Top 10 leukste strategische bordspellen (2024)

Je bekijkt nu Top 10 leukste strategische bordspellen (2024)
Top 10 strategische bordspellen

Ben je op zoek naar een strategisch bordspel waar het niet draait om geluk maar om jouw beslissingen en jouw manier van spelen? Strategische bordspellen zijn er in allerlei vormen, we zien om ons heen dan ook dat er diverse tips worden gegeven over de leukste strategie bordspellen. Maar helaas zien we ook dat die bordspellen niet altijd zo strategisch zijn, en vaak geluk ook een grote rol speelt.

Een strategie spel moet draaien om inzicht, uitdenken en de juiste stappen zetten. Het moet zo min mogelijk afhangen van een dobbelsteen of kaart die je zal trekken. En wanneer dat wel het geval is, moet je in ieder geval zelf kunnen beslissen hoe je die vormen van geluk zo veel mogelijk kunt sturen. Pas dan wordt het strategisch en draait het om inzicht.

Strategische bordspellen zijn daardoor vaak wat complexer van aard, dat hoeft niet te betekenen dat het onmogelijk en onspeelbaar wordt. Wat we helaas ook terug zien in bepaalde spellen, waardoor je een dag voor de spelregels moet uittrekken. In ons overzicht van beste strategische spellen vind je vooral bordspellen terug die wel enigszins eenvoudig te leren te spelen zijn. In principe zijn die spellen voor iedereen geschikt die wel van een bordspel houdt met net wat meer diepgang.

Onze top 10 strategische bordspellen van 2024

Wij geven je een overzicht van de leukste en beste strategische bordspellen om je medespelers flink in uit te dagen. Onze favoriete strategie spellen zijn de volgende 10:

  1. Nova Luna
  2. Rovers van de Noordzee
  3. Azul Zomerpaviljoen
  4. Carcassonne
  5. Agricola
  6. Tiny Towns
  7. Ilôs
  8. Puerto Rico
  9. Cacao
  10. Splendor

1. Nova Luna

Uwe Rosenberg staat bekend om strategische bordspellen, zoals bekende titels zoals Agricola en Caverna. Met het spel Nova Luna heeft hij een prachtig abstract en strategisch bordspel uitgebracht. In Nova Luna zit erg veel in, veel diepgang en veel strategische mogelijkheden. Het zal dan ook niet voor niets zijn dat Nova Luna werd genomineerd voor de bekende Duitse spellenprijs Spiel des Jahres in 2020.

Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Abstract bordspel / strategisch bordspel

De spelers zijn om beurten aan zet, ze mogen daarbij steeds één tegel van het midden van de tafel nemen. Maar je hebt niet de keuze uit alle tegels die daar liggen, maar enkel de eerstvolgende drie. Je bent daar dus deels afhankelijk van je tegenstanders, afhankelijk van waar zij hun beurt eindigen.

Nova Luna
Nova Luna

Op ieder tegel in Nova Luna staan de condities omschreven waaraan je moet voldoen om daarmee een punt te scoren. Dat zijn combinaties van tegels die je dient aan te leggen, een soort tegellegspel dus. En dat scoren gaat net even anders, je moet proberen om al jouw fiches af te leggen. Steeds wanneer je voldoet aan de condities aangegeven op de tegel mag je daar een fiche op leggen.

Nova Luna is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Rovers van de Noordzee

Rovers van de Noordzee is een worker placement spel, dat wil zeggen dat je mannetjes in je bezit hebt die je mag uitsturen om bepaalde acties uit te voeren. Dit spel bevat echt wat je van een strategisch bordspel mag verwachten. Wij vinden het daarnaast ook een van de leukere spellen voor volwassenen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre:
Worker placement / Strategisch bordspel

In Rovers van de Noordzee speel je met Vikingen waarmee je acties mag uitvoeren in je beurt. Je hebt daarbij steeds twee opties, werken in het dorp en daar een bijbehorende actie uitvoeren of een dorp of nederzetting overvallen. De acties in het dorp zijn wat beschaafder, daar krijg je grondstoffen, goederen of nieuwe kaarten en bemanningsleden, ook zijn er opties om bijvoorbeeld je aanval te versterker zodat je het plunderen van een nederzetting beter kunt voorbereiden.

Rovers van de Noordzee strategisch
Rovers van de Noordzee strategisch

Maar, alleen in het dorp spelen zal je niet de winst brengen, daarvoor moet je toch echt aan de andere kant van het water zijn en de overval op havens, buitenposten of forten starten. Daarvoor heb je wel voldoende bemanningsleden nodig, voldoende voeding, grondstoffen en de juiste kleur Viking in je bezit. Rovers van de Noordzee is een strategisch bordspel waarbij je goede keuzes moeten maken en vooruit moet denken, voor liefhebbers van strategie een aanrader.

Rovers van de Noordzee bij bol.com en Amazon.nl.

3. Azul Zomerpaviljoen

Van Azul zijn er verschillende versies verkrijgbaar, de editie Azul Zomerpaviljoen is wat ons betreft wel een van de betere versies wanneer je van strategisch spel houdt. Het voelt alsof er in dit spel meer factoren om rekening mee te houden zijn als bij de andere spellen, dat maakt het wat complexer en strategisch interessanter. De abstracte eigenschappen van Azul blijven gelukkig wel behouden.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Next Move Games / Asmodee
Genre: Abstract bordspel / strategisch bordspel

In Azul Zomerpaviljoen zijn bijvoorbeeld jokers toegevoegd. Dat zijn gewoon de normale tegels, maar per ronde wordt met een kleur aangegeven welke tegels als joker gelden. Je mag jokers toepassen voor iedere kleur, daarnaast krijg je bij het nemen van tegels wanneer je de juiste kleur pakt ook nog eens een extra tegel. Jokertegels voegen veel toe en zorgen voor extra strategie op het moment dat je een schijf kiest om tegels van te nemen. Want vaak wil je hier je tegenstanders net voor zijn.

Azul Zomerpaviljoen
Azul Zomerpaviljoen

Het leuke van Azul Zomerpaviljoen is dat het twee varianten met zich meebrengt, doordat de spelerplateaus aan beide kanten bedrukt zijn. In de basis gelijk, maar net andere onderdelen om rekening mee te houden. Zomerpaviljoen is een abstract spel waar inzicht een grote rol speelt, vooruitdenken over tegels die overblijven in je volgende beurt en in de gaten houden wat je tegenstanders mogelijk voor tegels nodig hebben. Voor abstracte denkers is deze versie van Azul een mooi strategie spel.

Azul Zomerpaviljoen is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Ilôs

In Ilôs gaat het erom dat spelers een handelsvloot opbouwen waarmee zij de nieuwe wereld gaan ontdekken. Het leuke is dat die wereld zelf wordt samengesteld door de spelers, door middel van tegels die ze in beurten mogen aanleggen. Daar ontstaan locaties waar de spelers grondstoffen kunnen verzamelen, goud verkrijgen, forten bouwen en handelsposten opzetten. Het draait erom dat je de rijkste kooplied wordt, waar bij je strategisch te werk kunt gaan en slim de koersen van grondstoffen kunt manipuleren zodat grondstoffen in jouw bezit meer waard worden.

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

In Ilôs mag iedere speler in zijn beurt steeds een aantal acties uitvoeren. Dat begint met het spelen van actiekaarten, waarbij bijvoorbeeld een nieuwe plantage gesticht mag worden of een eiland verkend kan worden. In de tweede stap worden grondstoffen geproduceerd, dat is afhankelijk van het aantal plantages en goudmijnen wat een speler in zijn bezit heeft op de eilanden. Als derde stap eindigt zijn beurt en mogen er nieuwe kaarten getrokken worden, afhankelijk van het aantal schepen en forten wat een speler in zijn bezit heeft. Je maakt constant afwegingen en keuzes waar je op dat moment het meeste voordeel uit haalt, rekening houdende met je volgende speelbeurten.

Ilos bordspel
Ilos bordspel

Wij vinden Ilôs een erg mooi spel wat goed in balans is en veel strategische keuzes en beslissingen met zich meebrengt. Het spel is eenvoudig te leren en de geluksfactor is laag, een interessant en een van de leukste strategische spellen.

Ilôs is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Puerto Rico

Het strategische bordspel Puerto Rico is geen nieuw spel, sterker nog het bestaat al sinds 2002 en is sinds die tijd nog steeds een van de favoriete wanneer we het hebben over strategische spellen.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 90 tot 120 minuten (sneller voor ervaren spelers!)
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Ravensburger
Genre: Strategisch bordspel

In Puerto Rico werk je aan je eigen nederzetting, in de vorm van een spelersplateau, daar bouw je nieuwe gebouwen en probeer je goederen te produceren met plantages. Er zijn 7 acties om uit te kiezen, die slechts één keer gekozen mogen worden en nadat alle acties gebruikt zijn komen alle acties weer voor de spelers beschikbaar. Spelers kiezen om beurten een actie, maar in de beurt van een speler komen ook alle andere spelers aan de beurt en mogen zij diezelfde actie uitvoeren. De starter van een actie heeft wel vaak een paar voordelen.

Puerto Rico bordspel
Puerto Rico bordspel

Dit bordspel kent veel diepgang en veel strategische mogelijkheden. Je moet liefhebber zijn van strategie om dit spel mooi te vinden, inzicht en vooruitdenken speelt een hele belangrijke rol. Je kunt elkaar goed dwars zitten door acties net voor elkaars beurt weg te kapen en het spel is zeer goed gebalanceerd. Er zijn meerdere wegen die de winst kunnen brengen, maar dat is geheel afhankelijk van wat er tijdens het spel gebeurt en welke opties spelers kiezen.

Puerto Rico is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Cacao

Cacao is een strategisch bordspel waarin je om beurten één tegel van jezelf mag aanleggen. Dit zijn zogenaamde stamledentegels waar meeples aan verschillende zijden van de tegen zijn weergegeven. Per meeple mag je één keer de daarnaast liggende actie uitvoeren. Dat is dus afhankelijk van waar je de tegel in het spel gaat neerleggen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tegel legspel / strategisch bordspel

Je begrijpt het al, hoe beter de locatie van die tegel, hoe meer je dat kan opbrengen. Die acties zijn bijvoorbeeld het verkrijgen van cacao, verkopen van cacao, verkrijgen van goud via de goudmijn, enzovoorts. Maar, er is nog een belangrijk onderdeel van het spel wat je moet weten. Want wanneer een tegenstander ook grenst met meeples aan een tegel met acties die jij gaat uitvoeren, dan mag die speler opnieuw de actie van die tegel uitvoeren.

Cacao bordspel
Cacao bordspel

Je moet dus erg goed opletten of het wel zo voordelig is om je tegel op een bepaalde locatie aan te leggen. En daarbij, je hebt een dorpsplateau wat voorraden heeft en die voorraden voor bijvoorbeeld cacao kunnen volraken. Is je voorraad vol, dan ontvang je geen nieuwe goederen, en moet je eerst zorgen voor ruimte.

Cacao is een snel te spelen strategisch bordspel wat goed speelt al vanaf 2 personen. Het heeft veel diepgang en factoren om op te letten. Het fijne is dat er van Cacao leuke uitbreidingen beschikbaar zijn, zoals Cacao Chocolatl en Cacao Diamante.

Cacao Europe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Splendor

Splendor is een bordspel waarbij de spelers als eerste voldoende overwinningspunten te verzamelen om de winst te behalen. Dat doen de spelers door ontwikkelingskaarten aan te kopen met edelsteenfiches. Tijdens een beurt mag een speler er voor kiezen om 3 edelsteenfiches in verschillende kleuren te nemen uit de voorraad, of 2 van één kleur.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten (en vaak net wat sneller)
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Space Cowboys
Genre: Strategisch bordspel

Met edelsteenfiches kun je ontwikkelingskaarten kopen in verschillende niveaus. Hoe hoger het niveau, hoe duurder ze zijn maar gelijktijdig hoe meer overwinningspunten ze opleveren. Het voordeel van een ontwikkelingskaart is dat ze je korting geven op volgende aankoop. Want iedere ontwikkelingskaart bevat één edelsteen in een bepaalde soort, dat scheelt je één edelsteenfiche bij de volgende aankoop. Hoe meer ontwikkelingskaarten in bezit, hoe minder fiches je nodig hebt. Soms kun je zelfs een ontwikkelingskaart zonder fiches bij te betalen nemen.

Splendor bordspel
Splendor bordspel

Daarnaast zijn er edelen die voor extra overwinningspunten zorgen die je aan het einde van je beurt krijgt. Maar, dan moet je wel voldoende ontwikkelingskaarten hebben om aan de randvoorwaarden om een edele te krijgen te voldoen. En in ieder spel zijn er andere edelen en dus andere randvoorwaarden.

Splendor is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Agricola

In Agricola run je je eigen boerderij, die je steeds verder uitbreid met kamers, nieuwe gezinsleden en de grond daaromheen voorzie je van akkers of weiden. Agricola is een worker placement spel waarbij je gezinsleden kunt inzetten of nieuwe grondstoffen of dieren te verzamelen, of om specifieke acties uit te voeren zoals een akker ploegen of je boerderij uitbouwen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten + 30 minuten per extra speler
Vanaf 12 jaar
Uitgever: 999Games
Genre: Worker placement / Strategisch bordspel

Het strategische bordspel Agricola bestaat in totaal ui 14 spelronden waarin spelers steeds gezinsleden op één van de vrije acties van het speelbord mogen plaatsen en deze uitvoeren. De acties beginnen zeer gering, maar naarmate het spel vordert komen er meer acties en mogelijkheden. Per actieveld mag steeds maar één persoon staan, het draait dus om goede keuzes en in de juiste volgorde handelen.

Agricola bordspel
Agricola bordspel

Er zijn tijdens het spel verschillende momenten waarin de akkers geoogst worden, en wanneer gezinsleden te eten moeten krijgen. Vooruitdenken voorkomt een voedseltekort en bespaart je daarmee punten. Tijdens dit moment kunnen dieren in weiden zich voortplanten wanneer er paartjes zijn wat voor meer vee zorgt en daarmee ook meer punten.

Strategisch is Agricola een hoogstandje van auteur Uwe Rosenberg, die vele goede strategische spellen op zijn naam heeft staan. Een zeer goed strategie spel waar je met vier spelers zeker 1,5 uur mee bezig bent.

Agricola is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

9. Carcassonne

Carcassonne is een wat lichter strategisch bordspel, waarbij je in iedere beurt een landtegel mag aanleggen. Langtegels mogen alleen volgens bepaalde standaarden worden geplaatst, wegen moeten aan wegen grenzen, steden aan steden en weiden aan weiden. Er ontstaat zo in het midden van tafel een steeds groter veld van aaneengesloten tegels die alleen horizontaal of verticaal aan elkaar geplaatst worden.

Aantal spelers: 2-5 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tegel legspel

Het draait er in Carcassonne om dat je zoveel mogelijk punten haalt tijdens het aanleggen van tegels. Op een bouwwerk zoals een weg of stad mag je steeds een meeple zetten. Wanneer dat bouwwerk wordt afgerond ontvang je de punten direct. Wegen brengen 1 punt per tegel op, steden 2 punten per tegel en bijvoorbeeld een klooster brengt 9 punten op.

Carcassonne strategisch spel
Carcassonne strategisch spel

Het lastige is dat tegenspelers een van jouw bouwwerken kunnen inpikken door tegels aan bijvoorbeeld jouw weg of stad te verbinden. Je moet tegels daardoor slim plaatsen zodat je tegenstanders er niet bij kunnen komen.

Het leuke van Carcassonne is dat het eenvoudig speelt en de spelregels aan nieuwe spelers in 2 minuten uit te leggen zijn. Carcassonne is een wat gemakkelijker spel en daardoor ook geschikt voor jongere spelers. Maar verkijk je er daardoor niet op dat het veel strategische mogelijkheden meebrengt en daardoor zeer geliefd is door strategische spelers.

Carcassonne is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

10. Tiny Towns

Tiny Towns is een strategiespel waarbij je jouw kleine stadje zo goed mogelijk probeert in te richten. Daarvoor moet je strategisch te werk gaan en goed nadenken over waar je bepaalde gebouwen wilt bouwen. Voordat het spel start wordt willekeurig getrokken of bepaald door de spelers welke gebouwen er tijdens dat spel gebouwd kunnen worden. Gebouwen geven ieder eigen punten en kunnen effect op de andere gebouwen hebben in de stad.

Aantal spelers: 1 tot 6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch bordspel / abstract bordspel

De spelers spelen in Tiny Towns allemaal gelijktijdig, maar er is steeds één persoon aan de beurt die aangeeft welke grondstof genomen dient te worden uit de algemene voorraad. Alle spelers moeten die grondstof op het speelbord leggen, op één van de 16 vakjes naar keuze. Maar, je moet ze wel op een slimme manier neerzetten zodat je de grondstof later kunt gebruiken om er een gebouw van te maken.

Tiny Towns strategisch
Tiny Towns strategisch

Een gebouw maken kan alleen wanneer de grondstoffen op het spelerstableau in de juiste vorm liggen. De grondstoffen mogen dan van het spelersbord afgehaald worden en ingeruild worden voor een gebouw. Het lastige is natuurlijk dat je bord van 4 bij 4 vakjes steeds voller raakt, waardoor het steeds lastiger wordt om nieuwe gebouwen te maken.

Wanneer je het leuk vind om vooruit te denken en te bepalen hoe je de beurten het beste kunt spelen, waar je blokjes moet leggen en welke combinaties van gebouwen je het beste kunt maken, dan is Tiny Towns een erg interessant en strategisch bordspel. Tiny Towns werd daarnaast genomineerd voor De Nederlandse Spellenprijs 2020 in categorie Kenners.

Tiny Towns is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie