Leukste spellen zoals Ticket to Ride: Alternatieven en varianten

Je bekijkt nu Leukste spellen zoals Ticket to Ride: Alternatieven en varianten
Spellen zoals Ticket to Ride

Ben je op zoek naar een bordspel wat lijkt op Ticket to Ride? Dan heb ik een troost voor je, er zijn best een aantal bordspellen die een aantal elementen hebben die lijken op dat van Ticket to Ride. Het fijne aan Ticket to Ride is dat het spel erg eenvoudig speelt, dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het spel zo populair is geworden. Per beurt kun je steeds een simpele actie uitvoeren, zoals nieuwe treinkaarten trekken, nieuwe routekaarten, of een route aanleggen. Je hoeft daardoor niet lang te wachten en voor je het weet ben je alweer aan de beurt.

Welke eigenschappen heeft een spel zoals Ticket to Ride

Om een spel zoals Ticket to Ride te vinden is het belangrijk om met een aantal eigenschapepn rekening te houden. Ticket to Ride is echt een familiespel en is daardoor ook voor alle leeftijden interessant. Dat komt voornamelijk doordat het spel laagdrempelig is en de spelregels gemakkelijk te begrijpen zijn. Het spel speelt daardoor lekker vlot zonder teveel haperingen of nadenktijd van spelers.

Het gaat er wat ons betreft niet zozeer om dat Ticket to Ride over treintjes gaat of dat het thema gelijk is. In tegendeel, het gaat er juist om dat het een fijn te spelen bordspel is wat niet teveel van je aandacht kost. Daar bedoel ik mee te zeggen dat het niet al te lang moet duren, niet te complex qua keuzes moet zijn, en vooral snel moet spelen. Een potje Ticket to Ride duurt dan ook helemaal niet lang, een gemiddeld spel duurt maar ongeveer een half uurtje.

Extra leuk aan Ticket to Ride is dat het veel varianten en uitbreidingen kent. Je zult zien dat een aantal van de bordspellen die wij als alternatief noemen dat ook kennen. Dat geeft al een klein beetje aan dat de spellen populair zijn en er vraag is naar nieuwe variaties.

Spellen die het lijken op Ticket to Ride

In dit artikel vind je de leukste Ticket to Ride varianten en spellen die lijken op Ticket to Ride. We hebben erbij op gelet dat in de basis er eigenschappen terugkomen in de spellen die we ook terug zien in Ticket to Ride. Denk daarbij aan de moeilijkheidsgraad en instapgraad en daarnaast hoe goed het spel speelt als gezinsspel.

Onze tips spellen zoals Ticket to Ride:

  1. Colt Express
  2. Pandemic
  3. Splendor
  4. Catan
  5. Carcassonne

1. Colt Express bordspel

Colt Express
Colt Express

In Colt Express speelt iedere speler een bandiet, die de Colt Express proberen te overvallen. De spelers hebben het doel om de rijkste bandiet te worden, om zo de winnaar te worden van dit bordspel. Een eerste overeenkomst met Ticket to Ride is natuurlijk dat ook Colt Express, zoals de naam al doet vermoeden, zich afspeelt in een setting met treinen.

Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch bordspel

Colt Express speelt zich af in 5 rondes, daarna is de speler met het meeste rijkdom de winnaar. Iedere speler speelt een eigen karakter, die ook een eigen speciale eigenschap met zich meebrengt.

Colt Express overzicht
Colt Express overzicht

Technisch speelt dit spel eenvoudig, net zoals we bij Ticket to Ride gewend zijn. Laagdrempelig maar er speelt wel een gezonde dosis geluk mee om er in Colt Express met de winst vandoor te gaan. In 2015 werd Colt Express eerste in de bekende Duitse spellenprijs Spiel des Jahres.

Colt Express is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Pandemic

Pandemic
Pandemic

Een van de eigenschappen die Ticket to Ride kent is dat je sets van kaarten verzameld waarmee je routes kunt aanleggen. Dat concept speelt eenvoudig en snel. Pandemic kent ongeveer datzelfde principe, natuurlijk net in een andere vorm. Pandemic is een coöperatief bordspel waarbij je samenwerkt om een virus uit te roeien. Je probeert ondertussen voldoende kaarten te verzamelen van één soort om de wereld te redden.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Coöperatief bordspel

De spelers samen vormen een team van specialisten die ieder eigen speciale eigenschappen hebben waarmee zij het virus zo snel mogelijk onder controle willen krijgen. Want hoe meer virusdeeltjes op steden terechtkomen, hoe sneller het virus zich zal gaan uitbreiden met epidemieën tot gevolg.

Pandemic bordspel
Pandemic bordspel

Spelers mogen in een beurt slechts 4 acties uitvoeren. Daarna trekken ze twee kaarten en als laatste trekken ze twee infectiekaarten. In die laatste stap worden er weer nieuwe virusdeeltjes verspreid over het wereld speelbord. Die 4 acties zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van één stap, het verwijderen van een virus blokje of het verplaatsen naar een station of bijvoorbeeld handelen van kaarten tussen spelers.

Pandemic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Splendor

Splendor bordspel
Splendor bordspel

In Splendor neem je de rol van een handelaar aan en probeer je jouw rijkdom steeds verder uit te breiden door edelstenen te verhandelen en daarmee ontwikkelingskaarten te kopen. Splendor klinkt misschien op het eerste oog als een lastig bordspel, maar dat is het totaal niet! Splendor speelt snel, en je hoeft weinig te wachten tot je weer aan de beurt bent, net zoals in Ticket to Ride.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Denkspel / Strategisch bordspel

In Splendor mag je in je beurt kiezen uit een aantal verschillende opties. Je mag in ieder geval drie verschillende soorten edelstenen fiches uit de voorraad nemen. Of je kiest ervoor om er twee te nemen van één soort. Edelstenen kun je gebruiken om ontwikkelingskaarten te kopen, die kaarten liggen open op tafel waarop aangegeven staat hoeveel en welke edelstenen je nodig hebt. Alle spelers kunnen daaruit kiezen.

Splendor
Splendor

Op het moment dat een speler een ontwikkelingskaart aankoopt, komt er direct een nieuwe en andere ontwikkelingskaart voor terug te liggen. Over het algemeen geldt hoe duurder een ontwikkelingskaart, hoe meer overwinningspunten deze zal geven. De speler die als eerste 10 overwinningspunten heeft is de winnaar. Voor ons is Splendor een spel zoals Ticket to Ride doordat het laagdrempelig is en heel goed te spelen is met de hele familie van jong tot oud.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Catan

Catan basisspel
Catan basisspel

Catan is een van de best verkochte bordspellen, misschien hoef ik je dit bordspel wel verder niet toe te lichten. Maar het leuke van Catan is wel dat het enigszins verbanden heeft met Ticket to Ride. Vooral doordat ook Catan gewoonweg eenvoudig speelt en een echt familiespel is. Catan is een licht te spelen spel waar geluk wel een rol speelt, dat neemt niet weg dat je hier ook tactisch kunt spelen.

Aantal spelers: 3 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 60-90 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch spel

In Catan heb je vier soorten goederen waarmee je acties kunt uitvoeren zoals het bouwen van wegen, dorpjes en steden. Daarnaast zijn er ontwikkelingskaarten waarmee je leuke bonussen ontvangt. Om die goederen te ontvangen wordt er door de speler gedobbeld die aan de beurt is, iedere speler krijgt grondstoffen van de vlakjes die gedobbeld worden.

Catan speelbord
Catan speelbord

Het idee in Catan is dat je voldoende overwinningspunten behaald om het spel te winnen, dat is afhankelijk van het scenario wat je speelt. Catan is z’n spel wat gewoon heel gemakkelijk te spelen is. Al spelende kunnen nieuwe spelers het spel leren kennen. In Catan draait het erom dat je veel grondstoffen binnenkrijgt tijdens het spel, ook wanneer je tegenstanders dobbelen. Net als Ticket to Ride is het eenvoudig en valt het wat ons betreft in dezelfde moeilijkheidsgraad en daarmee een interessant laagdrempelig gezinsspel.

Catan is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Carcassonne

Carcassonne
Carcassonne

Carcassonne heeft een geheel ander thema dan Ticket to Ride. Maar het is het overwegen waard wanneer je op zoek bent naar een spel wat net zo eenvoudig speelt als Ticket to Ride. In Carcassonne trekken de spelers om beurten een tegel van de stapel in de algemene voorraad en deze dienen zij aan het spel aan te leggen. Er ontstaat zo een steeds groter speelveld, een tegellegspel dus.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tactisch bordspel

De speler mag steeds maar één tegel aanleggen aan het spel, waarbij de speler er rekening mee probeert te houden dat hij steden probeert af te bouwen, weggetjes, kloosters of misschien zelfs weides. Op die bouwwerken mag een speler een meeple zetten, wanneer ze afgebouwd zijn krijgt de speler de meeple terug en de daarvoor bijbehorende punten. Dat concept werkt eenvoudig, maar gelijktijdig kunnen spelers elkaar wel een beetje dwars zitten door tegels op plekken te leggen waardoor bouwwerken minder gemakkelijk af komen.

Carcassonne overzicht
Carcassonne overzicht

Carcassonne is lekker laagdrempelig en kan heel goed als gezinsspel gespeeld worden, net zoals Ticket to Ride. Maar, Ticket to Ride kent wel veel meer tactische en strategische diepgang dan we in Ticket to Ride terug zien. Een spelletje Carcassonne hoeft niet lang te duren, in ongeveer 20 tot 30 minuten speel je prima een spel. Het leuke van Carcassonne is dat er tal van uitbreidingen zijn waarmee je het spel later verder kunt vergroten naar keuze. Dit is een van onze favoriete bordspellen.

Carcassonne is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie