Ticket to Ride France & Old West review: tactische mogelijkheden

Je bekijkt nu Ticket to Ride France & Old West review: tactische mogelijkheden
Ticket to Ride France & Old West

In 2017 kwam Days of Wonder met de zesde Map pack uitbreiding voor Ticket to Ride met France & Old West. Als je het aan mij vraagt is Ticket to Ride France & Old West vooral interessant voor spelers die een tactisch spel zien zitten en wat meer ervaren zijn met Ticket to Ride. Ik leg je de mogelijkheden van deze uitbreiding uit en geef je mijn mening over de nieuwe spelmechanismen.

Ticket to Ride France & Old West
Ticket to Ride France & Old West

Ticket to Ride France & Old West uitbreiding
Geschikt voor 2-5 en 2-6 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 60 tot 90 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je hebt voor deze uitbreiding het basisspel Ticket to Ride USA of Europe nodig.

Ticket to Ride France speelzijde voor 2 tot 5 spelers

De speelbord zijde Frankrijk geeft wel een hele bijzondere kaart. Je ziet namelijk alleen grijs gestreepte routes. Die routes kunnen nog niet gebruikt worden, maar moeten eerst voorzien worden van een treinrails met bijbehorende kleur.

Speelbord Ticket to Ride France
Speelbord Ticket to Ride France

Na iedere beurt legt een speler een treinrails aan

France spoorwegen aanleggen
France spoorwegen aanleggen

Steeds wanneer een speler ervoor kiest om twee treinkaarten te nemen is er een additionele regel dat je ook één treinrails op het bord moet leggen. Je gaat dus zelf bepalen welke kleuren de routes krijgen. Dat doe je door spoorwegen te gebruiken die 2, 3, 4 of 5 stukjes lang zijn. Nadat routes ingekleurd zijn door willekeurige spelers, mag iedere speler er gebruik van maken door er eigen wagons op te bouwen.

Routes onbruikbaar maken

Tijdens dat aanleggen kunnen er beste aparte situaties ontstaan. Er zijn namelijk stukken rails die elkaar overlappen. De eerste ingekleurde treinrails die erop gelegd wordt bepaald welke route nog gebruikt mag worden. De andere route is het gehele spel niet meer bruikbaar.

Routes claimen

Een route claimen gaat op deze speelzijde gewoon identiek zoals in ieder ander spel. Je betaald de benodigde hoeveelheid treinkaarten in de kleur van de rails. Je plaatst er je wagons op en voilà. De gekleurde treinrails die eerder op dit spoor is gelegd gaat vervolgens terug naar de voorraad.

Langste route en meeste bestemmingskaarten

In Ticket to Ride France zijn twee manieren om extra bonuspunten te verdienen. Eén voor de langste route in het spel, en de andere wanneer je de meeste bestemmingskaarten hebt afgerond.

Westkust van Amerika, The Old West voor 2 tot 6 spelers

Op de Old West speelzijde kun je met 6 spelers aan de slag. Er zitten in de uitbreiding dan ook 40 extra witte treintjes. Daarnaast komen er 3 stadsminiaturen per speler in het spel en komt Alvin de alien om de hoek kijken.

Kaart in Ticket to Ride Old West

De kaart is voorzien van ontzettend veel dubbele routes. Moet ook wel natuurlijk, anders ben je met 6 spelers binnen de kortste keren compleet geblokkeerd. Aan de westkant van noord naar zuid is daarnaast een strook met driedubbele routes.

Speelbord Ticket to Ride Old West
Speelbord Ticket to Ride Old West

Alleen bouwen aan je eigen netwerk

Deze speelzijde speelt verder identiek aan het basisspel van Ticket to Ride. Alle handelingen met treinkaarten en bestemmingskaarten zijn gelijk. Maar het grote verschil zit hem in het claimen van routes. Want je eerste route moet altijd aangelegd worden aan de stad die je hebt gekozen. Daarna mag je alleen nog bouwen aan je eigen treinnetwerk en steden.

Stadsminiaturen als startpositie

Iedere speler start het begin van het spel met een drietal kleine miniatuur huisjes in eigen spelerskleur. Gedurende het spel ga je die op het bord plaatsen. De speler die als laatste aan de beurt is mag beginnen met het kiezen waar hij zijn eerste stad op het bord wil plaatsen.

Alleen aan die stad mag de eerste treinroute gelegd worden. Best belangrijk dus om een goede startpositie uit te kiezen.

In de volgende zetten mag je dus alleen nog routes claimen die grenzen aan de stad of aan je bestaande treinnetwerk. De keuzes zijn aan het begin daardoor beperkt, maar hoe meer routes er in het spel komen, hoe meer mogelijkheden je krijgt.

Een tweede stad bouwen

Wanneer je twee treinkaarten betaald in je beurt van dezelfde kleur, mag je een tweede stad bouwen. Die moet dan wel weer grenzen aan je eigen routes. De reden waarom je dit wilt doen is doordat je extra bonuspunten kunt verdienen wanneer andere spelers aan jouw stad grenzen. Sterker nog, alleen jij krijgt punten voor die route van je tegenstander! Behalve wanneer je tegenstander met zijn route ook direct grenst aan zijn eigen stad.

Alvin de alien in The Old West

Bestemmingskaarten en Alvin de alien
Bestemmingskaarten en Alvin de alien

Daarnaast is er nog een alien-variant waarmee je ‘Alvin de alien’ tot je beschikking kunt krijgen voor extra bonuspunten. Dit token wordt geplaatst op de stad Roswell in het zuidoosten op het speelbord. De eerste speler die zijn route verbind met Roswell mag het alien-token op één van zijn steden zetten.

Als een andere speler zijn spoorlijn verbind met jouw stad mag hij de alien fiche overpakken en vervolgens op één van zijn eigen steden plaatsen. Degene die aan het einde van het spel Alvin de alien in bezit heeft krijg 10 bonuspunten. Niet echt essentieel voor de winst, maar een leuke extra.

Meeste bestemmingskaarten in bezit

Als extra kaart is er in Ticket to Ride Old West een bonus voor degene die de meeste bestemmingskaarten heeft voltooid aan het einde van het spel. Je ontvangt daarvoor 15 bonuspunten.

Onze mening over Ticket to Ride France & Old West

Ticket to Ride France & Old West is vooral interessant voor de wat meer gevorderde Ticket to Ride spelers die wel eens iets anders willen. Daar bedoel ik trouwens niet mee dat deze uitbreiding compleet anders is. De basisregels blijven gewoon gelijk, alleen zijn er weer wat kleine aanpassingen en toevoegingen.

In Ticket to Ride France bepaal je zelf wat voor kleuren routes er ontstaan, door zelf gekleurde stukken rails op het speelbord te leggen. Je wilt daarbij vooral logische keuzes maken waar jij zelf de voordelen van gaat merken. Als je weet dat iemand bijvoorbeeld groene treinkaarten probeert te verzamelen, probeer je bewust die kleur treinrails op een andere plek te leggen. Of juist ervoor zorgen dat er zo min mogelijk groene tracks op het bord komen. Dat valt echter niet mee, en kost ook wel wat extra tijd in het spel. Je merkt dan ook goed dat het spel in France iets trager speelt.

En ook Ticket to Ride Old west vind ik zelf wat meer geschikt voor meer ervaren Ticket to Ride spelers. Je gaat in dit spel toch wat beter nadenken over de routes die je wilt afleggen. Want al de keuzes die je maakt hebben invloed op het vervolg van het spel. Je kan niet zomaar ergens anders beginnen met compleet nieuwe stukken spoor. De 6 speler mogelijkheid op dit bord is wel leuk, het bord komt dan snel vol, je zit elkaar snel in de weg waardoor blokkeren eenvoudig is. Er ontstaat dan veel competitie wat vooral voor gevorderde spelers interessant is.

Ticket to Ride France & Old West uitbreiding kopen

Je kunt deze uitbreiding bestellen bij bol.com.

Vergelijking van alle Ticket to Ride spellen

Weet je niet precies welke versie van Ticket to Ride voor jou het meest geschikt is? Kijk dan eens naar ons overzicht Ticket to Ride uitbreidingen: alle versies toegelicht!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie