Jaipur kaartspel: twee speler kaartspel voor handelaren

Je bekijkt nu Jaipur kaartspel: twee speler kaartspel voor handelaren
Jaipur review
Jaipur kaartspel
Jaipur kaartspel

Jaipur is een spel waar het handelaarsbloed in je naar voren komt. Wordt jij de beste handelaar van de Maharadja? Jaipur is een eenvoudig en snel te spelen kaartspel waarbij tactiek een grote rol speelt. Het leuke van Jaipur is dat het een goed werkend twee speler spel is om samen te spelen. Zonder veel uitleg laat je nieuwe spelers kennis maken met dit kaartspel. In dit review over Jaipur leggen wij je verder uit wat wij van dit handelsspel vinden.

Jaipur kaartspel
Geschikt voor 2 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 30 minuten speeltijd
Uitgever: Space Cowboys

Jaipur is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Het doel van Jaipur

In Jaipur probeer je de beste handelaar te worden van de Maharadja, iedere ronde kan er slechts één van de twee spelers winnen. Die speler krijgt een zegel van Uitmuntendheid aan het einde van de ronde. De speler die als eerste twee zegels van Uitmuntendheid heeft verzameld wordt de winnaar van Jaipur.

Maar dat is natuurlijk nog niet zo eenvoudig. Je probeert goede kaarten te nemen op de markt die je vervolgens voor roepies probeert te verhandelen. Hoe slimmer je dat handelsspelletje doet, hoe meer roepies en daarmee ook meer punten je kunt verzamelen. Speel je slim en spaar je af en toe wat kaarten op, waardoor je er later meer tegelijk kunt verhandelen, dan krijg je bonusfiches die extra punten opbrengen.

Jaipur spelregels
Jaipur spelregels

Wat zit er in de doos van Jaipur

Fijn aan de doos van Jaipur is dat er vakjes zijn waar alles netjes in past. Zo passen alle fiches langs de zijkant in twee banen en passen de speelkaarten in een daarvoor bedoelt vak in het midden. Zo rommelt niet al het spelmateriaal door elkaar wanneer je het spel ergens mee naartoe neemt.

Wat vinden we precies in het doosje van Jaipur?

  • 44 verschillende goederenkaarten (diamant, goud, zilver, stoffen, kruiden, leder)
  • 11 kamelenkaarten
  • 38 goederenfiches (diamant, goud, zilver, stoffen, kruiden, leder)
  • 18 bonusfiches met 3, 4 of 5 opgetekende kaarten
  • 3 zegels van uitmuntendheid
  • 1 kameelfiche
  • Spelregels
Jaipur inhoud van de doos
Jaipur inhoud van de doos

Voorbereiden voor een spelletje Jaipur

Ik zal je kort meenemen in hoe je een spel Jaipur opzet en je daarna kort uitleggen hoe het spel verder in zijn werk gaat.

Neem drie kamelenkaarten en leg die alvast tussen de spelers open neer. De goederenkaarten en de kamelenkaarten worden daarna met elkaar geschud en vormen een gedekte stapel. Iedere speler krijgt blind 5 kaarten van die stapel. Daarnaast worden er twee kaarten van de trekstapel genomen en open naast de drie kamelenkaarten gelegd. Die vijf kaarten vormen samen de markt.

Mocht een speler nu al kamelenkaarten hebben gekregen bij het uitdelen, dan legt hij deze open voor zich neer. Zij hand mag hij verder niet aanvullen, mocht een speler 3 kamelenkaarten hebben gehad dan heeft hij nu dus nog maar twee kaarten in zijn hand.

Alle goederenfiches worden gesorteerd en op volgorde van laag naar hoog gelegd. Er worden stapels gemaakt van de bonusfiches per soort (3 kaarten, 4 kaarten en 5 kaarten afgebeeld), ook wordt de kameelfiche en de 3 Zegels van Uitmuntendheid klaargelegd. Deze worden allen klaargelegd naast de 5 kaarten die de markt vormden.

De spelopzet ziet eruit zoals op onderstaand afgebeelde foto. Er dient nu een startspeler gekozen te worden en het spel mag dan beginnen.

Jaipur startopstelling
Jaipur startopstelling

Hoe speel je Jaipur?

De regels van Jaipur zijn ontzettend eenvoudig wanneer je het aan ons vraagt. Eigenlijk zijn er twee opties per beurt. Je kunt kaarten nemen, of je kiest ervoor om kaarten te verkopen. Je mag altijd maar één van de twee keuzen maken, daarna is de andere speler weer aan de beurt.

Kaarten nemen

Kies je ervoor om kaarten te nemen, dan zijn er drie verschillende opties. De eerste optie is het nemen van één goederenkaarten van de markt. Je neemt die in je hand en de markt wordt weer aangevuld met één nieuwe kaart van de trekstapel.

De tweede optie is om meerdere goederenkaarten te nemen. Maar, je moet dan wel vanuit je eigen hand evenveel kaarten terugleggen op de markt. Dit is dus eigenlijk een ruilactie.

Als laatste optie mag je alle kameelkaarten nemen die op de markt liggen. Die leg je direct open voor je neer. De markt wordt weer aangevuld tot 5 kaarten vanaf de trekstapel.

Jaipur handkaarten
Jaipur handkaarten

Kaarten verkopen

De andere optie is om kaarten te verkopen. Kaarten verkopen is het verruilen van handkaarten voor goederenfiches en eventueel soms bonusfiches.

Je krijgt zoveel goederenfiches van één soort als dat je kaarten aflegt. Dus stel je legt 2 groene kaarten af, dan krijg je 2 groene goederenfiches. Je kunt ook bonusfiches krijgen, maar in dat geval moet je minimaal 3 kaarten afleggen van één soort kaart. Je krijgt er dan een bonusfiche met 3 kaarten erop bij. Bij 4 kaarten een bonusfiche met 4, en bij 5 kaarten een bonusfiche met 5. En die bonusfiche geven natuurlijk extra punten

  • Bonusfiche met 3 kaarten geeft 1, 2 of 3 roepies
  • Bonusfiches met 4 kaarten geven 4, 5 of 6 roepies
  • En bonusfiches met 5 kaarten geven 8, 9 of 10 roepies

Er is nog wel één beperking bij het verkopen van kaarten en het aankopen van goederenfiches. En dat is dat je bij de drie duurste fiches altijd minimaal twee kaarten moet verkopen. Dat is voor de diamant, goud en zilveren goederenfiches (blauwe, rode en gele kaarten).

Jaipur kaarten verkopen
Jaipur kaarten verkopen

Einde van een ronde en de punten scoren

Een ronde is onmiddellijk afgelopen wanneer er 3 verschillende typen goederenfiches op zijn, of wanneer de trekstapel geen kaarten meer over heeft om de markt weer aan te vullen tot 5 kaarten.

Daarna wordt er gekeken wie de meeste kameelkaarten heeft, die krijgt de kameelfiche met een waarde van 5 roepies.

Hierna draaien de spelers alle fiches die ze verzameld hebben om en tellen ze uit wei de rijkste handelaar is. De speler die de rijkste handelaar van de ronde is krijgt een Zegel van Uitmuntendheid. Daarna start de volgende ronde, die precies wordt gespeeld zoals de eerste ronde. De speler die als eerste twee rondes heeft gewonnen en daarmee twee Zegels van Uitmuntendheid verzameld heeft wordt de winnaar van Jaipur.

Jaipur eindscore berekenen
Jaipur eindscore berekenen

Onze mening en review over het kaartspel Jaipur

Weet je wat wij leuk vinden aan Jaipur? Dat is dat het kaartspel en handelsspel lekker vlot en snel speelt. Er zijn hele beperkte regels en je kunt dit spel binnen enkele minuten aan een nieuwe speler uitleggen. En toch stiekem best wat tactische mogelijkheden.

Bijvoorbeeld om nog even wat langer een bepaalde soort handkaarten aan te houden om er net wat meer te verzamelen zodat je in één keer 3, 4 of 5 kaarten kunt verkopen en er een bonusfiche bij krijgt. Of juist ervoor te kiezen om bewust snel te spelen zodat je over het algemeen de duurdere goederenfiches krijgt. De fiches nemen namelijk af in waarde, de bovenste fiches hebben altijd de hoogste waarde. Snel spelen kan dus soms zijn voordelen bieden, zeker wanneer je weet dat je tegenstander die bepaalde soort goederenkaarten niet in zijn bezit heeft.

En wat dacht je van het nemen van kamelenkaarten? Soms heb je geen keus, maar soms kun je er slim mee omgaan. Bijvoorbeeld wanneer je tegenspeler een volle hand heeft kan het wijs zijn om snel de kamelenkaarten die open op de markt liggen te nemen. Je tegenspeler heeft dan namelijk geen ruimte om de eventuele goede kaarten die op de markt terecht komen gelijk te nemen. Oftewel, er zijn best wat tactische slimmigheden die je kunt toepassen om de beste handelaar van de Maharadja te worden.

Wij vinden Jaipur een aanrader voor twee spelers. Je bent ongeveer 20 tot 30 minuten zoet met dit kaartspel. Hoewel het geen enorm diepgaand spel is, heeft het toch meer van voldoende tactische uitdaging. De geluksfactor is redelijk laag en het draait vooral om slim spelen.

Jaipur is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie