Leukste Pandemic spellen en uitbreidingen in één overzicht

Je bekijkt nu Leukste Pandemic spellen en uitbreidingen in één overzicht
Alle Pandemic spellen en uitbreidingen

Het basisspel Pandemic is eigenlijk waar het allemaal mee is begonnen in 2008. Matt Leacock heeft het eerste succesvolle coöperatieve bordspel Pandemic ontworpen, het werd uitgegeven door Z-Man Games en was als eerste beschikbaar in de Verenigde Staten. Het duurde niet alg voordat dit spel naar Europa was overgewaaid. En vandaag de dag is het waarschijnlijk nog steeds het meest bekende coöperatieve bordspel wat we kennen. Niet voor niets zijn er in de loop van de jaren dan ook ontzettend veel varianten en uitbreidingen op gekomen.

In dit overzicht geven wij jou inzicht in alle varianten die van Pandemic verkrijgbaar zijn. We hebben daarvoor een opdeling gemaakt van verschillende Pandemic spelsoorten en uitbreidingen. De eerste categorie zijn Pandemic Legacy spellen. Dit zijn spellen die een doorlopend verhaal kennen, de potjes die je speelt lopen dus eigenlijk in elkaar over. In Legacy spellen veranderen daarnaast de condities en regels naarmate het spel vordert. Er zit dus echt een lopend verhaal in.

Verder zijn er opdeling gemaakt tussen Pandemic uitbreiding en Pandemic stand-alone spellen. Voor uitbreidingen heb je vanzelfsprekend het originele Pandemic spel nodig. En stand-alone Pandemic spellen kunnen op zichzelf gespeeld worden, zonder dat je een ander spel in bezit hebt.

Een overzicht van alle Pandemic spellen en uitbreidingen

 1. Pandemic: Legacy Seizoen 1 (2015)
 2. Pandemic: Legacy Seizoen 2 (2017)
 3. Pandemic: Legacy Seizoen 0 (2020)
 4. Pandemic (2008)
 5. Pandemic: Extreem Gevaar uitbreiding (2009)
 6. Pandemic: In Het Lab Uitbreiding (2013)
 7. Pandemic: The Cure (2014)
 8. Pandemic: The Cure: Experimental Meds (2016)
 9. Pandemic: Reign of Cthulh (2016)
 10. Pandemic: Rising Tide (2017)
 11. Pandemic: Fall of Rome Collector’s Edition (2018)
 12. Pandemic: Rapid Response (2019)
 13. Pandemic: Hot Zone North America (2020)

Korte toelichting spellen, uitbreidingen en stand-alone edities van Pandemic:

 • 1 t/m 3 betreft Legacy spelen
 • 4 betreft het basisspel
 • 5 t/m 6 betreft uitbreidingen
 • 7 t/m 13 betreft stand-alone versies

1. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (2015)

Pandemic Legacy Seizoen 1
Pandemic Legacy Seizoen 1

Eigenlijk is dit het originele Pandemic spel, waarbij spelers samen proberen te werken om virussen uit de wereld te helpen en gezamenlijk te winnen. Het leuke van deze variant is dat dit eigenlijk ook de ‘normale’ Pandemic is, ook die kun je met deze variant spelen, hoe dit moet staat netjes in de spelregels van deze variant. Het gave van de Legacy variant is dat het spel zich zal aanpassen aan ieder spel wat je speelt. De uitkomst brengt je daardoor eigenlijk mee in het volgende deel wat je speelt.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 13 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Pandemic Legacy is een verhaallijn wat zich afspeelt gedurende minimaal 12 spellen en maximaal 24 spellen. Je speelt de maanden van het jaar na, en iedere maand staan en andere gebeurtenissen op het programma. Aan het einde van z’n maand neem je bepaalde eigenschappen mee naar het volgende spel. Zo ga je de gehele verhaallijn af. Het jammere van Pandemic Legacy is wel dat je soms stickers gaat plakken, kaartjes gaat verscheuren of iets geheel gaat aanpassen aan de speelkaarten. Dat zal het spel tijdens het verhaal langzaamaan doen veranderen.

Pandemic Legacy Seizoen 1 speelbord
Pandemic Legacy Seizoen 1 speelbord

Dat is juist wat Pandemic Legacy zo gaaf maakt. En of dat zonde van het spel is? Nou dat is het eigenlijk niet, het is relevant voor de verhaallijn van het Legacy spel wat nu eenmaal 12 tot 24 spellen duurt. Tussendoor, vooraf of achteraf kun je gewoon de normale Pandemic variant blijven spelen. Alleen al voor die reden kun je beter ietsje meer uitgeven en voor Pandemic Legacy kiezen in plaats van het normale Pandemic spel.

Er is een blauwe variant (Blue) en een rode variant (Red) van Pandemic Legacy seizoen 1. Daartussen zitten geen verschillend qua spel, alleen het artwork aan de buitenkant van de doos is anders. De spelmaterialen zijn identiek gelijk.

Pandemic Legacy seizoen 1 is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Pandemic Legacy: Seizoen 2 (2017)

Pandemic Legacy Seizoen 2
Pandemic Legacy Seizoen 2

Wat je verwacht van Pandemic Legacy Seizoen 2 is dat het voortborduurt op de Seizoen 1, maar eigenlijk is niets minder waar. Het is andere verhaallijn en het spel voelt ook alsof het compleet anders speelt. Het neemt veel van de mechanismen over die in Pandemic en Seizoen 1 gebruikt worden en draait dat in sommige gevallen compleet om!

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 13 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Seizoen 2 voelt daardoor als een compleet andere belevenis, maar gaat wel verder waar dat Seizoen 1 is geëindigd. Net als in het eerste spel speel je ook hier weer minimaal 12 spellen, wat 12 maanden voorstellen. Deze 12 maanden vormen de Legacy verhaallijn waarbij je onder andere de regels gaat aanpassen, er stickers gebruikt gaan worden, kaarten zullen vervallen, enzovoorts. Nadat het verhaal is afgelopen kun je met dit spel verder niet zoveel meer. Maar dan heb je al wel minimaal 12 spellen gespeeld.

Pandemic Legacy Seizoen 2 overzicht
Pandemic Legacy Seizoen 2 overzicht

Belangrijk om te weten is wel dat je het beste eerst Pandemic Legacy Seizoen 1 kunt spelen, anders ga je merken dat je een deel van de verhaallijn hebt gemist. En dat is zonde voor echte Pandemic liefhebbers.

Pandemic Legacy Seizoen 2 is verkrijgbaar in een gele (Yellow) en een zwarte (Black) variant. Beide varianten zijn gelijk aan elkaar qua spel en qua inhoud. Alleen het artwork aan de buitenkant van de doos is anders.

Pandemic Legacy seizoen 2 is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

3. Pandemic Legacy: Seizoen 0 (2020)

Pandemic Legacy Seizoen 0
Pandemic Legacy Seizoen 0

De nieuwste Legacy variant van Pandemic is Pandemic Legacy Seizoen 0. Ook dit is een Legacy spel waarin je een verhaallijn speelt die overloopt van spel naar spel. In totaal speel je weer minimaal 12 spellen om de volledige verhaallijn te doorleven. In Seizoen 0 kruipen de spelers in de huid van CIA agenten om de wereld te redden van de plannen van de Sovjet-Unie.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Vanaf 13 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Ondanks dat Seizoen 0 later is uitgebracht dan Seizoen 1 en 2, speelt het spel zich af al voordat seizoen 1 gestart is. Het spel speelt zich af in 1962, in het tijdperk van de koude oorlog. De spelers gaan een spannende verhaallijn tegemoet waar ze in de rol kruipen van pas geslaagde medische studenten. Jullie worden aangenomen bij de CIA waarbij de spelers tegen een geheim plan voor een biowapen project aanlopen, genaamd MEDUSA. Dit project dient ontrafeld te worden, voordat het te laat is.

Pandemic Legacy Seizoen 0 overzicht
Pandemic Legacy Seizoen 0 overzicht

In normale Pandemic spellen wordt er op virussen en infecties gejaagd, maar hier gaat het erom dat de Sovjet-Unie tegengehouden kan worden. De wereld moet beschermd worden, er moet gereisd worden naar nieuwe locaties, doelen moeten uitgeschakeld worden en stapje bij stapje zullen de spelers verder in het verhaal komen. De basis van Pandemic blijft echter wel in tact en bijft herkenbaar. Net als alle andere spellen is coöperatief spelen en samenwerken het belangrijkste om verder te komen.

Pandemic Legacy seizoen 0 is verkrijgbaar bij bol.com.

4. Pandemic (2008)

Pandemic
Pandemic

Pandemic is het basisspel wat in 2008 is uitgebracht. Het concept is eenvoudig en het speelt snel, en alle acties zijn volledig coöperatief ingesteld. De bedoeling is dat je samen wint of samen verliest. In Pandemic probeer je virussen uit te roeien van vier verschillende kleur. Dat lukt alleen door slim samen te werken. Maar, gelijktijdig komen er na iedere beurt die een speler speelt weer nieuwe infecties bij. En zit het even tegen, dan bars een epidemie los.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

De spelers mogen in hun beurt slechts 4 acties uitvoeren, ze mogen zelf kiezen welke acties dat zijn. Zo mogen ze zichzelf verplaatsen naar een nabij gelegen stad, zich verplaatsen naar een ontwikkelstation, een infectieblokje weghalen, handelen met een andere speler die zich op dezelfde locatie bevind, enzovoorts.

Pandemic bordspel
Pandemic bordspel

Het leuke is dat iedere speler een eigen karakter speelt, waarvoor ze aan het begin van het spel een bijbehorende karakterkaart krijgen waarop de unieke actie staat weergegeven van dat karakter. Door slim te spelen en deze eigenschappen goed te combineren en te overleggen met andere spelers, moeten de spelers ervoor zorgen dat de vier virussen uitgeroeid raken.

Pandemic is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

5. Pandemic Extreem Gevaar uitbreiding | On the Brink (2009)

Pandemic Extreem Gevaar uitbreiding
Pandemic Extreem Gevaar uitbreiding

De allereerst uitbreiding van Pandemic is Pandemic Extreem Gevaar of Pandemic On The brink. Afhankelijk natuurlijk of je de Nederlandse of Engelstalige versie neemt. Er komen met deze uitbreiding verschillende nieuwe gebeurteniskaarten en nieuwe karakters in het spel, daarnaast wordt het mogelijk om met een vijfde speler Pandemic te spelen. De uitbreiding komt met drie modules.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

De eerste module is de extreem gevaar ziekte uitdaging. Daar vervang je de standaard epidemiekaarten voor de extreem gevaar kaarten. Deze brengen ieder verschillende gebeurtenissen in het spel. De tweede uitdaging is de mutatie, waarbij een paarse vijfde ziekte in het spel komt. Daarmee komen ook mutatiekaarten en mutatiegebeurteniskaarten mee in het spel.

Als laatste is er de module bio-terrorist, wat eigenlijk alleen werkt met 3 of meer spelers. De bio-terrorist is één van de spelers, die mag per beurt 2 acties uitvoeren. Maar deze speler kan bijvoorbeeld steden infecteren, eigenlijk werkt hij de andere spelers dus een beetje tegen. Het enige is dat zijn pion niet zichtbaar is voor de andere speler, de speler houd dat bij op een afzonderlijk blad. Pas wanneer hij een andere speler in een stad tegenkomt wordt zijn pion zichtbaar.

Met deze uitbreiding wordt Pandemic met zekerheid een stapje lastiger om te verslaan. Het is een mooie toevoeging wanneer je toe bent aan meer mogelijkheden in het basisspel omdat je alles al gewoon net een klein beetje teveel door hebt. De modules zijn afzonderlijk van elkaar te spelen.

Pandemic Extreem Gevaar is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

6. Pandemic In Het Lab uitbreiding (2013)

Pandemic In Het Lab uitbreiding
Pandemic In Het Lab uitbreiding

Pandemic In Het Lab is een uitgebreide uitbreiding voor het spel Pandemic. Het brengt een extra speelbord met zich mee in de vorm van een laboratorium waar verschillende acties uitgevoerd worden, nieuwe karakterkaarten en nieuwe uitdagingen voor ziektes en mutaties. Verder kent deze variant ook een solo spelmodus om alleen te spelen en een variant om in teamverband te spelen.

Aantal spelers: 1 tot 6 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 12 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Met Pandemic In Het Lab komen er vier nieuwe karakterkaarten in het spel, de veldmanager, lokaal contactpersoon, piloot en viroloog. Die brengen eider eigenschappen met zich mee die gedurende het spel gebruikt kunnen worden. Verder twee nieuwe mutatiekaarten, waardoor het virus zich nog sneller kan verspreiden. Daardoor worden er ook extra virusblokjes meegeleverd, simpelweg omdat er meer blokjes op het speelbord terecht gaan komen.

Het Lab is zelf het belangrijkste deel uit deze uitbreiding met een extra speelbord die naast het normale speelbord van Pandemic komt te liggen. Wat je in deze variant gaat doen om te winnen is het medicijn eerst ontdekken, daarvoor voer je verschillende acties uit waardoor het nog belangrijker wordt om goed te communiceren met elkaar. Je moet het virus karakteriseren, een sequentie te bepalen, het medicijn testen om vervolgens het medicijn ook daadwerkelijk naar de wereld toe te brengen.

In de teamvariant speel je met 2 of 3 spelers per team ga je virussen bestrijden, en afhankelijk van het doel en de bonus kun je daar extra punten mee verzamelen. Daarvoor krijg je doelfiches. Het idee is dat de spelers alsnog met elkaar winnen. Maar daarnaast is er nog iets meer competitie omdat de teams onderling ook van elkaar kunnen winnen door bepaalde doelen en bonussen te behalen.

Pandemic In Het Lab is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

7. Pandemic The Cure (2014)

Pandemic The Cure
Pandemic The Cure

Pandemic The Cure is een relatief eenvoudige variant van Pandemic, het is een standalone variant in een dobbeljasje. Het spel is sneller, korter en vooral ook draait het wat meer om geluk. In deze variant breken er vier grote virussen uit en het is aan het team van spelers om de wereld te redden.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel / Dobbelspel

Dat moet wel herkenbaar zijn, want eigenlijk is dit het originele Pandemic spel maar dan in een dobbeljasje. Je wint het spel wanneer je alle vier de virussen compleet weet te bestrijden, maar jullie verliezen wanneer het infectiespoor het einde bereikt of wanneer alle infectieblokjes op zijn. Iedere speler speelt een eigen karakter die eigenschappen met zich meebrengt om tijdens het spel in te zitten. Die krachten proberen de spelers met elkaar te combineren.

In je beurt dobbel je met jouw dobbelstenen, dat mag zo vaak als je maar wilt om goede tekens te krijgen. Maar, wanneer een biohazard symbool gedobbeld wort mag je niet nogmaals dobbelen en is die dobbelsteen niet bruikbaar in je beurt en zorgt dit ervoor dat je één stapje verder gaat op het infectiespoor. Na een aantal keren zorgt dat ervoor dat een nieuw virusblokje getrokken moet worden en er meer infecties in het spel komen die weer teniet moeten worden gedaan.

Pandemic The Cure overzicht
Pandemic The Cure overzicht

Dobbelstenen brengen tal van opties met zich mee. Bijvoorbeeld het verplaatsen naar een aangrenzende regio, naar en regio naar keuze, het verplaatsen van een dobbelsteen van de regio waarin je bent naar het midden van de tafel, enzovoorts. De geluksfactor speelt een grote rol, maar tactisch spelen is zeker mogelijk. Vooral interessant voor liefhebbers van Pandemic spelers die dobbelspelletjes leuk vinden.

Pandemic The Cure is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

8. Pandemic The Cure: Experimental Meds (2016)

Pandemic The Cure Experimental Labs
Pandemic The Cure Experimental Labs

Pandemic Experimental Meds is een uitbreiding op The Cure, een dobbelvariant van Pandemic. Het basisspel Pandemic The Cure die je hiervoor nodig hebt, is geen groot spel en bevat niet heel veel content. Daar voegt deze uitbreiding wel het een en ander aan toe. Zo krijg je twee nieuwe varianten en in totaal 8 nieuwe karakterkaarten. Hierdoor ontstaan een groot aantal nieuwe mogelijkheden en een hogere moeilijkheidsgraad.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel / Dobbelspel

Met deze uitbreiding krijg je er nieuwe gebeurteniskaarten bij, 8 nieuwe karakterkaarten en nieuwe dobbelstenen en pionnen. Als belangrijkste onderdeel krijg je ook twee nieuwe challenges.

De challenge Hot Zone geeft een aantal nieuwe effecten, drie daarvan zijn een positief effect en drie andere geven een negatief effect. Ze zorgen ervoor dat je dobbelstenen mag verplaatsen naar een andere regio, of bijvoorbeeld een gedobbelde biohazard teniet doen. Maar het kan ook negatief uitpakken, dat je juist infectie dobbelstenen erbij moet nemen en deze moet dobbelen.

Een handig pluspunt is dat je de uitbreiding Experimental Meds prima kunt toevoegen aan de doos van Pandemic The Cure, wel zo handig dat het in één past!

Pandemic The Cure: Experimental Meds is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

9. Pandemic Reign of Cthulhu (2016)

Pandemic Reign of Cthulh
Pandemic Reign of Cthulh

Pandemic Reign of Cthulhu is een spin-off variant van Pandemic. De basis van het spel blijft intact, maar het thema is complete anders. Het spel zelf voelt wel net wat eenvoudiger aan, doordat er in dit spel geen uitbraken voorkomen. Zelf ben ik geen grote liefhebbers van Cthulhu en andere wezens of monsters, waardoor ik geen grote fan ben van dit spel.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel / Dobbelspel

De bedoeling is dat de spelers alle vier de portalen weten te sluiten voordat de Cthulhu ontwaakt. Aan de bovenzijde van het speelbord zijn de ‘old ones’ kaarten die gesloten op het speelbord liggen. Wanneer deze omgedraaid worden, zullen er negatieve effecten volgen die het nog lastiger maken om het spel te winnen. De laatste kaart van die rij is de Cthulhu, mocht die omgedraaid worden hebben de spelers verloren.

De basis spelmechanismen van Pandemic blijven in tact. Ook hier krijgt iedere speler een karakterkaart, met een eigen eigenschap die nuttig ingezet kan worden. Verder mogen in de speelbeurten weer acties utigevoerd worden, zoals wandelen naar een nabije locatie, de bus pakken naar een locatie naar keuze wanneer je een overeenkomende clue kaart hebt, of een portal gebruiken om naar een ander portal te verplaatsen.

Pandemic Reign of Cthulhu is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

10. Pandemic: Rising Tide (2017)

Pandemic Rising Tide
Pandemic Rising Tide

Het thema van Pandemic Rising Tide speelt zich af in Nederland! En dat thema is best wel goed gevonden en past goed bij het spel. En dat komt niet eens doordat deze versie van Pandemic in eigen land afspeelt, het thema is gewoon goed. Je probeert het water te blokkeren door dammen op te zetten en deze te onderhouden om te voorkomen dat water naar binnen stroomt. Typisch iets Nederlands waar we alledaags mee te maken hebben.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

Het spel pakt de mechanismen van Pandemic prima zoals je mag verwachten. Toch is dit spel in onze niet de beste keuze uit de Pandemic reeks, er zijn een aantal mooiere varianten. Wanneer je deze versie van Pandemic vergelijkt met het origineel, lijkt het alsof je hier eigenlijk één probleem probeert tegen te gaan. In plaats van dat er meerdere virussen zijn om te bestrijden. Dat ene probleem is dan water.

We gaan dijken bouwen en waterkeringswerken opbouwen voordat het te laat is en Nederland overstroomt. De spelers zijn om beurten aan zet en mogen daarbij steeds 5 stappen doorlopen. Eerst mag je vier acties uitvoeren, met een keuze uit 10 acties waaronder verplaatsen, water wegpompen, bouwen van dijken, molens of havens.

Pandemic Rising Tide speelbord Nederland
Pandemic Rising Tide speelbord Nederland

Tijdens het spel komen allerlei hindernissen naar voren, zoals overstromingen en dijkdoorbraken. Maar samenwerken is ook hier het belangrijkste, als de eerste speler naar locatie A gaat en de andere naar locatie B, kan de een die actie uitvoeren en de andere kan daar zijn actie uitvoeren. Je begrijpt het wel, precies die mechanismen die je van Pandemic mag verwachten. Het lastige van deze versie van Pandemic, wat je als pluspunt of minpunt kan zien is dat het moeilijk is om in te schatten waar de kritieke punten liggen en daardoor wordt je wat vaker verrast.

Pandemic Rising Tide is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

11. Pandemic Fall of Rome Collector’s Edition (2018)

Pandemic Fall of Rome
Pandemic Fall of Rome

In Pandemic Fall of Rome probeer je Rome te verdedigen tegen binnenvallende hordes barbaren en je probeert het Romeinse rijk te redden van de ondergang. Fall of Rome is een limited editie bordspel uit de Survival Series van Pandemic. Deze versie van Pandemic heeft een bijzonder goed weergegeven thema, wat overal netjes in is verwerkt.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

De bedoeling is dat je alle vijf hordes van barbaren verdragen weet te sluiten ofwel ze buiten de poorten van Rome weet te houden. De barbaren zullen proberen de grenzen te doordringen en steden plunderen. Maar, ook al heb je verdragen gesloten kan het nog zo zijn dat deze hordes je alsnog zullen plunderen, dat doen ze wanneer je niet genoeg naar hen toe stuurt.

Pandemic Fall of Rome speelbord
Pandemic Fall of Rome speelbord

In deze versie van Pandemic komen allerlei nieuwigheden terug, zoals het rekruteren van legioenen, forten langs de grens bouwen, met een dobbelsteen gedreven manier barbaren verslaan, enzovoorts. Je kunt winnen door alle vijf de barbarenhordes tot een verdrag over te krijgen, waardoor ze bevriend raken. Ofwel je zorgt ervoor dat je met vier hordes een verdrag sluit en de vijfde horde compleet van het speelbord vervaagd.

Pandemic Fall of Rome is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

12. Pandemic: Rapid Response (2019)

Pandemic Rapid Response
Pandemic Rapid Response

Pandemic Rapid Response is een real-time bordspel, dat wil zeggen dat je echt snel te werk moet gaan. Het spel is daardoor compleet anders als alle andere Pandemic spellen. Het is verder net zo coöperatief, maar je hebt gewoonweg geen tijd om na te denken. Voor de een betekent dat een grote uitdaging, maar een ander kan het weer net wat minder leuk vinden.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel / Real Time bordspel

Zelf zit ik een klein beetje bij die laatste groep. Pandemic Rapid Response is leuk en interessant, maar de herspeelbaarheid vind ik aan de lage kant. De eerste paar keer kom je in de knel met de tijd, uiteindelijk lukt het een aantal keren en dan is het spel alleen nog leuker wanneer je met een ander groepje mensen speelt.

Rapid Response: Coöperatief bordspel
Rapid Response: Coöperatief bordspel

De spelers zijn om beurten aan zet om te dobbelen met een set dobbelstenen. Gelijktijdig blijft een zandloper lopen die omgedraaid mag worden zolang er tijdsfiches zijn. De spelers moeten er daardoor snel voor zorgen dat ze levensreddende middelen verzamelen en deze afleveren aan noodlijdende steden. Alleen op die manier verkrijgen de spelers tijdsfiches en kan het spel voortgezet worden. Lukt het om alle noodlijdende steden te helpen, dan winnen de spelers.

Pandemic Rapid Response is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

13. Pandemic Hot Zone North America (2020)

Pandemic Hot Zone North America
Pandemic Hot Zone North America

Pandemic Hot Zone North America is vooral een kleinere en veel snellere versie van Pandemic. Je kunt deze versie een klein beetje vergelijken met Ticket to Ride Amsterdam en de normale Ticket to Ride Europe versie. Die bevat ook dezelfde principes, maar dan gewoon een stuk kleiner en de speelduur vooral is stukken minder.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Z-Man Games
Genre: Coöperatief bordspel

In plaats van vier kleuren speel je in Pandemic Hot Zone North America nu met slechts drie kleuren virussen. De handlimiet is niet 7 kaarten maar nu 6 kaarten en het speelbord is vooral een stuk kleiner geworden. Je hebt daardoor dus ook minder locaties, waardoor er dus eigenlijk ook net wat minder te doen is. In de basis is het spel verder gelijk. Wel lijkt het iets gemakkelijk om te winnen, wat ook wel logisch is doordat je overal sneller bij kunt komen en een foutje makkelijker te corrigeren is. Deze versie kun jue vaak al in z’n 20 minuten tijd winnen of verliezen.

Pandemic Hot Zone is niet speciaal een hele bijzondere versie. Het voelt als een vergelijkbare spel als het originele Pandemic, het speelt fijn en goed. De karakters haken goed op elkaar in, maar het spel zelf is niet speciaal vernieuwend. Een leuke variant van Pandemic die snel speelt.

Pandemic Hot Zone North America is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft één reactie

 1. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van deze spellen en uitbreidingen. Wanneer een spel mij bevalt, kies ik ook graag voor uitbreidingen zodat we de spelduur kunnen verlengen of met meerdere mensen kunnen spelen. Ik ga deze opties in ieder geval doorsturen naar mijn vrienden.

Geef een reactie