Nominaties Speelgoed van het jaar 2019

Je bekijkt nu Nominaties Speelgoed van het jaar 2019
Spel van het jaar nominaties

Ieder jaar vindt de verkiezing Speelgoed van het jaar plaatst. Iedereen is dan vrij om te stemmen op je persoonlijke favorieten. Op 6 november 2019 worden de winnaars per categorie bekend gemaakt. Per leeftijdscategorie hebben we voor jou een overzicht gemaakt van de nominaties. Mocht je benieuwd zijn naar de winnaars uit deze selectie, lees dan hier direct verder: Winnaars Speelgoed van het Jaar 2019.

Categorie 18 jaar en ouder

Escape Room The Game: 2 players

Eigenlijk is dit de twee speller editie van Escape Room the Game. Je werkt samen net zoals in een echte escape room om puzzels op te lossen, codes te vinden in verschillende vormen, om op deze manier zo snel mogelijk te ontsnappen. De doos bevat een introductieavontuur van 15 minuten, scenario Kidnapped van 60 minuten en scenario prison Island, ook 60 minuten. Tijdens deze scenario’s heb je echt maar een uur de tijd, het is dus een heuse race tegen de klok.

Clever: tactisch dobbelspel voor het hele gezin

Clever is een tactisch dobbelspel, geschikt voor het gehele gezin. De manier van spelen is heel simpel, je werpt de dobbelstenen, zet vervolgens kruisjes in de juiste categorie en je pakt punten. Elke categorie levert op een andere manier punten op. Simpel toch?

Nou, als je dit écht wilt winnen, moet je wel een beetje ‘Clever’ zijn. Er zijn 6 dobbelstenen in 6 verschillende kleuren en oneindig veel combinaties op je scorebord. Zorg ervoor dat je de juiste dobbelstenen kiest en haal het maximale aantal punten uit je beurt.

Maar let wel op, want de overgebleven dobbelstenen gaan naar jouw tegenstanders. Alle spelers zijn tijdens iedere beurt dus constant alert. Niet wachten op elkaar, maar continu bezig zijn tot het einde toe. Juist daardoor is dit spel razend spannend en ontzettend leuk!

Wingspan

In Wingspan probeer je de leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum zo optimaal mogelijk te maken. Zodat jij de meest bijzondere en aantrekkelijke exemplaren naar binnen weet te halen. De vogels hebben ieder speciale eigenschappen. Waardoor je steeds sterkere combinaties gaat maken en daarmee uiteindelijk punten gaat scoren. Degene die uiteindelijk na 4 rondes de meeste punten weet te halen, is de winnaar.

Het spelmechanisme van Wingspan is eigenlijk niet heel ingewikkeld, misschien dat dit wel de reden is voor het succes van dit bordspel. Er zijn eigenlijk maar vier acties die je moet begrijpen, zijnde het pakken van voedsel, eieren leggen, nieuwe vogel en nieuwe vogelkaarten trekken. De mogelijkheden en combinaties in het spel zijn talrijk.

De vormgeving van Wingspan is enorm mooi, dat is eigenlijk al vanaf het moment dat je de doos krijgt goed zichtbaar. De ruim 170 verschillende vogels zijn allemaal ontzettend mooi vormgegeven. Dan krijg je ook nog eens een leuk dobbel-vogelhuisje, helemaal in stijl passende bij de verdere vormgeving.

Wingspan is een spel wat ook alleen gespeeld kan worden, tot maximaal 5 spelers. In 40 tot 70 minuten kun je het spel spelen.

What do you Meme?

Ben jij in staat om de grappigste Memes te maken? Met deze partygame kan de lol niet op. What do you Meme? bestaat uit 75 afbeeldingen van bekende personen, kinderen en dieren waarmee allerlei kaarten met uitdrukkingen gecombineerd kunnen worden.

Eén van de afbeeldingen wordt op de inbegrepen standaard geplaatst. Vervolgens moeten de spelers één van de kaarten uit eigen hand waarop uitspraken weergegeven staan combineren die het grappigste past bij de afbeelding. De speler met de grappigste combinatie krijgt een punt. Dit wordt bepaald door het jurylid van die betreffende ronde. Het spel kan worden doorgespeeld totdat iemand 20 punten heeft verdiend, of een ander moment afgesproken door de spelers.

Categorie 12 tot en met 17 jaar

Leipe Lama’s

Gemakkelijk behendigheidsspelletje waarbij het vooral gaat om snel reageren. Alle spelers hebben een eigen stapel kaarten met aan de onderkant afbeeldingen van lama’s en andere dieren. De speler die aan de beurt is werpt de dobbelsteen en moet één of meerdere lamakaarten omdraaien. Alle andere spelers letten op dat moment goed op. Staat er een spugende lama of een toeter op dan mogen de spelers het lamahoofd pakken, wat in het midden tussen de spelers staat voorzien van een waterspuit, en proberen om iemand nat te spuiten. Leipe Lama’s is gegarandeerde lol!

Exploding Kittens

Een leuk en vooral grappig spelletje voor 2 tot 5 spelers wat je in een kwartier kunt spelen. Exploding Kittens heeft veel ruimte voor tactisch spelen en strategie. Jouw doel is om de laatst overgebleven speler te zijn, en niet te exploderen.

Steeds als een speler aan de beurt is, trekt hij een kaart uit de centrale stapel. Als dit een Exploding Kitten kaart is, dan explodeert hij en is de speler uit het spel. Iedere speler start met 8 kaarten, waaronder één waarmee hij eenmalig de Exploding Kitten kaart kan overleven. De overige kaarten bieden tactische mogelijkheden tijdens het spel, om een ander in de val te lokken of juist te gebruiken om te voorkomen dat hij alsnog de Exploding Kitten kaart pakt.

Pandemic Rapid Response

De spelers zijn teamleden van een crew die de wereld over vliegt om steden waar nood is en ziektes zijn uitgebroken te helpen en te bevoorraden met hulpmiddelen. Je verzamelt met elkaar goederen en dropt deze op de steden waar dit hard nodig is. En dit alles gebeurt onder hevige tijdsdruk van een zandloper. Een spel voor 2 tot 4 spelers waar je ongeveer 20 minuten mee zoet bent.

De spelers moeten samenwerken om de geinfecteerde steden te helpen en te bevrijden. Wanneer dat lukt winnen zij gezamenlijk het spel. Lukt dat echter niet, doordat de tijd op raakt of het schip vol komt te zitten met afval, dan verliezen de spelers. Een echt team spel dus waar coöperatie voorop staat. Je probeert gezamenlijk zo snel mogelijk met elkaar in kaart te brengen wat je nodig hebt, wat er verder nog gedaan moet worden en waar we naartoe gaan vliegen. Iedere speler krijgt een eigen uniek karakter. Zo hebben alle spelers eigen vaardigheden die inzet kunnen worden. Bijvoorbeeld tijdens het verzamelen van voorraden of tijdens het vliegen naar plek van bestemming.

Het speelbord van Pandemic Rapid Response zelf is mooi vormgegeven en stelt het vliegtuig voor waarin de crewleden zitten. Daar omheen worden de verschillende steden weergegeven waar de spelers naartoe kunnen vliegen. Het spel zelf bevat een geluk element, bijvoorbeeld in welke volgorde de kaarten tevoorschijn komen, wat er geworpen wordt met de dobbelstenen, enz. Dit is echter zeker niet storend en past perfect in het spel. Het spel zelf is goed te volgen en zeker niet moeilijk, alle symbolen zijn helder en duidelijk weergegeven. Dat bij elkaar maakt dit spel toegankelijk voor alle soorten spelers.

Rolit

Rolit is zeker niet nieuw, maar dat mag de pret voor dit spel niet drukken. Niet voor niets is Rolit ook dit jaar weer genomineerd voor spelgoed van het jaar 2019. Je speelt op een bord van 8 bij 8 vakjes waarbij in ieder van de vakken een vierkleurig balletje geplaatst kan worden. Iedere speler heeft zijn eigen kleur. Het doel is om aan het einde van het spel zoveel mogelijk ballen in jouw kleur op het bord te hebben.

Het spel begint met slechts vier ballen in het midden van het bord, ieder in een verschillende kleur. De spelers mogen vervolgens om beurten een bal aanleggen. Als tijdens het aanleggen er bestaande ballen zijn met jouw kleur naar boven toe, en tussen de nieuwe bal en de bestaande ballen liggen andere kleuren. Dan mogen deze omgedraaid worden naar jouw eigen kleur. Dit mag zowel in een horizontale, verticale en diagonale lijn. Tijdens één beurt kun je dus meerdere ballen in het veld krijgen die jouw kleur worden.

Het spel gaat door totdat het complete veld vol ligt met gekleurde ballen. Degene met de meeste ballen in zijn kleur, wint Rolit. Een gezellig bordspel met gemakkelijke regels geschikt voor 2 tot 4 spelers. Je speelt het spel met twee personen in ongeveer 20 tot 30 minuten tijd.

Categorie 10 & 11 jaar

De kwakzalvers van Kakelenburg

Het thema van dit spel is gewoonweg leuk. Eens per jaar komen in Kakelenburg alle wonderdoktoren samen om drankjes tegen allerlei kwalen te brouwen. Iedere speler probeert eigen drankjes te brouwen en die weer met winst te verkopen. Dat brouwen doen de spelers in een eigen ketel. De eerste ingrediënten worden in het middel van de ketel geplaatst, maar hoe verder je naar de buitenkant gaat, hoe hoger de punten worden. Tussen de ingrediënten kunnen ook knalerwten zitten, die explosief zijn en ieder een eigen waarde hebben. Als je totale waarde van de knalerwten boven de 7 uitkomt, dan ontploft het gehele brouwsel in je ketel. Af en toe kun je daardoor beter minder risico nemen en een kleinere portie brouwen, waardoor je in ieder geval je brouwsel kunt verkopen en daarmee weer kostbare ingrediënten kunt aanschaffen. Daarmee kun je in de volgende ronde een kostbaar drankje proberen te brouwen. In De Kwakzalvers van Kakelenburg speel je in totaal 9 ronden om zoveel mogelijk punten te behalen.

Menara

Een bordspel waarbij je samenwerkt om een tempel te realiseren op basis van bouwtekeningen met verschillende moeilijkheidsgradaties. Middels pilaren en stukken vloer bouw je de tempel op, wat heel wat moeilijker is dan het lijkt. Ieder van de vloerdelen en pilaren hebben kleurmarkeringen. Niet alle pilaren kunnen daardoor zomaar ergens worden geplaatst.

Om en om zijn de spelers aan de beurt en pakken steeds een opdrachtkaart die ze uit proberen te voeren. Dit kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld het verplaatsten van een pilaar. Als het niet mogelijk is om de opdracht uit te voeren, dan moet de tempel weer één verdieping hogen worden gemaakt.

In Menara verlies of win je gezamenlijk. Je wint wanneer jullie tempel tot het einde blijft staan en het vereiste niveau is bereikt. Wanneer het bouwwerk instort of de pilaren op zijn, dan verliezen de spelers. Een leuk spel voor het gehele gezin waarin jullie behendigheid op de proef wordt gesteld.

Escape Room The Game: Jumanji Family Edition

Je probeert codes te vinden om te kunnen ontsnappen. Dit doe je door steeds vragen te beantwoorden aan hand van plaatjes, puzzels en verschillende coderingsschema’s. Steeds als een code wordt gevonden voer je deze in op de chrono decoder. Klopt de code, dan kun je verder in het spel. De Jumanji Family Edition bestaat uit drie avonturen die eenmalig gespeeld kunnen worden. Samen vormen ze een doorlopende verhaallijn waarmee het een compleet Jumanji avontuur vormt. Ieder avontuur duurt één uur en kan eenmalig gespeeld worden.

Categorie 8 & 9 jaar

De Schatzoekers van de Kuala-archipel

In dit spel ga je op schattenjacht naar diamanten en parels. Het gaat om een uniek spel in stripvorm waarbij samenwerking vereist is. Iedere speler speelt een karakter en krijgt zijn eigen stripverhaal. Dit karakter heeft zijn eigen sterke eigenschappen, deze vaardigheden kun je weer inzetten om raadsels op te lossen en de weg voort te zetten om alle schatten van Kuala te vinden. Acties mogen alleen worden uitgevoerd als de meerderheid van de spelers voorstander is. Hierdoor is samenwerking en overleg bij iedere stap noodzakelijk. Je kan De Schatzoekers van Kuala-archipel alleen of met maximaal 4 spelers spelen.

Atlantis Escape: met 60 verschillende opdrachten

Je probeert te ontsnappen voordat het te laat is en deze mythische stad voor eeuwig onder water verdwijnt. Atlantis Escape is een smartgame waarbij je de weg naar veiligheid probeert te vinden. In het opdrachtenboekje staat per opdracht de beginpositie van de toren en de uitgang. De overige stukken probeer je zo in te passen zodat een weg ontstaat van de hoogste toren tot de uitgang. Daar ligt een schip klaar om jouw in veiligheid te brengen. Met in totaal 60 opdrachten die in moeilijkheid oplopen, kun je zelf aan de slag. Het vraagt om ruimtelijk denken en probleemoplossend vermogen.

Categorie 6 & 7 jaar

Colour Catch met 60 opdrachten

Een echte smartgame met verschillende opdrachten wat alleen gespeeld wordt. Je probeert dieren te helpen om hun avondmaal te vangen. Hiervoor plaats je de puzzelstukken en onderdelen op het spelbord, waardoor de kikkers en salamanders dezelfde kleur krijgen als in de opdracht. Je krijgt in totaal 60 verschillende opdrachten die opgenomen staan in het bijgevoegde boekje. Deze geeft aan welke kleur de dieren krijgen en of er een insect gevangen dient te worden of juist niet. Mocht het na lang puzzelen en proberen niet lukken, staan ook de oplossing van Colour Catch opgenomen in het boekje.

Lynx familie zoekspel

In Lynx probeer je zo snel mogelijk jouw plaatjes te vinden op het spelbord. Je krijgt 3 kaartjes die je zo snel mogelijk probeert te vinden. Heb je er een gevonden, dan plaatst je op het gevonden spelbord een fiche. Een ronde is klaar wanneer een speler alle drie de plaatjes gevonden heeft. De plaatjes die je vind mag je houden, het doel is de meeste plaatjes te verzamelen.

Snel begrijpen waar alle plaatjes staan op het spelbord is geen optie. Het speelbord zelf zet je in elkaar als een grote puzzel. Juist daardoor zitten de plaatjes steeds op een andere plek. Een leuk spel voor de gehele familie.

Categorie 4 en 5 jaar

In totaal zijn in deze categorie 5 stukken speelgoed opgenomen op de nominatielijst voor speelgoed van het jaar. In totaal zijn er 2 spelletjes in de nominatielijst te vinden voor deze categorie.

Smart Farmer met 60 opdrachten

Smart Farmer is een leuk klein spelletje waarbij je het doel hebt om de dieren te scheiden op de boerderij. In de doos zit een boekje met 60 opdrachten waarvan de moeilijkheidsgraad geleidelijk omhoog gaat. De boer heeft een probleem dat hij slechts 3 eenvoudige hekken heeft waarmee hij zijn erf kan indelen in aparte weides. De dieren moeten echter van elkaar gescheiden worden. Aan jou de taak om hem te helpen en ervoor te zorgen dat alle paarden, koeien, schapen en varkens een eigen plek krijgen op de boerderij. Daarnaast moet je iedere weide ook nog eens van een drinkbak voorzien.

Een ideaal spelletje voor het vergroten van ruimtelijk inzicht en oplossend vermogen. Het spel kan prima alleen gespeeld worden, al zullen de ouders op het begin wel even op weg moeten helpen.

Crocs’ Socks – Krok’s Sokken – een memory en reactie spel

In Crocs’ Socks help je kroko om zijn verloren sok terug te vinden. Het is een actief gezelschapsspelletje geschikt voor 2 tot 4 spelers. In totaal bestaat de set uit 24 kaarten met gekleurde sokken. En 24 kaarten met een krokodil die maar één sok aan heeft.

Een leuke variatie op memory is dat er aan dit spel zuignapjes zijn toegevoegd. Alle sokken kaarten liggen op tafel. Eén van de spelers draait een krokodillenkaart om, en vervolgens is het zaak om zo snel mogelijk de juiste bijpassende sok te vinden en pakken met de zuignap. Maar wel op, je moet ook nog eens opletten of het om de linker- of rechtersok gaat! Reactiesnelheid is dus echt belangrijk in dit vrolijke spelletje.

Categorie 0 tot en met 3 jaar

Echte bordspellen zien we eigenlijk niet terug komen in deze categorie. Niet verwonderlijk ook natuurlijk. Om dit overzicht per categorie compleet te maken, hebben we er toch voor gekozen deze categorie op te nemen. Als speelgoed van het jaar zijn drie keuzes in deze categorie geland waar op gestemd mag worden.

ZoomiZooz Klim & Verken Boomhuis

Met deze boomhuis speelset kunnen de jongste kinderen echt ontzettend veel ontdekken. Precies dat wat deze leeftijd graag doet. Daarnaast ontzettend leerzaam voor ruimtelijk inzicht en een stukje logica.

Dit avontuurlijke boomhuis zit vol met knoppen die ieder eigen geluidjes, zoekspelletjes en gezongen liedjes hebben. Er zijn meerdere routes waarvan de ZoomiZooz diertjes kunnen glijden. Dit zijn de vier inbegrepen poppetjes in de vorm van dierenfiguren die een ronde onderkant hebben. Waardoor een soort waggelend effect ontstaat waarmee ze van de glijbaan naar onderen kunnen glijden. Via een lift kunnen de figuurtjes weer naar boven gebracht worden.

Preschool Codi mijn RoboDino

Codi de RobotDino is een vrolijke speelset die verschillende muziekstijlen, gevoelens en karakters kan nadoen. Codi heeft een groot dino-ei waarin 27 verschillende stekels zitten die op de rug van Codi aangebracht kunnen worden. 9 rode, 9 gele en 9 blauwe stekels, die ieder een eigen eigenschap hebben. Een combinatie van drie stekels op de rug van Codi zorgt voor verschillende acties.

Codi kan via de dans toets ook dansen en zingen. In totaal 2 melodietjes en 32 gezongen liedjes. Goed om te weten is dat het volume regelbaar is, waardoor het geluid goed getemperd kan worden.

Brain Train met 48 opdrachten

Brain Train is een echt vormenspel, waardoor het brein getraind kan worden. Het is een combinatie van een puzzel met een speelgoedtrein. Iedere wagon bevat zijn eigen gevormde gaten waar verschillende type blokken inpassen. De wagons zitten niet aan elkaar vast, maar worden met elkaar verbonden doordat de blokken aan elkaar vastzitten met touwtjes. Brain Train is een leerzaam product voor jonge kinderen. Alleen al het rijden, verbinden van de wagons en het passen van de stukken zorgt voor een leercurve. Maar daarnaast is er ook nog eens een boekje met 48 verschillende opdrachten om uit te voeren. Dat laatste is misschien wel wat ingewikkeld voor jonge kinderen om alleen te doen, waardoor ze op weg geholpen moeten worden.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie