De Magische Markt van Cameloot spel review

Je bekijkt nu De Magische Markt van Cameloot spel review
De Magische Markt van Cameloot review
De Magische Markt van Cameloot
De Magische Markt van Cameloot

De Magische Markt van Cameloot in een sluw te spelen kaartspel waarbij je soortgelijke magische voorwerpkaarten probeert te verzamelen, steeds wanneer je een rij kaarten compleet maakt, mag je deze omdraaien en houden. Er is alleen nog één dingetje, en dat is dat anderen kunnen profiteren van jou en jij kunt profiteren van anderen. Maar, daarvoor moet je wel op tijd aansluiten bij de juiste taveerne. Lukt het jou om slim te spelen en jezelf steeds op het juist te vermengen tussen de anderen in de juiste taveerne? Dan wordt jij ongetwijfeld de rijkste koopman van de stad én daarmee de winnaar van De Magische Markt van Cameloot.

In dit review over de Magische Markt van Cameloot bespreken we de spelregels van het kaartspel en natuurlijk geven we je onze mening zodat jij een goede beslissing kunt maken of dit spel voor jou de moeite waard is.

Aantal spelers: 3 tot 6 personen
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Kaartspel

De Magische Markt van Cameloot is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Doel van het spel

In De Magische Markt van Cameloot probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen door jezelf aan te sluiten bij 1 van de 2 populairste taveernes van Cameloot. De spelers proberen voor zichzelf verzamelingen met dezelfde magische voorwerpen compleet te maken. Steeds wanneer een verzameling compleet is mogen de kaarten omgedraaid worden waardoor ze veranderen in munten. Maar, de kaarten worden verdeeld onder alle aanwezige in de taveerne. De speler die aan het einde van het spel de meeste munten heeft verzameld wordt de winnaar van De Magische Markt van Cameloot.

Inhoud van De Magische Markt van Cameloot

  • 96 magische voorwerpkaarten (7 varianten)
  • 6 taveernefiches (roepende uil-kant en zwarte kat-kant)
  • Spelregels
De Magische Markt van Cameloot - inhoud van de doos
De Magische Markt van Cameloot – inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Iedere speler krijgt 1 taveernefiche. Hij mag zelf kiezen welke zijde van de taveernefiche hij zal gebruiken. Om het spel wat lastiger te maken, kun je er ook voor kiezen dat iedere speler een willekeurige zijde kiest, bijvoorbeeld door de fiches te laten vallen op tafel.

Alle magische voorwerpkaarten worden zo goed mogelijk geschud, vervolgens krijgt iedere speler 4 kaarten toegewezen.

De resterende kaarten worden als een gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd.

De speler die als laatste een winkeleigenaar heeft gesproken is de startspeler. Er zal altijd met de klok mee gespeeld worden.

De Magische Markt van Cameloot spelregels en spelverloop

Het kaartspel De Magische Markt van Cameloot bestaat uit een onbepaald aantal ronden, totdat de stok kaarten door de spelers is opgespeeld. De speler die aan de beurt is voert in vaste volgorde drie acties uit. Dat zijn de volgende drie acties:

  1. Magische voorwerpen uit een verzameling beschikbaar stellen o de kracht ervan gebruiken.
  2. Controleren of hij een verzameling compleet heeft gemaakt.
  3. Nieuwe kaarten trekken en aanvullen tot 4 handkaarten.

Stap 1: magische voorwerpkaart spelen of kracht inzetten

De eerste stap is ervoor kiezen of een speler 1 of meerdere magische voorwerpkaarten uit zijn hand open voor zich op tafel legt. Een speler mag zoveel kaarten als hij in zijn hand heeft van dezelfde soorten gelijktijdig voor zich op tafel leggen.

In stap 1 mag je er ook voor kiezen om de kracht in te zetten van een magisch voorwerp wat hij in zijn hand heeft. In dat geval wordt de kaart open neergelegd naast de trekstapel die in het midden van de tafel ligt. De kracht die afgebeeld staat op de kaart mag dan gebruikt worden. Ik zal je later vertellen wat de verschillende krachten zijn die de diverse magische voorwerpkaarten bevatten.

Stap 2: controleren of een verzameling compleet is

Bij stap 2 controleert een speler of hij een verzameling compleet heeft gemaakt. Dat is heel eenvoudig, door het tellen van de magische voorwerpkaarten van één soort die voor hem op tafel leggen. Iedere kaart is genummerd met 2 tot en met 7, van kaart type 2 heb je 2 kaarten nodig om de verzameling compleet te maken, van kaart type 3 heb je er 3 nodig, van 4 heb je 4 kaarten nodig, enzovoorts.

Is een verzameling compleet, dan worden die kaarten omgedraaid en verdeeld onder de spelers die in dezelfde taveerne aanwezig zijn. Ben jij de enige speler in een taveerne, dan mag jij dus ook al die kaarten houden en onder je fiche leggen.

Stap 3: handkaarten aanvullen tot 4 kaarten

De derde en laatste stap is het aanvullen van je hand tot 4 kaarten. Mocht je al 4 of meer kaarten in je hand hebben, dan sla je deze stap over.

De magische voorwerpkaarten

Iedere kaart in De Magische Markt van Cameloot bestaat uit één van de 7 mogelijke varianten. Ieder van die kaarten beschikt over een speciale eigenschap. Hieronder een klein overzichtje van de 7 verschillende kaarten en wat voor acties je daarmee kunt uitvoeren.

Magische voorwerpkaarten
Magische voorwerpkaarten

De Magneetring, nummer 2 (8 exemplaren)

Met de magneetring mag je wanneer je de kaart speelt, en je deze dus open aflegt op de aflegstapel, één nummer kiezen. Je mag de gehele stapel afgelegde kaarten pakken en alle kaarten die er op liggen met het door jou genoemde nummer nemen. Al die kaarten moet je direct open voor je neerleggen.

De tweetaks toverstok, nummer 3 (11 exemplaren)

Je mag twee verschillende soorten magische voorwerpkaarten gelijktijdig voor je open leggen. Het maakt niet uit of je nieuwe verzamelingen start of bestaande verzamelingen uitbreid.

De 6-vingerige handschoen, nummer 4 (13 exemplaren)

Je mag twee magische voorwerpkaarten van de trekstapel nemen. Dat betekent dat je nu 5 kaarten in je hand hebt. Daardoor sla je stap 3 over.

De toverdrank, nummer 5 (16 exemplaren)

Je mag een speler aanwijzen en daarvan de taveernefiche omdraaien. Je dwingt zo een tegenspeler om te wisselen van team.

De magische mantel, nummer 6 (24 exemplaren)

Je mag je eigen taveernefiche omdraaien, waardoor je zelf van team kunt wisselen.

Het transmutatieperkament, nummer 7 (21 exemplaren)

Je mag 1 van je verzamelingen kaarten die voor je open op tafel liggen ruilen met 1 rij van een tegenspeler. De magische voorwerpkaarten in deze verzamelingen moeten verschillend van elkaar zijn.

De hoorn van de eenhoorn (3 exemplaren)

De hoorn van de eenhoorn heeft als enige geen nummer op de kaart staan. Van deze kaart kun je dan ook geen losse eigen verzameling maken. Deze kaart mag je combineren samen met andere kaarten. Of je legt hem aan bij een bestaande verzameling. Het is dus eigenlijk een joker kaart.

Einde van een spel De Magische Markt van Cameloot

De Magische Markt van Cameloot eindigt wanneer de complete stapel met kaarten op is en een speler zijn hand niet meer kan aanvullen tot 4 kaarten. Ook is het zo dat iedere speler even vaak mag spelen, dus de spelers die na de startspeler gestart zijn mogen nog één beurt spelen.

De Magische Markt van Cameloot wordt gewonnen door de speler die de meeste gouden munten (gewonnen kaarten) heeft verkregen. Mocht er een gelijke stand zijn, dan delen de spelers ook gewoon de winst.

De Magische Markt van Cameloot review en onze mening

Wat is onze mening over De Magische Markt van Cameloot? Dit kaartspel moet je in onze ogen beschouwen als een leuk laagdrempelig spel wat je kunt spelen met een klein groepje. Twee spelers is niet mogelijk, je moet altijd met minimaal 3 personen zijn. Eén spel duurt ongeveer 15 tot 20 minuten, met een getraind groepje kan dit zelfs misschien nog wel wat sneller zijn.

In De Magische Markt van Cameloot gaat het om sluw en slim spelen, maar ook een tikkeltje geluk met het trekken van de juiste kaarten. En dat laatste maakt het eigenlijk best wel leuk. Ik schrijf dit review na ongeveer 10 spellen gespeeld te hebben, verdeeld over een periode van twee weken. En er is duidelijk geen echte winnaar van dit spel, er wint steeds weer iemand anders. Wellicht zijn wij redelijk gewaagd aan elkaar, waardoor er geen duidelijke beste speler is, of het is toch inderdaad zo dat de geluksfactor een doorslaggevende rol heeft. Maar dat laatste valt overigens niet duidelijk op.

Het leuke van De Magische Markt van Cameloot vind ik dat er diverse acties mogelijk zijn met je magische voorwerpkaarten, maar dat je ook steeds de afweging moet maken of je een actie speelt of dat je de kaarten voor je openlegt. Openleggen kan resulteren in meer munten, maar ook acties zijn op bepaalde moment erg goed. Die constante afweging maakt dit spelletje ondanks zijn eenvoud toch best wel een listig spelletje voor tactische spelers.

Het heeft ons in ieder geval met zekerheid wat uren plezier laten beleven. En ik sluit ook niet uit dat dit spelletje vaker op tafel zal komen, maar dan vooral als een opvulling van een avond met een groter bordspel.

De Magische Markt van Cameloot is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie