Leukste Monopoly versies, edities en soorten

Je bekijkt nu Leukste Monopoly versies, edities en soorten
Leukste Monopoly versies

Eén van de best verkochte bordspellen ter wereld is zeker het spel Monopoly. Niet alleen de klassieke variant gaat nog steeds vaak over de toonbank, ook alle nieuwe versies en edities doen het goed in de speelgoedwinkels. Ondertussen kun je het zo gek niet bedenken of er is een Monopoly versie van gemaakt, zoals bijvoorbeeld Monopoly Efteling, Monopoly Fortnite of De Valsspelers Editie.

Monopoly is het Engelse woord voor monopolie en dat is gelijk ook het doel van het spel. Wie bouwt de grootst mogelijke monopolie? Een grote monopolie opzetten kan door middel van het kopen van straten op het speelbord. Als je eigenaar bent van een straat, moeten andere spelers huur betalen als ze op jouw straat komen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je je medespeler failliet laat gaan.

7000 verschillende Monopoly versies en edities

De grootste collectie bestaat uit maar liefst 3500 Monopoly versies! Maar er zijn nog veel meer varianten in omloop, naar schatting zelfs ruim 7000 varianten. Niet alleen in Amerika was Monopoly een grote hit, ook in Engeland werden de mensen enthousiast toen de Britse speelgoedfabriek Waddingtons het spel uitbracht. Monopoly is in ruim 26 verschillende talen uitgebracht, waaronder in het Nederlands. In elk land werden andere straten op het speelbord gebruikt. In Nederland zien we de Kalverstraat, Coolsingel en Ketelstraat terug op het klassieke spel.

En ook in de afgelopen jaren bleven nieuwe varianten opduiken. Een speciale Monopoly Junior voor kinderen, een variant met elektronisch bankieren en zelfs een kaartspel. Ook alle rages werden meegenomen, zoals Monopoly Fortnite, Monopoly Disney of Monopoly L.O.L Surprise!

Wat zijn de leukste Monopoly edities?

Maar welke versie is nu eigenlijk het leukst om te spelen? Welke versie kan tijdens pakjesavond niet ontbreken in de zak? Ik zet ze voor jou op een rijtje.

De Monopoly Valsspelers Editie

Voor spelers die graag valsspelen is er een heuse valsspelers editie. In dit spel mag je valsspelen. Iets wat we stiekem maar al te graag doen als het een keer tegenzit. Het valsspelen mag echter niet elke beurt. De valsspeel-, Kans- en Algemeen Fonds kaarten vertellen je wanneer je vals mag spelen. De andere spelers mogen jou betrappen op valsspelen, dus doe het op een slimme manier. Het minder leuke aan de valsspelers Editie is dat je het minder goed kan spelen met twee spelers.

Monopoly versie voor valsspelers
Monopoly versie voor valsspelers

Voor deze editie moet je al snel met meerdere personen zijn om het goed te laten werken. Het betrappen van een persoon op valsspelen is namelijk moeilijker met meerdere personen, omdat je dan minder op elkaar let. Het spel laat je huilen van het lachen. Als je betrapt wordt moet je ook nog eens echte handboeien om die meegeleverd zijn bij het spel. Monopoly Valsspelers Editie is vooral geschikt voor de wat oudere kinderen. Jonge kinderen zijn hiervoor nog te eerlijk.

Monopoly Extreem Bankieren

Ben je al dat geld tellen ook zo zat? Ga dan voor Monopoly Extreem Bankieren. Bij dit spel is al het geld verdwenen en heeft elke speler een bankpasje. Een betaalautomaat regelt het hele spel. Met je pasje kun je scannen als je iets wil kopen of verkopen. De automaat houdt bij hoeveel geld iedere speler heeft en of er iemand failliet gaat, want dan is het spel afgelopen en wordt de winnaar berekend.

Monopoly Extreem Bankieren
Monopoly Extreem Bankieren

In deze versie duurt het spel minder lang en je maakt dus vaker je potje Monopoly echt af. Je hoeft zelf niet meer te rekenen of nadenken en dit scheelt een hoop. Zeker voor jongere kinderen is het een aanrader dat ze makkelijker mee kunnen spelen, omdat ze niet meer hoeven te tellen. De spelregels zijn iets anders dan bij het klassieke spel, maar dat maakt het niet minder leuk. Hou je van valsspelen? Dat gaat helaas niet meer met deze bankautomaat. Het registreert namelijk alles wat je doet.

Monopoly Slechte Verliezers

Dit is de perfecte Monopoly versie voor wanneer je eigenlijk nooit kunt winnen. Je voelt het al aan, slechte verliezers gaan grote stappen maken in Monopoly Slechte Verliezers. Hier moet je blij zijn wanneer het je allemaal niet zo meezit, je kunt namelijk verliezersmunten verdienen. en heb je er daar 4 van, dan kun je een flinke inhaalslag maken met de grote Mr. Monopoly pion, en daarmee kun je heel snel rijk worden!

Monopoly Slechte Verliezers
Monopoly Slechte Verliezers

Deze variant is ook heel goed te spelen met kleine kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Het fijne is dat monopoly ook voor de verliezers leuk is om te spelen, je kunt met een heuse inhaalslag alsnog winnen.

Monopoly Bouwen

Een wat meer strategische variant van Monopoly, waarbij je in het midden van het speelbord gebouwen probeert te bouwen. Hoe meer je daar kunt bouwen, hoe meer punten je zult verdienen. Net even anders bij Monopoly Bouwen is dat je echt de hoogte in bouwt, in 3D. De mechanismen van het spel blijven redelijk in tact. Het gaat nog steeds om het kopen van eigendommen en het innen van huur.

Monopoly Bouwen
Monopoly Bouwen

Hoewel een potje van het klassieke spel vrij lang kan duren, zul je met de varianten Bouwen zien dat het vaak maar een half uurtje tot hooguit 45 minuten duurt. Het spel is geschikt als familie bordspel vanaf 8 jaar en is speelbaar met 2 tot 4 spelers.

Monopoly Efteling

Het klassieke spel in een sprookjesjasje: de Efteling editie. In dit spel ben jij de directeur van de Efteling en bepaal jij welke attracties je koopt. Ga je bijvoorbeeld voor Villa Volta of maak je liever een ritje in de Pagode. De Kans en Algemeen Fonds kaartjes zijn verwisseld voor Kleine Boodschap en Schatkist kaartjes en het speelbord is voorzien van mooie plaatjes uit de Efteling.

Monopoly Efteling
Monopoly Efteling

De makers hebben hier echter wel een grote kans laten lopen. Zo hadden de speelfiguren wel in de vorm van een Eftelingkarakter gemaakt kunnen worden en zouden de huisjes en hotels ook wel iets meer Efteling sfeer kunnen hebben. Al met al is de editie wel echt een must have voor Eftelingfans. Op deze manier beleef je de Wereld vol wonderen keer op keer.

Efteling straat
Efteling straat

Monopoly Disney

Net zo’n populaire editie is Monopoly in de vorm van Disney. Dit spel is niet gebaseerd op het populaire pretpark, maar op de Disney films. Zo kun je in dit spel de films Ariël, Assepoester, Fantasia en The Lion King tegenkomen. Ook de film Frozen is al verwerkt.

Monopoly Disney
Monopoly Disney

Praktisch gezien is het misschien niet het meest ideale spel. Je hebt niet echt ruimte om je speelkaarten goed op te bergen in de doos. Maar de waanzinnige plaatjes op het speelbord maken het helemaal goed. Je verliest jezelf met dit spel helemaal in de Disney films die je in je jongere jaren allemaal hebt gezien. Voor kinderen is dit spel heel herkenbaar en zij kunnen spelen met hun favoriete karakters.

Mevrouw Monopoly

De hit van het jaar 2019 is Mevrouw Monopoly. In deze versie hebben vrouwen die meedoen aan het spel toch echt wel een streepje voor. Zij verdienen namelijk meer dan mannen. Gelukkig wordt dit wel rechtgebreid in de Algemeen Fonds en Kans kaarten waar mannen dan weer een kleine voorsprong krijgen. Het spel bestaat uit iconische uitvindingen die er niet zouden zijn zonder vrouwen, te denken aan kogelvrije vesten en WiFi.

Mevrouw Monopoly
Mevrouw Monopoly

Voor kleine jongetjes is dit spel misschien een beetje frustrerend als zij in eerste instantie merken dat ze lang niet zoveel bankbiljetten krijgen als hun vrouwelijke medespelers. Toch is deze variant ook erg interessant voor deze doelgroep. Achter op de kaartjes van het spel staat veel extra informatie beschreven, waar je veel van kunt leren. Mevrouw Monopoly staat op het verlanglijstje van menig meisje deze Sinterklaas en Kerst.

Monopoly Junior

Speciaal voor hele jonge kinderen is er Monopoly Junior. Met dit spel leren ze de basisregels van het klassieke Monopoly. Het spel is iets meer op kans berekend, dan op tactiek, maar dat mag de pret niet drukken. Kinderen kunnen met de biljetten in dit spel leren tellen. Zelfs op 4-jarige leeftijd moet dit al mogelijk zijn, want er zijn alleen maar biljetten van 1m.

Monopoly Junior
Monopoly Junior

Alle vakjes op het bord zijn gebaseerd op de belevingswereld van het kind. Zo kun je bijvoorbeeld de ijssalon kopen of een speelgoedwinkel. Ook de pionnetjes waarmee je speelt zijn speciaal gemaakt voor kinderen. Het spel is maximaal met 4 mensen te spelen. De spelregels zijn simpel, waardoor uitdaging nogal ontbreekt. Het spel is dan ook niet geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Speel het spel alleen met kleuters en ga met een ouder gezelschap voor een andere editie van Monopoly.

Monopoly Deal: het kaartspel

Heb je geen tijd voor een volledig potje Monopoly, wat in het uiterste geval soms wel 6 uur kan duren? Kies dan voor de snelle variant door middel van het kaartspel Monopoly Deal. In Monopoly Deal heb je alleen maar kaarten. Op deze kaarten staan bezittingen, huur, huis en hotel en jokers. Ook zijn er actiekaarten met acties die een persoon moet uitvoeren. Het doel van het spel is om als eerste speler drie complete bezittingkaartsets in verschillende kleuren te verkrijgen. Dit kan al gebeurd zijn in maar 15 minuten tijd.

Monopoly Deal
Monopoly Deal

Het handige aan het formaat van het spel is dat je het makkelijk meeneemt in de auto, op vakantie of op familiebezoek. De regels zijn snel uit te leggen en de speelduur is kort. Een ideaal spel om even snel tussendoor te spelen. Alles in dit spel kan binnen 1 beurt veranderen. Zo kan er aan het einde van het spel zelfs ineens nog een heel verrassende winnaar uit de bus komen.

Klassieke Monopoly

Wat ons betreft blijft de klassieke Monopoly het spel dat je zeker in je kast moet hebben staan. Bijna iedereen kent de regels ervan. Uitleggen aan nieuwe spelers is helemaal niet ingewikkeld en het spel zorgt voor eindeloos speelplezier. Jouw spelletjeskast is niet compleet zonder het bordspel Monopoly.

Monopoly Classic
Monopoly Classic

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie