Ligretto kaartspel review: een vliegensvlug kaartspel

Je bekijkt nu Ligretto kaartspel review: een vliegensvlug kaartspel
Ligretto review
Ligretto spel
Ligretto spel

Snelle vingers heb je wel nodig bij dit vliegensvlugge kaartspel van Schmidt. Het wordt ook niet voor niks een behendigheidsspel genoemd wanneer het wordt ingedeeld in een categorie. Je werkt allemaal tegelijk aan hetzelfde doel en dat is zo snel mogelijk je eigen Ligretto-stapel leeg spelen. Dat belooft chaos alom!

Aantal spelers: 2 tot 4 personen
Speelduur: ongeveer 10 minuten
Vanaf 6 jaar en ouder
Uitgever: Schmidt
Genre: Kaartspel

Ligretto is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Doel van het spel

Het doel van het spel Ligretto is zo snel mogelijk je Ligretto-stapel leeg te maken. De Ligretto-stapel bestaat uit 10 kaarten met nummers, die je op kan leggen als het voorgaande nummer in dezelfde kleur al gespeeld is. De Ligretto-stapel mag je ook verdelen over de vier plaatsen voor kaarten die je voor je hebt, maar alleen als deze plaats vrij is.

Inhoud van het doosje van Ligretto

  • 160 Ligretto-kaarten
  • Spelregels
Ligretto: inhoud van de doos
Ligretto: inhoud van de doos

Voorbereiding van een spel

Om Ligretto te spelen heb je eerst de achterkant van de speelkaarten nodig. De 160 kaarten zijn opgedeeld in vier verschillende achterkanten. Iedereen krijgt een setje kaarten met een eigen achterkantkleur. Elke speler schudt de 40 kaarten die hij of zij heeft gekregen goed en gaat vervolgens de volgende opstelling neerleggen. Hij of zij legt 4 kaarten open voor zich neer en vormt van nog 10 kaarten een open stapel naast die 4 kaarten. De overige kaarten moet je gesloten in je hand houden. Als iedereen dezelfde opstelling voor zich heeft liggen kan het spel beginnen.

Ligretto spelerskleuren
Ligretto spelerskleuren

Ligretto spelregels en spelverloop

Het spel gaat supersnel, dus houd je hoofd bij de les. Het is de bedoeling dat je je kaarten zo snel mogelijk in het midden van de tafel legt. Dit mag alleen op volgorde van laag naar hoog. Ook moeten de stapeltjes van laag naar hoog kaarten van dezelfde kleur hebben. Liggen er toevallig al kaarten met een één open tussen je beginopstelling, dan kan je die direct neerleggen in het midden van de tafel. Vervolgens moet er dus in dezelfde kleur een 2 op en daarna een 3 enzovoort. Maar pas op want iedereen doet dit tegelijk en soms ben je dus te laat om jouw kaart op te leggen.

Ligretto startopstelling
Ligretto startopstelling

Als het niet meer lukt om kaarten neer te leggen in het midden van de tafel, mag je je handkaarten gebruiken. Van je handkaarten stapel trek je steeds drie kaarten tegelijk en kijkt of je de kaart kan opleggen in het midden van de tafel. Ondertussen houd je het midden van de tafel goed in de gaten, want voor je het weet gooit iemand anders een kaart op en kan jij je volgende kaart wegspelen.

Ligretto spelregels
Ligretto spelregels

Het gaat erom dat je als eerste de Ligretto-stapel met 10 kaarten leeg hebt. Als je één van je vier open kaarten hebt weggespeeld, mag je ook een kaart van je Ligretto-stapel op die plek neerleggen, zodat de Ligretto-stapel nog sneller leeg is. De speler die als eerste zijn stapel leeg heeft roept heel hard; ‘Ligretto, stop!’ en heeft het spel gewonnen.

Ligretto spelen
Ligretto spelen

In de spelregels staan ook nog andere varianten. Eén van de varianten op het basisspel is dat je niet kaarten met dezelfde kleur op elkaar moet leggen, maar dat je juist kaarten met een andere kleur moet spelen. Ben je zelf heel creatief, dan kun je vast nog wel andere regels bedenken.

Ligretto kaartspel review, onze mening

Het blijft nooit bij één potje met dit spel. Niet alleen omdat het spel vliegensvlug speelt en binnen 10 minuten klaar is, maar ook omdat je heel graag wil winnen met dit spel. Bij ons was het de allereerste keer één grote chaos. De spanning steeg zo hard, dat we er zelfs bij gingen staan om de kaarten zo snel mogelijk op tafel te leggen. Het leuke is dat het spel heel onverwacht is, omdat iedereen tegelijk bezig is om zijn Ligretto-stapel leeg te krijgen. Je weet niet wie welke kaart gaat opgooien. Dat maakt het spel ontzettend spannend.

De vormgeving van het spel is simpel. De basiskleuren rood, geel, blauw en groen zijn gebruikt. Wij hebben de groene variant van het spel, maar er zijn ook doosjes in de kleuren blauw en rood. De inhoud van deze doosjes is precies hetzelfde, maar als je alle drie de kleuren doosjes hebt kun je het spel met meer spelers spelen. Het doosje is heel praktisch gemaakt. De inleg heeft een gat, waar precies de 160 kaarten in kunnen. Zo blijven ze dus lekker stevig zitten in het doosje.

Doordat het spel zo vliegensvlug speelt en iedereen zijn best doet om als eerste zijn of haar kaarten op te leggen, gebeurt het nog wel eens dat kaarten dubbelvouwen of kreukelen. Dit vonden wij toch best zonde. Maar de kaarten rustiger neerleggen is natuurlijk geen optie als je wil winnen.

Ligretto is leuk voor tussendoor, maar kan je ook rustig een avondje zoet houden omdat je steeds maar niet kan winnen. Het is soms heel frustrerend, maar dat maakt het alleen maar leuk en zorgt ervoor dat het herspeelbaar is.

Ligretto is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie