Stella – Dixit Universe: creëer supervonken door interpretaties

Je bekijkt nu Stella – Dixit Universe: creëer supervonken door interpretaties
Stella review
Stella Dixit Universe
Stella Dixit Universe

Wij zijn een groot fan van het spel Dixit, omdat het niet alleen een prachtige vormgeving heeft, maar je ook meeneemt in een droomwereld. Asmodee bracht niet lang geleden een nieuwe versie uit in de Dixit Universe, genaamd Stella. Voor ons was het meteen duidelijk dat wij deze natuurlijk ook wilden spelen. Het spel is een fantasierijk spel, waar je je helemaal in kan verliezen.

Aantal spelers: 3 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: Asmodee
Genre: Strategisch spel

Stella – Dixit Universe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van Stella – Dixit Universe is het creëren van zoveel mogelijk vonk of supervonken, om een hoge score te halen na vier rondes. Vonken en supervonken maak je door de juiste fantasiekaarten aan het gegeven woord te linken. Maar wanneer je te overmoedig bent en heel veel kaarten linkt aan het woord, kan het ook zo zijn dat je strafpunten krijgt. Dit moet je ten alle tijden zien te voorkomen om het spel te kunnen winnen.

Inhoud van de doos van Stella – Dixit Universe

 • Spelbord
 • 84 Dixit kaarten
 • 96 woordkaarten met twee woorden erop
 • 4 ontdekkingswoordkaarten
 • 10 aanpasbare woordkaarten
 • 4 rondefiches
 • 6 lantaarnfiches
 • 1 startverkenner pion
 • 6 uitwisbare schrijfborden
 • 1 uitwisbaar uitslagenbord
 • 6 viltstiften
 • 6 doekjes
 • Spelregels
Stella inhoud van de doos
Stella inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Als je wil beginnen aan het spel Stella leg je het speelbord op tafel. Je zorgt ervoor dat er evenveel lantaarnfiches zijn als spelers. Ook leg je de rondefiches naast het bord. De stapel met woordkaarten en de stapel met Dixit kaarten schud je goed. Van de Dixit kaarten leg je 3 rijen van vijf kaarten op het speelbord. Dit zijn de kaarten waarmee je begint te spelen. De woordkaarten mogen op zijn kop naast het speelbord. Iedere speler krijgt een uitwisbaar schrijfbordje in zijn kleur met een viltstift en een doekje erbij. Eén van de spelers houdt de uitslagen bij en vult de namen van de deelnemers in op het uitslagenbord. Er wordt een startspeler gekozen. Deze krijgt de startverkenner pion.

Stella – Dixit Universe spelregels en spelverloop

De speler met de startverkenner pion start het spel. Hij of zij mag de eerste woordkaart omdraaien. Voor je eerste spel zijn er vier kaarten meegeleverd, waarmee je het spel kan oefenen. Deze woorden zijn iets makkelijker en vormen een goede basis om het spel te leren. Wanneer je het spel Stella al vaker hebt gespeeld kun je een kaartje omdraaien van de woordkaarten stapel. De startspeler leest het woord dat erop staat hardop voor.

Stella spelregels
Stella spelregels

Nu is het de bedoeling dat alle spelers naar de Dixit kaarten die openliggen gaan kijken en het woord koppelen aan de kaarten. Op het eigen schrijfbordje noteert elke speler van welke van de 15 Dixit kaarten die in het spel liggen ze vinden dat het woord erbij hoort. Dit kan één kaart zijn, maar kunnen ook meerdere kaarten zijn. Vervolgens vraagt de startspeler hoeveel kaarten elke speler heeft uitgekozen. Voor elke speler wordt een lantaarnfiche in zijn of haar kleur op het scorespoor gezet op het nummer van het aantal kaarten dat hij of zij heeft gekozen.

Stella nieuwe kaarten
Stella nieuwe kaarten

De speler die de meeste kaarten uitgekozen heeft en dus het lantaarnfiche op het hoogste veld op het scorespoor heeft liggen, moet zijn of haar fiche omdraaien. Deze speler speelt ‘in het donker’. Later in het spel kun je hiermee strafpunten verdienen.

Vervolgens mag de startspeler een kaart aanwijzen die hij met het woord associeert en dus ook heeft opgeschreven op zijn schrijfbordje. De andere spelers mogen daarna aangeven of ze deze kaart ook hebben gekozen of niet. Wanneer meerdere spelers de kaart ook hebben gekozen ontstaat er een vonk. Alle spelers die deze kaart hebben gekozen mogen nu twee sterren naast de gekozen kaart op hun schrijfbordje inkleuren. Wanneer slechts één andere speler voor de kaart heeft gekozen die de startspeler ook heeft gekozen ontstaat er een supervonk. Bij een supervonk mogen beide spelers zowel de twee sterren, als de bonusster inkleuren.

Stella spelers markeringen
Stella spelers markeringen

Het kan ook voorkomen dat niemand dezelfde kaart als de startspeler heeft gekozen. Dan ‘valt’ de speler. Vallen betekent dat je deze ronde niet meer mee mag spelen voor eigen sterren. Wel hou je je schrijfbordje bij de hand zodat je aan een ander kunt laten weten of jij de kaart ook had. Wanneer de startspeler een kaart heeft aangewezen, mag de volgende speler. Je gaat net zo lang rond totdat iedereen ‘gevallen’ is of je geen kaarten meer hebt om aan te wijzen. Iedereen telt daarna zijn of haar sterren, dit zijn het aantal punten dat je deze ronde verdient. Speelde je in het donker tijdens de ronde, dan mag je alle onderste sterren bij de kaarten niet meetellen en heb je dus minder punten.

Stella score
Stella score

Als de punten van de ronde zijn geteld is het tijd voor een nieuwe ronde. Je draait als eerste het rondefiche om, waar achterop staat welke rij met Dixit kaarten je voor een volgende ronde moet vervangen. Vervolgens wordt de startverkenner pion doorgegeven aan de volgende speler. Deze volgende speler mag nu een woordkaart trekken en er start een nieuwe ronde, waarin je weer vonken en supervonken kunt maken en sterren kunt verdienen.

Stella ronde bijhouden
Stella ronde bijhouden

Na vier rondes is Stella – Dixit Universe klaar en kun je het totaal van de punten optellen. De deelnemer met de meeste punten wint Stella.

Stella – Dixit Universe review, onze mening

Laten we meteen beginnen met het artwork van Stella – Dixit Universe. Net als zijn voorganger Dixit is dit tiptop in orde. De doos doet een beetje dromerig aan. Het thema is ook sterren en vonken en past helemaal bij de sfeer die de spellen van Dixit uitstralen. De Dixit kaarten zijn net als bij Dixit zelf heel mooi en fantasierijk. We kunnen er uren naar kijken. Maar ook de overige spullen in de doos zijn mooi vormgegeven. Zo hebben de woordkaarten een mooi figuur op de achterkant helemaal in dezelfde stijl als het spel. De schrijfbordjes zijn duidelijk, overzichtelijk en strak. Alle losse onderdelen van het spel kunnen op een vaste plek opgeborgen worden in de doos van het spel. Voor elk bordje, fiche en kaartje is een vakje gemaakt. Heel handig!

Het spel lijkt veel op Dixit. Het is net weer even een andere twist, waardoor het toch als een ander spel voelt. Maar je doet eigenlijk precies hetzelfde. Je linkt een woord aan een afbeelding en kijkt hoeveel personen hetzelfde denken als jij. Hierbij mogen niet alle personen hetzelfde denken, want dan levert het je geen punten op. Maar als één persoon hetzelfde als jij denkt, scoor je de meeste punten. Dit systeem kon je ook al in Dixit ervaren.

Het leukste is om het spel met zes spelers te spelen. Want dan zie je veel meer associaties en meningen van anderen en wordt het interessanter. Maar toch speelt dit spel ook makkelijk met drie personen. Waar het bij Dixit nog makkelijk raden was als je met zijn drieën bent, is het bij dit spel niet bepaald makkelijker met een kleinere hoeveelheid spelers.

Het leuke aan de spellen uit de Dixit Universe is dat je de kaartjes kan hergebruiken. Heb je Dixit thuis staan of één van de uitbreidingen van dit spel, dan kun je gerust de kaarten hiervan gebruiken voor een potje Stella. Het spel is zo elke keer anders en je kunt genieten van nog meer mooie afbeeldingen.

Wat ons betreft is Stella een enorme aanrader en een ware opvolger van het spel Dixit. Wij blijven Dixit ook nog spelen, maar Stella komt zeker te weten ook vaak uit de kast.

Stella – Dixit Universe is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie