Aqualin spel review: Tactisch onderwaterduel

Je bekijkt nu Aqualin spel review: Tactisch onderwaterduel
Aqualin spel review
Aqualin spel
Aqualin spel

Aqualin is een tactisch twee speller spel waarbij je zo groot mogelijke scholen probeert te vormen van dezelfde type vissen, schaal- en weekdieren. Hoe groter je de groepen weet te maken, hoe meer punten je krijgt. Het lastige is echter dat je tegenspeler natuurlijk hetzelfde doel heeft, en ook met jouw figuurtjes zal schuiven. In dit twee speler bordspel moet je er écht voor zorgen dat je jouw tegenstander net een stapje voor blijft, hoewel dat best wel lastig is en het spel daardoor tot het einde toe spannend blijft.

In dit spel review over Aqualin zullen wij je vertellen wat je terug vind in de doos van Aqualin, wat de spelregels zijn en hoe je het spel speelt en natuurlijk wat onze mening is over het bordspel Aqualin uitgegeven door 999Games.

Aqualin: Tactisch onderwaterduel
Geschikt voor 2 spelers
Vanaf 10 jaar en ouder
Ongeveer 15 tot 20 minuten speeltijd
Uitgever: 999Games

Aqualin is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Het doel van Aqualin

In Aqualin is het speelbord zeer dynamisch, niets is permanent en constant door zal het veld zich blijven veranderen. Daar zorgen de spelers zelf voor, doordat ze aan het begin van hun beurt eerst een speelstuk mogen schuiven op het speelbord. Op dat dynamische speelbord heb je wel een belangrijke missie, je probeert zoveel mogelijk rifbewoners van dezelfde soort (speler 1) of van dezelfde kleur (speler 2) in aanraking met elkaar te brengen.

Hoe groter een groep wordt, hoe meer punten je kunt verzamelen. Zo krijg je voor 2 dieren in een groep slechts 1 punt, maar voor 6 dieren in een school maar liefst 15 punten.

Dieren in de school of groep23456
Punten1361015

Wie in totaal de meeste grote scholen weet te verzamelen, en daardoor de meeste punten heeft verdiend aan het einde van het spel wordt de winnaar.

Wat zit er in de doos van Aqualin

Aqualin zit in een mooi vormgegeven doosje, van net iets groter dan 20 bij 20 cm. Dat de onderwaterwereld in dit spel een grote rol speelt is direct duidelijk. In de doos vinden we 36 mooie massieve speelstukken, blokjes met daarop 6 verschillende afgebeelde zeedieren in 6 verschillende kleuren. Daarnaast een speelbord met 6 bij 6 vakjes.

Wat vinden we precies terug in de doos van Aqualin?

  • 36 speelstukken
  • Speelbord
  • Spelregels
Aqualin inhoud van de doos
Aqualin inhoud van de doos

Voorbereiden voor een spel Aqualin

Aqualin is een spel wat je uit de kast pakt, op tafel zet en daarna direct kunt gaan spelen. De voorbereiding is echt minimaal. Het enige wat je hoeft te doen is 6 blokjes met zeebewoners open neerleggen en de overige 30 blokjes er als voorraad gesloten naast leggen. Het lege speelbord met 6 bij 6 vakjes tussen de spelers in, en je bent klaar om te beginnen!

Je bepaald samen welke speler voor groepen gaat en welke speler voor scholen gaat. De speler die groepen speelt wil blokjes met dezelfde kleur tegen elkaar aanleggen. Terwijl de speler die voor scholen gaat zeebewoners van dezelfde soort tegen elkaar aan wil leggen.

De speler die voor het laatst bij de zee is geweest mag als eerste een blokje aanleggen op het speelbord.

Aqualin spelopzet
Aqualin spelopzet

Hoe speel je Aqualin

Iedere speelbeurt bestaat uit drie stappen. Ik zal per actie een korte toelichting geven.

  1. Eén zeebewoner verplaatsen
  2. Eén nieuwe zeebewoner op het speelbord leggen
  3. Het aanbod van zeebewoners weer aanvullen

Eén zeebewoner verplaatsen

De eerste stap die je uitvoert is één van de blokken met zeebewoners die al op het spelbord liggen verplaatsen. Dit mag je doen door de betreffende zeebewoner vanaf zijn positie horizontaal of verticaal (in rij of kolom) te verplaatsen. Je mag maximaal zover verplaatsen tot deze een andere zeebewoner raakt of de rand van het speelbord.

Aqualin: eerste zeebewoner geplaatst
Aqualin: eerste zeebewoner geplaatst

Eén nieuwe zeebewoner op het speelbord leggen

Je mag zelf kiezen welke van de 6 openliggende zeebewoners je op het speelbord legt. Dat mag op een willekeurige plaats op het speelbord zijn.

Aqualin tweede beurt (verplaatsing)
Aqualin tweede beurt (verplaatsing)

Het aanbod van zeebewoners weer aanvullen

Er moeten altijd 6 open zeebewoners liggen. Nadat je een zeebewoner hebt aangelegd op het speelbord dien je er dus weer voor te zorgen dat je een gesloten blokje omdraait en er weer 6 open zeebewoners liggen voor de volgende speler om uit te kiezen.

De eindtelling wanneer het speelbord van Aqualin vol is

In totaal zijn er 36 blokjes met zeebewoners die allemaal op het speelbord moet liggen, iedere speler is dus eigenlijk 18 keer aan de beurt. Het spel is daarna direct klaar. Vervolgens mogen de punten geteld worden.

Eén speler speelde voor het verbinden van zeebewoners in dezelfde kleur en de andere speler speelt voor zeebewoners van dezelfde soort. De punten worden als volgt berekend:

Hoe groter een groep wordt, hoe meer punten je kunt verzamelen. Zo krijg je voor 2 dieren in een groep slechts 1 punt, maar voor 6 dieren in een school maar liefst 15 punten.

Dieren in de school of groep23456
Punten1361015

In ons voorbeeld, de afbeelding onderstaand, kun je zien dat de speler die voor kleuren speelt onder andere 3 gele figuren aan elkaar heeft grenzen en 2 gele figuren die elkaar raken. Daar krijgt de speler 3 punten en 1 punt voor.

Aqualin einde van het spel
Aqualin einde van het spel

Als je goed kijkt zie je dat de speler die scholen probeert te maken onderaan 5 krabben met elkaar verbonden heeft, daar krijgt de speler 15 punten voor.

Vanzelfsprekend is de speler die in totaal de meeste punten heeft behaald de winnaar.

Onze mening en review over het spel Outlaws Last man standing

Wat vinden wij nu eigenlijk van het tweespeler bordspel Aqualin? Allereerst is Aqualin is een spel waarvoor weinig voorbereiding nodig is. Het is typisch z’n spel wat je uit de kast pakt, even meeneemt naar iemand toe, en gewoon direct kunt spelen met minimale toelichting van de spelregels gezien die gewoon ontzettend eenvoudig zijn. Opzetten kost geen tijd, het is simpelweg 6 blokjes met zeebewoners open klaarliggen en de rest van de blokjes gesloten ernaast leggen plus het speelbord op tafel leggen. Zo simpel als de regels en het voorbereiden zijn, is het spel echter niet. Want wat is het ontzettend moeilijk om dit spel goed te spelen! Je moet je tegenstander constant te slim af zijn om te kunnen winnen, op een dynamisch speelbord waarop blokjes met zeebewoners constant verschuiven.

Dit spel is zeer competitief en daar moet je wel van houden. Voor mijzelf is het perfect, ik zie in dit soort spellen constant de uitdaging om zoveel mogelijk punten te behalen en goed alert te zijn om te voorkomen dat mijn tegenspeler punten krijgt door iets wat ik aanleg of verschuif. En leg ik beter op plek Y of X om te voorkomen dat ook mijn tegenstander meeprofiteert of in zijn volgende beurt kan meeprofiteren van mijn zet? Dit stuk vind ik vooral de kracht van Aqualin, de competitiviteit tussen de spelers. Het is dus zeker geen vredelievend spel met zeediertjes!

Aqualin kan alleen gespeeld worden met twee spelers, maar het klopt wat ons betreft helemaal. Met meerdere spelers zou dit spel niet meer overzichtelijk zijn en wordt het een rommeltje. Met twee is het perfect te volgen en kun je goed anticiperen op wat je tegenstander doet. Wij vinden het overigens ook altijd wel leuk wanneer een spel speciaal is gericht aan twee spelers.

Het leuke aan Aqualin is ook dat je het lekker vlot kunt spelen, op de doos staat 20 minuten, ik durf dat wel bij te stellen naar 15 minuten of zelfs nog vlotter wanneer je al meermaals gespeeld hebt. Al is dat natuurlijk afhankelijk van hoe lang jullie willen nadenken in de beurten. Houdt je van veel competitiviteit en concurrentie, dan kan ik je Aqualin van harte aanbeleven. Het fraaie aan dit spel is dat beide spelers met iedere zeebewoner punten kunnen verdienen. Wie is de meest tactische speler?

Aqualin is verkrijgbaar bij bol.com, 999Games en Amazon.nl.

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie