Leukste spellen zoals Carcassonne: Alternatieven en varianten

Je bekijkt nu Leukste spellen zoals Carcassonne: Alternatieven en varianten
Bordspellen als Carcassonne

Carcassonne is een prachtig mooi tegellegspel, ontzettend verslavend en voordat je het weet beschik je over alle uitbreidingen. In dit artikel laten wij je zien welke goede alternatieven er zijn voor het bordspel Carcassonne. Natuurlijk vindt je dan ook andere spellen terug die lijken op Carcassonne met een vergelijkbare spelwijze of tegel leg eigenschappen.

Welke eigenschappen heeft een spel zoals Carcassonne

Voor een bordspel wat lijkt op Carcassonne is het belangrijk dat het over soortgelijke spelmechanismen beschikt. Het moet allereerst tactisch zijn, en het spel dient net als Carcassonne gewoon vanzelf te spelen. Tegel trekken, tegel aanleggen, punten incasseren en door naar de volgende speler.

Naast tactische mogelijkheden en een eenvoudige leercurve vinden wij het belangrijk dat het tegellegelement terug komt. Dat puzzelelement wat Carcassonne zo interressant maakt, waar kun je die tegel leggen om de meeste punten te behalen? En hoe zorg je ervoor dat je jouw tegenstander zo min mogelijk helpt.

Als laatste zien wij het ook als een voordeel diverse uitbreidingen heeft. Dat heeft twee redenen, allereerst betekent dit dat je nieuwe modules kunt toevoegen aan het bordspel. En als tweede betekent dit dat het bordspel goed verkocht wordt, en dat is niet voor niets.

Spellen die het lijken op Carcassonne

In dit artikel vind je de leukste Carcassonne varianten en spellen die lijken op Carcassonne. In de basis is er iets terug te vinden van de spelelementen en mechanismen die we ook terug zien in Carcassonne.

Onze tips spellen zoals Carcassonne:

  1. Cacao
  2. Skye
  3. Kingdomino
  4. Patchwork
  5. Carcassonne uitbreidingen

1. Cacao

Cacao bordspel
Cacao bordspel

Op de eerste plaats heb ik Cacao geplaatst, de reden daarvoor is dat Cacao diverse overeenkomsten heeft met het bordspel Carcassonne. In Carcassonne leg je natuurlijk om beurten één tegel aan. In Cacao is dat niet anders, maar hier houdt je rekening met andere factoren. Zo is er ook een patroon om rekening mee te houden hoe jouw stamledentegels aangelegd mogen worden. Je hoeft er daarbij niet op te letten of bijvoorbeeld wegen of steden aan elkaar grenzen.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Tegel legspel / tactisch bordspel

In Cacao staan er meeples op de tegels die je aanlegt aan het geheel van tegels op het midden van de tafel. Je kunt bijvoorbeeld 1, 2 of 3 meeples hebben aan één zijde van een tegel die je aanlegt. Dat betekent dat je daarmee 1, 2 of 3 keer de actie op de tegel die ernaast staat mag uitvoeren. Acties voer je altijd direct uit, daardoor kun je cacao verkrijgen, cacao verkopen of andere acties uitvoeren.

Cacao: nieuwe oerwoudtegels aanleggen
Cacao: nieuwe oerwoudtegels aanleggen

Het lastige en gelijktijdige listige van Cacao om rekening mee te houden is dat iedere tegel die jij zelf aanlegt, ook direct effect heeft op je tegenstanders. Want ook zij mogen daardoor geregeld acties uitvoeren! Cacao is een hoogstandje op zichzelf, een erg mooi bordspel waar je veel plezier aan kunt beleven en veel overeenkomsten heeft met het spel Carcassonne. Het leuke is dat er ook verschillende uitbreidingen beschikbaar zijn.

Cacao is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

2. Skye: breng je eiland tot bloei

Skye bordspel
Skye bordspel

Bordspel Skye heeft stiekem best veel weg van Carcassonne. Ook in Skye leg je tegels aan waarbij je rekening houdt met type terrein hoe je de tegels aanlegt. Je kunt wegen verbinden, weilanden verbinden, bergen verbinden en water verbinden. Hoe beter je dat doet, hoe meer punten je op den duur zal verzamelen. Skye draait niet alleen om het aanleggen van tegels, maar daarnaast kent het een uniek biedsysteem, waardoor spelers kunnen azen op goede tegels die andere spelers getrokken hebben.

Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
Speelduur: ongeveer 45-60 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Tegel legspel / city builder / tactisch bordspel

Een verschil met Carcassonne is dat je in Skye alleen werkt aan je eigen stukje land van tegels rondom je kasteel. Je tegenstanders kunnen dus niet aan jouw stukje land bouwen, en andersom hetzelfde. Het mooie aan Skye is dat de interactie op een andere manier aan dit spel is toegevoegd, en namelijk wel via het biedsysteem. Iedere ronde trekken de spelers blind drie terreintegels die ze open voor zich neerleggen. Via muntjes bieden zij op eigen tegels.

Afgesloten rotsgebied
Afgesloten rotsgebied

Tijdens de beurten van de spelers mogen de spelers elkaar tegels kopen voor het aangegeven aantal muntjes wat er bij ligt. Worden tegels niet gekocht, dan wordt al het geld wat erbij lag afgelegd in de algemene voorraad. Spelers die Carcassonne interessant vinden zullen zich goed kunnen vermaken met Skye. Skye hebben wij al jaren, en komt nog steeds eens in de zoveel tijd op tafel.

Skye is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

3. Kingdomino

Kingdomino spel
Kingdomino spel

In Kingdomino werk je met landetegels die je rondom jouw kasteel bouwt in je eigen koninkrijk. Het is een interactief tactisch spelletje wat werkt met een markt waarop landtegels aangeboden worden. Tegels passen op alle manieren aan je bestaande koninkrijk, maar ze leveren vooral punten op wanneer je ze op de goede manier aanlegt. Dat is natuurlijk soort aan soort, zoals in domino.

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Blue Orange
Genre: Strategisch spel

In Kingdomino worden steeds vier tegels getrokken die open bij de markt worden neergelegd. Ze worden altijd van laag naar hoog neergelegd. Om beurten mogen de spelers op één van die vier tegels een pion plaatsen. Die tegel mogen zij nadat iedereen een pion heeft geplaatst aan hun koninkrijk toevoegen. Tegels met een hoger nummer hebben dan wel meer kroontjes, maar zorgen er daardoor ook voor dat je later aan de beurt bent. De speler die het laagste nummer pakt is namelijk als eerste in de beurt in de volgende ronde om een keuze te maken uit de vier tegels.

Tegels aanleggen
Tegels aanleggen

Kingdomino heeft overeenkomsten met Carcassonne, maar is natuurlijk wel een ander spel. Het tegel aanleg principe blijft bewaard, maar is in een net wat ander jasje gestoken. Kingdomino schaalt erg goed mee met het aantal spelers. Of je nu met 2, 3 of 4 speelt maakt eigenlijk niet uit.

Kingdomino is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

4. Patchwork

Patchwork
Patchwork

Het principe is anders, maar toch heeft het overeenkomsten. Patchwork is in eerste instantie een geheel ander spel, maar toch zijn er overeenkomsten. Belangrijk om te weten is wel dat Patchwork het meest afwijkt in dit overzicht met vergelijkebare spellen zoals Carcassonne. Patchwork is een twee speler bordspel wat erg goed speelt en daarnaast een absolute aanrader is voor twee personen.

Aantal spelers: 2 spelers
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: Strategisch bordspel

In Patchwork puzzel je op een andere manier dan in Carcassonne, namelijk op je eigen spelerstableau waarin je een lappendeken probeert te maken en daarbij alle vakjes wil proberen in te vullen. Nog steeds een soort tegels aanleggen, maar die tegels zijn nu lapjes. Lapjes kunnen bestaan uit blauwe knopen, waarmee je in de toekomst duurdere en vaak grotere of betere lapjes (met meer blauwe knopen) kunt aankopen.

Patchwork speelbord
Patchwork speelbord

Het grappige van Patchwork is dat er een tijdsspoor is wat bepaald welke speler aan de beurt is. De speler die achteraan staat is namelijk aan de beurt. En dat soms voor meerdere malen, totdat je weer vooraan staat. Patchwork is uitdagend en voelt aan als een puzzeltje om jouw lappendeken zo goed mogelijk in elkaar te leggen. Een mooi alternatief wanneer je met twee spelers wilt spelen en even af wilt wijken van Carcassonne, maar het puzzelen en passen voor de beste locatie niet wilt opgeven.

Patchwork is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

5. Carcassonne uitbreindingen toevoegen aan je collectie

Heb je al uitbreidingen om je Carcassonne spel verder uit te laten groeien? Carcassonne bezit over een tal van zeer goede uitbreidingen die het bordspel nog aantrekkelijker maken. Niet alle uitbreidingen zijn even goed, maar een aantal vormen voor ons de basis samen met Carcassonne en laten we er nooit uit.

Carcassonne uitbreidingen
Carcassonne uitbreidingen

De twee beste uitbreidingen voor Carcassonne zijn in onze ogen Carcassonne Kathedralen & Herbergen en Carcassonne Kooplieden & Bouwmeesters.

In uitbreiding Kathedralen & Herbergen komt er een grote meeple in het spel, waardoor het eenvoudiger wordt om grote bouwwerken van je tegenstanders in te pikken. De grote meeple heeft de kracht van twee kleine meeples. Daarnaast komen er natuurlijk, hoe kan het ook anders, kathedralen in het spel. Daarmee krijg je in plaats van 2 zelfs 3 punten per tegel of per wapenschild in de stad. Als laatste is er ook een herberg langs wegen die de punten ervan verdubbeld.

Carcassonne Kathedralen & Herbergen is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

In uitbreiding Kooplieden & Bouwmeesters worden handelsfiches geïntroduceerd van drie verschillende goederen. Op de stadstegels die inbegrepen zijn in deze uitbreiding staan goederen afgebeeld. De speler die de laatste tegel legt om een stad te voltooien krijgt die goederen, ook wanneer het niet zijn stad is. Aan het einde van het spel krijgt de speler met de meeste goederen in één soort 10 punten toegewezen. Er is ook de bouwmeester, plaats deze in een stad waaraan je bouwt en je mag steeds éen extra tegel spelen wanneer je aan die stad bouwt.

Carcassonne Kooplieden & Bouwmeesters is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bekijk eens ons overzicht met daarin toelichting over alle uitbreidingen voor Carcassonne, zo kies je met zekerheid een uitbreiding die ook écht leuk is!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie