Carcassonne tips en strategie: 13 Carcassonne tips

Je bekijkt nu Carcassonne tips en strategie: 13 Carcassonne tips
Carcassonne overzicht

Ken je dat? Je tegenstander die op het laatste moment jouw grote stad weet in te pikken? Tjah, klinkt typisch als een spel Carcassonne. En loop jij ook altijd tegen het probleem om net niet die ene tegel te trekken die je zo hard nodig hebt om een grote stad te ronden? Vanaf nu gaan we het omdraaien met deze Carcassonne tips! Je bent op de juiste plek om te werken aan je Carcassonne strategie en Carcassonne tactiek. Vanaf nu gaan we de rollen omdraaien!

1. De meerderheid krijgen in een grote stad

Bij voorkeur bouw je helemaal niet zelf aan grote stad. Je probeert mee te liften op de stad van een ander. Klinkt simpel, en dat is het eigenlijk ook wel. Je probeert de ander zijn stad in te pikken vanaf het moment dat hij een aantal tegels heeft liggen.

Je scored misschien niet direct meer punten dan je tegenstander, maar je zorgt ervoor dat je tegenstander meerdere tegels heeft verspild aan een stad waarvan jullie de punten delen. In de tussentijd bouw jij gewoon aan je eigen projecten.

Probeer je stad niet te koppelen met het gebruik van tegels met een wapenschildje, die kun je veel beter gebruiken in een eigen stad!

2. Meerdere tegenstanders? Focus op allen met het pikken van stede

Zeker wanneer je met meerdere spelers speelt, is het verstandig om niet te focussen op één speler bij het inpikken van steden. Pak vooral wat extra puntjes mee bij al (of beide) tegenstanders. Je deelt daardoor niet alle punten met één speler, waardoor je maar lastig kunt uitlopen. In tegenstelling deel je steeds met verschillende spelers. Gemiddeld genomen loop je dan dus uit.

3. Steden met wapenschilden gebruik je alleen voor jezelf

Tegels met wapenschilden op de steden gebruik je exclusief voor jezelf. Het is echt ontzettend zonde om die twee extra punten te delen met andere spelers. Gebruik ze altijd in een eigen stad. En zorg er voor dat er nog geen andere tegenstander op staat of bij in de buurt is.

4. Bouw geen steden af wanneer je tegenstander er ook op staat

Staat je tegenstander eenmaal op een stad die van jou is? Je kunt dan het beste geen tegels meer leggen aan die stad. Hooguit proberen om hem terug te krijgen door een extra horige op een tegel vlakbij die stad te plaatsen.

5. Bouw je steden strategisch, geef zo min mogelijk ruimte

Je bent bezig met een stad van jewelste, zo een waarmee je echt een fiks aantal punten kan pakken. En toch gebeurt het dat je complete stad nog in punten gedeeld wordt of zelfs volledig naar je tegenstander gaat. Het is echt zaak om dat te voorkomen!

Speelgoed van het Jaar 2022

Hoe doe je dat? Het lijkt ingewikkelder dan dat het is, je probeert gewoon je tegels zo te legen zodat je tegenstander er niet bij kan komen. Je gebruikt andere tegels om je stad af te schermen, en probeert geen open eindjes te creëren. Soms is het daarom beter een tegel die wel aan je stad past gewoon even ergens anders neer te leggen. Je wil geen tegel klaarleggen waardoor de ander er gemakkelijk naast kan gaan staan om vervolgens te zien dat de stad wordt samengevoegd met je tegenstander.

Precies zoals in deze afbeelding, leg je zo aan, dan krijg je tegenstander weer een kans om je stad te stelen. Je kunt deze tegel beter ergens anders aanleggen.

Deze zet geeft je tegenstander mogelijkheden
Deze zet geeft je tegenstander mogelijkheden

6. Bewaar altijd één horige

Zorg dat je altijd één horige bij je hebt. Zo weet je zeker dat je altijd punten kan scoren. Je gebruikt die horige alleen als je hem ook direct weer terug krijgt. Óf er moet een zeer goede kans voordoen, zoals een klooster met direct 7 of 8 tegels compleet. Maar in 9 van de 10 gevallen is het beter om de horige bij je te houden.

7. Kloosters, gevaarlijk maar in je voordeel in twee speler spellen

Speel je één tegen één Carcassonne spellen en trek je de meerderheid van de maximaal 6 beschikbare kloosters in het basisspel? Dan is de kans groot dat je wint. Kloosters kunnen echt doorslaggevend zijn in een één op één.

Kloosters hoef je niet altijd speciaal te plaatsen op een plaats waar al veel tegels rondom liggen. Tel altijd even uit wat de meest gunstige plaatsen zijn. Het liefst leg je op plekken waar je al aan twee verschillende projecten gebouwd wordt, waarvan minimaal één van je tegenstander. Je tegenstander bouwt dan automatisch jouw klooster mee af. Dat scheelt jou weer kostbare zetten!

8. Verdeel je horigen over verschillende type projecten

Zorg dat je werkt aan meerdere projecten gelijktijdig, maar overdrijf het nooit. Zorg dat je landtegels die je trekt zo vaak mogelijk direct kwijt kan aan je bestaande projecten, of direct kan afbouwen. Plaats dus nooit bijvoorbeeld 4 horigen gelijktijdig op verschillende wegen, het duurt dan te lang voordat je ze allen weer terug hebt. Overall is het een prima idee om op één stad en één weg gelijktijdig te focussen.

9. Loop geen risico met wegen tegels

Wegen geven weinig voordeel in Carcassonne. In tegendeel, de punten zijn vaak te minimaal. Het liefst wil je wegen in één keer afbouwen of je combineert ze met een ander project, zoals een klooster. Probeer zo min mogelijk risico te lopen door horigen te plaatsen op wegen die risicovol zijn om klem gezet te worden. Je loopt dan liever een keer een puntje mis door geen horige te zetten.

10. Probeer kloosters van je tegenstander klem te zetten

Kloosters zijn een gemakkelijk doelwit om klem te zetten. Zie je kans om een kloosters te blokkeren zodat ze niet meer afkomen? Investeer je tegen daar dan altijd in! Een horige minder voor je tegenstander is altijd in je voordeel. Pas wel op dat hetzelfde niet met jouw klooster gedaan wordt, leg tegel tactisch zodat klemzetten lastiger is.

Door de tegel in onderstaande foto neer te leggen, komt het blauwe klooster nooit meer af.

Klooster vastzetten
Klooster vastzetten

11. Inzetten op zoveel mogelijk kleine steden met een boer.

Deze boer heeft al 4 steden
Deze boer heeft al 4 steden

Een prima strategie is het focussen op kleine steden en deze zo snel mogelijk afronden. Alles in een weide, en niet meer dan 2 of 3 tegels. Je legt na het afronden van de derde stad in het eerste gebied binnen één weide direct jouw boer.

Tegels met bochten gebruik je om de weide zo groot mogelijk te houden. Je legt de bochten altijd weg van je boer zodat het weiland alleen maar groter zal worden. Trek je zelf tegels waarvan 3 zijden een stad zijn? Kies er dan voor om ze buiten je eigen weide te leggen, aangezien de kans om ze af te bouwen te klein is.

Bedenk voor jezelf of je weide interessant wordt voor je tegenstanders om op aan te sluiten. Ga je bijvoorbeeld richting de 6 of 7 steden? Overweeg dan een extra boer in je weide te krijgen.

12. Te snel een boer in de weide plaatsen

Boeren kunnen veel punten opleveren, en zijn cruciaal om te winnen. Maar start niet te snel met het leggen van een boer, en overdrijf ook niet. Je loopt het risico dat je je boeren het gehele spel kwijt bent voor weinig punten. Pak als vuistregel om niet eerder een boer te plaatsen voordat er 3 steden af zijn in één weide.

13. Je kunt pas écht goed worden in Carcassonne als je de landtegels kent

Dat klinkt overdreven, landtegels uit je hoofd leren? Nou, ja zeker! Als je weet welke landtegels er nog in het spel zijn, kun je daar enorm goed op inspelen. Je weet dan precies of je een tegenstander met een bepaalde actie wel of niet kan klemzetten. Je weet of je een risico kan nemen door een tegel op een bepaalde plek te leggen waardoor nog maar enkele tegels passen, en je weet of je nog eenvoudig een stad van je tegenstander kan inpikken.

Deze stad komt niet meer af
Deze stad komt niet meer af

Dat lijkt heel overdreven en lastig. Maar zo moeilijk is het niet hoor. Neem als voorbeeld de eindstukjes van een stad, je hebt vier soorten met een stuk weg op de tegel. Van alle vier zitten er drie in het spel (plus één voor de starttegel). Voor alle tegels zijn zo wel standaarden, die je in een mum van tijd kan onthouden.

Speelgoed van het Jaar 2022

Zorg dat je ze echt uit je hoofd weet, want boekjes en tellingen tijdens het spel worden vaak niet echt gewaardeerd.

Toe aan extra uitbreidingen voor Carcassonne?

We schreven eerder een blog met daarin onze mening over de beste Carcassonne uitbreidingen. Lees hier meer: De beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie