In het spel Clever ga je dobbelen voor punten. Deze punten kun je op verschillende manieren behalen. Elke keer moet je kiezen welke dobbelsteen je in gaat zetten voor punten, maar zet je een te hoge dobbelsteen in dan ben je in de volgende dobbelbeurt al je dobbelstenen kwijt. In dit artikel leg ik je verder uit hoe het dobbelspel Clever werkt, de spelregels, en geef ik je in deze review mijn mening.
Clever
Aantal spelers: 1 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Vanaf 8 jaar en ouder
Uitgever: 999Games
Genre: dobbelspel
Inhoudsopgave
Doel van het spel
Het doel van Clever is zoveel mogelijk punten scoren door het op de juiste manier inzetten van dobbelstenen. Elke beurt mag je drie keer dobbelen en de beste dobbelsteen eruit kiezen. De ene keer zal dit een lage dobbelsteen zijn, maar het kan ook dat je een heel hoog ogenaantal nodig hebt. Dit hangt af van de vakjes op je scoreblad. Op je scoreblad staan vijf verschillende manieren van punten scoren. Zo is er een categorie waarin je de dobbelstenen alleen maar oplopend in mag vullen. Er is een categorie waar je een combinatie van twee verschillende dobbelstenen moet maken en een categorie waar je alles mag invullen wat je wil. Aan het einde van het spel tel je de punten die je hebt gescoord in alle categorieën bij elkaar op en kan je zelfs nog bonuspunten scoren met de speciale vosjes die je kan winnen. Heb jij de meeste punten gehaald? Dan ben je de winnaar van Clever!
Inhoud van het doosje van Clever
- Blok met scorebladen
- 6 gekleurde dobbelstenen
- 4 zwarte stiftjes
- Spelregels
- Schaaltje getekend op het karton in de doos
Voorbereiding van een spel
Een potje Clever voorbereiden is heel simpel. Pak de gekleurde dobbelstenen uit de doos. Zorg ervoor dat iedereen een scoreblad heeft en deel de zwarte stiften uit om de scores aan te kruisen. Je zet het schaaltje, dat afgebeeld staat op de binnenkant van de doos midden op de tafel en het spel kan beginnen.
Clever spelregels en spelverloop
In het doosje van Clever vind je een uitgebreid boekje met spelregels. De eerste keer dat je het gaat spelen is het een flinke kluif om alles te lezen. Het lijkt in het begin ook erg ingewikkeld, maar ik verzeker je dat als je het spel gaat spelen de spelregels snel duidelijk worden.
Om het spel te beginnen bepaal je samen wie als eerste aan de beurt is. Voor Clever heeft het geen voordeel of je als eerste aan de beurt bent of als laatste. Daarbij kan je tijdens de beurt van een ander ook punten scoren, dus je moet heel de tijd opletten.
De speler die gaat beginnen mag de dobbelstenen werpen. De verschillende kleuren dobbelstenen staan voor de verschillende vakken of rijen waar je punten in kan scoren. Gooi je bijvoorbeeld een paarse vier, dan mag je de vier opschrijven in de rij van de categorie paars. Gooi je een gele twee, dan mag je de twee afkruisen in de categorie geel. Elke worp mag je maar één dobbelsteen kiezen. Deze dobbelsteen vul je in op je scoreblad en leg je apart op de daarvoor bestemde vakjes op je eigen scoreblad. Iedere speler mag tijdens zijn beurt drie keer werpen met de dobbelstenen. Zodra je een dobbelsteen hebt uitgekozen, worden echter alle lagere dobbelstenen uit het spel genomen en op het schaaltje in de doos gelegd. Dat wil zeggen; kies je bijvoorbeeld in je eerste worp voor een gele dobbelsteen met drie erop, dan worden alle dobbelstenen met twee en één erop uit het spel genomen en op het schaaltje gelegd. Je tweede worp mag je alleen de overgebleven dobbelstenen gebruiken. Het is dus handig om niet te beginnen met de hoogste waardes.
Als de speler drie worpen heeft gemaakt en dus drie dobbelstenen apart heeft liggen op zijn of haar scoreblad is het de beurt aan de medespelers. Alle overige dobbelstenen worden op het schaaltje gelegd en de medespelers mogen één dobbelsteenwaarde uitkiezen die zij op hun scoreblad invullen. Vervolgens is de volgende persoon aan de beurt.
Verschillende categorieën van Clever
Clever heeft verschillende categorieën waar je punten mee kan scoren. Elke categorie op het scoreblad heeft zijn eigen regels. Hieronder leggen wij per categorie uit hoe je punten kan scoren.
Het gele vak
In het gele vak zie je een tabel van vier bij vier met nummers. In de tabel komen de nummers 1 t/m 6 allemaal twee keer voor. De diagonaal van linksonder naar rechtsboven is alvast voor je aangekruist. Aan de onderkant van de tabel staan punten voor een volle kolom. Aan de rechterkant van de tabel staan extra acties voor een volle rij. Als je de diagonaal van linksboven naar rechtsonder vol hebt krijg je een extra kans om een dobbelsteen te kiezen.
Bij het gele vlak is het de bedoeling dat je de kolommen vol krijgt om zoveel mogelijk punten te scoren. Elke keer als je een gele dobbelsteen kiest, mag je het getal dat hierop staat afstrepen. De eerste kolom vol levert je 10 punten op, maar de laatste kolom vol zelfs 20 punten. Als je meerdere kolommen vol hebt mag je deze punten bij elkaar optellen.
Het blauwe vlak
In het blauwe vlak vind je de nummers 2 t/m 12 in een tabel. Aan de rechterkant en aan de onderkant van de tabel staan extra acties voor een volle kolom of een volle rij. Bij de blauwe tabel gaat het erom dat je zoveel mogelijk vakjes afkruist. Des te meer vakjes je kan aankruisen, des te meer punten je behaald.
Voor het blauwe vlak moet je echter altijd twee dobbelstenen gebruiken. Anders kun je ook nooit het getal 12 afstrepen. Het blauwe vlak is de waarde van de blauwe en de witte dobbelsteen samen. De witte dobbelsteen kun je naast het gebruiken voor het blauwe vlak ook inzetten als joker. De waarde op de witte dobbelsteen mag je dan gebruiken voor een categorie naar keuze.
De groene rij
In de groene rij kun je steeds een vakje afkruisen. Het getal op de dobbelsteen moet altijd gelijk zijn of hoger zijn dan de waarde van het vakje. In de groene rij beginnen ze met het nummer 1, dus je eerste vakje kun je al afkruisen als je 1 of hoger dobbelt. Vervolgens moet je gelijk of hoger aan 2 gooien. Dit loopt op tot 5 en daarna mag je weer 1 of hoger gooien. Des te verder je in de rij komt, des te meer punten je krijgt. Onder de rij staan in een klein hokje nog extra acties die je mag uitvoeren als je daar aankomt.
De oranje rij
De regels voor de oranje rij zijn heel simpel. Je mag hier alle cijfers invullen die je dobbelt. Soms staat er een 2x in het vakje en mag je de waarde van de dobbelsteen zelfs verdubbelen. Ook bij deze rij staan er extra acties onder bepaalde vakjes. Het puntentotaal van de oranje rij bereken je door alle getallen bij elkaar op te tellen.
De paarse rij
In de paarse rij ga je ook de waardes van de dobbelsteen noteren, alleen is hier wel een regel. De waardes moeten altijd oplopend zijn. Dobbel je de ene beurt twee, dan mag je de volgende beurt dus geen één of twee invullen. De waarde die je in gaat vullen moet dan hoger zijn als twee. Er is één uitzondering op deze regel. Dat is als je de waarde zes invult. Na zes mogen alle getallen weer ingevuld worden.
De extra acties bij Clever
In elk vlak of rij kun je bonusacties verdienen. Bij de tabellen moet je een rij of kolom helemaal vullen om deze te bereiken. Bij de rijen mag je een actie uitvoeren, zodra je deze bereikt. De verschillende soorten extra acties die je hebt zijn het zetten van een extra kruisje in de gele, blauwe of groene categorie, het zetten van een 4, 5 of 6 in de oranje categorie, het zetten van een 6 in de paarse categorie, het kiezen van een extra dobbelsteen tijdens jouw of iemand anders zijn beurt, het overnieuw dobbelen bij een slechte worp en het gebruiken van het vosje aan het eind van het spel.
Door het gebruik van de extra acties kun je soms een kettingreactie veroorzaken. Stel je voor dat je een rij vol hebt in vlak blauw, waardoor je een extra kruisje mag zetten in geel. Dan kan het voorkomen dat je in geel ook een rij vol maakt en daardoor misschien weer een extra kruisje mag zetten in een andere categorie.
Einde van het spel Clever
Het spel is klaar als je het desbetreffende aantal rondes hebt gemaakt wat beschreven is bij het aantal spelers waarmee je speelt. Bij drie spelers maak je bijvoorbeeld 5 rondes, maar bij twee spelers maak je er 6. Vervolgens kun je je punten gaan tellen.
Zoals al eerder aangegeven tel je bij de gele categorie de punten voor de volle kolommen bij elkaar op. Bij de blauwe categorie is het aantal aangekruiste vakjes het aantal punten. Bij de groene categorie kijk je naar het puntenaantal dat boven het laatst aangekruiste vakje staat. Bij de oranje categorie en de paarse categorie tel je alle getallen die je hebt ingevuld bij elkaar op.
Uiteindelijk kun je ook nog vosjes hebben bereikt voor een volle rij in de tabellen of omdat je heel ver bent gekomen in een bepaalde rij. Deze vosjes geven extra punten. Per vosje mag je één keer de categorie met het minste aantal punten toevoegen aan de totaalscore. De totaalscore is natuurlijk het puntentotaal van alle categorieën bij elkaar. In de spelregels staat een leuke tabel, waaraan je kan zien of je puntentotaal al heel goed is of nog veel beter kan.
Clever dobbelspel review, onze mening
Wij worden helemaal blij van een potje Clever. Het spel speelt heerlijk weg. Het is elke keer weer anders, want voor welke categorie om je punten te scoren kies je deze keer? En kies je ervoor om een categorie helemaal vol te krijgen of spreid je je punten over alle categorieën? Wat de juiste tactiek is zijn wij nog niet achter. Spreiden lijkt slimmer, dan een bepaalde categorie helemaal vol maken. Zeker als je veel vosjes scoort. Wat zeker slim is, is het proberen om zoveel mogelijk extra acties te bereiken. Met extra acties scoor je ook meer punten.
Thema, vormgeving en spelmateriaal
Het doosje van Clever is donker van kleur, maar met de tekst in felle kleuren. Het nodigt gelijk uit om te spelen. De inhoud is al net zo leuk. Het scoreblad ziet er in eerste instantie ingewikkeld uit, maar ook uitdagend. De spelregels lijken erg moeilijk. Het is best een dik boekje, maar we kunnen je verzekeren dat je dit spel zeer snel leert. Eenmaal geleerd heb je de handleiding niet meer nodig. De bijgeleverde stiftjes om je punten aan te kruisen lekken een beetje. Je handen zitten er na het spelen soms onder. Maar het fijne aan de stiftjes is wel dat je duidelijk ziet wat je aankruist. Dit is met een pen toch lastiger.
Wat ons betreft is Clever een enorme aanrader. Als je geen medespelers kan vinden is er zelfs een solitaire versie van het spel. Dit staat ook uitgelegd in de handleiding. Dit spel zorgt zeker voor uren speelplezier!
Clever is verkrijgbaar bij bol.com en 999Games.
Benieuwd naar de andere Clever spellen?
Wij hebben alle varianten van Clever al eens geprobeerd. Bekijk ons overzicht met alle Clever spellen in één overzicht.
Ben je benieuwd naar de andere versies van dit populaire roll-and-write dobbelspel? Lees dan verder in één van deze artikelen:
- Clever dobbelspel: ons review
- Clever Challenge 1 (uitbreiding voor Clever)
- Dobbel zo Clever (losstaande variant)
- Dobbel zo Clever Challenge 1 (uitbreiding Dobbel zo Clever)
- Clever tot de 3e Macht dobbelspel (losstaande variant)
- Clever tot de 3e Macht Challenge 1 (uitbreiding Clever tot de 3e Macht)
- Clever 4ever review: vierde variant uit de Clever familie