Ticket to Ride Rails & Sails review: expert versie met nieuwe opties

Je bekijkt nu Ticket to Ride Rails & Sails review: expert versie met nieuwe opties
Ticket to Ride Rails & Sails

De naam Ticket to Ride Rails & Sails doet het natuurlijk al wel een klein beetje vermoeden, je gaat hier niet meer alleen aan de slag met spoorlijnen, maar nu ook met zeeroutes. Dit Ticket to Ride spel is een standalone, je kunt het spelen zonder in bezit te zijn van een Ticket to Ride basisspel. We geven je in dit review de basisregels en onze mening.

Het bord van Rails & Sails is dubbelzijdig, waardoor je direct weer wat extra scenario’s hebt. Eén betreft de gehele wereldbol en de andere een gedeelte van Noord-Amerika met daarop alle wateren.

Ticket to Ride Rails & Sails
Ticket to Ride Rails & Sails

Ticket to Ride Rails & Sails standalone
Geschikt voor 2 tot 5 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 60 minuten speeltijd
Uitgever Days of Wonder

Je hebt voor Ticket to Ride Rails & Sails geen basisspel nodig, het is een op zichzelf staand spel.

Ticket to Ride Rails & Sails: expert versie van Ticket to Ride?

Deze versie van Ticket to Ride brengt wel wat extra mogelijkheden en attributen met zich mee. Ik wil het dan ook een soort expert versie van Ticket to Ride noemen. Je moet dan niet direct denken dat het een veel moeilijkere variant is, dat valt op zich wel mee.

Het is een prachtig en vooral uitdagend spel, maar heeft gewoon iets teveel om op te letten als een beginnende speler. Het is wat mij betreft dan ook niet echt een versie die je koopt wanneer je nog nooit een basisspel hebt gespeeld.

Het Rails & Sails speelbord

Je krijgt echt een enorm speelbord, met het hoofdscenario van de gehele wereldkaart. De wereldkaart is zo opgebouwd dat er zelfs routes zijn die bijvoorbeeld van de oost zijde van het speelveld weer terugkomen aan de westzijde. Bijvoorbeeld van Tokyo naar Vancouver via een scheepsroute.

Aan de andere kant is het scenario ‘De grote meren’, een kaart van Noord-Amerika met alle grotere wateren, de Great Lakes.

Speelbord Ticket to Ride Rails & Sails
Speelbord Ticket to Ride Rails & Sails

Ticket to Ride Rails & Sails wereldkaart speelzijde

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 25 treinwagons en 50 schepen. En moet zelf bepalen welke speelstukken daarvan hij wil bewaren, hij mag er maximaal 60 in zijn bezit nemen. Voor je eerste spel kun je het beste beginnen met 20 treinwagons en 40 schepen. Let wel op dat je een verstandige keuze probeert te maken. Je mag tijdens het spel namelijk nog wel wisselen, maar dat kost je steeds één overwinningspunt per speelstuk wat je wilt inwisselen.

Speelstukken Rails & Sails
Speelstukken Rails & Sails

Naast de schepen is er nog meer wat je nieuw krijgt. Je krijgt namelijk ook 3 havens per speler toegekend. Ik ga je later nog wat meer vertellen over die havens. Maar voor nu volstaat het om te zegge dat je het liefste havens wilt gebruiken tijdens het spel. Iedere niet gebouwde haven geeft je namelijk 4 strafpunten.

Transportkaarten en scheepskaarten spelen

In Ticket to Ride Rails & Sails spreken we niet alleen meer over treinkaarten, maar nu ook scheepskaarten. Deze kaarten vormen twee stapels en van iedere stapel worden 3 kaarten open neergelegd naast het speelbord.

Treinkaarten en scheepskaarten
Treinkaarten en scheepskaarten

Net zoals in een normaal Ticket to Ride spel mag je er hier steeds twee van kiezen, of natuurlijk van de blinde stapel. Hier geldt ook dat wanneer je een open locomotief kaart pakt je beurt direct weer voorbij is. Je mag van beide type kaarten er zoveel in je hand hebben als je wilt.

Na het nemen van een open kaart mag je steeds zelf kiezen met welke stapel je de open kaart weer wilt aanvullen. Dat mag dus van de stapel scheepskaarten of de stapel treinkaarten zijn.

De locomotiefkaarten die we kennen zijn nu voorzien van een schip en een locomotief, en kunnen voor beide doeleinden ingezet worden. Op scheepskaarten kunnen enkele of dubbele schepen afgebeeld staan. Een dubbel schip telt voor twee schepen in de afgebeelde kleur.

Wanneer er 3 locomotieven open liggen, dan worden alle zes de open kaarten onmiddellijk afgelegd en vervangen voor zes nieuwe kaarten van de stapel.

Scheepsroutes en treinroutes claimen in Ticket to Ride Rails en Sails

Ticket to Ride Rails & Sails heeft scheepsroutes en treinroutes op het speelbord. Voor scheepsroutes kun je vanzelfsprekend alleen scheepskaarten gebruiken, of de locomotief wildcards.

Verder zijn er een aantal speciale routes in dit spel. Waaronder gepaarde, dubbele routes en routes die verder gaan dan de rand van het speelbord.

Gepaarde routes met een ‘paar’ symbool

Een nieuwe variant route zijn de gepaarde routes. Dit zijn routes waarbij een speciaal ‘paar’ symbool is weergegeven. Het zijn altijd grijze routes waarvoor je willekeurige kleur treinkaarten kunt gebruiken.

Voor een routelengte van één heb je dus twee kaarten in dezelfde kleur nodig. Stel de routelengte is twee, dan mag je voor het eerste hokje bijvoorbeeld twee groene treinkaarten gebruiken. En voor het tweede hokje uit de route twee gele treinkaarten.

Dubbele routes (of enkele bij twee of drie spelers)

Vooral op de wereldkaart zijn veel dubbele routes te vinden. Eenzelfde speler mag nooit beide routes tussen twee steden claimen. In spellen met twee of drie spelers mag een dubbele route alleen worden gebruikt als een enkele route. Eén spoor doet dus eigenlijk niet mee.

Routes die verder gaan aan de rand van het speelbord

Een aantal routes gaan verder aan de rand van het speelbord. Vanaf Tokyo bijvoorbeeld gaat een scheepsroute naar Vancouver in Canada. Dit type route moet je natuurlijk ook gewoon in één keer bouwen.

Bestemmingskaarten en rondreiskaarten voor bonuspunten

Rondreiskaart Rails & Sails
Rondreiskaart Rails & Sails

Er zijn vooral erg veel grote routes bij de wereldkaart die voor een groot aantal punten kunnen zorgen. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere bestemmingskaarten die je een andere opdracht geven. Dit zijn de 8 zogenaamde rondreiskaarten, die je kunt herkennen doordat er meer dan twee steden aangegeven staan op de kaart.

Bij rondreiskaarten waarbij je meerdere steden moet verbinden kun je veel punten claimen. In het grijs staat afgebeeld wanneer je de steden in willekeurige volgorde verbind. In het groen staat weergegeven wanneer je ze in de aangegeven volgorde verbind. Lukt het helemaal niet om de steden te verbinden, dan krijg je het rode aantal weergegeven minpunten.

Deze kaarten kunnen je veel punten opleveren, maar zijn gelijktijdig risicovol doordat ze erg lastig zijn om te vervullen en vooral veel strafpunten opleveren.

Havens aan steden toevoegen in Ticket to Ride Rails & Sails

In Ticket to Ride Rails & Sails krijg je aan het begin van het spel 3 havens per speler toegekend. Je kunt havens aan steden op het speelbord toevoegen, dan moet een stad wel een haven accepteren. Daarvoor zijn havensymbolen op de kaart weergegeven bij iedere stad.

Scheepskaart met havensymbool
Scheepskaart met havensymbool

Om een haven te mogen plaatsen moet je twee scheepskaarten en twee treinkaarten betalen. Ieder van die kaarten moet een havensymbool weergegeven (boven- en onderaan de kaart). Hiernaast zie je een scheepskaart met aan de boven een onderzijde een anker als havensymbool.

Iedere haven geeft aan het einde van het spel punten aan de hand van het aantal bestemmingskaarten wat verbonden is met die stad. Voor één bestemmingskaart ontvang je 20 punten, twee bestemmingskaarten 30 punten en drie bestemmingskaarten 40 punten.

Je mag zelf kiezen of je wel of niet havens bouwt tijdens het spel. Maar voor ieder van de havens die je aan het einde van het spel niet hebt gebouwd krijg je 4 strafpunten.

De Grote Meren speelzijde van het bord

In essentie is de andere zijde van het speelbord nog steeds hetzelfde spel. Er zijn alleen een aantal aanpassingen gedaan op de benodigde speelstukken, punten en de bestemmingskaarten.

Het speelbord is qua aantal routes net wat kleiner. Maar de routes zijn gemiddeld wel zeer lang. Je krijgt aan het begin net iets minder speelstukken. Je begint met 33 treinwagons en 32 schepen waarvan je er zelf 50 mag uitkiezen. Ook hier geldt dat je tijdens het spel speelstukken nog wel mag omwisselen, maar dit je 1 overwinningspunt per speelstuk kost.

De bestemmingskaarten zijn voor deze speelzijde net ietsje gemakkelijker. Het zijn puur bestemmingskaarten die stad naar stad gaan in plaats van meerdere steden combineren in één route om te claimen. Daardoor ook iets minder uitdaging en moeilijkheidsgraad moet ik zeggen.

Ook zijn de havens volgens dezelfde spelregels van toepassing. Echter geven ze je net iets minder punten. Voor 1, 2 of 3 bestemmingskaarten die aansluiten op je haven krijg je 10, 20 en 30 bonuspunten.

Onze mening over Ticket to Ride Rails & Sails

Het eerste wat opvalt is dat je vooral op een groot speelbord en met erg veel speelstukken spelt. Daar hebben wij daar als Ticket to Ride liefhebbers helemaal geen problemen mee! Je moet er bij dit spel wel vanuit gaan dat je zo’n 2 uur bezig bent met een spel, dat is toch wel wat langer als een andere Ticket to Ride versie.

De nieuwe scheepskaarten en schepen als speelstuk zijn interessant, maar maken het spel ook wat lastiger om te volgen en je raakt daardoor wat sneller het overzicht kwijt. Vooral de hoeveelheid kaarten die je in je hand hebt en de verschillen daarin zijn wel eens lastig uit elkaar te houden. En dan moet je ngo opletten op dubbele scheepskaarten, de kans dat je wat door elkaar haalt is gewoon net wat groter.

En ook de bestemmingskaarten of eigenlijk de rondreiskaarten die je op een bepaalde volgorde moet zetten zijn redelijk lastig. Dit is zeker geen beginner onderdeel, want het valt niet mee om deze compleet te krijgen.

Ik noemde eerder al dat Ticket to Ride Rails & Sails wat minder geschikt is voor beginnende Ticket to Ride spelers. Dat is ook volkomen terecht, het voelt meer als een soort expert variant van Ticket to Ride. Dat is trouwens best interessant voor spelers die al wat andere varianten hebben gespeeld.

En toch blijft het basisprincipe van Ticket to Ride wel in stand, er komt alleen wat meer complexiteit in wat het spel iets vertraagt. Je hebt nog steeds dezelfde geluksfactor nodig, evenveel kans om goede kaarten te krijgen, enzovoorts. Voor een echte ‘expert’ versie had er nog wel wat meer strategie en belangrijke keuzes toegevoegd mogen worden aan het spel, wat invloed kan hebben op het gehele spel.

Ticket to Ride Rails & Sails kopen

Ticket to Ride Rails & Sails is te koop bij bol.com als Nederlandstalige versie.

Vergelijk alle Ticket to Ride standalones en uitbreidingen

Weet je niet precies welke versie van Ticket to Ride voor jou het meest geschikt is? Kijk dan eens naar ons overzicht Ticket to Ride uitbreidingen: alle versies toegelicht!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie