Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania review: aandelen en technologiekaarten

Je bekijkt nu Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania review: aandelen en technologiekaarten
Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania

In Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania krijg je heel wat nieuwe mogelijkheden, waarbij vooral technologiekaarten en uitbreiding van je mogelijkheden eruit springen. De uitbreiding is het vijfde map pack in de reeks en is in 2015 uitgebracht. Je krijgt een dubbelzijdig speelbord wat zich afspeelt in Groot-Brittannië en Pennsylvania.

Ticket to Ride UK & Pennsylvania
Ticket to Ride UK & Pennsylvania

Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania uitbreiding
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 60 minuten speeltijd

Days of Wonder

Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Europe nodig.

Ticket to Ride Pennsylvania (2 tot 5 spelers)

De eerste speelzijde die ik wil toelichten is Pennsylvania, het bord wat geschikt is voor 2 tot 5 spelers en waarbij aandelen een nieuwe mogelijkheid vormen om punten te scoren. Wat je direct opvalt bij het openklappen van dit bord is dat er heel erg veel enkele routes te vinden zijn. Eigenlijk zo goed als alle routes zijn enkel die in het midden van het bord liggen. Langs de randen bevinden zich dubbele treinsporen.

In de basis blijft dit spel best wel gelijk aan het normale spel. Er is eigenlijk maar één nieuw element: aandelen

Kaart Pennsylvania
Kaart Pennsylvania

Aandelen verkrijgen bij het aanleggen van routes

Aandelen Pennsylvania
Aandelen Pennsylvania

Aandelen kun je verkrijgen bij het aanleggen van nieuwe routes. Je kunt ze bij de spoorlijnen herkennen aan kleine afbeeldingen met logo’s van de bedrijven waar je aandelen voor kunt verkrijgen. Je legt de routes precies zoals op de normale wijze aan, en mag kiezen uit één van de aandelen die aangegeven staan.

Van ieder aandeel zitten er maar een beperkt aantal in het spel. Bijvoorbeeld van Pennsylvania Railroad zitten er 15 in het spel, er zijn ook aandelen waarvan er maar twee in het spel zitten. Die aandelen hebben trouwens wel echt een grote impact op het aantal punten. Je krijgt namelijk punten toegekend afhankelijk van de positie die je hebt in het onderliggende aandeel. Je krijgt dus punten toegekend per aandeel.

Bonuspunten uit aandelen

De nummer 1 in een aantal krijgt 30 punten, de nummer 2 nog maar 21, en uiteindelijk de nummer 6 krijgt nog maar 6 bonuspunten. Bij een gelijkspel in aandelen wordt er gekeken wie het laagst genummerde aandeel uit de reeks in bezit heeft. Ieder aandeel is namelijk uniek genummerd.

Ieder aandeel wat je verkrijgt leg je overigens met de achterkant naar boven voor je neer. Andere spelers kunnen dus niet in één oogopslag zien welke aandelen andere spelers bezitten. Je moet dus vooral opletten wat voor aandelen andere spelers nemen en dit proberen te onthouden.

Ticket to Ride United Kingdom of Groot-Brittannië (2 tot 4 spelers)

De andere kant van het speelbord speelt zich af bij onze overzeese buren, Groot-Brittannië. Ik vind dat spel zelf erg interessant. Routes zijn eigenlijk identiek zoals in het basisspel. Maar er zijn ontzettend veel veerboten routes, waar je steeds een locomotief (wildcard of joker) voor moet inzetten. De routes zelfs variëren tussen de 1 en 19 punten als opbrengst.

Ticket to Ride United Kingdom
Ticket to Ride United Kingdom

Nieuwe treinkaarten met meer locomotieven

Voor deze speelzijde is een extra stapel aan treinkaarten toegevoegd. Puur doordat er veel veerboten zijn en, daar vertel ik je zo meer over, er technologiekaarten zijn waar je ontzettend veel locomotieven voor nodig hebt. Het spel zou anders waarschijnlijk te traag spelen doordat je te weinig locomotieven tot je beschikking hebt.

Handelsregel, vier treinkaarten voor één locomotief

Je mag tijdens je beurt vier treinkaarten inleveren wat telt voor één locomotief.

Beperkte mogelijkheden bij de start van het spel

Wat ik zelf erg leuk vind is dat het spel zich geleidelijk aan opbouwt. Aan het begin heb je beperkte mogelijkheden. Je mag namelijk alleen maar routes aanleggen tussen Britse steden. Die zijn gemarkeerd met een rood kruis en leeuw icoon. Plus je mag alleen routes maken die maar één of twee lang zijn, en je mag geen veerboot routes bouwen.

Om meer te mogen, ben je verplicht om eerst te upgraden door gebruik te maken van technologiekaarten.

Mogelijkheden vergroten door technologiekaarten te gebruiken

Technologiekaarten zijn voor iedereen beschikbaar, je kunt daarmee bonuspunten behalen. Technologiekaarten liggen alleen open naast het speelbord, je mag één technologiekaart aan het begin van je beurt aankopen.

Technologiekaarten Ticket to Ride United Kingdom
Technologiekaarten Ticket to Ride United Kingdom

Iedere technologiekaart geeft aan hoeveel locomotieven je ervoor moet betalen (rechts bovenin) en wat de bijbehorende bonus is die je krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot Wales, of ontvang je de mogelijkheid om veerboten te bouwen.

Alle soorten technologiekaarten in Ticket to Ride United Kingdom

 • De ‘Mechanical Stoker’ kost één locomotief en geeft je de mogelijkheid om routes te maken die drie lang zijn.
 • De ‘Propellors’ kosten twee locomotieven, waarna je vervolgens ook veerboten mag bouwen.
 • De ‘Steam Turbine’ kost twee locomotieven. Geeft je twee bonuspunten bij het bouwen van een veerboot route
 • De ‘Superheated Steam Boiler’ kost twee locomotieven en daarmee mag je routes bouwen van 4, 5 of 6 langs.
 • De ‘Booster’ kost twee locomotieven, geeft de mogelijkheid om slechts 3 treinkaarten in te leveren voor één locomotief.
 • De ‘Water Tenders’ kost twee locomotieven en geeft je de privilege om in plaats van 2 treinkaarten er drie per beurt te mogen pakken wanneer je deze blind van de stapel afhaalt.
 • De ‘Boiler Lagging’, kost twee locomotieven en geeft je 1 bonuspunt voor een route.
 • De ‘Double heading’ kost 4 locomotieven. Deze kaart geeft je twee bonuspunten aan het einde van het spel voor iedere bestemmingskaart die je voltooid hebt.
 • Wales concession’ kost één locomotief en geeft je toegang om routes te bouwen naar Wales.
 • Scotland Concession’ kost één locomotief en geeft je toegang om routes te bouwen naar Schotland.
 • Ireland & France concession’ kost één locomotief en geeft je toegang om routes te bouwen naar Ierland en Frankrijk.

Daarnaast zijn er nog 5 unieke technologiekaarten

Deze unieke technologiekaarten zitten slechts één keer in het spel, en kunnen dus niet door meer spelers bemachtigd worden.

 • Diesel Power’ kost 3 locomotieven, geeft je één kaart korting op een route.
 • Equalising beam’ kost 2 locomotieven, je moet deze kaart kopen voordat de wagonkaarten stapel herschud wordt. Deze kaart geeft je 15 bonuskaarten wanneer je de langste route hebt aan het einde van het spel. Lukt je dat niet, dan krijg je 15 strafpunten.
 • Risky Contracts’ kost 2 locomotieven, je moet deze kaart kopen voordat de wagonkaarten stapel herschud wordt. Deze kaart geeft je 20 bonuskaarten wanneer je de meeste routes compleet hebt aan het einde van het spel. Lukt je dat niet, krijg je 20 strafpunten.
 • Right of Way’ kost 4 locomotieven. Dat is veel, maar deze kaart geeft je de mogelijkheid om op een enkele route die al bezet is toch jouw eigen route te mogen plaatsen. De kosten voor de route moet je alsnog betalen.
 • Thermo Compressor’ kost één locomotief, geeft je de mogelijkheid om twee routes in één beurt te mogen realiseren.

Onze mening over Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania

United Kingdom & Pennsylvania geeft je in mijn ogen echt een andere beleving aan Ticket to Ride. Het spelelement met aandelen in Pennsylvania voegt een leuk nieuw element toe, maar United Kingdom vind ik nog veel gaver. Dat spel speelt echt anders, je moet upgraden voordat je verder kunt komen in het spel.

Zelf vind ik de technologiekaarten de meest waardevolle toevoeging uit deze uitbreiding. Iedere kaart geeft je weer nieuwe mogelijkheden. De een geeft toegang tot een nieuw gedeelte van de kaart, waardoor je weer verder kunt uitbreiden. De ander geeft je mogelijkheden om langere routes of veerboten te maken. Gebruik je geen technologiekaarten, of investeer je in de verkeerde kaarten, dan valt het niet mee om je bestemmingskaarten af te ronden en loop je het risico op strafpunten.

Ticket to Ride United Kingdom & Pennsylvania speelt nog steeds eenvoudig en is daardoor ook interessant voor beginnende spelers. Toch kietelt het ook ervaren spelers flink, vooral de United Kingdom kaart waarbij je met technologiekaarten aan de slag gaat. Vraagt om een wat meer strategische aanpak om de juiste bestemmingskaarten af te ronden.

Ticket to Ride UK & Pennsylvania uitbreiding kopen

Je kunt de uitbreiding UK & Pennsylvania bestellen bij bol.com.

Vergelijk alle Ticket to Ride uitbreidingen

Weet je niet precies welke versie van Ticket to Ride voor jou het meest geschikt is? Kijk dan eens naar ons overzicht Ticket to Ride uitbreidingen: alle versies toegelicht!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie