Similo kaartspel review: Sprookjesverhalen raden

Je bekijkt nu Similo kaartspel review: Sprookjesverhalen raden
Similo kaartspel review
Similo kaartspel
Similo kaartspel

Afgelopen jaar kwam 999 games met een nieuw kaartspel, waarbij je samen moet werken. Deze zogenaamde coöperatieve game laat je meegaan in de wereld van sprookjes. Er is ook een variant van Similo met historische personages, maar wij speelden de versie van het kaartspel met sprookjes. Het deed ons een beetje denken aan het spel Dixit.

Aantal spelers: 2 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 7 jaar en ouder
Uitgever: 999 games
Genre: Kaartspel

Similo kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Doel van het spel

Samen moet je ervoor zorgen dat degene die raadt, het juiste sprookjespersonage weet te raden. Dit doe je door de juiste kaarten te spelen en de juiste kaarten te elimineren. Slechts één van de 30 sprookjeskaarten laat het juiste personage zien.

Inhoud van het doosje van Similo

  • 30 sprookjespersonages op kaarten
  • Spelregels
Similo inhoud van de doos
Similo inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Het spel Similo begint met het schudden van de 30 sprookjeskaarten. Vervolgens kies je wie van de spelers de hints gaat geven en wie gaat raden. De persoon die de hints gaat geven trekt 12 kaarten van de stapel en bekijkt de bovenste kaart. Deze kaart is het sprookjespersonage dat geraden moet worden door de andere deelnemers. Daarna schudt hij de kaarten goed door elkaar en legt ze in een vierkant van 4 x 3 kaarten op tafel. Van de trekstapel trekt hij nogmaals vijf kaarten en dan kan het spel beginnen.

Similo startopstelling
Similo startopstelling

Similo spelregels en spelverloop

De speler die de hints geeft is aan de beurt en kiest uit zijn hand een kaart van een sprookjespersonage dat heel erg overeen komt met het personage dat geraden moet worden, of juist helemaal niet overeen komt. Dit kan op allerlei manieren zijn. Roodkapje heeft bijvoorbeeld iets weg van Doornroosje omdat ze allebei meisjes zijn. Maar Roodkapje heeft bijvoorbeeld niks gemeen met de gelaarsde kat, omdat hij een dier is en Roodkapje een mens. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een aanwijzing over geven.

Similo spelregels
Similo spelregels

Het lastige is wel dat deelnemers aan het spel Similo niet mogen praten met elkaar. Je speelt dus een kaart met een hint, zonder dit te onderbouwen met je stem. Je doet dit door de kaart verticaal of horizontaal neer te leggen. Als de kaart rechtop wordt neergelegd, dan heeft het personage op de kaart wel iets te maken met het te raden personage. Als de kaart op zijn zij wordt neergelegd, dan heeft de kaart niks te maken met het personage dat geraden moet worden.

In de eerste speelronde, nadat er één kaart is gespeeld, moeten de deelnemers die raden ook één kaart weghalen uit de 12 kaarten op tafel. Welke kaart is zeker weten niet het personage dat geraden moet worden? Deze kaart wordt uit het spel gehaald en zo lang dit goed gaat kan er gewoon doorgespeeld worden.

Similo eerste beurten
Similo eerste beurten

Degene die de hints geeft vult zijn handkaarten weer aan tot 5 kaarten en speelt zoals in de eerste ronde ook in de tweede ronde een kaart. In deze ronde moeten de andere deelnemers echter 2 kaarten verwijderen uit het spel. In de derde ronde verwijderen ze drie kaarten en in de vierde ronde moeten ze vier kaarten verwijderen.

In ronde vijf wordt de laatste hint gegeven. Er zijn nog twee kaarten over van de 12 personagekaarten die op tafel lagen en de deelnemers moeten kiezen uit deze twee kaarten welk personage het is. Als de deelnemers aan het spel het goed raden, dan winnen jullie het spel.

Similo uitgespeeld
Similo uitgespeeld

Similo dobbelspel review, onze mening

Als je speelt met iemand die je goed kent en die goed weet hoe jij denkt, dan is winnen in Similo niet zo’n opgave. Wij speelden het spel met familie en dat zorgde ervoor dat wij elkaars gedachtegang goed kennen. Het was dan ook niet zo moeilijk om het eerste sprookjespersonage te raden. Alles ging geheel vlekkeloos.

Maar dit spel spelen met iemand die je minder goed kent, vergt wat geduld om het ook daadwerkelijk te winnen. Zeker de 3e en 4e ronde zijn een slagveld, waarbij je drie en vier kaarten moet verwijderen uit het spel. De kans dat het hier misgaat is heel groot. Toch is Similo ook met meer onbekende mensen een aanrader.

Het spel is verpakt in een klein doosje met mooie afbeeldingen van sprookjes. De kaarten zijn in hetzelfde thema en zijn heel realistisch. De sprookjespersonages zijn duidelijk herkenbaar en als je een beetje goed bekend bent met de verschillende sprookjes die er zijn, is het geen probleem om gelijkenissen te vinden.

Het spel lijkt wat ons betreft een klein beetje op White Globlin Games’ Dixit en Mysterium. Nou zijn deze twee spellen heel groot en uitgebreid en speel je het niet binnen een paar minuten. Wat dat betreft is Similo een mooi spelletje voor tussendoor. Een soort kleinere versie van het immens populaire Dixit dat je binnen 10 minuten hebt gespeeld.

Ben je Similo Sprookjes zat? Dan is er ook nog een versie met historische personages, zoals Cleopatra en Vincent van Gogh. Je kunt als je wilt zelfs beide setjes met kaarten gebruiken. Gebruik dan voor de 12 liggende kaarten of tafel het ene spel en voor de handkaarten het andere spel. Het mixen van beide spellen kan wel, maar is erg ingewikkeld.

Similo kaartspel is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.


Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie