De 10 beste reisspellen van 2024

Je bekijkt nu De 10 beste reisspellen van 2024
Beste reisspellen

De vakantie is weer in aantocht en dat betekent inpakken geblazen. Wat neem je mee en wat kun je beter thuis laten? Als het om spelletjes gaat zijn er een aantal aanraders die je mee kunt nemen op vakantie. We laten je de beste 10 reisspellen van 2024 zien, een selectie waarmee jij je vakantieperiode wel doorkomt. Makkelijk mee te nemen en voor iedereen leuk om te doen.

Voor de leukste reisspellen kun je denken aan een klassieker als Rummikub, maar wat dacht je van Regenwormen, Clever of Qwixx om onderweg mee te nemen? Lees snel verder!

Overzicht van de beste reisspellen van dit moment?

De 10 leukste reisspellen om mee op pad te nemen, met één of meerdere van deze beste reisspelletjes weet je zeker dat je je geen moment verveeld. Onze top 10 leukste reisspellen:

  1. Horen, Zien en Zwijgen Reisversie
  2. Rummikub The Original Travel
  3. Regenwormen
  4. Qwixx
  5. Yahtzee
  6. Set!
  7. Machi Koro
  8. Saboteur
  9. Clever
  10. The Mind

1. Horen, Zien en Zwijgen Reisversie

Horen Zien en Zwijgen reiseditie
Horen Zien en Zwijgen reiseditie

Hou je van hilarische partyspellen, waarbij je niet meer bijkomt van het lachen. Dan is Horen, Zien en Zwijgen zeker iets voor jou. De grappige opdrachten zorgen zeker voor een glimlach op je gezicht.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: University Games

Je kent de wereldberoemde aapjes wel. De ene aap houdt zijn handen op zijn oren, de andere aap houdt zijn handen voor zijn ogen en de derde aap houdt zijn handen voor zijn mond. Hoe zou het zijn als wij niet meer konden horen, zien of praten? In dit spel kom je erachter.

Horen Zien en Zwijgen reiseditie
Horen Zien en Zwijgen reiseditie

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk over de eindstreep komt op het scorespoor, door zoveel mogelijk opdrachten op de juiste manier te vervullen. Mogelijke opdrachten zijn bijvoorbeeld iets tekenen zonder dat je iets kan zien, iets op iemands rug tekenen en een woord uitbeelden. Horen, Zien en Zwijgen staat niet voor niets in onze lijst met leukste reisspellen, ontdek zelf maar hoe een eenvoudig spelletje heerlijk bezig kan houden.

Horen, Zien en Zwijgen Reisversie is verkrijgbaar bij bol.com.

2. Rummikub The Original Travel

Rummikub Travel
Rummikub Travel

Eén van de meest gespeelde klassieke spellen die we in Nederland kennen is Rummikub. Iedereen kent de regels en iedereen heeft het wel eens gespeeld. Ook van Rummikub is een speciale reiseditie. Iets kleiner dan de standaard editie, met kleinere borden en kleinere cijfers.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 60 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Goliath

In Rummikub probeer je zo snel mogelijk je bordje met cijfers leeg te krijgen. Dit doe je door een oplopende reeks te maken in een bepaalde kleur of door dezelfde getallen te combineren in verschillende kleuren. In jouw beurt mag je zowel combinaties neerleggen als combinaties aanvullen van andere deelnemers.

Rummikub Travel
Rummikub Travel

De eerste regel van het spel is om 30 punten neer te leggen. Pas dan mag je beginnen met andere combinaties te maken. Soms is het neerleggen van die 30 punten nog best lastig. Rummikub verveeld nooit en is een echte aanrader voor spelletjesfanaten. Deze kleine versie van Rummikub is een ontzettend leuk reisspel voor 2 personen.

Rummikub The Origional Travel is verkrijgbaar bij bol.com.

3. Regenwormen

Regenwormen
Regenwormen

Het spelletje Regenwormen is geen specifiek reisspel, maar is toch handig van formaat en leuk om te doen op vakantie. Het spelletje is klein van opzet en neemt niet veel ruimte in beslag. Als je ermee wil reizen, zou je zelfs de dobbelstenen en steentjes nog in een klein zakje kunnen doen, waardoor het nog minder plek inneemt.

Aantal spelers: 2 tot 7 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

In regenwormen zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk regenwormen vangt. Dit kun je doen door het juiste aantal, dat op de stenen staat te dobbelen. Wel moet je altijd verplicht ook een regenworm dobbelen die vijf punten waard is, anders geldt je beurt niet en mag je geen regenwormen pakken.

Regenwormen overzicht
Regenwormen overzicht

Het dobbelen gaat als volgt; elke beurt leg je alle cijfers die hetzelfde zijn apart. Je dobbelt net zo lang door tot je wil stoppen of niet meer kan. Het is de kunst om op tijd te stoppen. Soms moet je tevreden zijn met een lagere uitkomst, want als je toch doorgaat met dobbelen kun je zomaar alles verliezen.

Regenwormen ‘Tiny Tin’ van 999Games is een mooi klein formaat wat handig is voor onderweg. Eén van de leukste reisspellen voor onderweg!

Regenwormen is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

4. Qwixx: dobbelspel in zakformaat

Qwixx: het leukste dobbelspel?
Qwixx: het leukste dobbelspel?

Nog een fijn dobbelspel is het kleine spelletje Qwixx. Ook dit spel past makkelijk in je koffer en kan à la minute tevoorschijn worden gehaald. Het spel heeft naast de basisversie allerlei uitbreidingen, zoals Qwixx Mixx en Qwixx Connected. Deze uitbreidingen bestaan meestal alleen uit een ander soort scoreblad. Qwixx is in onze ogen een van de beste reisspellen als je van dobbelen houdt!

Aantal spelers: 2 tot 5 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Bij het spelletje Qwixx is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk kruisjes gaat zetten in de gekleurde rijen. Dit kun je doen als actieve speler, maar ook als iemand anders dobbelt. Het totaal van de twee witte dobbelstenen mag iedereen steeds afkruisen, maar het totaal van één witte en één gekleurde dobbelsteen mag alleen de actieve speler gebruiken.

Verder is er één belangrijke regel op je scoreblad. Je mag de cijfers alleen afkruisen van links naar rechts. Heb je een cijfer overgeslagen, dan mag je die dus later niet meer opnieuw aankruisen. Voor het aantal kruisjes in elke gekleurde rij krijg je punten. Al die punten bij elkaar zijn je eindscore. Weet jij de meeste punten te behalen?

Qwixx is verkrijgbaar bij bol.com.

5. Yahtzee: klassiek

Een klassieker die in alle reiskoffers zou moeten zitten is wel het spel Yahtzee. In dit spel gooi je met vijf dobbelstenen de bekende combinaties als Full House, Kleine straat of Yahtzee. Al deze waardes noteer je op een scoreblaadje en aan het eind is er een winnaar met de meeste punten.

Yahtzee
Yahtzee

Aantal spelers: 2 tot 99 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Verschillende uitgevers

Het spelletje is heerlijk simpel en een fijn tijdverdrijf. Met de dobbelstenen mag je drie keer gooien. Elke worp kun je dobbelstenen apart leggen die je liever niet nogmaals dobbelt, omdat ze al punten voor je kunnen opleveren. Na drie worpen kijk je of je de combinatie die je hebt gegooid ergens kan invullen. Kun je dit niet? Dan moet je helaas een hokje wegkruisen, dat je in het verdere spel niet meer kan gebruiken.

Yahtzee is verkrijgbaar bij bol.com.

6. Set!

Set!
Set!

Het kaartspel Set! dat net als vele kaartspellen van 999 Games in een handig klein formaat is vormgegeven is een sterk visueel spel voor wel 8 spelers. In het spel ga je op zoek naar kaarten die geheel gelijk zijn of geheel verschillend.

Aantal spelers: 1 tot 8 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

Bij Set! moet je goed letten op de vorm, kleur en het aantal figuurtjes op de kaarten. Het spel start met 12 kaarten die naast elkaar op tafel liggen. Elke speler zoekt naar een set van drie kaarten die niet gelijk zijn of juist wel helemaal hetzelfde zijn. Als je een set hebt gevonden roep je dat en controleren de andere spelers of het klopt.

Set spel overzicht
Set spel overzicht

Als de set klopt mag de speler de set houden. Als de set van kaarten niet klopt, mag diegene tot nadat iemand anders een set ziet niet mee doen. De kaarten worden telkens weer aangevuld tot er 12 kaarten op tafel liggen. De speler die de meeste sets kan vinden, wint het spel. Set! is ideaal om mee te nemen en past daardoor perfect in onze lijst met leukste reisspellen.

Set! is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

7. Machi Koro

Machi Koro
Machi Koro

In Machi Koro ga je een stad bouwen met bijvoorbeeld een bakkerij, kaasfabriek en een appelboomgaard. Met elk gebouw dat je bouwt kun je geld verdienen. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk de standaard gebouwen die iedereen heeft af te hebben. Deze gebouwen kosten wel een heleboel geld.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

Om de beurt gooi je met één en later in het spel met twee dobbelstenen. Het getal op de dobbelstenen geeft aan van welk gebouw in je bezit je geld verdient. Ook mag je in jouw beurt met het verdiende geld weer nieuwe gebouwen kopen. Het is de bedoeling dat je kiest voor de slimste combinatie van gebouwen, zodat je zo snel mogelijk de bedragen van de standaard gebouwen kunt betalen en kopen. De speler die als eerste alle vier de standaard gebouwen heeft gekocht, heeft het spel gewonnen.

Machi Koro is een iets groter spel met veel kaartjes, muntstukken en dobbelstenen. Toch valt het voor ons onder de categorie reisspellen, omdat het spel in een handig compact doosje zit en makkelijk uit te leggen is aan andere spelers. Op de camping kunnen je buren snel aanschuiven en zullen heel wat potjes gespeeld worden. Ben je liefhebber van dobbelen en wat geluk, dan is Machi Koro voor jou een van de leukste reisspellen.

Machi Koro is verkrijgbaar bij bol.com.

8. Saboteur

Saboteur
Saboteur

Een handig klein formaat kaartspel is het kaartspel Saboteur. Bij dit spel moet je met zijn drieën zijn, want één speler mag de saboteur zijn. Bij het spelen met twee spelers ben je er natuurlijk al snel achter wie de saboteur is. Daarom is dit spel een aanrader voor 3 of meer personen.

Aantal spelers: 3 tot 10 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

In Saboteur ga je op zoek naar het goud. Dit doe je door kaartjes aan te leggen met wegen erop. Je moet minimaal 7 kaarten aanleggen om je weg te zoeken naar het goud. Maar eenmaal aangekomen bij de eindkaart is het nog maar de vraag of het het goud wel is. Voor hetzelfde geld is het een steen.

Saboteur set
Saboteur set

De saboteur in het spel wil natuurlijk helemaal niet dat je bij het goud aankomt. Hij of zij zorgt ervoor dat de wegen worden onderbroken of doodlopen, zodat het niet lukt om het spel uit te spelen. Een leuk spel om te spelen met je vrienden op de camping.

Saboteur is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

9. Clever

Clever
Clever

Het dobbelspel Clever combineert geluk met tactiek. Om de beurt rol je met de dobbelstenen en probeer je de juiste dobbelstenen eruit te pakken en te gebruiken op je scoreblad. Je scoreblad zal steeds voller worden en vaak zal je ook bonussen bemachtigen waarmee je nog meer vakjes op je scoreblad kan afkruisen of invullen.

Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games

Het spel is een dobbelspel in de meest uitgebreide versie. Elke beurt mag je drie keer dobbelen. Na elke worp worden de dobbelstenen lager dan het gekozen getal afgelegd. Deze afgelegde dobbelstenen zijn voor de medespelers. Zij mogen er één dobbelsteen uit kiezen om ook in te vullen. Als je bonussen ontvangt ontstaan er soms hele kettingreacties, waardoor je een heleboel vakjes kan invullen.

Aan het einde van het spel ga je tellen hoeveel punten je hebt gescoord in alle categorieën op je scoreblad. De speler met de meeste punten wint het spel. Clever is geen typisch reisspel, maar wel eentje die verslavend werkt. Je blijft dit spel spelen om elke keer weer meer punten te vergaren.

Wanneer je net als wij gek bent van dobbelspellen of roll-and-write spellen, dan behoort Clever met zekerheid voor jou tot één van de leukste reisspellen.

Clever is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

10. The Mind

The Mind kaartspel
The Mind kaartspel

Om onze lijst met beste reisspellen te eindigen, sluiten we af met The Mind. Een doodeenvoudige opzet, maar het meest ingewikkelde spel dat je je kunt bedenken. The Mind heeft een klein handig doosje met kaartjes met de cijfers 1 tot en met 100. Ideaal voor op vakantie. Het spel heeft verschillende levels en wordt steeds moeilijker. Als je het spel wint, win je met zijn allen.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: White Goblin Games

In The Mind is het de bedoeling dat je om de beurt een kaart op tafel legt, maar deze moeten wel van laag naar hoog worden neergelegd. Je mag tijdens dit spel niet praten met elkaar en dit maakt het extra moeilijk. In level 1 moeten iedereen maar 1 kaart op tafel leggen. Maar hoe verder je in het spel komt, hoe meer kaarten je moet neerleggen.

The Mind kaarten
The Mind kaarten

Soms zitten de nummers vlak achter elkaar, maar vaak zit er een enorme sprong tussen bepaalde nummers. Het spel laat je hart bonzen in je keel. Op een donkere avond op de camping bij kaarslicht is dit een grote aanrader om te spelen.

The Mind is verkrijgbaar bij bol.com.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie