Ticket to Ride Nederland review: tolbruggen en tolmunten

Je bekijkt nu Ticket to Ride Nederland review: tolbruggen en tolmunten
Ticket to Ride Nederland

Ticket to Ride is wereldwijd een onwijs populair bordspel geworden. Niet voor niets dat uitgever Days of Wonder blijft komen met nieuwe uitbreidingen. Waaronder in 2013 de vierde map pack uitbreiding met Ticket to Ride Nederland. In dit artikel geven we een review op de Nederland uitbreiding en leggen je de basisregels en veranderingen uit.

Ticket to Ride Nederland
Ticket to Ride Nederland

Deze uitbreiding speelt zich nergens anders af dan in ons eigen Nederland! Oké, en een klein stukje van België dan. In deze Ticket to Ride uitbreiding worden de typisch Nederlandse kanalen en sloten gebruikt als spelelement. Want waar anders vindt je zoveel kanalen waar bootjes doorheen kunnen als in ons land?

Ticket to Ride Nederland uitbreiding
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 45 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Europe nodig.

De basis blijft ook in Ticket to Ride Nederland gelijk

Dat Ticket to Ride zo populair is, is in mijn ogen overigens volledig terecht. Het spel is erg laagdrempelig en kent weinig ingewikkelde regels, een perfect familiespel. In de basis neem je kaarten, gebruikt deze om routes aan te leggen en scored daarmee punten. Dat is niet anders in Ticket to Ride Nederland.

De kaart van Nederland

Ticket to Ride Nederland speelbord
Ticket to Ride Nederland speelbord

Logisch dat je Ticket to Ride Nederland op een Nederlandse kaart speelt, opvallend is wel dat er bijna alleen maar dubbele routes op de kaart afgebeeld zijn. Dat is overigens wel fijn, want dat maakt het spel en de interactie veel mooier. Bij dubbele routes moet je immers aan elkaar tol betalen.

Wat is er nieuw in Ticket to Ride Nederland?

Doordat er kanalen zijn, moeten er ergens bruggen zijn waar de treinroutes overheen gelegd kunnen worden. Om z’n brug over te steken, moet er tol betaald worden aan de bank of aan andere spelers. Tolmunten en tolbruggen zijn de belangrijkste toevoeging.

Aan het einde van het spel kunnen er extra punten gescored worden door het aantal tolbrug munten wat de spelers in bezit hebben. Dat kan flink oplopen. Je kunt 55 bonuspunten verdienen met de meeste tolmunten, 35 voor de nummer 2, 20 punten voor nummer 3 en 10 bonuspunten voor nummer 4.

Ticket to Ride Nederland brengt verder 44 nieuwe bestemmingskaarten met zich mee.

Tolbruggen en tolmunten

Ticket to Ride Nederland speelt eigenlijk gewoon identiek zoals alle andere Ticket to Ride spellen. De start blijft gelijk, buiten de minimale wijziging dat je 45 wagons krijgt in plaats van 45. Alle spelers krijgen bij de start evenveel tolmunten.

Tolbruggen in Ticket to Ride Nederland
Tolbruggen in Ticket to Ride Nederland

De eerste bezetting op een enkele of dubbele tolroute

Alle routes in Ticket to Ride Nederland zijn voorzien van een tolbrug met een aangegeven waarde. Die waarde is de hoeveelheid tol die betaald dient te worden aan de bank bij het aanleggen van de route. Zoals in het basisspel lever je ook het benodigd aantal in kleur overeenkomende treinkaarten in.

De tweede bezetting van dubbele tolroutes

Wanneer je een route wilt aanleggen op een dubbel spoor waar reeds één spoor van bezet is, dan betaal je de tolmunten niet aan de bank maar aan je tegenspeler. Interactie dus! Maar let daarbij wel op het aantal tolmunten wat je tegenstander krijgt, want dat kan heel wat bonuspunten opleveren…

Een lening door een tekort aan tolmunten

Stel je wilt een spoor bezetten over een tolbrug, maar je hebt onvoldoende tolbrug munten? Dan moet je een lening bij de bank nemen. Die levert je 5 strafpunten op aan het einde van het spel.

Stel dat het om een dubbele route ging waarbij je je tegenstander moet betalen, dan krijg je alsnog die lening. Je tegenspeler wordt betaald met de hoeveelheid tolmunten van de bank.

Onze mening over Ticket to Ride Nederland

Ticket to Ride Nederland is écht een goede toevoeging, het concept is eenvoudig maar erg verfrissend in vergelijking met veel andere uitbreidingen. Het gehele spelprincipe blijft in de basis gelijk en makkelijk speelbaar, dat is overigens ook de kracht van Ticket to Ride.

Het voelt in de Nederland uitbreiding alsof je met meer tijdsdruk speelt, je wilt zo snel mogelijk goede dubbele routes bemachtigen. Want dat je nog wel eens wat tolmunten opleveren van andere spelers, waardoor je verassend veel bonuspunten kunt verdienen. Je kunt daarmee je tegenstander net wat tegenwerken, en inspelen op tactische routes waardoor je meer kans hebt dat tegenspelers juist tol aan jou moeten betalen.

Overigens kun je echt ontzettend veel punten verdienen door tolmunten te verzamelen, essentieel om hier rekening mee te houden voor de winst. Het is een uitbreiding die het spel daardoor flink omgooit en een tactisch element toevoegt.

Ticket to Ride Nederland kopen

Deze uitbreiding is te koop bij bol.com.

Benieuwd naar alle andere Ticket to Ride uitbreidingen?

Lees hier: onze vergelijking en reviews van alle Ticket to Ride versies!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Carolien

  Heb je voor deze uitbreiding een ander basisspel nodig om te kunnen spelen?

  1. Bordspeltijd

   Dat klopt, voor Ticket to Ride Nederland heb je één van de twee basisspellen nodig: Ticket to Ride Europe of Ticket to Ride USA

 2. Ellie

  als de dubbele tolroutes bezet zijn moet je dus via een andere route of kun je dit ook op een andere manier oplossen

  1. Bordspeltijd

   je moet dan inderdaad een andere route zoeken om dat op te lossen. Dat houdt de competitie in ieder geval hoog! Ik denk dat je met twee personen speelt?

 3. Marco

  Op de bestemmingskaarten staan 2 routes vermeld, bovenaan een route die ook op de landkaart op de bestemmingskaart vemeld staat en onderaan een andere korte route tussen 2 andere steden.
  Wat is de bedoeling van die onderste route? Ik vind er niks over terug in de spelregels.

 4. Cora

  En moet je voor elke route, als je geen munten meer hebt, een lening afsluiten?

Geef een reactie