Santorini bordspel review: eenvoudige regels, lastig te beheersen

Je bekijkt nu Santorini bordspel review: eenvoudige regels, lastig te beheersen
Santorini bordspel review
Santorini bordspel
Santorini bordspel

Santorini is een uniek bordspel waarbij je probeert als eerste een toren te bouwen van drie etages en je als eerste degene bent die die toren ook beklimt met een speelstuk. Wanneer je benieuwd bent wat wij vinden van het bordspel Santorini, blijf dan vooral even verder lezen. In ons review over Santorini leggen wij jou in detail uit hoe je Santorini speelt, wat de spelregels zijn en natuulijk ook wat onze mening is over dit bordspel.

Santorini is best wel een abstract spel. Wij noemen het een klein beetje boter, kaas en eieren in 3D, waarbij je alle richtingen op kan, inclusief omhoog. Je probeert elkaar steeds net een stap voor te zijn, maar dat is doordat het speelbord compact en klein is een erg lastige opgave. Je moet dus van goeden huize komen om dit spel snel te overwinnen.

Santorini
Santorini

Santorini bordspel
Geschikt voor 2 tot 4 spelers
Vanaf 8 jaar en ouder
Ongeveer 25 minuten speeltijd (met 2 personen vaak een stuk sneller)
Uitgever: Asmodee

Satorini is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Het doel van Santorini

In Santorini is het de bedoeling dat jij de eerste speler bent die zijn speelstuk op een toren van 3 hoog weet te krijgen. Dat klinkt eenvoudig, maar in dit listige spelletje moet je van goede huizen komen en de juiste manoeuvres uitvoeren om ervoor te zorgen dat je als eerste 3 hoog staat.

Jouw tegenstander kan je blokkeren, dwarszitten, en is natuurlijk gelijktijdig bezig om zelf op drie hoog te komen.

Wat zit er in de doos van Santorini?

Eigenlijk is Santorini helemaal geen complex spel. We treffen dan ook zeker niet veel verschillend speelmateriaal in de doos aan. Vooral onderdelen van torentjes waarmee we gedurende het spel gaan bouwen.

In het doos van Santorini treffen we de volgende speelstukken aan:

 • De spelregels
 • Klifbasis (onderstel speelbord)
 • Eilandbord (het speelbord)
 • 6 arbeiders (in 3 kleuren)
 • 22 blokken (niveau 1)
 • 18 blokken (niveau 2)
 • 14 blokken (niveau 3
 • 18 koepels

Voorbereiding van een spel Santorini

De spelopzet van Santorini gaat als volgt. Je plaatst allereerst het eilandbord op de klifbasis. Deze twee onderdelen klikken netjes in elkaar waardoor een iets verhoogt speelbord ontstaat.

Santorini startopstelling
Santorini startopstelling

Iedere speler mag een kleur kiezen en krijgt daarbij twee arbeiders. De startspeler kiest als eerste waar zijn twee arbeiders op het speelbord worden geplaatst. Daarna mogen de andere spelers beide arbeiders op het speelbord plaatsen. Het speelbord van Santorini bevat 15 bij 15 vakjes. Op één vakje mag zich ten alle tijden maar eén arbeider bevinden.

Santorini kent twee varianten, of eigenlijk wel 30 varianten. We leggen in eerste instantie de gemakkelijk variant uit, de variant die eigenlijk in onze ogen het eerlijkst is. Verderop in dit review vertellen we je ook iets meer over de variant waarbij goddelijke krachten een intrede doen doormiddel van 30 verschillende griekse goden

Hoe verloopt een spel Santorini

Het fijne aan Santorini is dat je lekker snel kunt beginnen met spelen. Je hebt maar één bladzijde nodig om door te nemen voordat je eerste spel kunt starten. Die regels zal ik je kort proberen toe te lichten.

Wanneer een speler aan de beurt is, voert hij altijd twee stappen uit. De eerste stap is dat hij één van zijn twee arbeiders met één stapje verplaatst. De tweede stap is dat hij met de gekozen arbeider moet bouwen.

De eerste stap: je arbeider verplaatsen

Allereerst kies je een arbeider en daarmee mag je één stapje zetten. Het speelbord is in totaal 5 bij 5 vakjes, je mag één stapje zetten naar alle zijden rondom jouw mannetje.

Je mag je arbeider omhoog verplaatsen, maar maximaal 1 niveau. Dus een toren van twee hoog beklimmen gaat niet. Maar één hoog kan wel. Je arbeider mag je wel omlaag verplaatsen wanneer benodigd, zonder limiet. Dus sta je op twee hoog mag je in één keer naar de begane grond.

Santorini: eerste stappen & bouwwerken
Santorini: eerste stappen & bouwwerken

Ook moet het vakje waar je jezelf naar verplaatst leeg zijn. Je andere arbeider mag dus niet op dat vakje staan maar ook je tegenstander mag daar niet staan.

De twee stap: een torendeel bouwen

De tweede stap is dat je de arbeider waarmee je gelopen hebt een blok moet bouwen. Dat mag op een aangrenzend vakje rondom jouw arbeider. Dat mag een onderdeel zijn, een tussendeel, bovendeel of een koepel op een toren. Hoogteverschil speelt bij het bouwen van torens geen rol.

Santorini: speler op tweede niveau
Santorini: speler op tweede niveau

Hoe win je Santorini?

Het klinkt waarschijnlijk ongelooflijk, maar bovenstaande twee stappen zijn de enige regels van Santorini. Je kunt het spel dan ook zeer snel uitleggen aan je medespeler(s) en gewoon direct door gaan voor de winst. En er zijn twee manieren om Santorini te winnen.

Wanneer je arbeider op het derde niveau van een toren beklimt, dan win je direct. Maar houdt er wel rekening mee dat je dus niet in één keer van de begane grond naar het derde niveau kunt springen. Je moet altijd al op niveau twee staan voordat je naar niveau drie kan springen.

De andere optie is ervoor zorgen dat je jouw tegenstander klem zet. Wanneer beide arbeiders van je tegenstander niet meer kunnen verplaatsen, dan win je Santorini direct.

Santorini: speler heeft gewonnen
Santorini: speler heeft gewonnen

Santorini spelen met godkaarten en meer mogelijkheden

Wanneer je het basisspel een aantal keren hebt gespeeld, kun je ook proberen om te spelen met godkaarten. Daardoor ontstaat er meer variatie in het spel. Iedere godkaart heeft namelijk een speciale eigenschap die een speler in staat stellen om die eigenschap ook te kunnen gebruiken en daarmee een kleine extra krijgen tijdens de speelbeurt. Bijvoorbeeld dat ze twee stappen mogen zetten in plaats van één, of in één keer een toren van twee hoog kunnen beklimmen.

In totaal zijn er 30 verschillende goden. 10 eenvoudige goden en 20 geavanceerde goden.

Eenvoudige goden

De nummers 1 tot en met 10 zijn eenvoudige goden, je kunt dat herkennen aan het tekentje rechts onderin de kaart.

Als voorbeeld heb je hier Apollo. Apollo is in staat om naar een vakje te verplaatsen waar een tegenstander staat. De tegenstander mag daarbij gedwongen worden om te verplaatsen.

Santorini: eenvoudige godenkaarten
Santorini: eenvoudige godenkaarten

Artemis bijvoorbeeld mag twee stappen verplaatsen in één beurt. Maar ze mag niet terug naar hetzelfde vakje als waar ze vandaan kwam.

En Athena zorgt ervoor dat je tegenstander niet omhoog mag verplaatsen wanneer jij tijdens je laatste beurt je arbeider hebt laten klimmen.

Geavanceerde goden

Er zijn 20 geavanceerde goden. Ik licht er drie toe zodat je enig beeld kunt vormen van de mogelijkheden.

Selene, de godin van de maan, mag op een willekeurige locatie op het speelbord een koepel bouwen. Maar er is wel een randvoorwaarde dat in die beurt de mannelijke arbeider verplaatst is.

Santorini: geavanceerde godenkaarten
Santorini: geavanceerde godenkaarten

Triton mag zich nogmaals verplaatsen wanneer een arbeider zich langs een grensvlak verplaatst.

En Zeus, de god van de hemel, mag zelfs bouwen op het vakje waar de arbeider op staat. Maar je wint niet wanneer je jezelf van niveau 2 naar niveau 3 omhoog bouwt.

Onze mening en review over het bordspel Santorini

Santorini is met zekerheid heel eenvoudig om te leren, wat dat betreft klopt de omschrijving zoals mooi op de doos staat omschreven exact ‘Je leert het binnen 30 seconden. Je speelt het levenslang’. Want dat is werkelijk waar ook echt hoe Santorini aanvult. Een heel eenvoudig spel om te begrijpen, maar oh zo lastig om je tegenstander steeds een stap voor te blijven.

Wat dat betreft net zoiets als schaken. Alleen weten hoe de speelstukken bewegen over het speelbord op zichzelf kun je niet zoveel zijn. Waar het om gaat is de goede volgorde en combinaties om je tegenstander een richting in te duwen. Het is een spel waar inzicht en tactiek een grote rol spelen, ondanks dat je jezelf alleen maar mag verplaatsen en vervolgens een torendeel mag bouwen.

Santorini speelt vooral erg goed met twee spelers, wat ons betreft is dat ook het leukste om dit spel te spelen. Het is vooral wel een beetje listig en je moet goed inzicht hebben in wat voor acties je het beste kunt uitvoeren en hoe jouw tegenstander hier waarschijnlijk op gaat reageren. Je kunt zo je tegenstander een bepaalde richting in duwen, mocht je tegenstander je natuurlijk niet tussendoor net te slim af zijn. Want zo eenvoudig als dat is het zeker niet.

Wanneer je abstracte bordspellen interressant en leuk vind, vermoed ik wel dat je Santorini kunt waarderen. Dat moet je denken aan abstracte bordspellen zoals Azul, Nova Luna, Tiny Towns, Qwirkle en Hive. Het leuke is dat je daarnaast met de godkaarten allerlei variaties gaat tegenkomen wat het spel weer net een klein beetje anders maakt.

Santorini is verkrijgbaar bij bol.com en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Dit bericht heeft één reactie

 1. Marie

  Bedankt voor het delen van dit interessante bordspel! Het lijkt eenvoudig, maar door het compacte formaat en het 3D-element, lijkt het me een uitdagend spel waarbij je goed moet zijn in strategie. Ik ga in mijn omgeving vragen of iemand dit spel heeft zodat ik het wellicht eens kan lenen.

Geef een reactie