Jumbo
Genre: Bordspel

In Mens Erger Je Niet is een eenvoudig bordspel waar je probeert zo snel mogelijk je vier pionnen een rondje rondom het bord af te laten leggen. Er moet 6 gedobbeld worden voordat je een eerste pion op het startvakje mag plaatsen. Daarna mag je meteen nog eens dobbelen en de pion evenveel vakjes verplaatsen. Maar kom je op een vakje terecht waar een andere pion staat, dan wordt die pion geslagen en gaat terug naar af.

Mens Erger Je Niet speelbord
Mens Erger Je Niet speelbord

Om pionnen te laten finishen moeten ze naar de thuishonk. Daar zijn een aantal vakjes beschikbaar, komt je worp precies uit op een plek waar al een andere pion op de thuishonk staat? Dan mag je de pion niet verplaatsen. De winnaar is degene die als eerste zijn vier pionnen op de vier vakjes van de thuishonk heeft gebracht. Mens Erger Je Niet is tot het einde toe spannend!

Mens Erger Je Niet is verkrijgbaar bij bol.com.

14. Splendor

Splendor bordspel
Splendor bordspel

In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar. Om beurten mag je zelf kiezen welke actie je uitvoert, kies je 3 verschillende soorten fiches in je beurt, 2 dezelfde fiches van één kleur of kies je ervoor om ontwikkelingskaarten te kopen? Dat laatste is waar het allemaal om draait. Ontwikkelingskaarten geven prestigepunten, en diegene die als eerste 15 prestigepunten weet te verzamelen is de winnaar.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten (vaak sneller!)
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Splendor speel je met 3 verschillende soorten ontwikkelingskaarten, fiches in zes kleuren en edel fiches die voor extra bonuspunten kunnen zorgen. Aan het begin van het spel worden van iedere soort ontwikkelingskaarten 4 kaarten opengelegd. De kosten om een ontwikkelingskaarten aan te kopen wordt bepaald met verschillende kleuren fiches. Ze geven prestigepunten en geven je 1 korting in een bepaalde kleur fiche bij aankoop van nieuwe ontwikkelingskaarten. Hoe meer je er krijgt, hoe gemakkelijker het gaat worden om nieuwe en duurdere ontwikkelingskaarten te kopen.

Splendor
Splendor

Splendor is een spel wat ontzettend goed gelukt is om een volledig en compleet spel met diepgang te zijn wat zijn eenvoud bewaard. Het is ontzettend eenvoudig te spelen, is interactief, makkelijk te volgen en kent engine-building principes waardoor een sneeuwbal effect ontstaat en je steeds betere ontwikkelingskaarten kunt kopen. Wij begrijpen volkomen waarom Splendor zo vaak gespeeld wordt!

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com.

15. 7 Wonders

7 Wonders
7 Wonders

In 7 Wonders ga je bouwen aan de 7 wereldwonderen. Je probeert jouw wereldwonder zo groot mogelijk te maken, waardoor je de meeste punten binnen weet te slepen en daarmee de winnaar kunt worden. Dat doe je door 3 tijdperken, met verschillende stappen per beurt. 7 Wonders is een tactisch en strategisch spel waarbij geluk weinig te zeggen heeft.

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

Iedere speler gaat bouwen aan zijn eigen wereldwonder. De spelers starten ieder met 7 kaarten in de hand, waaruit ze er één mogen kiezen. Daarna schuiven de spelers de kaarten steeds door naar de speler die naast je zit. Kaarten kunnen gespeeld worden om zo meer grondstoffen te krijgen, ze mogen gebouwd worden, je wereldwonder uitbouwen, of de kaart wegleggen om daar munten voor te ontvangen en er kan zelfs gehandeld worden.

7 Wonders overview
7 Wonders overview

7 Wonders is een uitblinker waarbij je interactief bezig bent en vooral ook constant zelf aan zet bent. Kaarten worden gedurende het spel steeds waardevoller, waardoor het tot de laatste minuut spannend blijft wie de winnaar wordt. Goed om rekening mee te houden is dat 7 Wonders net wat complexer is dan de meeste bordspellen in deze lijst. De leercurve om dit spel te begrijpen is hoger. Dat neemt niet weg dat het een goed spel is. Ontzettend goed zelfs! Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden, dat het vooral voor serieuze bordspelers een spel is wat zeker in je collectie thuis hoort.

7 Wonders is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie