Knaster dobbelspel review: omcirkelen en veiligstellen

Je bekijkt nu Knaster dobbelspel review: omcirkelen en veiligstellen
Knaster dobbelspel review
Knaster dobbelspel
Knaster dobbelspel

De dobbelspellen van White Goblin Games die misschien iets minder populair zijn, zijn Knister en Knaster. Het zijn zeker niet de eerste die worden genoemd als je aan dobbelspellen denkt. Toch zijn het leuke zogenaamde ‘filler games’ om de tijd te doden. Beide spellen zijn een leuke nieuwe variant van Yahtzee, het alom vertrouwde dobbelspel dat iedereen kent. Knister is een iets makkelijkere versie dan Knaster, maar Knaster heeft weer veel unieke kansen. In de komende review lees je alles over Knaster.

Aantal spelers: 1 tot 12 personen
Speelduur: ongeveer 15 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Roll-and-write spel

Doel van het spel

Knaster is een net iets andere variant dan Knister met een leuke unieke andere manier om punten te verzamelen. Het is de bedoeling dat jij aan het eind de speler bent met de meeste punten en dit lukt alleen als je de cijfers die worden gedobbeld op de juiste manier op je scoreblad invult. Ook zal je genoeg nummers moeten omcirkelen, want alleen omcirkelde nummers leveren punten op.

Inhoud van het doosje van Knaster

  • Blok met scorebladen
  • 2 dobbelstenen
  • 4 potloodjes met gum
  • Spelregels
Inhoud van Knaster
Inhoud van Knaster

Voorbereiding van een spel

Om het spel te starten heb je niet veel nodig. In het doosje zitten vier potloodjes met gummetje aan de achterkant, maar het spel Knaster is ook met ieder ander schrijfgerei te spelen. Iedereen krijgt naast dit potlood ook een scoreblad. De dobbelstenen worden in het midden van de tafel gelegd en het spel kan beginnen met de jongste speler.

Knaster spelregels en spelverloop

In het doosje van Knaster vind je een korte bondige uitleg over het spel. De spelregels zijn niet zo moeilijk en snel te begrijpen. Net als bij Knister, mag bij Knaster elke speler om de beurt dobbelen met de twee meegeleverde dobbelstenen. Het totaal van het aantal ogen op de twee dobbelstenen is het getal dat iedere speler moet invullen op zijn scoreblad. Zowel de actieve als de passieve speler noteren het getal in één van de vakjes op het scoreblad. Hierbij komt wel een bepaalde tactiek kijken.

Knaster spelregels
Knaster spelregels

Combinaties van bepaalde getallen kunnen je op weg helpen om nog meer punten te scoren. Zo kun je in een rij, kolom of diagonaal dubbele cijfers hebben die een bonus opleveren. Misschien is je rij wel een Full House of een straat, dat nog meer bonus oplevert.

Elke keer als er een nummer wordt gedobbeld dat al eerder voorbij is gekomen heb je twee keuzes. Je mag het nummer ergens noteren in een leeg vakje of je omcirkelt het nummer dat je al eerder had genoteerd. Getallen die omcirkelt zijn leveren pas punten op. Dus het is heel belangrijk om te omcirkelen.

Als een rij, kolom of diagonaal vol is en je hebt een bepaalde combinatie gehaald mag je bonuscirkels zetten in die rij, kolom of diagonaal. Je kunt 1 tot 3 bonuscirkels verdienen. Wanneer alle nummers in een rij, kolom of diagonaal zijn omcirkeld, krijg je bonuspunten die aan de zijkant staan vermeld.

Einde van het spel Knaster

Het einde van een spel Knaster wordt bepaald als iemand zijn hele scoreblad vol heeft. Als dit zo is, meldt diegene dat en mag er daarna nog maar één keer worden gedobbeld. Het is slim om in die laatste worp dan nog een cirkel te zetten, want een getal noteren dat niet omcirkeld is, levert niets op.

Knaster scoreblad
Knaster scoreblad

Vervolgens kan iedereen zijn punten tellen. Je begint met het tellen van de bonuspunten. Deze heb je gekregen voor een geheel omcirkelde rij, kolom of diagonaal. De bonuspunten variëren van 5 tot 10 punten. Het totaal van alle bonussen noteer je links onderaan je scoreblad.

Daarna tel je ook nog alle omcirkelde getallen los één keer. Elk getal dat omcirkeld is levert 1 punt op. Het totaal van deze punten noteer je ook links onderaan. De bonussen en de omcirkelde getallen bij elkaar opgeteld is het eindtotaal van je spel. Degene met het hoogste eindtotaal heeft gewonnen.

Knaster dobbelspel review, onze mening

Stiekem vinden wij Knaster, net nog iets leuker dan Knister. Dit komt door de meerdere mogelijkheden van het spel. Bij Knister vul je alleen getallen in, waarbij je bij Knaster ook nog getallen moet omcirkelen. Het werd al snel duidelijk dat het heel belangrijk is om zoveel mogelijk te omcirkelen. Het helpt je om sneller de bonuspunten te bereiken en zorgt voor meer punten aan het einde van het spel.

Soms vergeet je dat je een ogenaantal van de dobbelstenen niet alleen mag noteren op je blaadje, maar ook mag omcirkelen. Hier gingen wij dan ook vaak de mist mee in, want dit kan betekenen dat je minder punten behaald.

Ook was het scoreblad af en toe heel chaotisch. Als het spel tegen het einde loopt, sluit je met één getal soms meerdere rijen, kolommen of diagonalen af. Je moet dan goed opletten of je wel checkt of je bonuscirkels hebt gehaald. Je kan deze later namelijk niet meer innen. Dit was opletten geblazen.

Bij het omcirkelen van de getallen met de bonuscirkels gingen we al snel een tactiek bedenken. Het is namelijk slimmer om getallen te omcirkelen die je niet zo snel meer dobbelt, zoals 12 en 1. Nummers als 6, 7 en 8 zal je gerust nogmaals dobbelen en kun je dus ook bij het dobbelen nog omcirkelen.

Een leuk spelletje voor de dobbelspelfanaten. Een nieuwe variant die iets weg heeft van Yahtzee dat we allemaal kennen. Snel gespeeld en elke keer weer anders.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie