De 19 Leukste Spelletjes voor 2 Personen (2024)

Je bekijkt nu De 19 Leukste Spelletjes voor 2 Personen (2024)
Leukste bordspellen voor 2 personen

Benieuwd naar de leukste spelletjes om met 2 personen te spelen? Ik ben stapelgek op spelletjes, zie mij als jouw persoonlijke spellen expert. Wij proberen hier thuis echt alle spellen, we delen wat we ervan vinden en helpen jou zo om het leukste spel voor 2 personen te vinden! En die zijn er echt in allerlei soorten en maten. Maar wat zijn nu de leukste spellen voor 2 personen? Wij geven er antwoord op, alvast heel veel speelplezier!

Wat zijn de leukste spelletjes voor 2 spelers?

Direct de leukste spellen bekijken zodat je niet verder hoeft te lezen? Dit vinden wij de leukste 10 bordspellen voor 2 personen.

 1. Paleo: Coöperatief spel.
 2. Codenames Duet voor 2 personen
 3. Lost Cities Het Kaartspel
 4. Glasgow: twee speler architectenspel
 5. Aqualin: Tactisch onderwaterduel
 6. Agricola 2 spelers
 7. Patchwork
 8. 7 Wonders: Duel
 9. Ticket to Ride: Nordic Countries
 10. Carcassonne
 11. Rozenkoning
 12. Hive
 13. Caverna: Het Duel
 14. Schotten Totten
 15. Parijs de Lichtstad
 16. Onitama
 17. Claim
 18. De Vos in het Bos
 19. Saboteur: het Duel

Laten we beginnen met de nummer 1: wat ons betreft het aller leukste spel om te spelen. Omdat je heerlijk kunt samenwerken en zeker geen ruzie zult krijgen. Wij hebben ons met deze topper heel wat avonden heerlijk vermaakt.

1. Paleo, leukste spel voor 2

Paleo bordspel: leukste spellen voor 2 personen
Paleo bordspel

In het coöperatieve bordspel Paleo gaan jullie terug naar het stenen tijdperk. Het draait hier om goed samenwerken om te overleven. Iedere speler heeft zijn eigen volksstam die jullie blijven ontwikkelen. Stiekem is Paleo bedoelt voor meer spelers, maar wij vinden het erg fijn om dit spel juist met twee personen te spelen. Je bent heerlijk aan het overleggen, zet je stappen samen uit en bepaalt samen de tactiek. Je kunt elkaar hierbij goed aanvullen.

Je begint heel klein met slechts twee stamleden in je bezit en hooguit enkele stukken gereedschappen om in te zetten. Dat gaan jullie steeds verder uitbouwen, sterkere stamleden met handige eigenschappen en beter gereedschap om daardoor verder te komen in het spel. Op het begin kun je haast niets aan, maar stapje voor stapje worden jullie krachtiger waardoor mammoeten, wolven en andere prehistorische beesten geen gevaar meer vormen. Tegen het einde van het spel kunnen jullie bijna alles aan. Zo simpel gaat het echter niet zijn, iedere module komt er weer heel wat spectaculair nieuws bij. Paleo blijft je constant weer verrassen.

Paleo spel zijaanzicht
Paleo spel zijaanzicht

Je duikt samen het spel in, je moet heel goed anticiperen op elkaar en elkaar aanvullen. Soms moet je jouw beurt even opofferen om je partner te helpen, of net andersom. Net wie er in de penarie komt… Ik vind dat er ontzettend veel variatie is in de modules die je probeert te spelen. Die je uiteindelijk willekeurig kunt combineren voor een ongekend aantal combinaties. Het spel kan wat moeite kosten om goed in te komen, ken je het eenmaal, dan is het spel subliem met veel diepgang en uitdaging. Een aanrader om met 2 spelers te spelen.

Paleo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Codenames Duet, dé Codenames variant voor duo’s

Codenames Duet is een erg leuk spel voor 2 personen
Codenames Duet

De normale versie van Codenames is vooral leuk om te spelen met een wat grotere groep als partyspel. Terwijl versie Codenames Duet een speciale variant is om met 2 spelers te spelen. je gebruikt dezelfde kaarten met woorden in een blok van 5 bij 5 op het midden van tafel. Jullie hebben één kaart met sleutelcode die tussen jullie in staat, daarop staat aan beide kanten precies welke kaartjes wel of juist niet geraden kunnen worden.

Voor ons staat Codenames Duet hoog aangeschreven op het lijstje met leukste spelletjes voor 2 personen. Erg vermakelijk om als stelletje te spelen. Je moet je namelijk heel goed proberen in te leven in je partner, want wat voor gedachten zal hij hebben bij het woord wat jij gaat zeggen? Met 200 dubbelzijdige kaartjes (400 unieke woorden) en 100 verschillende sleutelcodes kun je ongelimiteerd doorspelen. Lukt het om bij elkaar te raden welke kaartjes de juiste zijn? Alleen dan kan er gewonnen worden.

Codenames Duet foutief geraden woord
Codenames Duet foutief geraden woord

Lijkt allemaal heel gemakkelijk, maar het is echt heel erg lastig! Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik altijd degene ben die de meeste moeite heeft om goede hints te bedenken. Codenames Duet is bij ons z’n spel wat we in de avond nog even spelen. We proberen dan nog even een missie verder te komen op het schema. Op de scorekaart staat per missie aangegeven wat voor beperkingen er worden opgelegd in de vorm van hoeveel beurten je mag spelen en hoeveel fouten er gemaakt mogen worden.

Codenames Duet is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Lost Cities Het Kaartspel

Lost Cities het Kaartspel voor 2 spelers
Lost Cities het Kaartspel

Vanzelfsprekend is Lost Cities Het Kaartspel voor 2 spelers en is het ook nog eens een heel erg gebalanceerd en verslavend spelletje. Je probeert expedities te maken waarbij geldt hoe langer deze worden, hoe meer punten ze je opleveren. De uitdaging zit hem in het voldoende ver brengen van expedities, want anders zullen ze je minpunten opleveren.

Iedere expeditie die je start in één van de vijf kleuren levert je direct 20 minpunten op. Je moet dus al minimaal 20 punten scoren in één expeditie om die te compenseren. Maar je tegenspeler doet hetzelfde en moet ook kaarten trekken uit dezelfde stapel. En dat terwijl er van iedere kaart maar één in zit. Je kunt daardoor gelukkig een klein beetje inschatten welke kaarten er nog gaan volgen. Het draait in dit kaartspel voor 2 spelers vooral om plannen en tactisch spelen.

Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet.
Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet

Ik schreef eerder een review over Lost Cities Het Kaartspel, waarbij ik aangaf dat je dit spel moet hebben in je spellenverzameling. De regels zijn erg gemakkelijk om te begrijpen en je zit snel in het spelletje. Je speelt in totaal 3 rondes per spel, waarbij je grofweg een half uurtje zoet bent.

Lost Cities Het Kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Glasgow, architecten spel met strategische diepgang

Glasgow: spel voor 2 personen
Glasgow

Glasgow is een prachspel voor 2 spelers waarbij je de stad opnieuw zal ontwikkelen. Een leuke eigenschap die dit strategische spelletje wat unieker maakt is dat de speler die achteraan loopt, altijd aan de beurt is. Hierdoor kun je geregeld meermaals aan de beurt zijn, tot smos wel 3 of 4 acties toe terwijl de ander naar jouw stappen toekijkt.

Je verzameld goederen en probeert deze te gebruiken om het stadsplan van maximaal 4 bij 5 tegels in te richten. Afhankelijk van de soorten gebouwen die je maakt, kun je op verschillende manieren punten ontvangen. Alle gebouwen kosten grondstoffen die je verkrijgt door je kooplied vooruit te laden lopen en deze op één van de contracttegels te plaatsen. Maar loop je te ver vooruit, dan is je tegenstander meermaals aan zet voor een inhaalslag. Ieder gebouw heeft een eigenschap, waardoor je soms extra punten of grondstoffen kunt verkrijgen.

Glasgow startopstelling voor 2 personen
Glasgow startopstelling voor 2 personen

Als bordspel voor 2 spelers behoort Glasgow tot de spellen met meer strategie en tactiek. Als je wel van een uitdaging houdt, dan is Glasgow een aanrader om een kans te geven. Het leuke is dat ieder spel anders zal zijn. Dat begint al met een verschil in contracttegels per spel die gebruikt worden om acties uit te voeren, maar ook het frame van 4 bij 5 gebouwen wat je vormt zal ieder spel weer anders liggen.

Glasgow is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Aqualin, kleiner tactisch spelletje voor 2 personen

Aqualin spel voor 2 personen
Aqualin spel voor 2 personen

Ik vind Aqualin een erg leuk spel om met 2 personen te spelen. Het draait om het creëren van de zo groot mogelijke scholen van dezelfde soorten vissen, schaal- en weekdieren. Om beurten mag je steeds één tegel op het speelbord aanleggen waarop een dier is afgebeeld in een bepaalde kleur. De ene speler wil zoveel mogelijk dieren groeperen, terwijl de andere speler zoveel mogelijk kleuren tegen elkaar wil leggen. Hoe groter een groep wordt, hoe meer punten.

In je beurt voer je steeds twee acties uit. De eerste is het verplaatsen van één zeebewoner die reeds op het bord ligt. Zo kun je een tegel van je tegenstander verplaatsen zodat deze gunstiger voor jou komt te liggen. De tweede actie is één zeebewoner op het speelbord plaatsen die je kiest uit de 6 openliggende. Als laatste draai je een nieuwe tegel om zodat er voor de volgende speler weer 6 tegels liggen om uit te kiezen.

Aqualin einde van het spel
Aqualin einde van het spel

Ik vind Aqualin vooral leuk omdat er veel interactie is tussen de 2 spelers. Elke tegel die je verschuift en iedere nieuwe tegel die aangelegd wordt heeft direct effect op jou en op jouw tegenstander.

Aqualin is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Agricola voor 2 spelers

Agricola voor 2 spelers
Agricola voor 2 spelers

Ik weet dat dit spel moeilijk te verkrijgen is, maar het is oh zo leuk en gebalanceerd. Je zult er wat moeite voor moeten doen om het spel nog te verkrijgen, misschien kun je tweedehands wel gelukje hebben. In de 2 speler variant van Agricola maak je jouw eigen boerderij waarbij je stallen, omheiningen en andere bouwwerken probeert te maken om punten te verzamelen.

Dit is een worker-placement bordspel, waarbij je werkers inzet om acties uit te voeren zoals het verkrijgen van grondstoffen of dieren of het uitbouwen van je boerderij. Weilanden probeer je te omheinen zodat er dieren rondom je boerderij bewaard kunnen worden. Aan het einde van een ronde zullen de dieren zich voorplanten wanneer je paartjes hebt, maar daar is natuurlijk wel voldoende ruimte nodig. Voederbakken kunnen je helpen om de capaciteit van je weides te verdubbelen. Hoe beter je dit organiseert en plant, hoe meer punten je kunt behalen.

Agricola voor 2 spelers
Agricola voor 2 spelers

Ik raad je Agricola 2 spelers vooral aan wanneer je van tactische bordspelletjes houdt. Je kunt namelijk heel slim uitkiezen welke acties je op welk moment en in welke volgorde uitvoert. Dat moet je ook uitlijnen op je tegenstander, want ook hij of zij trekt een eigen plan waardoor niet altijd iedere actie beschikbaar is. De spelmechanismen werken erg goed, het thema en de vormgeving daar omheen zijn goed gelukt.

7. Patchwork, lapjes leggen voor de hoogste scores

Patchwork voor 2 spelers
Patchwork voor 2 spelers

Ik besef me wel dat het leggen van lapjes wellicht niet direct enthousiasme bij jou opwekt. Misschien een oudbollig thema, maar Patchwork is een bijzonder goed bordspel om te spelen met 2 spelers. Je probeert een lappendeken aan elkaar te naaien waarop het liefste zoveel mogelijk blauwe knoopjes probeert te verzamelen. Het spel geeft je een grote set aan strategische keuzes waarin je de juiste balans probeert te vinden. Knoopjes die je verzameld, wat eigenlijk punten zijn, moet je ook weer uitgeven om nieuwe lappen te naaien!

Beide spelers hebben een eigen spelbord waarop ze de lappendeken maken. Daarnaast is er een algemeen bord waarop de tijd wordt bijgehouden gedurende het spel. De spelers starten met ieder 5 knoopjes waarmee ze lapjes kunnen aankopen. Een mooie twist is dat de speler die achteraan staat altijd aan de beurt is, wat bepaald wordt aan de hand van de tijdswaarde die ieder lapje heeft. Op het tijdspoor moet je zoveel stapjes zetten als aangegeven staat op het lapje wat je aankoopt. Heb je dus een ‘duur’ lapje aangelegd, dan kan het zomaar zijn dat je tegenstander meermaals aan de beurt is. En juist dit stukje vind ik zelf zo interessant om tactisch mee om te gaan.

Patchwork met lapjes
Patchwork met lapjes

Patchwork is een spel met eenvoudige regels maar waarbij je wel goed na dient te denken over ieder lapje wat je gaat aanleggen. Hoewel de knoopjes je punten zijn voor het einde van het spel, moet je deze gedurende het spel uitgeven om meer lapjes aan te kunnen leggen. De balans zoeken in knopen uitgeven en de hoeveelheid beschikbare tijd zijn een ware puzzel waarbij je het opneemt tegen je tegenstander.

8. 7 Wonders Duel, de 2 speler editie

Duel is een variant op 7 Wonders, speciaal geschikt gemaakt zodat het goed speelt met twee spelers. De spelers zijn leider van een beschaving die gebouwen en wonderen opbouwen en kunnen overwinnen op basis van drie mogelijkheden. De eerste is wetenschappelijke superioriteit, door 6 verschillende wetenschapskaarten te bemachtigen. De tweede is winnen op basis van je militaire overmacht. En als laatste is er de mogelijkheid om te winnen met de meest ontwikkelde beschaving.

7 Wonders Duel
7 Wonders Duel

Het bijzondere aan 7 Wonders Duel is dat er op ieder moment een winnaar kan zijn op basis van militaire macht of wetenschap, maar wanneer dat niet gebeurt zal uiteindelijk de meest ontwikkelde beschaving winnen. Je speelt door drie tijdperken heen, waarbij je werkt aan je wetenschappeljike ontwikkelingen, het versterken van je leger of munten probeert te verdienen waarmee je een beschaving can creëren en wonderen kunt verrichten. 7 Wonders Duel is een tactisch spel met ontzettend veel variatie.

Persoonlijk vind ik 7 Wonders Duel zelfs nog leuker dan het normale bordspel. Je bent constant bezig met afwegingen wat jij zelf nodig hebt en wat jouw tegenstander nodig lijkt te hebben. Ben jij puur gefocust om op basis van wetenschap te winnen? Dan kan het zomaar zijn dat je een gat laat vallen voor je tegenstander, die dan zo kan toeslaan door op één van de andere twee mogelijkheden te winnen. Vastzetten op één tactiek is daardoor haast niet mogelijk.

9. Ticket to Ride Nordic Countries, beste TTR spel voor samen!

Ticket to Ride: Nordic Countries
Ticket to Ride: Nordic Countries

Wil je een ontzettend goed spelende versie van Ticket to Ride voor 2 spelers? Dan is Ticket to Ride: Nordic Countries wat mij betreft de allerbeste.Deze versie speelt zich af in de landen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Je reist door de grote Noorse steden zoals Stockholm, Kopenhagen, Oslo en Helsinki. Het speelbord is erg compact, waardoor je al snel competitie hebt om de belangrijkste routes met 2 spelers.

De versie is op zichzelf volwaardig en heeft heel wat strategische keuzes met een kleine geluksfactor, waardoor het altijd spannend blijft wie er wint. Op het speelbord heb je steden en spoorwegen voor treinen. Het is de bedoeling dat je steden met elkaar verbindt door treintjes in te zetten. Hiermee behaal je bestemmingskaarten en kun je punten scoren. Haal je een bestemmingskaart die je als opdracht hebt niet? Dan krijg je minpunten. Zo snel mogelijk op bestemming komen telt in dit spel zwaar mee. Kom je het eerste bij een stad aan, dan is die voor jou, is je tegenstander je voor, heb je grote pech.

Ticket To Ride Nordic Countries
Ticket To Ride Nordic Countries

Een van de verschillen met de originele Ticket to Ride versies is het visuele plaatje. Deze versie is compleet winters gemaakt, zoals sneeuw op de treinkaarten. Visueel erg sterk, een leuke toevoeging voor een winterse bordspelavond. Voor een uitdagend spelletje Ticket to Ride is dit zeker een aanrader, er zit bijvoorbeeld een route is van maar liefst 9 wagons lang, waarmee je 27 punten kunt halen.

In vijf minuten is dit spel te leren, en het staat echt garant voor ontzettend veel speelplezier, vooral voor twee personen! Als je eenmaal aan dit spel begint moet je opletten dat je niet ergens na middernacht pas op je bed ligt. Niet dat dit spel uren duurt, in tegenstelling zit er juist lekker veel vaart in het spel. Maar, een aantal spellen achter elkaar spelen en de tijd vergeten is bij ons geen uitzondering.

10. Carcassonne, speelt ontzettend goed met twee

Carcassonne spelen met 2 personen
Carcassonne

Wist je dat Carcassonne ontzettend goed speelt met twee spelers? Het is gemakkelijk om te leren en het zal je niet snel vervelen. Carcassonne kent onwijs veel tactische mogelijkheden, waardoor het in mijn ogen één van de beste bordspellen aller tijden is. Vooral wanneer je alleen met het basisspel speelt is dit een enorme aanrader om met 2 spelers te spelen.

Je start met een enkele starttegel op tafel. Om beurten trekken de spelers een landtegel die aan de starttegel gelegd mag worden. Je mag dan steeds kiezen om een horige op de tegel te zetten op één van de beschikbare bouwwerken. Dit kan zijn op de wegen, steden, kloosters of zelfs in de weide. Er mag op één bouwwerk maar één horige staan. Staat er al een horige op een weg en je verlengt deze met jouw landtegel, dan mag daar geen horige meer op. Toch kan het zijn dat horigen samen op één bouwwerk komen, doordat de landtegels later aan elkaar worden verbonden. Door slim spelen en tactische zetten kun je op deze manier bouwwerken inpikken van je tegenstander.

Carcassonne strategisch spel
Carcassonne strategisch spel

Als het lukt om een bouwwerk af te ronden mag de speler met de meeste horigen daarop de punten incasseren en deze aan het scorespoor toevoegen. Het kan gebeuren dat bouwwerken niet meer afgebouwd kunnen worden, waardoor het kan zijn dat je horigen het gehele spel niet meer terug krijgt. Hoewel je start met 7 hotigen, wat veel lijkt, kan schaarste toch voorkomen waardoor je punten misloopt. Carcassonne eindigt wanneer alle tegels zijn aangelegd, de speler met de meeste punten wint het spel.

Heb je Carcassonne al en ben je er aan toe om je spel verder uit te breiden? Ik schreef eerder over de beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht.

11. Rozenkoning

Rozenkoning: strategisch bordspel voor 2 personen
Rozenkoning: strategisch bordspel

In Rozenkoning draait het om het verkrijgen van de meeste macht in Engeland rondom de 15e eeuw. Het speelbord van Rozenkoning bestaat uit vakjes waarop de spelers machtsstenen gaan leggen met het doel om gebieden eigendom te maken. De speler die aan het einde van het spel met al zijn bij elkaar getelde gebieden de meeste punten haalt is de winnaar.

Om en om spelen de spelers waarbij zij drie verschillende acties kunnen uitvoeren. Eén van deze acties moet verplicht uitgevoerd worden. Het spelen van een machtskaart, het trekken van een nieuwe kaart of het spelen van een heldenkaart in combinatie met een machtskaart. Op het speelbord staat een kroon, deze komt in beweging door gebruik van machtskaarten. Wanneer je er een speelt, wordt de kroon verplaatst in de aangegeven richting. Staat er een drie aangegeven, dan verplaats je de kroon drie tegels in de richting die aangegeven staat met het zwaard. Elke keer dat een kroon op een leeg veld komt mag je daar een machtssteen in jouw kleur neerleggen. Hierna is je tegenstander aan de beurt. Je blijft zo om en om kaarten spelen zodat nieuwe gebieden verzameld worden.

Rozenkoning bordspel
Rozenkoning bordspel

Wanneer jullie alle gebieden veroverd hebben is het spel direct afgelopen, of wanneer beide spelers vijf machtskaarten hebben die niet meer gespeeld kunnen worden. Voor alle afzonderlijke gebieden zal de eigenaar ervan punten krijgen. Hoe groter een gebied is, hoe verder een speler daardoor kan uitlopen op zijn tegenstander. Er zijn daarnaast ook heldenkaarten in het spel die ieder slechts één keer gebruikt mogen worden. Je mag hiermee een machtssteen van je tegenstander veroveren. Slim gebruik kan ervoor zorgen dat je grote waardevolle gebieden van je tegenstander kan opknippen of verkleinen.

Rozenkoning heeft eenvoudige spelregels, duurt niet lang om te begrijpen en bied een mooie balans tussen strategie en geluk. Een leuk element is dat je de kaarten van je tegenstanders constant in de gaten kan houden, waardoor je zijn mogelijke opties in het achterhoofd kunt houden.

12. Hive

In Hive probeer je jouw insectenkolonie op de juiste manier te verplaatsen en zorg ervoor dat je de bijenkoningin van je tegenstander weet te omsingelen. Een simpel uitziend bordspelletje maar stiekem meer tactiek en strategie dan je in eerste oogopslag kan bedenken. Het leuke aan Hive is dat de spelregels heel simpel zijn om uit te leggen. Wel is het heel wat moeilijker om echt ontzettend goed in dit spel te worden. Een spelletje zal je in ongeveer 10 tot 30 minuten tijd kunnen spelen.

Beide spelers hebben een set insectenstenen. Deze kunnen zich ieder op een bepaalde manier bewegen en daarmee zichzelf verplaatsen. De bijenkoningin mag bijvoorbeeld iedere beurt één plekje verplaatsen, dat mag alleen zonder een andere tegel te verplaatsen. Terwijl een sprinkhaan over een complete rij van stenen mag springen.

Hive basisspel
Hive basisspel

Het is jouw doel om de stenen op een slimme manier te verplaatsen zodat je de bijenkoningin van je tegenstander kunt insluiten. De eerste speler die dat lukt, is de winnaar van Hive. Aan het begin mogen de spelers ieder één steen op het bord leggen, deze komen tegen elkaar te liggen als startpositie voor het spel. Vervolgens wordt om beurten steeds één extra steen aangelegd. Binnen de eerste vier beurten moet jouw bijenkoningin in het spel zitten. Een randvoorwaarde bij het aanleggen van stenen is dat ze moeten grenzen aan je eigen speelstukken die al op tafel liggen. Wanneer je van strategische of abstracte spelletjes houdt, is dit een hele leuke om te proberen!

13. Caverna Het Duel

Caverna Het Duel: spelletje voor 2 personen
Caverna Het Duel

In Caverna: Het Duel speel je met 2 spelers tegen elkaar. Iedere speler heeft zijn eigen bord waarvan je rotsen weg kan hakken om zo je grot steeds groter te maken en daarin kamers te huisvesten. Hoe slimmer je deze weet in te richten, hoe meer punten je kunt behalen. Je verzameld graan, vlas, hout, steen, voedsel en waardevol zoug en probeert vooral om een rijkere en grootsere grot te maken dan jouw tegenstander.

Ik vind dat Caverna: Het Duel niet mag ontbreken in onze lijst met leukste spellen voor 2 spelers. Er zit namelijk heel veel diepgang en uitdaging in, bovendien speelt het ook lekker snel. Je denkt vooral tactisch vooruit over de volgende stappen die nog gaan komen. De balans vinden in het verkrijgen en produceren van goederen en het bouwen van nieuwe kamers. Welke rotsen hak je als eerste uit? Waar bouw je slim de nieuwe kamer op? Wat doet je tegenstander eigenlijk, en kun je hem dwarszitten om nog wat verder uit te lopen? Vergeet ook niet rekening te houden voldoende voedsel te bezitten om je dwergenstam te voeden.

Caverna Het Duel
Caverna Het Duel

In Caverna Het Duel hoef je nooit lang te wachten op de beurt van je tegenstander, misschien is dat zelfs wel een stukje van de kracht van dit bordspel. De regels spreken voor zich en alle symbooltjes op de borden en kamers zijn duidelijk, na één of twee keer spelen snap je het volledig.

14. Schotten Totten, leuk kaartspelletje voor twee

Schotten Totten: kaartspel voor 2 personen
Schotten Totten: kaartspel 2

In Schotten Totten ben jij de hoofdman van een eigen populatie en een Schotse vallei. Hoewel je jouw grens keurig hebt afgebakend, blijft je populatie verder groeien. Dat betekent dat jouw dorp groter zal moeten groeien en je buurman moet inleveren. In dit tactische spelletje met een vleugje geluk draait het allemaal om het veroveren van 5 uit de 9 grenskaarten.

Grensstenen kun je veroveren door drie combinaties van kaarten aan te leggen bij een grenssteen. Jouw combinatie zal sterker moeten zijn dan je tegenstander, hoewel je pas weet wie er wint wanneer beide spelers drie kaarten hebben opgelegd per grenssteen. Schotten Totten is nou eecht een klein en simpel spelletje waarmee je je ontzettend kunt vermaken. Voor twee spelers is dit spel één van mijn persoonlijke favorieten. Dit is een spelletje waarbij je na het opleggen van een aantal kaarten al denkt ‘Dit had ik geheel anders moeten aanpakken!’. En dat resulteert dan weer in een revanche met je tegenstander, zo kom je de avond wel door.

Schotten Totten spel
Schotten Totten spel

De meeste kans om te winnen in dit spel heb je door goed om te gaan met het berekenen van waarschijnlijkheid. Je kunt namelijk op basis van je hand en de kaarten op tafel inschatten hoe groot de kans is dat je tegenstander bepaalde kaarten heeft of gaat krijgen. Wat mij betreft een echte aanrader als je een goed spelt zoekt wat volledig in balans is voor 2 spelers. Er zit ook nog een leuke toevoeging in om expertkaarten toe te voegen die het spel weer een kleine twist geven waardoor tactische manipulatie mogelijk is.

15. Parijs de Lichtstad

Parijs bordspel
Parijs bordspel

Je legt paden en wegen aan, maakt gebouwen op slimme locaties en zorg ervoor dat de prachtige stad Parijs zo goed mogelijk verlicht zal worden. Parijs de Lichtstad is een 2 speler bordspel waarbij je twee fasen doorloopt. Tijdens de eerste fase leg je alleen de infrastructuur aan waarbij je keientegels die je in je hand hebt mag aanleggen en steeds een gebouw uit de voorraad mag kiezen.

In de tweede fase probeer je de genomen gebouwen te plaatsen. Je mag die alleen plaatsen op de ondergrond die jij zelf hebt geclaimd tijdens de eerste fase. Gelukkig is er ook een stuk neutral gebied, waarop beide spelers gebouwen mogen plaatsen. De grootste uitdaging zit hem erin dat die gebouwen ook zo goed mogelijk verlicht worden, waardoor ze meer punten opleveren.

Parijs de Lichtstad spelletje
Parijs de Lichtstad spelletje

Lezen we een aantal reviews door op Bol, dan zien we dat Meneer Ravenstein dit als “Eén van de beste spellen voor twee die ik de laatste tijd speelde” ziet. Hij voegt toe “Ik hou van abstracte spellen en dit valt ondanks het goed gebruikte thema toch wel in die categorie.“. Samen met de korte speelduur en de constante actie, het puzzel en denkwerk zul je je geen moment vervelen.

16. Onitama

Onitama: voor 2 spelers
Onitama

Hoewel niet in de top 10 voor 2 personen, mag Onitama niet ontbreken in deze lijst. Je probeert de grootmeesters van jouw tegenstander te verslaan in dit abstract strategische bordspel wat stiekem veel weg heeft van een potje schaken. Je speelt op een speelmaat, waarop beide spelers ieder de meester op de eigen troon en twee om twee leerlingen zijdelings van de meester plaatsen. Iedere speler krijgt ook twee bewegingskaarten en er wordt er één naast het speelbord neergelegd.

Het patroon van de bewegingskaarten geeft aan naar welke plekken jouw speelstuk mag verplaatsen, bijvoorbeeld twee stappen naar links en één naar voren. Maar kan net zo goed schuin naar achteren links of rechts zijn. Als het lukt om met je speelstukken precies uit te komen op een speelstuk van je tegenstander dan mag je die uit het spel slaan. Na je beurt ruil je de gebruikte bewegingskaart met de kaart die naast het speelbord ligt, waardoor je in je volgende beurt een nieuwe beweging hebt om in te zetten.

Onitama bordspel
Onitama bordspel

In die zin vind ik dat er best wat overlap is met schaken, alleen kun je hier zelf bepalen welke bewegingskaart je combineert met welke pion. Het draait echt om slimme keuzes en goed vooruit denken. Een spel met een lage geluksfactor maar wel de nodige complexiteit en de noodzaak om vooruit te denken. Mijn ervaring is dat Onitama ongeveer 15 minuten tijd kost om te spelen.

17. Claim, klein en snel kaartspel voor twee

Claim - spel voor 2 personen
Claim – spel voor 2 personen

Claim mag ik niet vergeten wanneer het gaat om een goed spel wat je met 2 spelers speelt. Dit is een gebalanceerd tactisch kaartspel, waar heel wat tactiek bij komt kijken om te winnen. Het zal ook goed helpen om te begrijpen wat je tegenstander van plan is, een beetje afkijken wat zijn of haar speelstijl is zal daarbij helpen.

In Claim speel je met speelkaarten waarop 5 verschillende facties staan afgebeeld. Deze hebben ieder een eigen waarde van 0 tot 10. De spelers mogen om beurten steeds één kaart uit de hand inzetten. De sterkste van die twee kaarten zal winnen. Daarbij wordt ook rekening gehouden met welke factie de kaart van is. Sommige facties leggen het altijd af van de andere factie. Dit speel je op deze manier twee rondes, waarbij in de tweede ronde de kaarten die gewonnen worden ook direct tellen voor punten.

Aantal spelers: 2 personen
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 15-30 minuten speeltijd
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Kaartspel

Claim kaartspel
Claim kaartspel

Over Claim zijn heel wat positieve berichten te vinden, veel anderen zijn het met ons eens dat dit een favoriet spelletje is voor 2. Bruno van de Burg geeft bijvoorbeeld aan “Dit is één van de beste kaartspellen van het afgelopen jaar, en er komen nog heel wat nieuwe uitbreidingen!“. Stefan Heeren schrijft “Als cadeau gekocht voor iemand die al heel veel spellen in de kast heeft staan, hij is er ontzettend van onder de indruk. Hoe een klein kaartspelletje je uren bezig kan houden“.

18. De Vos in het Bos, slagenspel

De Vos in het Bos
De Vos in het Bos

De Vos in het Bos is een slagenspel, de uitdaging zit hem erin dat je niet te hebzuchtig mag zijn met het winnen van slagen. Want win je er teveel, dan heb je ook geen punten! Je speelt met kaarten die genummerd zijn, maar ook een afbeelding met speciale eigenschap hebben. De speler die als eerste 21 punten bij elkaar weet te sprokkelen, is de winnaar.

Hoewel de doos wat groot is voor wat er in zit, zoals Linda85 aangeeft “Leuk! Een slagenspel dat goed werkt met twee! Mijn enige kritiekpunt is de doos: die is erg groot.“, is De Vos in het Bos wel een spel waar je je goed mee kunt vermaken.

Aantal spelers: 2 personen
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 25-30 minuten speeltijd
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Kaartspel
/ Slagenspel

De Vos in het Bos
De Vos in het Bos

Daphne Ouden heeft wel wat moeten puzzel met de regels, en ook ik kan dat beamen. Die zijn toch wel wat lastig om in te komen voor een klein kaartspel. Ze geeft aan “Toen we na de tweede keer lezen door hadden hoe het werkt, kwamen we er pas achter hoe eenvoudig het eigenlijk is. Het speelt voortreffelijk en de balans zoeken in niet alles winnen maar af en toe wat laten liggen is bijzonder vermakelijk“.

19. Saboteur Het Duel kaartspel

Saboteur het Duel
Saboteur het Duel

In Saboteur Het Duel is het de bedoeling dat je het goud weet te bemachtigen. Maar er is wel een saboteur in het spel… Dit is de speciale twee speler variant van het Saboteur basisspel, die je wellicht al wel kent. Een klein spelletje wat je ook prima mee op reis kunt nemen. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk goudstukken weet te verzamelen, door te graven en de slimste route te kiezen.

Maar ja, wat is die slimste route? Er zijn sabotagekaarten in het spel die roet in de tunnel kunnen gooien. En die kunnen sluw gebruikt worden. Merlina Calae heeft daar wel wat ervaring mee “Mijn vriend is redelijk competitief, dus winnen doe ik niet, haha!

Aantal spelers: 2 personen
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 25-30 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games
Genre: Kaartspel / Slagenspel

Saboteur het Duel
Saboteur het Duel

Dit spelletje is vooral een aanrader als je van een tactisch spelletje houdt. Het is op zichzelf helemaal niet moeilijk, het duurt ook niet lang maar er zit stiekem best wel wat in. Genoeg om je over te bekommeren. Jochem Bernard zijn reactie zorgt er helemaal voor dat je vast overtuigd bent “Ideaal spel om mee te nemen, en gewoon met zijn 2e te spelen! Saboteren heeft een prominentere plaats dan in het basisspel, je kunt tactisch spelen en je tegenstander eens echt goed dwarszitten. Ik zou dit aanraden als je graag met 2 spelers wilt spelen“, nietwaar?

Wij stellen de lijst met spellen voor 2 personen samen op basis van eigen ervaring

Wij proberen alle bordspellen en spelletjes zelf uit. Waardoor ik de lijst kan samenstellen op basis van mijn eigen speelervaring. We beperken ons daarbij niet tot alleen spellen die met twee gespeeld kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld spellen voor 4, 5 of zelfs 6 spelers. Soms blinkt een spel voor meer spelers juist ook gigantisch uit om samen te doen. Een prachtig voorbeeld daarvan vinden wij Carcassonne. Ik ben ook ontzettend benieuwd of jij eigen favorieten hebt. Als je die hebt, deel ze gerust in de reacties!

Nog meer inspiratie voor spellen om met 2 spelers te spelen

Mocht je er nu nog geen genoeg van hebben, hebben we nog een paar prachtige spellen voor je die je echt eens moet proberen. Voor ons net niet goed genoeg om in onze top 10 leukste spellen voor 2 spelers te komen, maar ze doen zeker niet veel onder.

Voor fanatiekelingen, kijk ook eens in ons overzicht met de beste bordspellen van dit moment!

Spellen in alle soorten en maten…

We hebben hier de focus gelegd op bordspellen die vooral bedoelt zijn om met twee spelers te spelen. Toch staan er een aantal tussen voor meer spelers, die gewoon heerlijk spelen met twee. Eén daarvan is Paleo. Een spel wat je ook prima met 4 spelers kunt spelen. Waarom hebben we deze spellen dan toch toegevoegd vraag je jezelf wellicht af. Heel simpel, de manier van interactie en het vredig met elkaar aan tafel zitten om samen tot de beste oplossingen te komen is ontzettend gezellig. Je overlegt de tactiek samen, bepaalt samen en speelt gelijktijdig. Probeer het maar eens! je zult versteld staan hoe goed een aantal van deze aanraders zijn.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie