Ticket to Ride Amsterdam review

Je bekijkt nu Ticket to Ride Amsterdam review
Ticket to Ride Amsterdam review
Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam speelt zich in een net wat andere setting af. Dit keer geen treintjes maar karren waarmee we de starten van Amsterdam op gaan om routes uit te zetten en contracten te volbrengen. Amsterdam is het bruisende hart van de wereldhandel, met de juiste contracten en goede routes kunnen hier heel wat punten verzameld worden.

Ticket to Ride Amsterdam is een standalone versie van Ticket to Ride die in 2020 uitgebracht is. Wat vooral merkbaar is, is dat deze versie lekker vlot speelt en je voor je het weet door je karren heen bent. Een leuk spel wat je tussendoor kunt spelen en wat zeker niet langer zal duren dan ongeveer 20 minuten speeltijd.

Ticket to Ride Amsterdam
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
8 jaar en ouder
Ongeveer 15 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Deze variant van Ticket to Ride is speelbaar zonder dat je een ander Ticket to Ride basisspel benodigd hebt. Het is een stand-alone versie die op zichzelf speelbaar is.

Ticket to Ride Amsterdam
Ticket to Ride Amsterdam

De basis van Ticket to Ride blijft in tact

Belangrijk om te weten is dat Ticket to Ride Amsterdam niet speciaal een geheel ander spel is dan andere Ticket to Ride spellen. Precies zoals we gewend zijn trekken we kaarten en proberen we routes aan te leggen. Daar veranderd eigenlijk helemaal niets aan. De kaarten zien er soortgelijk uit, maar zijn mooi in een oud Amsterdams thema verwerkt.

Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam
Spelopzet Ticket to Ride Amsterdam

Contracten in plaats van bestemmingskaarten

Natuurlijk zijn er andere bestemmingskaarten. Dit keer heten die kaarten niet meer bestemmingskaarten maar gaat het om contracten. Om contracten te voltooien dien je handelsroutes aan te leggen met karren tussen punten in Amsterdam.

Contract afgerond
Contract afgerond

Handelsbonuskaarten bij routes met karren

Een ander nieuw element in Ticket to Ride Amsterdam zijn de handelsbonuskaarten die je ontvangt wanneer je een route compleet aanlegt waarop kar-symbolen zijn weergegeven. Zelf vind ik dit best een goed element van deze Amsterdam versie. Routes waar karren op weergegeven staan zijn in mijn ogen gewoon interessant, ze brengen eigenlijk twee keer punten op. Allereerst gewoon voor het aanleggen van de route zelf, zoals in ieder Ticket to Ride spel. En daarnaast krijg je een handelsbonuskaart.

De spelers die aan het einde van het spel de meeste van deze bonuskaarten heeft ontvangt extra punten. In een spel met 4 spelers krijgt degene met de meeste kaarten 8 punten, de speler op plek 2 krijgt 6 punten, de speler op plek 3 krijgt 4 punten en de laatste speler 2 punten. Wanneer een speler geen bonuskaarten heeft ontvangt hij geen extra punten.

Speelgoed van het Jaar 2022
Handelsbonuskaart ontvangen
Handelsbonuskaart ontvangen

Wat zit er in de doos van Ticket to Ride Amsterdam?

Zoals we van alle Ticket To Ride spellen gewend zijn, krijg je ook bij deze Amsterdam variant een mooie inlay waar alle materialen ingelegd kunnen worden. Vakjes voor de karren per spelerskleur, een vakje voor de kaarten, de scorepionnen enzovoorts. Ook het speelbord zelf valt netjes in de doos. Wat we verder in de doos aantreffen:

  • Het spelbord met het handelsnetwerk van Amsterdam
  • 64 plastic karren (16 per spelerskleur)
  • Eén reservekar in iedere spelerskleur
  • 44 transportkaarten
  • 24 contractkaarten
  • 16 handelsbonuskaarten
  • 4 scorepionnen
  • De spelregels

Ticket to Ride Amsterdam met twee spelers

Ticket to Ride Amsterdam is erg goed te spelen met twee spelers. De eerste spellen die wij gespeeld hebben waren allen met twee. Zelfs dan gaat het spel vliegensvlug voorbij. Voor je het door hebt is één van de spelers door zijn karren heen. Wat wel opvalt is dat je met twee personen elkaar weinig dwars hoeft te zitten. Je kunt dus lekker je gang gaan en veelal je eigen routes afmaken zonder in de knel te komen met je tegenstander. Bij drie personen wort dat al een heel ander verhaal, het bord komt dan sneller vol en je kunt goed merken dat je snel te werk moet gaan om je rouets te volbrengen.

Onze mening over Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam valt in het straatje Ticket to Ride spellen zoals je dat mag verwachten. Het is geen uitbreiding of toevoeging op de basisspellen Europe of USA. Het is een standalone versie die je dus los kunt spelen en bovenal erg snel speelt. Zelf vind ik dit dan ook een leuke versie om even tussendoor te doen. Een wat minder ‘serieus’ spel, wat je in 3 minuten tijd kunt uitleggen aan nieuwe spelers en iedereen snapt het dan gewoon direct.

Een paar nieuwe elementjes. Leuk is dat de bestemmingskaarten of routekaarten nu contracten zijn. Dat is niet speciaal een verandering, het gebruik van deze kaarten is zoals we dat ook gewend zijn in andere Ticket to Ride spellen. Maar wat wel nieuw is, zijn de handelsbonuskaarten die je kunt krijgen bij het aanleggen van routes waarop karren weergegeven staan. Die bonuskaarten kunnen je veel extra punten opbrengen aan het einde van het spel, maar je moet dan wel de speler zijn die de meeste van die bonuskaarten heeft weten te verzamelen.

Zelf probeer ik er op te letten dat ik contracten neem met routes waarop karren weergegeven staan. Dan krijg je dus eigenlijk extra punten. Eerst gewoon voor de aanleg van de route zelf, bonuspunten voor het volbrengen van de route en daarnaast nog eens een handelsbonuskaart die je helpt op weg te komen om de speler te zijn die de meeste bonuspunten ontvangt.

Samenvattend over deze Ticket to Ride Amsterdam review, wil ik aangeven dat deze versie vooral een stuk vlotter en nog sneller speelt dan de andere Ticket to Ride spellen. Het belangrijkste nieuwe element wat toegevoegd wordt zijn de handelsbonuskaarten die voor extra punten zorgen. De bedenker Alan R. Moon wil vooral een versie neerzetten die je lekker snel kunt spelen en weinig tijd kost. Dat is in onze ogen goed gelukt met toch nog net wat nieuwe elementjes. Wanneer je op zoek bent naar een licht bordspel met leuke tactische mogelijkheden is Ticket to Ride Amsterdam een mooie optie.

Ticket to Ride Amsterdam

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

Benieuwd naar alle andere Ticket to Ride uitbreidingen?

Lees hier: onze vergelijking en reviews van alle Ticket to Ride versies!

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie