Lost Cities kaartspel review: maak de beste expedities

Je bekijkt nu Lost Cities kaartspel review: maak de beste expedities
Lost Cities kaartspel review
Lost Cities kaartspel
Lost Cities kaartspel

In het kaartspel Lost Cities ga je expedities maken. Elke expeditie levert punten op en kan je helpen om de overwinning te behalen. Lost Cities is een kort kaartspel met drie rondes waarin je punten doortellen. Door een zo lang mogelijke rij oplopende kaarten onder elkaar te plaatsen kun je zoveel mogelijk punten winnen. Is je rij niet lang genoeg? Dan krijg je minpunten voor deze expeditie.

Aantal spelers: 2 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 10 jaar en ouder
Uitgever: 999 Games
Genre: Kaartspel

Lost Cities is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Doel van het spel

In het kaartspel Lost Cities is het de bedoeling dat je met expedities opbouwen zoveel mogelijk punten behaald. Dit doe je door veel van dezelfde kleur kaarten te spelen op een oplopende manier. Elke expeditie in een bepaalde kleur begint met 20 minpunten. Het is de bedoeling dat je met de kaarten die je aanlegt die minpunten wegspeelt en zelfs probeert in de plus te komen.

Inhoud van het doosje van Lost Cities

  • 45 expeditiekaarten
  • 15 wedkaarten
  • Spelregels
Lost Cities kaartspel: inhoud van de doos
Lost Cities kaartspel: inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

De voorbereiding van het spel Lost Cities is kort. Je schudt alle kaarten uit het doosje door elkaar en deelt beide spelers 8 kaarten uit. De overige kaarten die geschud zijn komen op één stapel in het midden van de tafel. Als dit gebeurd is, kan het spel al beginnen.

Lost Cities startopstelling
Lost Cities startopstelling

Lost Cities spelregels en spelverloop

Allebei de spelers hebben 8 handkaarten waarvan ze elke beurt een kaart moeten spelen. Ze mogen ook elke beurt een kaart terugpakken van de stapel kaarten of van de afgelegde kaarten. Zo behoud je elke beurt 8 handkaarten.

Lost Cities spelregels
Lost Cities spelregels

Elke beurt mag je kiezen of je een kaart speelt of een kaart aflegt. Spelen doe je door een kaart aan te leggen aan je expedities. Afleggen doe je door een kaart die je niet nodig hebt in het midden van de tafel te leggen op de aflegstapel van de kleur die de kaart heeft.

Lost Cities kaartspel: eerste kaarten gespeeld
Lost Cities kaartspel: eerste kaarten gespeeld

De eerste kaart van een bepaalde kleur die je speelt kan je zo op tafel leggen. Dit is een wedkaart of een kaart van een bepaalde kleur met een cijfer van 2 tot en met 10. Wat wel slim is, is om een wat lagere kaart te spelen, zodat je later nog hogere getallen kan aanleggen. Als je een kaart speelt die je aan een expeditie wil toevoegen moet het altijd een kaart zijn die hoger is dan de hoogste van de expeditie. Als je hoogste kaart het getal 8 heeft, dan kun je dus geen kaart met 6 meer aanleggen. Je moet hier een kaart met 9 of 10 aanleggen.

Het beginnen van een expeditie (het plaatsen van de eerste kaart van een bepaalde kleur) kost 20 punten. Met het aanleggen van zoveel mogelijk kaarten kun je deze 20 minpunten wegspelen. Leg je een kaart met 3 aan, dan gaan de minpunten van 20 naar 17 minpunten. Als je vervolgens een 5 aanlegt aan deze expeditie heb je nog maar 12 minpunten. Als je uiteindelijk zoveel hebt aangelegd dat je de 20 minpunten hebt weggespeeld, ga je dus in de plus en levert je expeditie punten op.

Lost Cities kaartspel: meer progressie
Lost Cities kaartspel: meer progressie

De wedkaarten in het spel zorgen voor verdubbeling van de punten van de expeditie waar ze in worden geplaatst. Met twee wedkaarten in één expeditie worden je punten (of minpunten) zelfs verdriedubbelt. Wedkaarten moeten altijd als eerste worden geplaatst, voordat je cijferkaarten gaat spelen. Heb je al cijferkaarten geplaatst, dan kun je nooit meer een wedkaart toevoegen aan deze expeditie. Een eventuele wedkaart die je nog in je handkaarten hebt, kun je dus gebruiken om af te leggen als je een keer niets kunt spelen.

Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet
Lost Cities kaartspel: Eerste rijen compleet

Zodra de trekstapel helemaal leeg is, stopt het spel direct. Daarna wordt er geteld hoeveel jouw gemaakte expedities waard zijn. Kom je uit in de plus of juist in de min? Deze punten neem je mee in de volgende ronde van het spel. Het spel is drie rondes lang, waarna een eindstand wordt opgemaakt. De speler met de meeste punten wint het spel Lost Cities.

Lost Cities: Einde van het spel
Lost Cities: Einde van het spel

Lost Cities kaartspel review, onze mening

Lost Cities is wat ons betreft het kaartspel dat je moet hebben in je spellenverzameling. De regels zijn vrij eenvoudig, maar het spelletje is complex. Je moet goed nadenken welke zet je doet, want voordat je het weet zit je met heel veel minpunten. Het spel is strategisch, maar heeft ook een klein beetje geluk. Je moet maar net de goede kaarten krijgen om aan te leggen aan jouw expedities.

Het design van het doosje en de speelkaarten is helemaal in avonturenthema. De kleuren op de kaarten zijn heel helder en duidelijk. Je ziet in één oogopslag welke kaart bij welke expeditie hoort. Bovenaan de kaarten in de linker- en rechterhoek staat het getal van de kaart in de bepaalde kleur, zodat als je de kaarten in een waaiervorm in je hand hebt je alsnog kunt zien welke kaarten je in je bezit hebt.

Voor de prijs hoef je het spel ook zeker niet te laten liggen. Voor slechts 10 euro heb je dit leuke kaartspel al in je collectie. Wij verzekeren je uren speelplezier. Dit kaartspel blijft keer op keer spannend tot de laatste minuut.

Lost Cities is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie