Keer op Keer 2 spel review: nieuwe en leukere versie?

Je bekijkt nu Keer op Keer 2 spel review: nieuwe en leukere versie?
Keer op Keer 2
Keer op Keer 2
Keer op Keer 2

Keer op Keer 2 is het vervolg op het leuke dobbelspel Keer op Keer! Deze nieuwe versie is net weer even anders, al blijft de basis en de regels redelijk gelijk. Er worden in deze nieuwe versie speciale dobbelstenen geïntroduceerd die het gehele spel weer net even anders maken. Ook in dit roll and write dobbelspel probeer je weer punten et scoren door kleuren volledig af te strepen, kolommen volledig af te strepen en dit keer ook rijen af te strepen voor extra punten.

Keer op Keer 2 Dobbelspel, verkrijgbaar bij bol.com en 999Games
Vanaf 8 jaar en ouder
1 tot 6 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Uitgever: 999Games

Spel recensie Keer op Keer 2!

Dit roll and write dobbelspel is geschikt voor 1 tot 6 spelers. Eigenlijk is het een soort twee in één spel. Je hebt een stukje geluksfactor doordat het een dobbelspel is, en gelijktijdig probeer je een puzzel op te lossen waarbij je zoveel mogelijk vakjes probeert aan te kruisen om punten te verdienen. Daarbij houdt je rekening met verschillende speciale acties, kans en mogelijkheden.

Hoe speel je Keer op Keer!?

Ken je Keer op Keer al? Dan veranderd er aan de basis eigenlijk helemaal niet zo veel. Fijn toch? Je weet dan in ieder geval al hoe de basis werkt. Mocht je dat nog niet helemaal weten is dat geen probleem, ik leg namelijk ook gewoon de basisregels uit en niet alleen de nieuwe mogelijkheden en opties.

De startspelers werpt met alle dobbelstenen gelijktijdig. Die speler mag vervolgens kiezen welke actie hij uitvoert.

Keer op Keer 2 scorekaart
Keer op Keer 2 scorekaart

Optie 1: Hokjes aankruisen met een getal en kleur combinatie

De eerste actie is eigenlijk de belangrijkste. Je kiest een combinatie van een getal en een kleur bij de dobbelstenen. Kies je bijvoorbeeld voor geel kruisje en een cijfer 4? Dan mag je daarmee 4 gele hokjes afstrepen. Vanzelfsprekend ben je zelf vrij om een mooie combinatie te kiezen.

Je kiest in ieder geval altijd één witte en één zwarte dobbelsteen. De witte dobbelsteen geeft de kleur aan waarin je mag afstrepen. En de zwarte dobbelsteen geeft aan hoeveel hokjes je mag aankruisen. De combinatie die je kiest mag je direct aankruisen op je eigen scorekaart. Je begint daarbij altijd met de middelste kolom, kolom H. In volgende rondes mag je ook weer in kolom H kruisjes zetten, of je kruist aangrenzende vakjes aan.

  • Er zijn drie zwarte dobbelstenen, met ogen 1 t/m 5 en een vraagteken wat een joker voorstelt.
  • En drie witte dobbelstenen, die kruizen hebben in vijf verschillende kleuren en een zwart kruis, die ook weer een joker voorstelt.

Je moet er altijd voor zorgen dat de combinatie aan kruisjes die je zet altijd binnen één veld van dezelfde kleur komen. Je mag je kruisjes dus niet spreiden over meerdere velden. Belangrijk om te weten is dat je niet in één keer een complete kleur hoeft af te strepen.

Optie 2: de speciale dobbelsteen kiezen

In Keer op Keer 2 zit een compleet nieuw element, en dat is de speciale dobbelsteen met eigen bonuseigenschappen. Je mag echter niet zomaar een speciale dobbelsteen kiezen, je moet daarvoor eerst de mogelijkheid hebben vrijgespeeld. Daar zijn drie manieren voor:

  • Je kruist een dobbelsteen op je scoreblad aan.
  • Je maakt een rij compleet door alle hokjes daarin aan te kruisen.
  • Je maakt kolom H compleet door alle hokjes daarin aan te kruisen.

Door één of meerdere van deze mogelijkheden te volbrengen, speel je steeds een dobbelsteen vrij op je scorekaart, die mag je dan omcirkelen. Voor iedere omcirkelde dobbelsteen die je op je scoreblad hebt, mag je gebruik maken van de speciale dobbelsteen tijdens je beurt of tijdens de beurt van een andere speler.

Maar wat kun je nu precies met die speciale dobbelsteen?

Je mag bij het kiezen van de speciale dobbelsteen de actie gebruiken die op dat moment afgebeeld staat. Die actie moet je direct uitvoeren tijdens je beurt.

  • Het hartje: Je mag één van de hartjes omcirkelen op je scoreblad. Een hartje geeft je bonuspunten bij het compleet maken van een kolom. Je moet altijd de laagst beschikbare waarde omcirkelen.
  • De 5 aangekruiste vakjes: Je mag één compleet gebied in één keer afvinken. Het fijne is dat de omvang van het gebied willekeurig mag zijn. Je mag dus zelfs een gebied aanvinken wat 6 vakjes groot is! Dat gebied moet wel aangrenzend zijn aan eerder aangekruiste vakjes.
  • De bom: Je mag een gebied van 2 bij 2 vakjes aankruisen op een willekeurige plaats op je scorekaart. De vakjes hoeven niet te grenzen aan bestaande aankruiste vakjes.
  • Drie aangekruiste vakjes: Je kiest één horizontale rij van je scoreblad, en daarop mag je op een willekeurige plaats 3 vakjes aankruisen. Die vakjes hoeven niet te grenzen aan elkaar. Wel moet je er altijd rekening mee houden dat de vakjes wel grenzen aan reeds aankruiste vakjes.
  • De ster: je mag twee sterren aankruisen die aangrenzend zijn aan eerder aankruiste vakjes op je scoreblad.

Optie 3: je beurt overslaan

Je kunt even niets, en slaat je beurt over. Volgende keer beter!

De overige spelers zijn aan zet

Nadat de speler die gedobbeld heeft zijn beurt heeft gespeeld, is de beurt nog niet voorbij. In Keer op Keer 2 zijn de spelers namelijk allemaal aan de beurt! De andere spelers mogen kiezen uit de dobbelstenen die nog niet gebruikt zijn om zelf een combinatie te maken en aan te kruisen. In de eerste drie beurten mogen de spelers zelf kiezen uit de dobbelstenen die al gebruikt zijn door de speler die aan de beurt is!

Jokers gebruiken

In Keer op Keer 2 zitten net als in Keer op Keer gewoon weer jokers. Dat is de witte dobbelsteen met het zwarte kruisje en de zwarte dobbelsteen met een wit vraagteken. Bij de eerstgenoemde mag je zelf de kleur bepalen, en bij de zwarte dobbelsteen mag je zelf de waarde van 1 t/m 5 bepalen.

Maar maak je gebruik van een joker, dan moet je dit wel invullen op je eigen scoreblad en één uitroepteken afvinken. Je hebt in totaal 6 uitroeptekens, je mag dus 6 keer een joker gebruiken tijdens een beurt. Je mag zelfs twee jokers in één beurt kiezen, al kost je dat wel twee uitroeptekens.

Punten scoren in Keer of op Keer 2

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om één belangrijk ding. En dat zijn de punten, want degene die de meeste punten haalt, is de winnaar van Keer op Keer 2. Er zijn verschillende manieren om punten te verdienen:

Complete kolom afstrepen

Wanneer het lukt om een complete kolom af te strepen, krijg je bijbehorende bonuspunten van die kolom. Die punten staan onder de kolom weergegeven, daar staan twee getallen onder elkaar. Degene die als eerste de kolom compleet heeft, mag de bovenste bonuspunten omcirkelen. Alle andere spelers zetten door de bovenste waarde een kruis.

De andere spelers krijgen, mocht het ze lukken de kolom later nog vol te krijgen, de onderste net iets lagere punten toegekend.

Bonuspunten door hartjes

Dit is gelijk aan het eerste spel Keer op Keer. Er is hier echter wel een leuke bonus die je kunt krijgen door de eigenschappen van de speciale dobbelsteen. Hoe meer hartjes je hebt afgevinkt, hoe meer punten je kunt verdienen bij het afstrepen van een complete kolom. De hoogste waarde hartjes die omcirkeld is op je scoreblad, vul je als extra punten in op de kolom die je zojuist het afgestreept.

Een complete rij afstrepen

Lukt het om een complete rij af te strepen op het scoreblad, dan krijg je daarvoor extra bonuspunten. Je omcirkeld altijd de 5 punten die aan de linkerkant van de rij staan. Daarnaast krijg je ook een extra eigenschap die bij de rij hoort. Dat kan een dobbelsteen, bom of hartje zijn. Die actie moet je ook direct weer inzetten.

Alle andere spelers vinken in de overeenkomende rij (alfabetisch weergegeven) deze eigenschap af. Ze mogen die eigenschap niet meer gebruiken als ze de rij compleet maken. Ze kunnen echter nog steeds wel de 5 punten verdienen bij het afsluiten van een rij.

Alle vakjes van één kleur aankruisen

Lukt het om één kleur volledig af te strepen, zoals bijvoorbeeld alle gele vakjes? Dan krijg je daarvoor, mocht je de eerste speler zijn, 5 bonuspunten. De andere speler die dezelfde kleur nog afgestreept krijgen, krijgen er nog maar 3 punten voor.

Meer overgebleven sterren, betekent minder punten

Alle sterren op het speelveld geven je twee minpunten wanneer ze niet zijn aankruist op het einde van het spel.

De puntentelling

Het spel is afgelopen wanneer het één speler lukt om twee kleuren volledig af te kruisen op zijn eigen scorekaart. Daarna volgt de puntentelling, waarbij de punten als totaal worden opgeteld.

  • Je telt eerst de bonuspunten van de kleuren bij elkaar op en vult deze in op je scoreblad.
  • Daarna tel je de bonuspunten van de kolommen bij elkaar op, en vult het subtotaal in op het blad. Je kijkt hierbij nog niet naar de hartjes.
  • Daarna tel je de punten op van de complete rijen.
  • Vervolgens tel het totaal aantal punten op van de hartjes die je bij de kolommen hebt ingevuld.
  • Je krijgt één punt voor ieder uitroepteken wat je niet hebt gebruikt.
  • Je krijgt twee punten per ongebruikte omcirkelde dobbelsteen.
  • Elke ster die je niet hebt afgekruist kost je 2 punten per ster.

Je telt vervolgens alle punten bij elkaar op. Degene die de meeste punten heeft verzameld is de winnaar van Keer op Keer 2!

Onze mening en recensie over Keer op Keer 2!

Keer op Keer 2! is een snel, simpel en toch een klein beetje tactisch roll and write dobbelspel waar je avondenlang plezier mee kan beleven. Het enige wat je nodig hebt is een scoreblad per speler, pennetjes en de set aan dobbelstenen. Je krijgt genoeg keuzes om te maken, en toch blijft de geluksfactor en rol spelen. Een mooie combinatie voor tussendoor is het zeker.

Na een paar keer spelen ben je er nog steeds niet helemaal uit. Wat is nu de beste aanpak om zoveel mogelijk punten te verzamelen? En juist dat is waarom ik dit spelletje erg leuk vindt! Niets is minder leuk dan na twee spelletjes al door te hebben hoe je de meeste punten kunt bemachtigen.

Het lijkt erop dat je de kansen een beetje moet spreiden. Snel kolommen compleet krijgen zodat je meer bonuspunten dan je tegenstanders krijgt is niet verkeerd. De eerste speler die een kolom volledig afgestreept heeft krijgt namelijk net ietsje meer punten.

Gelijktijdig probeer je je gebied zo snel mogelijk groot te maken. Want dat geeft meer kansen in de volgende beurten, doordat je alleen vakjes mag aankruisen die al grenzen aan je bestaande gebieden. Dat levert echter ook weer wat nieuwe risico’s met zich mee. Je gaat merken dat door dit snelle afvinken van een zo groot mogelijk gebied, er af en toe ook enkele hokjes open blijven. En die zijn dan extra lastig om te vullen. Want als je slechts één kruisje kunt zetten in je beurt, schiet dat natuurlijk niet erg op!

Het mechanisme dat alle spelers eigenlijk altijd aan de beurt zijn is een van de sterkste kanten uit dit roll and write spelletje. Dat zorgt ervoor dat alle spelers lekker betrokken blijven bij het spel. Geen tijd dus om tussendoor je smartphone te checken!

Het grootste verschil met het eerste Keer op Keer spel is dat er hier een speciale dobbelsteen wordt geïntroduceerd met nieuwe mogelijkheden. Een ander verschil is dat je in Keer op Keer alleen de kolommen kunt scoren, terwijl je in Keer op Keer 2 ook voor iedere complete rij 5 extra punten ontvangt.

Wat ons betreft is deel 2 van het Keer op Keer dobbelspel net ietsje leuker dan het eerste deel!

Keer op Keer 2 dobbelspel kopen

Keer op Keer 2 is te bestellen bij bol.com en 999Games

Benieuwd naar onze review over het eerste deel van Keer op Keer? Lees hier meer!

Ben je van van dobbelspellen? Bekijk eens de leukste dobbelspellen voor de hele familie!

Bordspeltijd

Als bordspelers in hart en nieren brengt Bordspeltijd jou altijd de beste inzichten over bordspellen en spelletjes. Wij proberen alle spelletjes en delen onze mening met jou, zo weet je wat je of een spel de moeite waard is, of dat je het wellicht beter kunt laten staan. Of je nu op zoek bent naar het perfecte spel voor een gezellige avond met vrienden, liever voor diepgaande strategie gaat of juist een familiespel voor het gehele spel probeert te vinden. Wij helpen je verder!

Geef een reactie