Spellen voor 2 personen top 15 overzicht (2023)

Je bekijkt nu Spellen voor 2 personen top 15 overzicht (2023)
Top 15 spellen voor 2 personen

Spellen voor 2 personen, in volgorde van de aller leukste op een rij. Want wanneer je met 2 personen een spel speelt, wil je wel zeker weten dat je een goed spel voor 2 personen te pakken hebt. We hebben daarom onze lijst opgezet met de beste bordspellen, spellen en spelletjes voor 2 personen. Hoewel smaak altijd verschillend blijft, zit er ongetwijfeld iets leuks bij in onze lijst met spellen voor 2 personen.

Van kaartspellen tot diepgaande strategiespellen, spellen en spelletjes voor 2 personen zijn er in alle soorten. Spelletjes die in een kwartier uitgespeeld zijn, of waarmee je zeker een uur zoet bent. In dit overzicht laten we jou kennis maken met de leukste spelletjes voor 2 personen.

Ben je benieuwd naar ons meest actuele overzicht met leuke spellen voor 2 personen? Lees dan hier verder: De 15 leukste spellen voor 2 personen van dit moment.

Top 15 leukste spellen voor 2 personen (2023)

De leukste spelletjes voor 2 personen, dat zijn in onze ogen deze bordspellen! Dit zijn alle leuke gezelschapsspellen voor 2 personen, er zit er gegarandeerd minimaal één bij die ook jou past.

 1. Paleo: Coöperatief spel voor 2 personen.
 2. Codenames Duet voor 2 personen
 3. Lost Cities Het Kaartspel voor 2 personen
 4. Glasgow: twee speler architectenspel
 5. Aqualin: Tactisch onderwaterduel
 6. Agricola 2 spelers
 7. Patchwork
 8. 7 Wonders: Duel
 9. Ticket to Ride: Nordic Countries
 10. Carcassonne
 11. Rozenkoning
 12. Hive
 13. Caverna: Het Duel
 14. Schotten Totten
 15. Onitama

1. Paleo: Leukste coöperatief spel voor 2 personen

Paleo bordspel: leukste spellen voor 2 personen
Paleo bordspel

In het coöperatieve bordspel Paleo gaan de spelers terug naar het stenen tijdperk. Daar probeer je door samen te werken te overleven, iedere speler heeft zijn eigen volksstam die je voortdurend probeert te verbeteren. Paleo is eigenlijk geen spel voor 2 personen, toch staat het in onze lijst. En dat komt omdat wij Paleo eigenlijk één van de leukste spellen voor 2 personen vinden, sterker nog wij vinden dit het beste coöperatief spel voor 2 spelers. Het is coöperatief, dus je bent heerlijk met elkaar aan het overleggen wat jullie volgende stappen gaan worden. En je moet daarbij heel goed nadenken, want de eigenschappen van de volksstam van de eerste speler kunnen de andere speler perfect aanvullen gedurende het spel.

In Paleo begin je klein, je hebt slechts twee mensen in bezit en hooguit enkele stukken gereedschap om te gebruiken tijdens het spel. Maar je bouwt dat steeds verder op, je krijgt meer mensen en betere gereedschappen en daarmee mogelijkheden om verder te komen in het spel. Wanneer je met twee spelers speelt, vul je elkaar perfect aan en boek je je eerste progressie. Je start met niets, kan geen wolf, mammoet of ander prehistorisch beest aan, en wanneer alles goed gaat kun je tegen het einde van het spel bijna alles te baas. Maar, dat is zo simpel overigens nog niet. Iedere module blijkt weer anders te zijn.

Paleo spel zijaanzicht
Paleo spel zijaanzicht

Bij de meeste coöperatieve bordspellen kijk ik eigenlijk helemaal niet zo uit naar het spel zelf. Maar dat is bij Paleo wel anders, het spel bestaat uit verschillende modules waarvan je steeds één of een combinatie van modules probeert uit te spelen. De spelregels omschrijven de verschillende modules voor je eerste spellen, om alle modules te doorlopen. Daarna kun je vrij combineren waardoor ieder spel anders wordt. Paleo heeft veel uitdaging, diepgang en is voor 2 spelers een ideaal spelletje. Niet voor niets hebben we Paleo dan ook opgenomen als één van de leukste bordspellen voor 2 personen in 2023.

Paleo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Speelgoed van het Jaar 2022

2. Codenames Duet: dé Codenames voor 2 personen

Codenames Duet is een erg leuk spel voor 2 personen
Codenames Duet

Misschien heb je Codenames al wel eens gespeeld, Codenames zelf is vooral geënt op het spelen met een groep als partyspel. Met de variant Codenames Duet is een variant voor 2 spelers bedacht. Je zit tegenover elkaar waarbij beide spelers dezelfde kaarten met woorden in een blok van 5 bij 5 op het midden van tafel zien liggen. Jullie hebben één kaart met sleutelcode tussen jullie in staan op een klein houdertje. Iedere speler ziet één zijde van de sleutelcode, met hints gaan jullie elkaar uitleggen welke woorden op het midden van tafel wel geraden mogen worden en welke niet. Maar, je mag als hint niet de namen gebruiken die op de kaartjes staan.

Doordat er 100 verschillende sleutelcodes zijn, en maar liefst 200 dubbelzijdige kaarten met woorden (oftewel 400 verschillende woorden) gaat ieder spel toch weer anders zijn. Wij plaatsen Codenames Duet op nummer 2 in onze toplijst leukste spellen voor 2 personen. De reden daarvoor is heel simpel, eigenlijk is dit spel voor iedereen leuk. Maar er is één reden waarom dit spel zo hoogt scored, en dat is dat je elkaar toch wel een beetje moet kennen en begrijpen om te weten hoe de ander denkt. Dat maakt dit spel voor 2 personen ontzettend leuk om samen te spelen met je partner.

Codenames Duet is bij ons z’n spel wat we in de avond nog even spelen met 2 personen. Leuk daarbij is dat een missieschema in de doos zit waardoor je ook een extra uitdaging in het spel toevoegt. De missies beperken de hoeveelheid beurten dat je mag spelen, of ze beperken de hoeveelheid fouten die je mag maken of een combinatie van beide. Na een aantal keren spelen is het echt de moeite waard om in dit spelletje voor 2 elkaar eens extra uit te dagen met de missies.

Codenames Duet is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Lost Cities Het Kaartspel: behoort tot leukste kaart spellen voor 2 spelers

Lost Cities het Kaartspel voor 2 spelers
Lost Cities het Kaartspel

Vanzelfsprekend is Lost Cities Het Kaartspel voor 2 spelers, en het is ook nog eens een heel erg goed en verslavend spelletje voor 2 personen. Je gaat expedities maken waarbij geldt hoe langer die expedities worden, hoe meer punten ze je kunnen opleveren. Je moet daarbij zoeken naar de balans, wanneer stop je en wanneer ga je verder? Want lukt het niet om een expeditie ver genoeg te brengen, dan is de kans groot dat de expeditie je minpunten zal opleveren. Een vernuftig spelletje voor 2 personen.

Iedere expeditie die je start in één van de vijf kleuren levert je direct 20 minpunten op. Je moet zorgen dat je dus minimaal 20 punten haalt met iedere kleur expeditie die je gaat starten. Je tegenspelers doet precies hetzelfde, en jullie spelen natuurlijk ook met dezelfde stapel kaarten. De kaarten die je aanlegt bij je expeditie, worden ook zichtbaar voor je tegenstander. Maar de kaarten in je hand heeft de tweede speler geen zicht op. Op basis daarvan kan hij of zij al wel een klein beetje inschatten wat voor kaarten jij eventueel in je hand kan hebben. In dit 2 speler bordspel is het vooruitdenken, proberen te plannen en tactisch spelen.

Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet.
Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet

In mijn review over Lost Cities Het Kaartspel schreef ik al dat dit een spel is die je moet hebben in je spellenverzameling. De regels zijn niet moeilijk, maar toch is het spelletje wel complex en tactisch te noemen. Er zit zoveel in en je moet goed nadenken over de kaarten die je gaat spelen. Dat is vaak met die 2 persoons spelletjes die zo simpel ogen, maar dat eigenlijk niet zijn. Ik weet zeker dat je aan dit kaartspel voor 2 personen heel veel plezier gaat beleven. Lost Cities hoort met zekerheid tot de beste spellen voor 2 personen die je niet wilt missen.

Lost Cities Het Kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Glasgow: architecten spel voor 2 personen

Glasgow: spel voor 2 personen
Glasgow

Op de vierde plek in onze lijst met spellen voor 2 personen staat Glasgow. Een prachtspel voor 2 personen waarbij je de stad Glasgow gaat herstructureren. Kooplieden nemen de leiding om de stad opnieuw te ontwikkelen, en jullie kruipen in de huid van die kooplieden. Het leuke in dit spel voor 2 spelers is dat jullie niet om beurten aan zet zijn, maar juist de speler die achteraan loopt mag net zo vaak een actie uitvoeren totdat hij weer vooraan staat. Zo mag je soms zomaar 3 of 4 acties op rij uitvoeren, terwijl de ander aan het toekijken is.

In Glasgow is het de bedoeling dat je goederen verzameld en daarmee het stadsplan van maximaal 4 bij 5 tegels gaat inrichten. Dat betekent dat er slechts plek is voor 20 gebouwen voor jou en je tegenspeler. Afhankelijk van de soorten gebouwen die je maakt, kun je op verschillende manieren punten ontvangen. Gebouwen kosten grondstoffen, en die krijg je door je kooplied vooruit te laten lopen en op één van de contracttegels te plaatsen. Onthoud dat hoe verder vooruit je loopt, hoe meer acties je tegenstander zal doen. Gebouwen zijn er in alle soorten en maten, en ieder heeft eigenschappen. Sommige gebouwen geven alleen punten, andere gebouwen kunnen je gedurende het spel steeds nieuwe grondstoffen geven waardoor je sneller extra kunt bouwen.

Glasgow startopstelling voor 2 personen
Glasgow startopstelling voor 2 personen

Voor een twee speler bordspel is Glasgow een diepgaand spel met veel tactiek. De meeste twee-speler bordspellen zijn net een stapje lichter en gemakkelijker. Voor spelers die wel van een uitdaging houden is Glasgow daarom een echte aanrader wanneer je met 2 personen een spelletje wilt spelen. Het leuke is dat ieder spel anders is, doordat het frame van 4 bij 5 gebouwen zelf gevormd wordt, en de contracttegels in ieder spel anders liggen.

Glasgow is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Aqualin: kleiner tactisch spelletje voor 2 personen

Aqualin spel voor 2 personen
Aqualin spel voor 2 personen

In Aqualin probeer je zoveel mogelijk en zo groot mogelijke scholen te vormen van dezelfde soorten vissen, schaal- en weekdieren. Een prachtig spel voor 2 personen waarbij de spelers om beurten één tegel aan op het speelbord waarop één van die dieren is afgebeeld in een bepaalde kleur. De ene speler wil zoveel mogelijk dieren van één kleur tegen elkaar leggen, de andere speler wil juist zoveel mogelijk dezelfde dieren tegen elkaar aan leggen. Hoe groter de school of groep is, hoe meer punten die waard wordt. Een school van 2 is slechts 1 punt waard terwijl een school van 6 maar liefst 15 punten waard is.

In dit bordspel voor 2 personen mag je om beurten twee acties uitvoeren. De eerste actie is het verplaatsen van één zeebewoner die reeds op het speelbord ligt. Je kunt zo dus een tegel van je tegenstander verplaatsen zodat deze gunstiger komt te liggen voor jou. De tweede actie is het plaatsen van één zeebewoner op het speelbord door er één te kiezen uit de 6 openliggende zeebewoners. Als laatste actie draai je één tegel om bij de voorraad zodat de tweede speler in zijn of haar beurt ook uit 6 zeebewoners mag kiezen.

Aqualin einde van het spel
Aqualin einde van het spel

Aqualin is voor 2 personen een heel leuk spel om te spelen. De reden waarom dit spel zo goed speelt met twee personen is doordat je tijdens iedere actie die je uitvoert interactie is tussen de spelers. Elke tegel die je verschuift en iedere nieuwe tegel die je aanlegt heeft direct effect op jou en op je tegenstander. Niet voor niets staat Aqualin in onze lijst met beste spellen voor 2 personen.

Speelgoed van het Jaar 2022

Aqualin is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Agricola voor 2 spelers

Agricola voor 2 spelers
Agricola voor 2 spelers

In deze 2 speler variant van Agricola gaan de spelers de strijd aan om een eigen boerderij te bouwen, waarbij ze proberen stallen, omheining en andere bouwwerken te plaatsen om zoveel mogelijk punten te scoren. In dit worker placement spel voer je acties uit waarmee je geleidelijk de boerderij vergroot.

Iedere speler start met een eigen boerderij met vijf stukjes land, wat later nog uitgebreid kan worden met drie extra stukken land. Tijdens elke ronde heb je drie knechten die je op pad stuurt om op actievelden van het spelbord te gaan staan. Daarmee verzamel je goederen, bouw je de boerderij verder op en verkrijg je nieuwe dieren.

Door weilanden te omheinen kun je de dieren rondom je boerderij stallen. Aan het einde van iedere spelronde planten de dieren op de boerderij zich voort. Heb je er twee of meer van één soort, dan krijg je er een dier van dezelfde soort bij. Je moet dan wel voldoende ruimte in je weiden of stallen hebben om deze op te vangen. Met voederbakken verdubbel je snel de capaciteit van je weide om meer dieren kwijt te kunnen. Hoe meer dieren je hebt en hoe groter je boerderij wordt, des te meer punten je uiteindelijk kan behalen.

Agricola voor 2 spelers speelbord
Agricola voor 2 spelers speelbord

Agricola is een echt tactisch worker placement spel. Je kunt slim kiezen welke acties uitgevoerd moeten worden en je moet goed in de gaten houden welke acties jouw tegenstander graag zou willen uitvoeren. Juist deze elementen zorgen ervoor dat het spel tactisch en erg interessant wordt. Het spel is speelt gemakkelijk, de spelmechanismen werken erg goed, het is leuk vormgegeven en zo opgebouwd. Agricola 2 spelers is een ontzettend leuk bordspel voor 2 personen, en staat terecht in onze top 15 beste spellen voor 2 personen. Eén ding is jammer, en dat is dat dit spel lastig te verkrijgen is.

7. Patchwork, lapjes leggen voor 2 spelers

In Patchwork probeer je als het ware een lappendeken aan elkaar te naaien, waarbij je zoveel mogelijk blauwe knoopjes probeert te verzamelen. Want juist daarvoor krijg je punten. Omdat je knopen, en dus eigenlijk punten, moet uitgeven om nieuwe lappen te naaien, geeft het spel een grote set aan strategische keuzes waarin je een juiste balans moet zien te vinden. Heb je gaten in je lappendeken, dan krijg je minpunten. Tegelijkertijd sta je onder tijdsdruk, je wilt dus zo snel mogelijk te werk gaan om zoveel mogelijk punten te behalen.

Patchwork voor 2 spelers
Patchwork voor 2 spelers

In het spel krijgen beide spelers een eigen spelbord waarop ze de lappendeken realiseren. Daarnaast is er één algemeen bord waarop de tijd wordt bijgehouden tot aan het einde van het spel. De spelers starten met ieder 5 knoopjes, de rest ligt als algemene voorraad naast het speelbord. Een mooie twist in het spel is dat de speler die achteraan staat aan de beurt is, dit wordt bepaald aan de hand van de tijdswaarde die ieder lapje heeft. De speler moet op het speelbord zijn pion verplaatsen naar gelang de hoeveelheid tijd aangegeven staat op het lapje. Heb jij een ‘duur’ lapje aangelegd, dan kan het zomaar zijn dat jouw tegenstander meermaals aan de beurt is.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Lapjes aan elkaar naaien in een bordspel. Sjah, voor de meeste van ons worden we dan niet direct erg enthousiast. Hoewel het thema wat oubollig lijkt, zien wij dat toch wel anders. Patchwork is een spel met eenvoudige regels maar met een grote opeenstapeling van strategische keuzes. Je moet heel goed nadenken over ieder lapje wat je gaat aanleggen. Hoewel de knoopjes je punten zijn voor het einde van het spel, moet je deze gelijktijdig uitgeven om meer lapjes aan te kunnen aanleggen. De keuzes daarin samen met de hoeveelheid beschikbare tijd zijn een ware puzzel. Je puzzelt als het ware in competitie tegen je tegenstander. Wanneer je strategische keuzes wel waardeert in een bordspel, is dit een ontzettend goede keuze. Patchwork behoort zeker tot de lijst met leukste spellen voor 2 personen.

8. 7 Wonders Duel: De 2 speler editie van 7 Wonders

Duel is een variant op 7 Wonders, speciaal geschikt gemaakt zodat het goed speelt met twee spelers. De spelers zijn als leider van een beschaving die gebouwen en wonderen opbouwen om te overwinnen. Overwinnen kan op basis van drie mogelijkheden. De eerste is wetenschappelijke superioriteit, door 6 verschillende wetenschapskaarten te bemachtigen. De tweede is winnen op basis van je militaire overmacht. En als laatste is er de mogelijkheid om te winnen met de meest ontwikkelde beschaving.

7 Wonders Duel voor 2 spelers
7 Wonders Duel voor 2 spelers

Winnen op basis van een militaire of wetenschappelijke overwinning kan op ieder moment in het spel. Het spel zal dan ook direct eindigen en ongeacht hoe ver de beschavingen van de spelers ontwikkeld zijn, die punten tellen dan niet meer mee. Is het spel geëindigd en is er nog geen winnaar? In die situatie bepaald de meest ontwikkelde beschaving wie de winnende speler is.

De twee spelers spelen door drie tijdperken heen. In ieder tijdperk kun je wetenschappelijke ontwikkelingen uitvoeren, je leger versterken of munten verdienen waarmee je een beschaving kan creëren en wonderen kunt verrichten. Dit alles doe je op basis van een zo goed mogelijke set kaarten. Dit kunnen grondstofkaarten zijn, waarmee je later weer betere kaarten kunt kopen. Of kaarten die jou militaire of wetenschappelijke kracht opleveren en als laatste ook beschavingspunten.

7 Wonders: Duel is een super tactisch spel met ontzettend veel variatie. Constant maak je afwegingen tussen wat jij zelf nodig hebt en wat jouw tegenstander nodig heeft. Het spel duurt z’n 30 tot 45 minuten en is spannend tot het laatste moment. Wij vinden 7 Wonders Duel zelfs nog leuker dat het normale bordspel, je snapt al waarom wij dit spel mee laten dingen in onze lijst met leukste spellen voor 2 personen.

Het mooie is dat je op drie verschillende manieren kunt winnen, waardoor je constant alert moet zijn op de mogelijkheden. Ben jij puur gefocust om op basis van wetenschap te winnen? Dan kan het zomaar zijn dat je een gat laat vallen voor je tegenstander, die dan zo kan toeslaan door op één van de andere twee mogelijkheden te winnen. Vastzetten op één tactiek is daardoor haast niet mogelijk.

9. Ticket to Ride: Nordic Countries: beste TTR spellen voor 2 personen

Ticket to Ride: Nordic Countries
Ticket to Ride: Nordic Countries

Eigenlijk zijn alle Ticket to Ride varianten bedoelt voor 2 tot 5 spelers. Maar wil je een versie die echt goed speelt voor twee personen? Dan is Ticket to Ride: Nordic Countries onze aanrader. Dit Ticket to Ride avontuur speelt zich af in de landen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Je reist door de grote Noorse steden zoals Stockholm, Kopenhagen, Oslo en Helsinki.

Op de doos is dit spel bedoelt voor 2 of 3 spelers. Wij zelf vinden het wat druk wanneer je op dit speelbord met drie personen speelt, in onze ogen een écht 2 spelers spel! En ook gewoon het beste Ticket to Ride spel wat je kunt vinden wanneer je met slechts 2 spelers speelt. Niet voor niets staat Nordic Countries dan ook in onze lijst met beste spellen voor 2 personen. Dit is een volwaardig spel wat je zonder andere varianten kunt spellen. Met zowel strategische keuzes als een klein beetje geluk, waardoor het altijd spanend blijft wie er wint.

Op het speelbord heb je steden en spoorwegen voor treinen. Het is de bedoeling dat je steden met elkaar verbindt, door treintjes in te zetten. Hiermee behaal je bestemmingskaarten en kun je punten scoren. Haal je een bestemmingskaart die je als opdracht hebt niet? Dan krijg je minpunten. Zo snel mogelijk op bestemming komen telt in dit spel zwaar mee. Kom je het eerste bij een stad aan, dan is die voor jou, is je tegenstander je voor, heb je grote pech.

Ticket to Ride Nordic Countries speelbord
Ticket to Ride Nordic Countries speelbord

Een van de verschillende met de originele Ticket to Ride versies is het visuele plaatje. Deze versie is echt compleet winters gemaakt, zoals sneeuw op de treinkaarten. Visueel erg sterk, een leuke toevoeging voor een winterse bordspelavond. Voor een uitdagend spelletje Ticket to Ride is dit zeker een aanrader, er zit bijvoorbeeld een route is van maar liefst 9 wagons lang, waarmee je 27 punten kunt halen. Heb je nog nooit een Ticket to Ride spel gespeeld? Dan raden wij je aan om voor Ticket to Ride Europe te kiezen, hoewel die niet speciaal voor twee spelers goed is zoals deze versie!

In vijf minuten is dit spel te leren, en het staat echt garant voor ontzettend veel speelplezier, vooral voor twee personen! Als je eenmaal aan dit spel begint op een avond moet je opletten dat je niet ergens na middernacht pas op je bed ligt. Niet dat dit spel uren duurt, in tegenstelling zit er juist lekker veel vaart in het spel. Maar, een aantal spellen achter elkaar spelen en de tijd vergeten is bij ons geen uitzondering.

10. Carcassonne: speelt ontzettend goed met 2

Carcassonne spelen met 2 personen
Carcassonne

Hoewel Carcassonne misschien niet speciaal is bedoelt voor 2 spelers, is het wel zeker weten ontzettend goed te spelen met twee spelers. Carcassonne is heel gemakkelijk om te leren spelen, en zal je niet snel gaan vervelen. Het spel kent onwijs veel tactische mogelijkheden, waardoor het in onze ogen bij één van de beste bordspellen aller tijden behoort. Zeker als je alleen met het basisspel speelt, is Carcassonne een enorme aanrader als spel voor 2 personen.

Carcassonne start met een enkele starttegel. Om beurten trekken de spelers een landtegel die aan de starttegel gelegd mag worden. Je mag dan steeds kiezen om een horige op de tegel te zetten, op één van de beschikbare bouwwerken. Dit kan zijn op de wegen, steden, kloosters of zelfs in de weide. Er mag op één bouwwerk of project maar één horige staan. Staat er al een horige op een weg en je verlengt deze met jouw landtegel, dan mag daar geen horige meer op. Toch kan het zijn dat horigen samen op één bouwwerk komen, doordat de landtegels later aan elkaar worden verbonden. Door slim spelen en tactische zetten kun je op deze manier bouwwerken inpikken van je tegenstander.

Carcassonne: ideaal spel voor 2 personen
Carcassonne

Lukt het om een bouwwerk af te ronden, dan mag de speler met de meeste horigen hierop de punten incasseren en deze aan het scorespoor toevoegen. Hebben de spelers evenveel horigen op een bouwwerk, dan krijgen beide spelers evenveel punten. Het kan gebeuren dat bouwwerken niet meer afgebouwd kunnen worden. Bijvoorbeeld doordat deze slim zijn klemgezet door de tegenstander. De horige die op dat bouwwerk staat, krijg je dan gedurende het spel niet meer terug. Hoewel je start met 7 horigen, wat veel lijkt, kan schaarste toch voorkomen waardoor je punten misloopt. Carcassonne eindigt wanneer alle tegels zijn aangelegd, de speler met de meeste punten wint het spel. Carcassonne is per definitie één van de leukste spellen voor 2 personen.

Heb je Carcassonne al en ben je er aan toe om je spel verder uit te breiden? We schreven eerdere ‘De beste Carcassonne uitbreidingen in één overzicht’.

11. Spellen voor 2 personen: Rozenkoning

Rozenkoning: strategisch bordspel voor 2 personen
Rozenkoning: strategisch bordspel voor 2 personen

In dit spel voor 2 personen draait het om het verkrijgen van de meeste macht in Engeland rondom de 15e eeuw. Het speelbord van Rozenkoning bestaat uit vakjes waarop de spelers machtsstenen gaan leggen, met het doel om gebieden af te kaderen en eigendom te maken. De speler die aan het einde van het spel met al zijn bij elkaar getelde gebieden de meeste punten haalt is de winnaar.

De spelers spelen om en om, en mogen kiezen om drie verschillende acties uit te voeren. Eén van deze acties moet verplicht uitgevoerd worden. De keuze bestaat uit het spelen van een machtskaart, het trekken van een nieuwe kaart of het spelen van een heldenkaart in combinatie met een machtskaart. Lukt het niet om één van deze acties uit te voeren, dan moet je passen. Net zolang totdat je weer aan de beurt ben en wel een actie kan uitvoeren.

Rozenkoning bordspel
Rozenkoning bordspel

Op het speelbord staat een kroon, deze komt in beweging door gebruik van de machtskaarten. Wanneer je er een speelt, wordt de kroon verplaatst in de aangegeven richting. Staat er een drie (III) aangegeven, dan verplaatst je de kroon drie tegels in de richitng die aangegeven staat met het zwaard. Bijvoorbeeld drie plaatsen naar beneden. Elke keer dat een kroon op een leeg veld komt, mag je daar een machtssteen in jouw kleur neerleggen. Regels die er zijn, is dat je de kroon altijd moet neerzetten op het speelbord. Daarnaast mag de kroon niet uitkomen op een vakaje waar al een steen ligt. Hierna is je tegenstander aan de beurt. Je blijft zo om en om kaarten spelen zodat nieuwe gebieden verzameld worden.

Het spel is direct afgelopen wanneer alle gebieden veroverd zijn, of wanneer beide spelers vijf machtskaarten hebben die niet meer gespeeld kunnen worden. De gebieden moeten dan geteld worden. Alle stenen van één speler die horizontaal of verticaal met elkaar verbonden zijn tellen als één gebied. Voor eider afzonderlijk gebied krijgt de eigenaar punten. Dit is het waarde van het aantal stenen in het kwadraat. Een gebied van 3 stenen levert hierdoor 9 punten op. Hoe groter een gebied, hoe verder een speler daardoor kan uitlopen op zijn tegenstander.

Verder heeft iedere speler vier heldenkaarten, die één keer gebruikt mogen worden. Je mag hiermee een machtsteen van een speler veroveren en omdraaien. Slim gebruik kan ervoor zorgen dat je grote waardevolle gebieden van je tegenstander kan opknippen of verkleinen.

Rozenkoning is simpel te spelen en heeft in onze mening een terechte plaats in de lijst met beste spellen voor 2 personen. Rozenkoning heeft eenvoudige spelregels, duurt niet lang om te begrijpen, en bied een mooie balans tussen strategie en geluk. Een leuk element is dat je de kaarten van je tegenstanders constant in de gaten kan houden, waardoor je zijn mogelijke opties in het achterhoofd kunt houden.

12. Hive

Verplaatst je insectenkolonie op de juiste manier en zorg ervoor dat je de bijenkoningin van je tegenstander weet te omsingelen. Dit simpel uitziende bordspelletje met slechts 22 verschillende stenen kent meer tactiek en strategie dan het in eerste oogopslag lijkt te hebben.

Hive Pocket: voor 2 spelers
Hive Pocket

In dit twee speler spel heb je ieder een set insectenstenen tot je beschikking. Al deze insecten kunnen zich op een bepaalde manier bewegen en daarmee zichzelf verplaatsen. De bijenkoningin mag bijvoorbeeld iedere beurt één plekje verplaatsen, dat mag alleen zonder een andere tegel te verplaatsen. Een sprinkhaan mag bijvoorbeeld over een complete rij van stenen heen springen.

Het is jouw doel om de stenen op een slimme manier te verplaatsen zodat je de bijenkoningin van je tegenstander kunt insluiten. De eerste speler die dat lukt, is de winnaar van Hive.

Aan het begin mogen de spelers ieder één steen op het bord leggen, deze komen tegen elkaar te liggen als startpositie voor het spel. Vervolgens mogen de spelers om beurten een extra steen aanleggen. Binnen de eerste vier beurten moet jouw bijenkoningin in het spel zitten. Een randvoorwaarde bij het aanleggen van stenen is dat ze moeten grenzen aan je eigen speelstukken die al op tafel liggen.

Het is vrij gemakkelijk om de spelregels uit te leggen. Maar het is moeilijker om er echt ontzettend goed in te worden! Het spel is al spelende te leren, binnen een paar minuten ben je van start. Eén spel zal niet langer duren dan 10 tot 30 minuten. Doordat het zo snel speelt, kun je snel verschillende tactieken uitproberen. Wanneer je van strategische of abstracte spelletjes houdt, is dit een hele leuke om te proberen! Vanwege de eenvoud ook ideaal om bijvoorbeeld mee te nemen op vakantie.

13. Caverna: Het Duel

Caverna Het Duel: spelletje voor 2 personen
Caverna Het Duel

In Caverna: Het Duel hebben beide spelers een eigen spelbord, in de vorm van een rotsspleet of grot die je verder probeert uit te hakken voor jouw dwergenstam. Op het begin heb je slechts twee helpende handen om hiervoor werk te verrichten. Hak de rotsen weg, zoek je weg door de grot en richt deze zo goed mogelijk in met kamers. Hoe slimmer je de kamers in je grot inricht, hoe meer punten je kunt behalen. Verzamel graan, vlas, hout, steen, voedsel en waardevol goud en zorg ervoor dat je rijker en een grootsere grot opbouwt dan jouw tegenstander.

Caverna Het Duel speelbord: spel voor 2 spelers
Caverna Het Duel speelbord

Caverna: Het Duel mag op deze lijst met beste spellen voor 2 personen natuurlijk niet ontbreken. Dit spel voor 2 personen heeft veel diepgang, voldoende uitdaging en bovenal speelt het snel weg. Je denkt tactisch vooruit over de volgende stappen die gaan komen. Je probeert de juiste balans te vinden in het verkrijgen en produceren van goederen en het bouwen van nieuwe kamers. Welke rotsen ga je uithakken? Waar bouw je dan slim de nieuwe kamer op? En wat doet je tegenstander eigenlijk, kan ik hem dwarszitten door op een bepaalde manier of volgorde mijn acties te verrichten? Ook moet je er rekening mee houden om voldoende voedsel in bezit te hebben zodat je dwergenstam gevoed kan worden.

Doordat het spel lekker vlot weg speelt, hoef je niet lang te wachten op de beurt van je tegenstander. Misschien is dat wel een stukje van de kracht van dit bordspel. Mede dankzij de regels die echt voor zich spreken. Na één of twee keer spelen snap je het volledig, en kun je compleet gebruik maken van de duidelijke symbolen op de borden en kamers.

14. Schotten Totten: leuk kaart spelletje voor 2 personen

Schotten Totten: kaartspel voor 2 personen
Schotten Totten: kaartspel voor 2 personen

In Schotten Totten ben jij de hoofdman van een eigen populatie en een Schotse vallei. Je hebt een keurig afgebakende grens, maar je populatie blijft groeien, waardoor je de grens moet gaan opschuiven. Dat betekent dat jouw dorp groter zal moeten groeien en je buurman zal moeten inleveren. In dit tactische spelletje met een vleugje geluk draait het allemaal om het veroveren van grenskaarten.

In totaal zijn er 9 grensstenen in het spel. Je doel is om er hiervan 5 te veroveren, dan win je het spel. Als alternatief kun je ervoor kiezen om 3 grensstenen te veroveren die naast elkaar liggen. Je kunt grensstenen veroveren door drie kaarten aan te leggen bij een grenssteen. Dit doe je door een sterkere combinatie kaarten neer te leggen dan jouw tegenstander kan doen. Een grenssteen is pas veroverd op het moment dat beide spelers drie kaarten hebben opgelegd bij de grenssteen, of in een uitzonderlijke situatie wanneer een combinatie zo sterk is dat deze niet meer te overtreffen is.

Schotten Totten speelveld
Schotten Totten speelveld

Schotten Totten is een klein en simpel spelletje, maar ontzettend vermakelijk en verslavend! Een spelletje wat je snel tussendoor speelt, maar typisch ben je na één keer spellen nog niet uitgespeeld. Zelf heb ik vaak dat ik na het opleggen van een paar kaarten al denk dat ik dit geheel anders had moeten aanpakken! Vaak resulteert dat dan weer in een rematch met je tegenstander, waarmee je dan zo een avondje zoet bent.

Hoewel er een klein stukje geluk in het spel zit, is het vooral een gedeelte tactiek en berekenen van waarschijnlijkheid. Je kunt namelijk op basis van je hand en de kaarten op tafel inschatten hoe groot de kans is dat je tegenstander bepaalde kaarten gaat krijgen. Wat ons betreft een echte aanrader als spel voor 2 spelers. Daarnaast kun je de complexiteit ook nog eens hoger maken door de expertkaarten die in de doos zitten toe te voegen. Deze geven extra tactische manipulatie mogelijkheden.

15. Onitama

Onitama: voor 2 spelers
Onitama

Op plek van onze top 15 spellen voor 2 personen staat Onitama. In dit spel probeer je de grootmeesters van jouw tegenstander te verslaan. Onitama is een abstract strategisch bordspel wat veel weg heeft van schaken, maar toch compleet anders is. Het spel wordt gespeeld op een speelmat. Hierop plaatsen de spelers ieder de meester op de eigen troon en twee om twee leerlingen zijdelings van de meester. In het spel krijgen de spelers ieder twee bewegingskaarten, een vijfde bewegingskaart wordt naast het speelbord neergelegd.

Verplaatsen in het spel mag alleen op basis van deze bewegingskaarten. Het patroon van de kaart geeft aan naar welke plekken jouw speelstuk zich mag verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je stee stappen naar links en één naar voren mag verplaatsen. Schuin naar achteren zowel links als rechts. Die beweging mag je met één van je vijf pionnen alleen maken wanneer dit ook echt kan. Lukt het om met jouw speelstuk precies uit te komen op een speelstuk van je tegenstander, dan mag je deze uit het spel slaan. Steeds na het gebruiken van een bewegingskaart, ruil je die kaart om met de vijfde kaart die naast het speelbord ligt. Je ontvangt hierdoor een nieuwe beweging om later in te zetten.

Onitama speelbord voor 2 spelers
Onitama speelbord voor 2 spelers

Wat dat betreft gaat het om soortgelijke acties en beweging als in een schaakspel, maar dan mag je zelf bepalen met welke pion je die beweging uitvoert. Het draait echt om slimme keuzes en goed vooruit denken. Wat dat betreft is het net schaken voor gevorderden. Een spel met een lage geluksfactor en de nodige complexiteit. Als je hier echt goed in wil zijn moet je ver vooruit kunnen denken om je speelstukken in goede posities te krijgen zodat je je tegenstander uit kan schakelen.

Als je schaken leuk vind, en benieuwd bent naar een spel met een soortgelijk mechanisme, is Onitama een leuk spel om te proberen. Binnen een mum van tijd ligt het op tafel en het speelt in ongeveer 15 minuten weg.

Onze mening spellen voor 2 personen top 15

Natuurlijk is dit alles onze mening. Puur gebaseerd op onze eigen ervaring hebben wij de leukste spelletjes voor 2 personen in volgorde gezet. We snappen dat jij daar net even ander s over kan denken, en jij een ander spel voor 2 personen juist het beste vind. Wij zijn reuze benieuwd naar jouw eigen mening. Laat in de reacties weten wat jouw eigen favoriet is als beste of leukste spel, bordspel of spelletje voor 2 personen!

Meer spelletjes voor 2 personen

Buiten deze 15 beste spelletjes voor 2 personen, zijn er nog veel meer goede spellen voor 2 personen. Nog steeds ontzettend goede spellen om samen te spelen, maar net niet goed genoeg om te behoren tot de top 10 of de top 15 leukste spelletjes voor 2 personen.

Meer leuke spelletjes om met 2 of meer personen te spelen? Bekijk ons overzicht met de beste bordspellen van dit moment!

Spellen voor 2 personen in verschillende smaken

Er zijn verschillende soorten spellen voor twee spelers. We hebben hier vooral de focus gelegd op spellen die echt speciaal bedoelt zijn voor twee spelers. Aangezien sommige spellen voor meerdere spelers gewoon supergoed te spelen zijn met twee, hebben we er hier ook een aantal van opgenomen.

Nog steeds horen we langs komen dat bordspellen voor 2 personen eigenlijk niet veel voorstellen. Er wordt vaak gedacht aan simpele kaartspelletjes of dobbelspelletjes, die je in 10 tot 15 minuten kan spelen. Daar zijn wij het echt niet mee eens, want een bordspel voor 2 personen kan ook aardig wat complexiteit met zich meebrengen en voor onwijs veel plezier zorgen. Sterker nog, er zijn echt speciale spellen voor 2 personen die spelen als een serieus bordspel. Het gebeurt dat een twee speler variant van een spel zelfs beter is dan de originele uitgave!

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie