De leukste spelletjes voor op de camping in 2024

Je bekijkt nu De leukste spelletjes voor op de camping in 2024
Leukste spelletjes voor op de camping

Het is hartje zomer en de meeste mensen gaan er weer lekker op uit. Sommige doen dat met het vliegtuig, maar veel ook met de auto. Op weg naar een mooie camping in de Franse Dordogne of een chaletje op een camping aan de Spaanse Costa Brava. Urenlang genieten van zee, strand of meer. Maar natuurlijk komen er ook momenten dat je jezelf moet gaan vermaken wanneer het zwembad niet meer open is of de tijd te laat is om nog naar de zee te gaan.

In de late avonduurtjes zitten veel mensen op de camping voor hun tent nog even te borrelen. Wat is er dan leuker dan een spelletje tevoorschijn pakken en elkaar uit te dagen. Geen lang bordspel waar je diep over na moet denken, maar een klein simpel en grappig spelletje wat je keer op keer kan spelen en altijd leuk blijft.

In 2024 zijn er gelukkig genoeg kleine ‘filler games’ op de markt om je te vermaken op de camping. De kaartspellen en dobbelspellen vliegen je om de oren en er komen steeds weer nieuwe spellen uit. Wij zochten voor jullie naar de hipste spelletjes van dit moment om te spelen tijdens de late uurtjes op de camping. Welke spellen zijn een echte aanrader?

Leukste spellen voor op de camping

Wij hebben voor jou de leukste spellen en spelletjes uitgezocht om op de camping te spelen. Snelle, eenvoudigere spellen zonder dat je uren nodig hebt om je in te lezen. Dit zijn de beste spellen voor op de camping.

  1. Machi Koro
  2. Dobbelvouwen
  3. Qwixx Longo
  4. Phase 10
  5. Beverbende
  6. Stella – Dixit Universe
  7. Clever tot de 3e macht
  8. 30 Seconds Everyday Life
  9. Ligretto
  10. Zinga

1. Machi Koro

Machi Koro
Machi Koro

Als je dit spelletje ziet liggen in de beginsituatie op tafel lijkt het geen reisspelletje te noemen, maar een iets groter spel. Je hebt wel wat ruimte nodig op je tafel, maar de spelregels zijn zo eenvoudig en snel dat wij Machi Koro zeker bij de camping spelletjes vinden horen. Een spel waarbij je een stad opbouwt en door middel van tactisch spelen als eerste de belangrijkste gebouwen probeert te bouwen.

Iedere speler begin zijn spel met een basisopstelling aan gebouwen en een klein beetje geld. Om de beurten werp je de dobbelsteen of dobbelstenen en het cijfer dat je gooit staat in verbinding met het aantal geld dat je zult ontvangen. Als je genoeg geld hebt kun je gebouwen bijkopen en zal je stad ook weer meer inkomsten opleveren. Welke speler zal als eerste alle bijzondere gebouwen kunnen bouwen en wint het spel?

De voor- en nadelen van Machi Koro spelen op de camping:
+ Simpele en duidelijke spelregels die iedereen begrijpt

+ Snel dobbelspel met veel interactie, ook als het niet jouw beurt is

– Veel kleine onderdelen die snel zoek raken

– Veel ruimte nodig op de tafel

Machi Koro is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Dobbelvouwen

Dobbelvouwen
Dobbelvouwen

Eén van de nieuwste dobbelspellen van 999games is het vrolijke Dobbelvouwen. In dit spel komen dobbelen en schrijven bij elkaar en zal je op een slimme manier je wegen uit moeten stippelen. Dobbelvouwen speel je met een scoreblok, twee unieke dobbelstenen en de bijgeleverde stiften. De uitleg is vrij eenvoudig en je kan dus snel beginnen met het spel.

Tijdens het spel is het de bedoeling dat je alle sterren op je papier met elkaar gaat verbinden. Het is extra lastig gemaakt doordat vier van de vijf sterren op de achterkant van je blaadje staan. Om bij deze sterren te komen moet je eerst alle smiley’s aan de voorkant afkruisen. Het afkruisen doe je door het gooien van slimme cijfers of cijfercombinaties. Heb je al je smiley’s bedekt met kruisjes, dan mag je je scoreblad gaan vouwen en komen de sterren tevoorschijn. Probeer de sterren zo snel mogelijk te verbinden met de ster in het midden en met elkaar en word de winnaar van Dobbelvouwen.

De voor- en nadelen van Dobbelvouwen spelen op de camping:

+ Je hebt weinig materiaal nodig

+ Je kunt het spel ook met pennen of potloden spelen

– De dobbelstenen raken snel kwijt

Dobbelvouwen is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Qwixx Longo

Qwixx Longo
Qwixx Longo

Qwixx Longo is de nieuwste variant van het welbekende Qwixx. In dit spel werp je niet met dobbelstenen met zes kanten, maar hebben alle dobbelstenen acht kanten. Je kunt dus ook maximaal 16 gooien met de twee dobbelstenen en minimaal 2. De rijen om in te vullen zijn een stukje langer en je kunt dus ook meer punten scoren.

Daarnaast zijn er twee geluksgetallen toegevoegd op je scoreblad. Als één van deze twee cijfers wordt gedobbeld mag je een kruisje zetten in de rij die het kortst is. Zo kun je de rijen goed opvullen en blijven er minder lege vakjes over. Je score in Qwixx Longo valt dan ook iets hoger uit en dat maakt het spel alleen maar leuker. Met Qwixx Longo heb je nog meer dobbelplezier.

De voor- en nadelen van Qwixx Longo spelen op de camping:

+ Nog meer uren dobbelplezier met langere rijen en geluksgetallen

+ Klein simpel spelletje dat je keer op keer wil herhalen

– Je hebt een rechte gladde ondergrond nodig om de dobbelstenen te rollen

Qwixx Longo is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Phase 10

Phase 10 kaartspel
Phase 10 kaartspel

In Phase 10 ga je ervoor zorgen dat je de eerste bent die in tien fases het spel uitspeelt. Je hebt bij dit spel alleen maar het speciale pak kaarten nodig dat in het doosje zit. Op de aparte bijgeleverde kaartjes met de fases kun je spieken welke fase je nu op tafel moet leggen. Om de punten bij te houden is het handig om pen en papier in de aanslag te hebben.

Elke ronde krijgt iedere speler 10 kaarten van de geschudde stapel. Dit zijn cijfers van 1 t/m 12 in vier verschillende kleuren. Daarnaast zitten er nog jokers en skippers in het spel. De joker mag je spelen voor een kaart naar keuze. De skip-kaart zorgt ervoor dat iemand een beurt moet overslaan. Elke ronde moet je een unieke set van kaarten op tafel neerleggen. Voorbeelden hiervan zijn een set van twee drieën, een reeks van vijf cijfers of vier kaarten van dezelfde kleur. Hoe meer rondes je hebt gehad, hoe moeilijker de opdracht wordt. Elke beurt trek je een kaart en leg je een kaar af. Zo behoud je altijd tien kaarten. Welke speler speelt de 10 fases als eerste uit?

De voor- en nadelen van Phase 10 spelen op de camping:

+ Weinig materiaal nodig, alleen het stok kaarten

+ Uitdagende opdrachten

– Het spel duurt lang

– Je hebt pen en papier nodig om alle punten bij te houden

Phase 10 is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Beverbende

Beverbende
Beverbende

In Beverbende probeer je zo min mogelijk strafpunten te verdienen. Dit doe je door goed na te denken en slim te spelen. Iedere speler begint met vier kaarten voor zich die op de kop liggen. Je kunt dus niet zien welke strafpunten hierop staan. Aan de start van het spel mag je onder twee kaarten kijken welk getal erop staat. Dit moet je vervolgens goed onthouden.

Als de eerste speler begint, trekt hij of zij een kaart van de trekstapel en mag deze dan verwisselen met een kaart die op tafel ligt. Je mag de kaart ook weer meteen afleggen. Soms zit er een kaart tussen met een bepaalde actie. Je mag bijvoorbeeld bij je medespeler kijken naar één van de kaarten of je mag een kaart wisselen met een kaart van je medespeler. Zodra je denkt dat er onder jouw vier kaarten de minste punten te vinden zijn geef je aan dat je het spel wil stoppen. De andere speler mag dan nog maar één keer een kaart trekken van de trekstapel en kan zijn laatste plan nog uitvoeren. Vervolgens ga je kijken wie de minste strafpunten heeft. Dit speel je een aantal keer en vervolgens komt er een winnaar uit.

De voor- en nadelen van Beverbende spelen op de camping:

+ Het spelletje heeft een klein makkelijk mee te nemen doosje

– Je moet goed nadenken bij dit spel

Beverbende is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

6. Stella – Dixit Universe

Stella Dixit Universe
Stella Dixit Universe

Ben je fan van het spel Dixit, dan is Stella echt een aanrader voor je. Het spel is zelfs een stapje eenvoudiger gemaakt. Met Stella kom je weer in een droomwereld terecht met de mooiste plaatjes en afbeeldingen die de gekste situaties uitbeelden. Bij dit spel moet je echter geen beschrijving van een plaatje verzinnen, maar krijg je een beschrijving en moet je de op de tafel liggende afbeeldingen ermee associëren. Iedereen kiest hoeveel plaatjes hij of zij bij de omschrijving vindt passen. Je kiest minimaal 1 en maximaal 10 afbeeldingen.

Na afloop gaan jullie per persoon na welke plaatjes jullie met het woord hebben geassocieerd. Wanneer iemand dezelfde afbeelding als jij heeft gekozen krijgen jullie 3 punten. Zijn er meerdere personen met dezelfde kaart, dan krijgen deze allemaal 2 punten. Maar als er niemand anders is die de kaart met het woord heeft geassocieerd, ben je af en doe je niet meer mee voor de punten. Na vier rondes wordt er gekeken wie de meeste punten heeft gescoord. Win jij het potje Stella?

De voor – en nadelen van Stella – Dixit Universe spelen op de camping:

+ Het spel is voor meerdere spelers

+ Het is een mooi spel om voor het slapen te spelen met de prachtige afbeeldingen waarbij je je moet inleven

– De doos van Stella is groot en past misschien niet in je bagage voor de camping

Stella Dixit Universe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Clever tot de 3e macht

Clever tot de 3e Macht spel
Clever tot de 3e Macht spel

Het derde dobbelspel in de lijn van Clever. We startten met de basisversie Clever, daarna volgde Dobbel zo Clever en nu kunnen we ons hart ophalen aan de derde variant Clever tot de 3e macht. De basisprincipes van het spel blijven hetzelfde, maar de vakken en rijen op je scoreblad hebben weer hele nieuwe manieren om je dobbelstenen in te kunnen vullen.

De nieuwe kleuren dobbelstenen zorgen meteen voor een nieuwe frisse blik op het spel. Met de gele dobbelsteen ga je nu vakjes afkruisen in drie verschillende rijen. Heb je hetzelfde cijfer in twee rijen onder elkaar aangestreept, dan verdien je een bonus. Des te meer cijfers per rij zijn aangestreept, des te hoger je punten worden. Met de groene dobbelstenen kun je meerdere keren hetzelfde cijfer aanstrepen. Des te vaker je een cijfer aanstreept, des te hoger je score wordt. Voor een bonus in de groene categorie hoef je soms maar één vakje aan te kruisen, maar vaak ook meerdere vakjes.

De blauwe rij start op 7 in het midden. Je kunt nu zowel lagere als hogere cijfers invullen. De zeven mag je altijd weer invullen en dan begint de reeks weer opnieuw. Bij de bruine dobbelsteen werk je net als bij Qwixx van links naar rechts. Alleen staan de cijfers die je moet invullen niet op volgorde maar dwars door elkaar. De roze rij is een ‘tricky one’. Kies je bij het invullen voor de dubbele punten en geen bonus of doe je het cijfer door de helft en gebruik je de bonus bij het vakje? Kortom, weer heel veel nieuwe manieren om je dobbelstenen in te vullen.

De voor- en nadelen van Clever tot de 3e macht spelen op de camping:

+ Leuk, fijn spelletje dat elke keer anders is

+ Voor twee spelers

– Lang wachten als je niet aan de beurt bent, zeker als je met meerdere spelers speelt

– Nadenken, en goed opletten (vooral als je kettingreacties niet wil missen)

Clever tot de 3e macht is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

8. 30 Seconds Everyday Life

30 Seconds Everyday Life
30 Seconds Everyday Life

Met dit pijlsnelle partyspel ben je wel even zoet. Je kunt het spelen in twee kampen, maar ook in verschillende teams. Wij zijn voor het maken van twee kampen, omdat je dan sneller weer aan de beurt bent. In 30 Seconds Everyday Life ga je met je team zo snel mogelijk vijf begrippen raden. Eén van je teamleden mag een omschrijving geven van de begrippen, maar mag het woord of een gedeelte van het woord niet noemen. Des te meer begrippen die je raadt met je team, des te meer punten je scoort op het scorespoor. Zijn jullie het eerste team dat over de finish komt?

In 30 Seconds Everyday Life zijn de begrippen op de kaartjes geïnspireerd op het dagelijks leven. Dit kan bijvoorbeeld een huis- tuin- en keukenvoorwerp zijn of iets dat je gebruikt op kantoor. Iedereen kent de woorden, dus iedereen kan ze uitleggen. Gebruik de juiste omschrijving en denk tactisch na.

De voor- en nadelen van 30 Seconds Everyday Life spelen op de camping:

+ Je kan het met heel de camping spelen

+ Je hebt waarschijnlijk de hele avond de grootste lol

– De doos is groot en niet makkelijk mee te nemen

30 Seconds Everyday Life is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Ligretto

Ligretto spel
Ligretto spel

Met Ligretto moet je snel zijn, supersnel! Iedereen speelt namelijk tegelijk in dit chaotische spel en iedereen wil als eerste zijn of haar kaarten kwijt zijn. Alle spelers beginnen tegelijk met een rij kaarten op tafel, een ligrettostapel en handkaarten. De handkaarten draai je per setje om en je kijkt of je deze kaart kan plaatsen op tafel. Kaarten plaats je op tafel in oplopende stapel. Je begint met een 1 in een bepaalde kleur en daar komt dan een 2 op en daarna een 3, en ga zo door.

Iedereen speelt tegelijk met zijn handkaarten, maar mag ook de rij kaarten op tafel en de ligrettostapel gebruiken om kaarten te plaatsen. Wanneer er een kaart uit de rij kaarten weg is, mag je een kaart van de ligrettostapel in de rij plaatsen. De ligrettostapel wordt dus steeds kleiner tijdens het spelen. In de chaos zal bij één iemand de ligrettostapel als eerste leeg zijn. Deze speler wint het spel.

De voor- en nadelen van Ligretto spelen op de camping:

+ Het spel is grappig chaotisch en brengt een lach op je gezicht

+ Klein en compact om mee te nemen en met verschillende versies met veel mensen te spelen

– Bij dit spelletje moet je op het puntje van je stoel zitten of zelfs staan om het bij te kunnen houden. Niet voor een rustig avondje dus.

Ligretto is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Zinga

Zinga
Zinga

In Zinga moet je even snel zijn als Ligretto, maar dien je wel iets tactischer te zijn. Een fout maken kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Iedere beurt wordt er met de dobbelstenen geworpen en als de dobbelstenen allemaal met een cijfer naar boven liggen moet je snel zijn. Kijk op je kaart welke combinatie van getal en kleur je nodig hebt, sla op de bel en roep de combinatie. Heb je de combinatie juist benoemd en ligt hij idd op tafel tussen de dobbelstenen, dan mag je hem afstrepen op je kaart. Is de combinatie die je noemt niet te vinden op de tafel, dan heb je een strafpunt. Bij drie strafpunten ben je af.

Het gaat erom welke speler als eerste vijf cijfers op rij heeft afgestreept op zijn Zinga kaart. Met de blauwe negen kun je nog wat leuke acties uitvoeren. Zo kun je een fout van jezelf herstellen of kun je ervoor zorgen dat iemand anders een combinatie niet mag invullen. Je raakt dan wel je blauwe pion kwijt en mag niet meer dobbelen met de dobbelstenen. Een chaotisch leuk spel dat je graag op de camping speelt.

De voor- en nadelen van Zinga spelen op de camping:

+ Het is lekker chaotisch en daardoor lachwekkend leuk

+ Het spel heeft simpele snelle regels en je speelt het in 10 minuten

– Het spelletje maakt wel wat geluid met de bel waarop je moet slaan

Zinga is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie