Sushi Go kaartspel review: maak de lekkerste combinaties!

Je bekijkt nu Sushi Go kaartspel review: maak de lekkerste combinaties!
Sushi Go review
Sushi Go kaartspel
Sushi Go kaartspel

Wij zijn een enorme fan van sushi. En als echte sushi fan moet je het kaartspel Sushi Go hebben. De verschillende soorten Maki Rolls, Nigiri en Sashimi op de kaarten in het spel geven je meteen zin om bij de Japanner langs te gaan. In dit spel ga je de juiste combinaties maken om zoveel mogelijk punten te scoren.

Sushi Go kaartspel
Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games
Genre: Kaartspel

Doel van het spel

Het doel van Sushi Go is om in drie rondes zoveel mogelijk punten te scoren, door middel van het combineren van de juiste sushi kaarten. Zo leveren Nigiri kaarten meteen iets op, maar moet je van Sashimi kaarten drie stuks hebben om punten te ontvangen. Elke kaart heeft zijn eigen manier van punten verdienen. Het is aan jou om ze op de juiste manier te spelen. Heb je na 3 rondes sushi kaarten combineren de meeste punten behaald, dan heb je gewonnen.

Inhoud van het doosje van Sushi Go

  • 108 sushikaarten
  • Spelregels
Sushi Go inhoud van de doos
Sushi Go inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om Sushi Go te beginnen kijk je eerst naar de hoeveelheid spelers die mee doet. Het kaartspel spelen met 3 tot 5 spelers is naar onze mening het makkelijkst, omdat je dan geen dummy-stapel nodig hebt. Bij 2 spelers heb je een zogenaamde dummy-stapel nodig, zodat het onthouden van de handkaarten iets moeilijker is. Voor elk aantal spelers is een bepaald aantal handkaarten nodig. Wij houden het voorbeeld aan van 3 spelers. Bij 3 spelers krijgt elke speler 9 willekeurige handkaarten en kan het spel beginnen.

Sushi Go spelregels en spelverloop

Het spel Sushi Go bestaat uit drie rondes. In alle drie de rondes krijgen alle spelers de 9 kaarten in hun handen. Het is de bedoeling dat alle spelers een kaart kiezen uit de handkaarten en vervolgens het stapeltje handkaarten doorgeven naar links. Vervolgens krijg je dus van je rechterbuurman een nieuw stapeltje handkaarten, waar één kaart uit is weggehaald. Ook uit dit stapeltje kaarten kies je weer één kaart en geeft het stapeltje weer door naar links. Zo ga je door tot alle handkaarten op zijn en iedereen een rij met sushikaarten voor zich heeft liggen.

Sushi Go spelregels
Sushi Go spelregels

Alle drie de rondes gaan op deze zelfde manier, maar hoe kom je nou aan punten? Punten kun je scoren door het sparen of combineren van bepaalde sushikaarten. We geven hieronder een uitleg van de verschillende kaarten en de manier waarop je er punten mee scoort.

Alle speelkaarten in Sushi Go
Alle speelkaarten in Sushi Go

Nigiri kaarten

Voor nigiri kaarten krijg je de punten die op de kaart staan. Voor ei nigiri is dit 1 punt, voor zalm nigiri krijg je 2 punten en voor inktvis nigiri zelfs 3 punten.

Wasabi kaarten

Als je wasabi kaarten speelt kun je er een nigiri kaart in een latere beurt bovenop leggen. De nigiri kaart die je erop legt mag je dan keer drie doen. Wasabi kaarten zijn afzonderlijk niks waard.

Maki Roll kaarten

Kaarten met maki rolls erop kun je sparen. Je hebt kaarten met 1, 2 en 3 maki rolls erop. De speler die aan het einde van de ronde de meeste maki rolls heeft krijgt 6 punten en degene met daarna de meeste maki rolls krijgt drie punten.

Tempura kaarten

Tempura is afzonderlijk niks waard. Als je twee tempura kaarten hebt krijg je 5 punten voor deze combinatie.

Kaarten kiezen uit de hand
Kaarten kiezen uit de hand

Sashimi kaarten

Ook sashimi is afzonderlijk niks waard. Pas bij drie kaarten in combinatie krijg je 10 punten.

Dumpling kaarten

Dumplings kun je sparen. Elke keer als je er één bij legt wordt je totale hoeveelheid dumpling kaarten meer waard. Met één kaart krijg je 1 punt, met twee kaarten krijg je al 3 punten en met drie kaarten al 6 punten. Heb je vier of zelfs vijf dumpling kaarten, dan verdien je respectievelijk 10 of 15 punten.

Soja saus kaarten

Voor de soja saus kaart krijg je 4 punten als jij degene bent met de meest verschillende kleuren kaarten in je bezit.

Eetstokjes kaarten

Heb je een kaart met eetstokjes gepakt, dan mag je in één van de volgende beurten niet één maar twee handkaarten nemen. Je roept dan; ‘Sushi Go!!’ en voert de actie uit. Vervolgens doe je de kaart met de eetstokjes weer terug in je stapel handkaarten voor de volgende speler.

Pudding kaarten

Met pudding kaarten verdien je niks in de ronde zelf, maar deze mag je bewaren tot het eind. Dan pas worden pudding kaarten belangrijk. De speler met de meeste pudding kaarten na drie rondes krijgt namelijk 6 punten extra. Maar let goed op, want de speler met de minste pudding kaarten moet 6 punten inleveren.

Einde van het spel Sushi Go

Na elke ronde van Sushi Go tel je de punten die alle spelers hebben gehaald. Aan het einde van het spel tel je de punten van drie rondes bij elkaar op en verdeel je de punten voor de pudding kaarten. De speler die de meeste punten heeft wint het spel Sushi Go!

Setje verzamelde kaarten
Setje verzamelde kaarten

Sushi Go kaartspel review, onze mening

Al met al is Sushi Go een dood eenvoudig spelletje. Je hebt het zo uitgelegd aan nieuwe spelers en ook staan alle manieren van punten verdienen in het klein op de sushikaarten. Weet je even niet meer wat je met een bepaalde kaart kon, dan kijk je onderaan en lees je vanzelf wat de bedoeling is van die kaart.

In het begin besluit je een bepaalde tactiek te volgen. Je kiest ervoor om bijvoorbeeld alle sashimi kaarten te verzamelen, omdat deze maar liefst 10 punten opleveren. Maar pas na drie keer doorgeven naar links weet je eigenlijk pas wat er in het spel is (bij een spel van 3 spelers). Het kan dan blijken dat er niet genoeg sashimi kaarten in omloop zijn en dan zal je je tactiek moeten aanpassen en ergens anders je punten mee moeten verdienen. Vaak is het dus vrij lastig om vanaf het begin af aan al een tactiek te kiezen.

Soms vonden wij het spelletje wel erg simpel, omdat je bij elkaar kan zien wat de ander uit het stapeltje handkaarten haalt. Als je dus goed kan onthouden, weet je al snel welke kaarten je wel moet sparen en welke niet. Om die reden hebben wij een extra dimensie aan het spel gegeven en het eens gespeeld zonder de kaarten aan een ander te laten zien. Pas aan het einde van een ronde lieten we de kaarten aan elkaar zien en dit zorgde voor een andere spelbeleving.

De vormgeving van het spel is erg leuk. De sushi op de kaarten is getekend in een soort ‘kawaii’-style. De kaarten geven me trek in sushi en ik zou zo reserveren bij de plaatselijke Japanner nadat ik dit spelletje heb gespeeld. Het doosje is echter niet zo heel handig. Als je het spel mee wil nemen in een tas moet je uitkijken dat het deksel niet van het doosje valt en al je kaarten door de tas heen liggen. We raden dan ook aan om er bij vervoer in een tas een elastiekje om te doen. Verder is het qua formaat wel degelijk een spel in reisvorm.

Wij raden het spel Sushi Go aan, omdat het vlot speelt, een potje niet langer duurt dan 20 minuten en omdat het herspeelbaar is. Na een potje Sushi Go, volgt altijd een tweede potje.

Sushi Go is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie