Ticket to Ride Africa uitbreiding review: zeer competitief voor ervaren spelers

Je bekijkt nu Ticket to Ride Africa uitbreiding review: zeer competitief voor ervaren spelers
Ticket to Ride The Heart of Africa

In 2012 bracht Days of Wonder Ticket to Ride The Heart of Africa uit, het derde map pack voor Ticket to Ride. Ticket to Ride Africa is ontzettend competitief. De kaart is klein, de routes liggen krap op elkaar en veel van deze routes liggen in dezelfde omgeving met gelijke kleuren. In deze review geef ik toelichting op de spelmogelijkheden, toevoegingen en deel ik mijn mening.

Ticket to Ride Africa
Ticket to Ride Africa

Ticket to Ride Africa uitbreiding
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 60 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Europe nodig.

Ticket to Ride Africa, de meest competitieve versie?

Het speelbord van Ticket to Ride Africa, je raad het al, speelt zich af in Afrika. En dan specifiek voornamelijk het zuidelijke gedeelte van dit continent. Deze uitbreiding is echt een aanwinst voor spelers die van competitief spel houden. Waarom? Puur omdat het speelbord heel lastig in elkaar zit.

Ontzettend veel enkele routes

Ticket to Ride Africa speelbord
Ticket to Ride Africa speelbord

Er zijn veel routes waar slechts één speler op kan bouwen, alleen langs de kust zijn wat dubbele spoorlijnen te vinden. Daardoor is het ook een kleine kunst om een andere speler te blokkeren. Vooral wanneer je met veel spelers speelt en over het midden van het speelbord wilt oversteken…

Snel uitbreiden is lastig door gelijk gekleurde spoorlijnen

Daarnaast is het erg lastig om snel over het bord uit te breiden, dat komt omdat de routes die in elkaars buurt liggen veelal in dezelfde kleur zijn. Je hebt daarvoor dus veel treinkaarten nodig in één kleur.

Om in het midden over te steken kan het zomaar zijn dat je meerdere keren een route moet nemen met gelijke kleuren. Bijvoorbeeld drie keer paars met in totaal 9 paarse treinkaarten. Met slechts een klein aantal andere kaarten. Bijvoorbeeld twee blauwe en 3 zwarte. Veel meer dan in vergelijking met andere Ticket to Ride spellen en uitbreidingen.

Veel bestemmingskaarten met hoog aantal punten

De bestemmingskaarten of tickets kunnen je hier vrij veel punten opleveren. Ticket to Ride Africa bevat 48 nieuwe bestemmingskaarten, waarvan er 18 in zitten die 17 of meer punten hebben. De hoogste kan je zelfs 27 punten opleveren. Het gaat echter wel een ontzettend grote uitdaging worden om veel routes te claimen. Dus ben alvast gewaarschuwd en trek niet teveel bestemmingskaarten…

Terreinkaarten om punten te verdubbelen

Naast treinkaarten en bestemmingskaarten worden er in Ticket to Ride Africa ook terreinkaarten geïntroduceerd. Die kaarten geven je de mogelijkheid om geclaimde routes te verdubbelen in punten. Je moet ze dan wel in kunnen zetten op het juiste moment.

Terreinkaarten bemachtigen

Terreinkaarten worden aan het begin van het spel geschud en als stapel naast het speelbord gelegd. Twee kaarten worden opengedraaid.

Wanneer je aan de beurt bent mag je precies zoals je normaal treinkaarten trekt kiezen om één of twee open terreinkaarten te nemen. Of je kiest er één van de stapel gesloten terreinkaarten. Je neemt deze kaarten niet in je hand, maar legt ze juist open voor je neer. Ieder van de kaarten geeft bonuseffect voor bepaalde kleuren spoorroutes.

  • Woestijn en savannekaarten zijn voor geel, oranje en rode routes
  • Jungle en boskaarten zijn voor groene, blauwe en paarse routes
  • Berg en klif kaarten voor zwarte, witte en grijze routes

Terreinkaarten spelen

Stel dat je drie gele treinkaarten speelt om een route te claimen waarop je drie treinwagons plaatst, levert dat je normaal vier punten op. Je mag er hierbij voor kiezen om de woestijn en savanne terreinkaart in te zetten om je punten te verdubbelen. Je terreinkaart moet dus passen bij de kleur route die je aanlegt.

Is de route die je claimt 4, 5 of 6 lang of waarbij je locomotieven moet inzetten, dan moet je twee terreinkaarten inzetten van het overeenkomende type.

Laatste regel: terreinkaarten mag je niet altijd spelen

Maar dat zou te makkelijk zijn voor een uitbreiding die zeer competitief is, toch? Je mag terreinkaarten dan ook alleen spelen wanneer jij minimaal zoveel terreinkaarten van dat type bezit als jouw tegenstanders ook hebben.

Het kan daardoor juist tactisch zijn om bewust de meeste terreinkaarten van één type te houden. Daardoor kunnen je tegenstanders geen punten dubbelen. Je moet dus steeds de overweging maken of dat het wel een goed moment is om je eigen punten te verdubbelen of dat je beter je tegenstander kunt dwarszitten.

Locomotieven mogen toegepast worden voor ieder van de type terreinkaarten! Zo kun je stiekem dus toch meer terreinkaarten hebben dan je tegenstander en je route verdubbelen in punten.

Onze mening over Ticket to Ride Africa

Het mag wel duidelijk zijn dat Ticket to Ride The Heart of Africa vooral voor ervaren spelers is die van competitie en uitdaging houden. De uitbreiding is daardoor echt wat minder geschikt voor nieuwere spelers. Ik vind de kaart vooral gaaf om te spelen doordat er veel enkele routes zijn en er veel mogelijkheden zijn om elkaar te blokkeren.

De terreinkaarten op zichzelf zijn niet bijzonder en bieden niet heel veel extra’s. Toch zijn ze niet te missen in dit spel, puur door de regel dat je terreinkaarten alleen mag speler wanneer jij zelf minimaal net zoveel van dat type in bezit hebt als jouw tegenstanders. Oftewel het is een stukje tactiek om hier te bepalen of je wel of niet speelt. Want je zit gelijktijdig andere spelers dwars door veel kaarten van één type aan te houden.

Jammer is wel dat het om een enkelzijdige uitbreiding gaat. Dus maar één nieuwe kaart, al mag dat de pret zeker niet drukken.

Ticket to Ride The Heart of Africa uitbreiding kopen

Ticket to Ride Africa is te bestellen bij bol.com.

Vergelijk alle Ticket to Ride uitbreidingen

Weet je niet precies welke versie van Ticket to Ride voor jou het meest geschikt is? Kijk dan eens naar ons overzicht Ticket to Ride uitbreidingen: alle versies toegelicht!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie