Droomhuis review: creatief je eigen huis inrichten

Je bekijkt nu Droomhuis review: creatief je eigen huis inrichten
Droomhuis review
Droomhuis
Droomhuis

Iedereen heeft er wel eens over nagedacht hoe je droomhuis eruit zou zien. Van een grote woonkamer tot een slaapkamer met hemelbed. Bij het inrichten van je droomhuis kan je je creativiteit de vrije hand geven. Van het dak tot de kelder beslis jij zelf over je eigen ontwerp. In Droomhuis ga je in twaalf rondes zorgen dat jij het huis van je dromen realiseert.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Strategisch spel

Droomhuis is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van het spel Droomhuis is het creëren van een huis met kamers, dat zoveel mogelijk punten oplevert. Veel punten haal je door kamers helemaal af te bouwen en in te richten. Ingerichte kamers mogen niet meer verder uitgebouwd worden. Daarnaast zorg je ervoor dat je een mooi effen dak spaart, want met een effen dak met dakraam ontvang je extra veel punten. Maak jij het Droomhuis dat de meeste punten oplevert? Dan win je het spel Droomhuis.

Inhoud van de doos van Droomhuis

  • 1 speelbord
  • 4 huisborden
  • 60 kamerkaarten
  • 28 dakkaarten
  • 20 gereedschap-, klussen- en inrichtingskaarten
  • 4 overzichtskaarten
  • 1 houten startspelersfiguur in de vorm van een huis
  • 10 inrichtingstegels
  • Scoreblok
  • Spelregels

Voorbereiding van een spel

Om te beginnen schud je alle kamerkaarten, dakkaarten en inrichtingskaarten. Je maakt een stapel van de kamerkaarten en plaatst deze op het speelbord en dit doe je ook voor de dakkaarten en inrichtingskaarten samen. Deze krijgen ook een plaatsje op het speelbord. De eerste paar kaarten worden alvast omgedraaid van de stapel en open neergelegd op het speelbord. Elke speler krijgt een huisbord en een overzichtskaart. Op de overzichtskaart staat waar je punten voor kan verdienen. Eén van de spelers is startspeler en krijgt de oranje houten startspelersfiguur. De inrichtingstegels die later in het spel op ingerichte kamers komen worden in het midden van de tafel uitgespreid.

Droomhuis startopstelling
Droomhuis startopstelling

Droomhuis spelregels en spelverloop

In Droomhuis ga je in twaalf rondes je droomhuis creëren door het kiezen van de juiste kaarten. Elke beurt kies je een combinatie van een gereedschap-, klus-, inrichtings- of dakkaart van het speelbord met een kamerkaart. Deze probeer je kwijt te raken in je eigen droomhuis. Kies jij keer op keer de juiste combinatie, dan maak jij misschien het huis met de meeste punten.

Droomhuis spelregels
Droomhuis spelregels

De startspeler begint en plaatst zijn startspelersfiguur op het lege vak op het speelbord. Als je met minder dan vier spelers speelt, moet de startspeler eerst een combinatie van kaarten verwijderen van het speelbord. Vervolgens kiest de startspeler zijn favoriete combinatie en plaatst deze in zijn huis. Met de klok mee mogen daarna de andere spelers kaarten kiezen.

Droomhuis algemeen speelbord
Droomhuis algemeen speelbord

De kamerkaart die je kiest komt altijd in je huis op een lege plek. Deze plek moet altijd onderaan zijn. Als je bijvoorbeeld op de tweede verdieping een kamer wil plaatsen, moet er eerst een kamer onder de plek op de eerste verdieping zijn gebouwd. Trek je naast de kamerkaart een dakkaart dan moet deze op zijn kop op een stapel op je huisbord. Het is belangrijk dat je de kleur van de dakbedekking onthoudt, want je wilt aan het einde van het spel een dak van vier stukken hebben in dezelfde kleur voor zoveel mogelijk punten.

Je eigen droomhuis
Je eigen droomhuis

Trek je een gereedschapskaart of een kluskaart, dan mag je vaak een actie uitvoeren. Bijvoorbeeld in de volgende beurt een kamerkaart verwisselen op het speelbord, zodat je een betere combinatie krijgt. Dan zijn er ook nog inrichtingskaarten. Met inrichtingskaarten krijg je een inrichtingstegel voor een specifieke kamer. Deze inrichtingstegel maakt een kamer meteen af. Je kunt de kamer daarna niet meer uitbreiden.

Droomhuis interieur
Droomhuis interieur

Kiest één van de spelers de kamerkaart onder de startspelersfiguur, dan is hij of zij de volgende ronde de startspeler. Deze speler krijgt geen inrichtingskaart. Kiest niemand voor de enkele kamerkaart onder de startspelersfiguur, dan blijft de vorige startspeler in de volgende ronde de startspeler. Zo speel je twaalf rondes en bouw je een droomhuis op.

Droomhuis verder inrichten
Droomhuis verder inrichten

Kamerkaarten hebben altijd een aantal getallen erop die aangeven hoe groot de kamer mag worden en hoeveel punten dit op kan leveren. Woonkamers mogen bijvoorbeeld zo groot worden als drie kamerkaarten naast elkaar en slaapkamers mogen maar twee kaarten naast elkaar zijn. Zodra je een inrichtingstegel erop plaatst, mag je de kamer niet meer uitbreiden. Als je een woonkamer van twee kamerkaarten hebt en je krijgt een inrichtingstegel op je woonkamer, mag deze niet meer een woonkamer van drie kamerkaarten worden in de volgende ronde.

Droomhuis volledig ingericht huis met kamers
Droomhuis volledig ingericht huis met kamers

Als er twaalf rondes zijn gespeeld, zijn de kaarten op en is het spel klaar. Vervolgens kun je het scoreblok gebruiken om je punten te berekenen. De punten uitrekenen start met het tellen van de kamers en de punten die je daarvoor hebt gescoord. Hoe groter de kamer, hoe meer punten. Daarna tel je de inrichtingstegels. Deze hebben allemaal een andere waarde. De functionaliteit van je huis levert bonuspunten op. Dit staat vermeldt op je overzichtskaart. Zo krijg je 3 punten als je op beide verdiepingen een badkamer hebt en krijg je 3 punten als je een badkamer, slaapkamer en keuken in je huis hebt.

Droomhuis daken
Droomhuis daken

Uiteindelijk draai je je stapel dakkaarten om en zoek je vier dakkaarten uit. Heb je vier dakkaarten, dan levert dat alvast 3 punten op. Lukt het je ook nog om alle dakkaarten in dezelfde kleur neer te leggen, dan krijg je nog 5 punten extra. Een dakraam levert ook 1 punt op. Het totaal van alle punten bij elkaar is je score. De speler met de meeste punten wint het spel Droomhuis.

Droomhuis eindscore
Droomhuis eindscore

Droomhuis review, onze mening

Vroeger droomden wij al van een prachtig huis met heel veel kamers. Het liefst zo groot mogelijk en met een prachtige inrichting. Droomhuis was dan ook het spel dat we graag wilden spelen, want inrichten en verbouwen leek ons ontzettend leuk. Maar voldeed dit spel aan onze verwachtingen?

Wij vinden dat Droomhuis gedeeltelijk aan onze verwachtingen voldoet. Stiekem hadden we wat meer details wat betreft het inrichten van het huis verwacht. Bijvoorbeeld het kiezen van de juiste kleuren of het samenstellen van vloerbedekking met behang. Dit is echter helemaal niet het doel van het spel. Toch is Droomhuis leuk en spannend en valt er van alles te kiezen.

In het spel ben je echter niet zo gefocust op of het huis mooi is ingericht. Het gaat meer om de punten die je kan scoren. Je weegt elke ronde af welke kaarten je het beste kan pakken om zoveel mogelijk punten te scoren. Een uitbreiding voor een kamer bijvoorbeeld, zodat je kamer meer punten op gaat leveren. Of kies je juist voor dat dak met de juiste kleur om straks een volledig effen dak te hebben?

De startspeler is elke ronde wel in het voordeel, want hij of zij kiest de kaarten die uit het spel worden verwijderd en kan ook nog eens als eerste kiezen welke kaarten hij of zij zelf wil hebben. Er blijft dan weinig over voor de rest. Maar alleen de kamerkaart kiezen in een ronde, zodat je de startspeler wordt in de volgende ronde is vaak ook geen slimme keuze, want dan mis je een belangrijke inrichtingskaart of dakkaart.

Het spel is al vanaf jonge leeftijd te spelen. Hoewel de spelregels ingewikkeld lijken, is het spel heel simpel uit te leggen. Een kind van 7 of 8 jaar kan zeker meedoen met een potje Droomhuis. Toch is het spel ook leuk voor volwassen mensen. Elke keer dat je Droomhuis speelt is het weer anders en behaal je weer punten voor andere kamers en inrichtingen.

De vormgeving van Droomhuis is prachtig. Het spel heeft prachtige kleuren en details op zowel de doos als op de speelelementen die in de doos zitten. Je krijgt bijna zin om je eigen droomhuis opnieuw in te richten. Alle kaarten en borden zijn van zeer stevig materiaal en blijven heel lang mooi.

White Goblin Games heeft een aantal kleine promo’s uitgebracht die je extra kan inzetten in het spel. Bijvoorbeeld extra inrichtingen of een extra mogelijkheid om punten te scoren. Deze zijn echter wel in het Pools en moet je dus even ontcijferen. Al met al hebben wij genoten van de keren dat we Droomhuis speelden.

Droomhuis is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie