Ticket to Ride India & Switzerland review

Je bekijkt nu Ticket to Ride India & Switzerland review
Ticket to Ride India & Zwitserland

In 2011 bracht Days of Wonder met Ticket to Ride India & Switzerland het tweede map pack uit. Deze uitbreiding is voorzien van een dubbelzijdig speelbord, de India variant voor 2 tot 4 spelers en de Zwitserland zijde voor 2 tot 3 spelers. De kaarten zijn krap opgebouwd waardoor ze zeer competitief zijn. Ze spreken daarmee vooral meer gevorderde spelers aan die op zijn naar uitdaging. Ik geef je in deze review mijn mening over Ticket to Ride India & Switzerland.

Ticket to Ride India & Zwitserland
Ticket to Ride India & Zwitserland

Ticket to Ride India & Switzerland uitbreiding
2-3 en 2-4 spelers
8 jaar en ouder
Ongeveer 60 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Ticket to Ride Europe nodig.

Nieuwe mogelijkheden in Ticket to Ride India & Switserland

In de basis blijven de spelregels van Ticket to Ride gewoon weer in tact. Het belangrijkste wat er bij een map pack uitbreiding, zo ook bij deze, is natuurlijk de plattegrond, nieuwe bestemmingskaarten en vaak een aantal extra spelelementen.

Zo worden er in deze uitbreidingen tunnels toegevoegd waarbij je het risico loopt om meer te moeten betalen dan initieel gedacht. En komen er nieuwe type bestemmingskaarten in het spel waarmee je ook steden met landen en landen met landen moet verbinden.

Ticket to Ride India speelzijde (2 tot 4 spelers)

Zelf vind ik de kaart van India het meest interessante uit deze uitbreiding. De kaart van India is heel erg competitief met veel erg korte en enkele routes. Het aanbod dubbele routes is redelijk beperkt. Wat betreft nieuwe elementen zijn er veerboten en de Grand tour of India.

Veerboten in Ticket to Ride India

In dit spel worden veerboten toegevoegd. Die zijn trouwens niet speciaal nieuw, want ze zitten ook in een aantal andere Ticket to Ride spellen. Bij veerboten moet je een route aanleggen van bijvoorbeeld 6 grijze vakjes waarvan er twee een locomotief zijn. Bij grijze vakjes mag je altijd zelf kiezen welke kleur treinkaarten je gebruikt, zolang deze maar allemaal in dezelfde kleur zijn. Bij veerboten moet je echt verplicht locomotieven gebruiken, aangegeven op het speelbord met de hoeveelheid locomotieven in de vakjes van de route. Het maakt de routes dus net ietsje lastiger.

Grand tour of India voor bonuspunten

De Grand tour of India is wel een uniek onderdeel waarmee je bonuspunten kunt verdienen. Het moet je dan echter wel lukken om twee steden met elkaar te verbinden met twee totaal verschillende routes. Hier zit ook een stukje tactiek en strategie achter waarmee je zeer veel bonuspunten kunt verdienen. Want lukt het je om één stad via deze manier ‘dubbel’ te verbinden, dan krijg je 5 bonuspunten. Lukt dat met een tweede stad, krijg je direct al 10 bonuspunten. Een derde stad 20 punten, en zo iedere opvolgende stad 10 meer bonuspunten (30, 40).

Ticket to Ride Zwitserland speelzijde (2 tot 3 spelers)

De speelzijde Zwitserland is voor 2 tot 3 spelers, en spelt ook prima met dat aantal spelers. Dat gaat gewoon beter dan het basisspel Europe of USA die toch wat ruimer opgezet zijn. Ik moet wel zeggen dat ik deze zijde van het speelbord niet speciaal veel toevoegingen heeft, buiten dat deze beter speelt met minder spelers.

Ticket to Ride Zwitserland speelbord
Ticket to Ride Zwitserland speelbord

Nieuwe type bestemmingskaarten: steden en landen

In de meeste Ticket to Ride spellen verbind je steden met steden, zoals we ook kennen uit de basisspellen. In Ticket to Ride Switzerland worden daar landen aan toegevoegd, eigenlijk alle buurlanden rondom Zwitserland. Je kunt bestemmingskaarten krijgen waarbij je buurlanden Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk dient te verbinden aan steden in Zwitserland. Of je krijgt de opdracht om buurland aan buurland te verbinden.

Tunnel treinroutes met extra risico

Op dit bord staan ook weer tunnels, die werden eerder al geïntroduceerd in Ticket to Ride Europe. Bij het spelen van een Tunnel betaal je zoals normaal voor de route. Maar daarnaast moet je drie treinkaarten trekken van de gesloten stapel. Trek je nog extra treinkaarten in de kleur van de route die je hebt aangelegd of locomotieven, dan moet je deze uit je eigen hand bijbetalen. In het ergste geval moet je dus drie extra treinkaarten bijbetalen.

Meerdere locomotieven nemen tijdens je beurt

Dan is er nog iets gewijzigd met de regels omtrent het nemen van treinkaarten en locomotieven. Normaal gesproken mag je tijdens het pakken van open treinkaarten slechts één locomotief oppakken en dan is je beurt klaar. Hier mag je er echter gewoon twee nemen en ze behandelen als normale treinkaart. Het probleem zit hem er echter in dat je locomotieven alleen mag gebruiken bij routes met een tunnel.

Onze mening over Ticket to Ride India & Switzerland

Ik gaf eerder al aan dat ik Ticket to Ride India & Switzerland vooral een goede toevoeging vind voor ervaren spelers die van spellen houden met competitie. Wanneer je het leuker vind om gewoon je eigen ding te doen en elkaar wat minder in de weg zit, dan is deze uitbreiding denk ik wat minder interessant voor je. Je bent hier echter, vooral in India, constant in strijd met de andere spelers voor goede routes.

De kaart van Zwitserland is wel interessant wanneer je vaak speelt met 2 of 3 spelers. Want die kaart vind ik toch wel wat beter spelen dan de basisspellen met weinig spelers.

De Grand tour of India geeft een leuke nieuwe dimensie aan de kaart van India, waar een stukje tactiek bij komt kijken om veel bonuspunten te verdienen. Het ‘dubbel’ verbinden van steden met verschillende routes kan je veel punten opleveren, wanneer je dat goed kunt uitvoeren gaat dat zeker helpen voor de winst.

Samenvattend is dit een zeer goede uitbreiding voor serieuze competitie die echt een andere dimensie geeft een Ticket to Ride. Ticket to Ride India & Switzerland is vooral interessant voor ervaren en competitieve spelers.

Ticket to Ride India & Switzerland kopen

Je kunt Ticket to Ride India & Switzerland bestellen bij bol.com.

Benieuwd naar alle andere Ticket to Ride uitbreidingen?

Lees hier: onze vergelijking en reviews van alle Ticket to Ride versies!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie