Ticket to Ride Amsterdam review: speluitleg en mening!

Je bekijkt nu Ticket to Ride Amsterdam review: speluitleg en mening!
Ticket to Ride Amsterdam review

Benieuwd hoe Ticket to Ride Amsterdam speelt? We proberen graag een spelletje uit waarover we onze mening delen. Eerst wat achtergrond over deze versie van TTR. Dit is namelijk een stand-alone versie van Ticket to Ride, het is een spel op zichzelf waarvoor je het basisspel niet nodig hebt. Zie het als een mini versie, die je in ongeveer 15 minuten speelt. Je speelt, hoe kan het ook anders, in Amsterdam – het bruisende hart van de wereldhandel.

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Onze mening over Ticket to Ride Amsterdam

Dit spel valt helemaal in het straatje zoals je dat mag verwachten van deze reeks. Een wat minder ‘serieus’ spel wat je in enkele minuten kunt uitleggen aan nieuwe spelers, waarna je het spel direct kunt spelen. Gelukkig blijft de Ticket to Ride beleving goed behouden! Het is leuk dat bestemmingskaarten of routekaarten nu contracten zijn, maar het is niet speciaal een vernieuwing. Wat wel nieuw is, zijn de handelsbonuskaarten die je krijgt bij het aanleggen van karren routes. Hoe meer je er verzameld, hoe meer punten. Dit vinden wij van Ticket to Ride Amsterdam:

Wat is goed?

 • Vlot te spelen in 15 minuten per spel.
 • Eenvoudige regels, makkelijk te begrijpen.
 • In 3 minuten uit te leggen aan nieuwe speler.
 • Nieuw element: handelsbonuskaarten voor extra punten.
 • Ticket to Ride beleving blijft behouden.
 • In eigen land: Amsterdam!
 • Stand-alone bordspel.

Wat is minder goed?

 • Met twee spelers net te groot bord, ideaal vanaf 3 spelers.
 • Licht bordspel, complexiteit en mogelijkheden zijn laag.

Benieuwd hoe dit spel speelt? We leggen dit verder uit in ons uitgebreide review met eigen foto’s!

De basis van Ticket to Ride blijft in tact

Precies zoals we gewend zijn trekken we kaarten en proberen we routes aan te leggen. Daar veranderd eigenlijk helemaal niets aan. De kaarten zien er soortgelijk uit, maar zijn mooi in een oud Amsterdams thema verwerkt.

Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam
Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam

Contracten in plaats van bestemmingskaarten

Je speelt met andere bestemmingskaarten. Dit keer heten die kaarten contracten. Om deze te voltooien, dien je handelsroutes aan te leggen met karren tussen punten in Amsterdam.

Contract afgerond
Contract afgerond

Handelsbonuskaarten bij routes met karren

Een nieuw element in Ticket to Ride Amsterdam zijn de handelsbonuskaarten die je ontvangt wanneer je een route compleet aanlegt waarop kar-symbolen zijn weergegeven. Zelf vind ik dit een goede toevoeging. Routes waar karren op weergegeven staan zijn in mijn ogen gewoon interessant, ze brengen eigenlijk twee keer punten op. Je krijgt voor het aanleggen van de route punten en daarnaast krijg je nog eens een handelsbonuskaart.

Heb je aan het einde de meeste bonuskaarten? Dan krijg je de meeste punten. Er is een schaalverdeling voor de plekken (8, 6, 4 of 2 punten), mocht je geen bonuskaarten hebben ontvang je ook geen punten.

Handelsbonuskaart ontvangen
Handelsbonuskaart ontvangen

Wat zit er in de doos van Ticket to Ride Amsterdam?

Zoals we van alle Ticket To Ride spellen gewend zijn, krijg je ook bij deze Amsterdam variant een mooie inlay waar alle materialen ingelegd kunnen worden. Vakjes voor de karren per spelerskleur, een vakje voor de kaarten, de scorepionnen enzovoorts. Ook het speelbord zelf valt netjes in de doos. Wat we verder in de doos aantreffen:

 • Het spelbord met het handelsnetwerk van Amsterdam
 • 64 plastic karren (16 per spelerskleur)
 • Eén reservekar in iedere spelerskleur
 • 44 transportkaarten
 • 24 contractkaarten
 • 16 handelsbonuskaarten
 • 4 scorepionnen
 • De spelregels

Ticket to Ride Amsterdam met twee spelers spelen?

Gelukkig werkt dat ontzettend goed, al gaat het spel wel vliegensvlug voorbij. Voor je het door hebt is één van de spelers door zijn karren heen. Wat wel opvals is dat je met twee personen elkaar weinig dwars hoeft te zitten, het bord is daar net iets te klein voor. Vanaf die personen wordt dat een heel ander verhaal. Wij vinden dat ook leuker worden, het bord is vrij compact waardoor je al snel elkaar in de weg zit om de routes te volbrengen.

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
8 jaar en ouder
Ongeveer 15 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

Benieuwd naar alle andere Ticket to Ride uitbreidingen?

Lees hier: onze vergelijking en reviews van alle Ticket to Ride versies!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie