Pandemic spel review: Samen de wereld redden!

Je bekijkt nu Pandemic spel review: Samen de wereld redden!
Pandemic spel

Veel bordspellen draaien maar om één ding; de andere spelers van het spel verslaan, waardoor jij de winnaar wordt. Pandemic is een spel waarbij het gaat om samenwerking. Je speelt het spel tegen het speelbord en hoe beter je samenwerkt, hoe eerder je wint. Wij geven je een introductie met de basis spelregels voor Pandemic in deze review.

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Uitgever: Z-man Games
Auteur: Matt Leacock
Pandemic Nederlandstalig bordspel – bestel via bol.com

In het spel Pandemic moet je de wereld redden. De wereld wordt bedreigd door vier verschillende soorten virussen. Samen zorg je ervoor dat deze virussen niet uitbreiden en probeer je een geneesmiddel voor deze epidemieën te ontdekken. Je hebt het spel gewonnen als je alle vier de virussen hebt uitgeroeid.

Welke onderdelen krijg je in de doos van Pandemic?

Als je de doos opent zie je een groot speelbord in de vorm van een wereldkaart. De wereldkaart is verdeeld in vier zones. Een zone waar de rode virussen verspreiden, een zone met de zwarte virussen, een zone met de gele virussen en een zone met de blauwe virussen. De rode virussen bevinden zich vooral in oost-Azië en Australië. Het zwarte virus spreidt zich uit over zuid-Azië, het Midden-Oosten en een klein gedeelte van Europa en Afrika. Het gele virus is te vinden in Afrika en Zuid-Amerika en het blauwe virus woedt vooral in Europa en Noord-Amerika.

In de doos zitten daarnaast 4 medicijnstenen voor de verschillende virussen, een heleboel gekleurde blokjes, witte onderzoeksstations, pionnen, karakterkaarten, stedenkaarten en epidemie-kaarten.

Pandemic speelmateriaal
Pandemic speelmateriaal

Het spel Pandemic starten

Om het spel te starten moet iedereen eerst een karakterkaart kiezen. Op deze kaart staat de rol die je hebt in het spel. Dit kan bijvoorbeeld de rol van arts, wetenschapper of crisismanager zijn. Elke rol heeft een voordeel in het spel. Door samen te werken kun je ideaal gebruik maken van de verschillende voordelen van de karakterkaarten.

Nadat iedereen een rol heeft wordt de wereld geïnfecteerd. De gekleurde blokjes worden op verschillende steden gelegd, waardoor de virussen worden verspreid. Daarna begint het spel pas echt.

Pandemic bordspel
Pandemic bordspel

Acties uitvoeren in Pandemic

Elke speler van Pandemic mag in zijn beurt vier acties uitvoeren op het speelbord. De verschillende acties die mogelijk zijn, zijn voortbewegen over het speelbord, het bouwen van een onderzoekscentrum, besmette steden genezen of een nieuw medicijn ontwikkelen.

Wanneer iemand vier acties heeft uitgevoerd mag de speler stadskaarten trekken. Elke stad heeft een corresponderende kleur. Bij vijf kaarten van dezelfde kleur kan een virus worden uitgeroeid. Na de stadskaarten moeten er ook nog infectiekaarten worden getrokken om de wereld opnieuw te infecteren. Op de steden die worden getrokken, wordt een extra gekleurd blokje gelegd. Als er één of twee blokjes op de stad liggen is het geen probleem en kun je het derde blokje er gewoon bij leggen. Liggen er echter al drie gekleurde blokjes op een stad, dan vindt er een uitbraak plaats. Het virus verspreidt zich dan over de aangrenzende steden.

Speelgoed van het Jaar 2022

Naast gewone infectiekaarten kun je ook per ongeluk de epidemiekaart trekken. Bij een epidemie wordt de onderste kaart van de stedenkaart getrokken en deze wordt direct geïnfecteerd met drie gekleurde blokjes. Daarnaast worden alle al geïnfecteerde stedenkaarten geschud en weer bovenop gelegd. Dat betekent dat al die steden opnieuw besmet kunnen worden, waardoor het virus nog sneller om zich heen slaat.

Wanneer alle gekleurde blokjes van een bepaalde kleur op zijn, er acht uitbraken zijn geweest of de stedenkaarten op zijn hebben jullie met zijn allen verloren van het bord. Zorg er dus voor dat je op tijd de geneesmiddelen voor de virussen ontdekt.

Virussen in Pandemic
Virussen in Pandemic

Samenwerken in een coöperatief bordspel

Wat Pandemic zo leuk maakt is dat je niet één winnaar of verliezer hebt, maar alles gezamenlijk gaat. Winnen doe je samen, maar verliezen ook. Voor dit spel moet je heel veel communiceren en samenwerken. Dit is de enige manier om het spel te kunnen winnen. Pandemic zorgt voor een enorme team-spirit als er weer een ziekte wordt opgelost.

Meer medespelers geeft meer interactie en voordelen

Het leukste is om het spel met meerdere personen te spelen. Hierdoor krijg je meer interactie en ook meer voordelen, door de inbreng van meerdere karakterkaarten. Het spel kan met maximaal vier personen worden gespeeld. Hou je niet van zoveel interactie en levert het spelen met meerdere personen discussie op, is het ook mogelijk om het met zijn tweeën te spelen. Het spel wordt daardoor misschien wel een beetje moeilijker omdat je maar 2 voordelen hebt door de karakterkaarten.

Pandemic kun je ook alleen spelen

Heb je geen medespelers paraat om met jou Pandemic te spelen? Dan is het ook nog een optie om het spel alleen te spelen. In een solo spel moet je echter wel twee of meerdere rollen op je nemen om het spel te laten lukken. Zeker een interessante uitdaging om te proberen.

Review en onze mening over Pandemic

Pandemic is een interessant spel, waarbij je goed moet nadenken over een strategie. Het bordspel kan moeilijker of makkelijker worden gemaakt door het aantal epidemieën dat je toevoegt aan het spel. Je speelt Pandemic prima in ongeveer 45 minuten speeltijd. Geen spel met een zeer grote complexiteit, makkelijk om in te komen en daardoor prima toegankelijk voor ieder type spelers.

Pandemic wordt gezien als een van de beste bordspellen in coöperatieve setting. Je speelt dus echt volledig samen voor de winst. Een echte team-spirit booster! Veel mogelijkheden tot interactie en discussie maken het interessant. Winnen is een ware strijd, maar als het lukt, smaakt het meteen naar meer!

Pandemic kopen

Je kunt het spel Pandemic online direct bestellen via bol.com.

De prijs van Pandemic is over het algemeen in de regio van € 30,- tot € 35,-. Met een beetje geluk tref je een aanbieding waarbij de prijs soms wil zakken tot net onder de € 30,-.

Speelgoed van het Jaar 2022

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Inzicht in de nieuwste, meest bijzondere of gewoon de leukste en meest populaire bordspellen. Wij proberen ze allemaal uit en delen onze mening met jou.

Geef een reactie